Abruzzo – vild natur og gyldne sandstrande

Abruzzo

Elsker du dramatiske bjerglandskaber og dybe skove, hvor man kan vandre i dagevis uden at møde civilisationen? Med barske middelalderborge og stille småbyer strøet ud på bakketoppe og i dybe dale? Så vil du nyde Abruzzo. I denne oversete region, som indtil 1963 hørte administrativt sammen med Molise, finder man det oprindelige Italien, og i de fredede nationalparker i Abruzzo lever stadig vilde dyr som gemser, ulve og brune bjørne. I vildnisset med høje tinder og tætte urskove kan man virkelig finde ensomheden og roen – på trods af Abruzzos to millioner årlige turister.

Se vejret i Abruzzo nu >

Abruzzo er også det helt rigtige sted at opleve de virkelige italienere. I nogle egne går indbyggerne stadig i traditionelle folkedragter og er mere overtroiske end katolske. Gennem tiden har de haft ry for at være både gæstfrie og hårdføre folk, som ikke fandt sig i noget, og de skiftende fyrster måtte derfor rutinemæssigt nedkæmpe væbnede opstande. I dag mærker man kun gæstfriheden, og turister er mere end velkomne. Vejret er dejligt, og langs Adriaterhavskysten er der solbagte sandstrande, som fra juli til september er et paradis til badeferie – strandene er nemlig blevet opdaget, og 20 procent af Abruzzos indkomster stammer i dag fra feriegæster. Velkommen til Abruzzo!

L'Aquila, Abruzzos gemte hovedstad

Rocca Calascio nær L'Aquila

Dybt inde i bjergkæden Appenninerne ligger Abruzzos hovedstad, den rolige middelalderby L'Aquila (Ørnen), der blev ødelagt under 2. Verdenskrig og efterfølgende raseret af det voldsomme jordskælv i 2009. L'Aquila er ikke synderligt charmerende, men har et par seværdige kirker – især Santa Maria di Collemaggio – og en borg fra 1500-tallet. Det mest spændende ligger uden for byen, for her begynder nationalparken Parco Nazionale del Gran Sasso, som med 1500 km² er et af Italiens største naturreservater og breder sig fra Abruzzo ind i naboregionerne Lazio og Marche. Her findes Europas sydligste gletsjer, Calderone, og her strejfer ulveflokke om på jagt efter bytte, mens kongeørne svæver majestætisk over tinderne. Overalt er der indrettet vandrestier og overnatningshytter, og om vinteren lokker snepisterne. 25 km fra L'Aquila i 1460 meters højde troner middelalderborgen Rocca Calascio, der var kulisse under filmatiseringen af Umberto Ecos roman, I Rosens Navn.

Mussolini befriet af faldskærmstropper

Midt i Parco Nazionale del Gran Sasso troner Appenninernes og Abruzzos højeste bjerg, Gran Sasso, med næsten 3000 meter sneklædte toppe. På dette øde sted blev den fascistiske diktator Benito Mussolini holdt fanget efter sit fald fra magten 25. juli 1943. To måneder senere, 12. september 1943, landede tyske faldskærmsjægere under den berømte kaptajn Otto Skorzeny i en uhørt dristig aktion i svæveplaner på bjergtoppen og befriede diktatoren.

Parco Nazionale della Majella

Længere østpå mod Adriaterhavskystens strande ligger den vilde Parco Nazionale della Majella i over 2000 meters højde med stejle tinder, dybe kløfter og over 450 km vandrestier og mountainbike-ruter. Parco Nazionale della Majella har også en lille ulvebestand og er jævnligt centrum for en international ulve-kongres.

Abruzzo er ideel til efterårsferie

Brune bjørne i Abruzzos dybeste vildnis

Men Abruzzos mest populære nationalpark er Parco Nazionale dell'Abruzzo, Lazio e Molise med ældgamle urskove og næsten 1100 km² overvældende bjergscenerier. Hvert år besøger to millioner turister og naturelskere nationalparken – om sommeren lokket af de exceptionelle muligheder for vandring og mountain-biking og om vinteren af de snedækkede skipister. Alle håber på at få et glimt af en gemse eller en ulv – og de allerheldigste ser en af de sidste 50 brune bjørne eller ti tilbageværende europæiske losser. Jagt og fiskeri er naturligvis forbudt, og i visse dele af parken er antallet af besøgende fra juli til oktober blevet begrænset for at beskytte dyrelivet. Se mere på www.parcoabruzzo.it.

San Giustino i Chieti

Midt i vildnisset ligger den hyggelige landsby Pescasseroli, hvor man på turistkontoret kan få information om trekkingstier og meget andet. Adressen er Via Principe di Napoli, tlf. 0863 91 04 61. I sommermånederne er der desuden mulighed for guidede rideture i nationalparken. Hør mere hos Centro Ippico Vallecupa i Via della Difesa i Pescasseroli eller på tlf. 0863 91 04 44.

Pescara og Chieti

Bortset fra den otte km lange strandpromenade og de fine sandstrande er Pescara, Abruzzos største by, ikke spor attraktiv. Men efter en lang, varm formiddag på stranden frister restauranterne, barerne og shopping-gaderne i centrum – og i de tre sidste uger i juli jazzfestivalen Pescara Jazz. Pescara er desuden det naturlige udgangspunkt for rejser til Abruzzo, eftersom byen huser regionens eneste internationale lufthavn.

Syd for Pescara ligger den gamle græske koloni Chieti, som i oldtiden var en storstad med 60.000 indbyggere og stadig er Abruzzos mest interessante by. Chieti byder på snævre og krogede gader, to romerske templer, to seværdige arkæologiske museer og den gotiske domkirke San Giustino fra det første årtusinde. Turistkontor på Via Spaventa 29, tlf. 0871 636 40.

LÆS OGSÅ: Smut over grænsen til smukke Lazio >

Skisport i Appenninerne

Gran Sassos skønne skiterræn

Normalt forbinder man ikke denne del af Italien med skiferie, men i Abruzzo ligger de bedste skisportssteder i Appenninerne – og de er ikke nær så overrendte som Alperne. Om vinteren er nationalparkernes bjerge dækket af sne, og her findes stadig flere store gletsjere – som måske på grund af den globale opvarmning snart forsvinder. Gode skidestinationer er Campo Imperatore i Parco Nazionale del Gran Sasso med over 20 km pister, Campo Felice syd for L'Aquila, og Ovindoli, som med mere end 80 km pister til både langrend og alpint er Abruzzos største skisportssted.

SE OGSÅ: Se flere snesikre skiferier >

Camping i Abruzzo

Fem minutter fra stranden ved Adriaterhavskysten nord for Pescara ligger Abruzzos mest populære campingplads, Camping Europe Garden, idyllisk anlagt i terrasser midt i et bølgende blomsterhav med grågrønne oliventræer og havudsigt. Camping Europe Garden har skræddersyede pladser til campingvogne og autocampere og byder på swimmingpools og restaurant.

Turen går til Abruzzo

 • Danske navn: Abruzzerne
 • Beliggenhed: Mellemitalien
 • Hovedstad: L'Aquila
 • Klima: subtropisk
 • Areal: Abruzzo omfatter 10.794 km²
 • Indbyggere: 1.308,000
 • Største byer m/indbyggertal: Pescara 123.000, L'Aquila 73.000, Chieti 55.000, Teramo 55.000, Avessano 41.000
 • Afstande i km (fra L'Aquila): Rom 120, Hamburg 1744, København 1932
 • Lufthavn: Aeroporto Internazionale d'Abruzzo (4 km fra Pescara)
 • Dansk konsul: Dennis Blicher, Via dei Monti Parioli 50, Rom, tlf. 06 9774 831 romamb@um.dk
 • Engelsksprogede hospitaler: San Salvatore, Via Vetoio Coppito, L'Aquila, tlf. 086 23 681; Spirito Santo, Via R. Paolini 45, Pescara, tlf. 085 42 51

Men Abruzzo byder også på primitiv camping langt fra civilisationen. Midt i Parco Nazionale d'Abruzzo, Lazio e Molise ligger Campeggio dell'Orso med teltpladser og simple faciliteter. Ved Civitella Alfedena ligger Camping Wolf med restaurant og nogle få tilbud til børn, og i ødemarken i Parco Nazionale del Gran Sasso findes Camping Funivia del Gran Sasso.

Solbagte badestrande med gyldent sand

Palmekransede strandpromenader langs kilometerlange, lavvandede strande med gyldent sand. Sådan ser der ud langs Adriaterhavskysten i det nordlige Abruzzo. Især omkring Pescara er der fine strande til familieferie med børn, og det vrimler med campingpladser.

I syd ved grænsen til Molise byder badebyen Marina di Vasto på et mylder af hoteller og restauranter og en herlig sandstrand. Om sommeren myldrer det med unge turister, som bader, driver den af og nyder det pragtfulde vejr. Det gamle Vasto oppe på en bjergtop med udsigt over Adriaterhavet er med sit middelaldercentrum og flere seværdigheder en af de mere charmerende byer i Abruzzo.

SE OGSÅ: 18 italienske badedestinationer, du vil elske >

Vejret og klimaet i Abruzzo

Meteo Abruzzo

Abruzzo ligger midt i Italien, og vejret og klimaet er det meste af året storslået. Men temperaturen svinger meget, alt efter hvor man befinder sig. Strandene langs Adriaterhavskysten har temperaturer på gennemsnitligt 25-35 grader om sommeren, mens vejret kan være fire-fem grader koldere i L'Aquila, som ligger midt inde i Appenninerne.

De koldeste måneder er januar og februar, hvor Adriaterhavskysten har 8-12 grader, mens bjergene en halv times kørsel væk ofte døjer med temperaturer under frysepunktet. I L'Aquila kan det være iskoldt om vinteren. I marts og april bliver vejret hurtigt varmere, mens maj og juni lokker med sol og sommer og over 25 grader. Juli og august er med over 30 ideelle til strandferie, og eftersom klimaet er tørt og luftfugtigheden lav, bliver det aldrig ubehageligt hedt. Desuden kan man altid flygte op til bjergenes svalende kølighed. I september og oktober ligner vejret stadig dansk sommer, mens november byder på efterår og regn.

Enkel og stærk gastronomi

Maden og gastronomien i Abruzzo er ikke opsigtsvækkende, og ingredienserne er få og enkle. I bjerglandsbyerne serveres lammeretter som agnello all'arrabbiata, stærkt krydret lam. I det hele taget er man i Abruzzo glade for den lille chili-sort peperoncino, som anvendes i et utal af retter. Den traditionelle polenta ledsages gerne af krydrede pølser eller en stærk kødsauce. En anden specialitet er pasta alla chitarra, som er spaghetti, der fremstilles med et guitar-lignende redskab. Langs Adriaterhavskysten kan man smage friskfangede og marinerede fisk som havtaske. Abruzzos vine er overraskende gode, især den kraftige Montepulciano d'Abruzzo og den kendte hvidvin Trebbiano.