Alghero – kejserligt vejr og kridhvide strande

Alghero

Alghero er den kønneste by på Sardinien – og ideel, hvis du ikke vil nøjes med pragtfulde strande og vidunderligt vejr, men også vil have andet ud af din ferie. Alghero er også smart og har i ti år været et af de mest besøgte rejsemål på Sardinien. Alligevel er byen stadig ikke helt ødelagt af masseturismen, men har bevaret sin gamle, aragoniske stemning. Det maleriske historiske centrum er stadig omgivet af en honningfarvet ringmur, der ligesom resten af Alghero blev bygget af den rige genovesiske familie Doria i 1300-tallet og forstærket under de aragoniske indvandrere, som erobrede Alghero i 1326 og myrdede eller fordrev den oprindelige befolkning. Fra den tid stammer også bastionerne ved Middelhavet og de robuste middelaldertårne – og Algheros indbyggere taler stadig en dialekt, der er mere katalansk end italiensk.

Algheros kønne centrum

Kejserligt vejr over Algheros centrum

Algheros middelalderby ligger på et lille forbjerg, der rager 200 meter ud i Middelhavet. Hvis du er på kør selv-ferie, så parker uden for bymuren og brug en dag på at slentre turen rundt i de snævre, charmerende gader, hvor gadeskiltene er skrevet på katalansk, og nyd duften af ferie. Hvert øjeblik støder du på en lille og uanseelig, men hyggelig plads med barer og restauranter, der lokker med seafood og vine fra Algheros bedste vingård, Sella & Mosca.

Hovedgaden er Via Carlo Alberto, som er fyldt med modebutikker, juvelerer med de lokale koralsmykker og vulgære souvenirbikse, der i juni, juli og august holder åbent til midnat – foruden gademusikanter, som forsøger at slå mønt af turisterne. Via Carlo Alberto ender i den intime Piazza Civica, hvor du finder Algheros og Sardiniens mest succesrige modedesigner Antonio Marras' smukke butik.

Estade todos caballeros!

I Palazzo d'Albis midt på Piazza Civica boede den tyske kejser Karl 5., da han i oktober 1541 undervejs for at knuse de arabiske pirater i Nordafrika holdt mini-ferie i Alghero. Karl blev så henrykt over Algheros kejserlige vejr og brave indbyggere, at han fra balkonen råbte til sit begejstrede publikum: "Estade todos caballeros!" (I er alle riddere!).

San Francesco

I Via Carlo Alberto ligger også Algheros perle, Chiesa di San Francesco, der med sit kridhvide marmorhøjalter omgivet af engle og små kapeller og smukke 1300-tals-buegange i klostret bag den rå stenfacade er den vigtigste katalanske bygning på hele Sardinien. Her celebreres messen på katalansk, og sommeren igennem afholdes friluftskoncerter – se længere nede.

Arkitektonisk miskmask

Domkirken

For enden af Piazza Civica, på Piazza Duomo, ligger den overdimensionerede domkirke Santa Maria, der blev påbegyndt i 1567 og er et sært miskmask af barok, renæssance og orientalske drømmerier rundet af med en malplaceret, nyklassicistisk facade fra 1800-tallet. Men smut en tur op i den ottekantede, gotiske campanile – når vejret er klart, er udsigten over Alghero forrygende.

I oratoriet ved siden af domkirken ligger museet for religiøs kunst med artefakter og seværdigheder fra Algheros kirker. Den største skat er nogle splinter af det kors, hvorpå Kristus blev korsfæstet. I år 326 var den romerske kejser Konstantin den Stores moder, den senere Skt. Helena, på pilgrimsrejse i Det hellige Land. Hun fandt hele tre kors, foruden de nagler, der blev brugt til korsfæstelsen. Helena fik en døende kvinde til at røre ved alle tre kors, og da hun blev helbredt af det sidste, blev dette bragt til Alghero.

Udstillet spædbarnskranium

Men museets største attraktion er kraniet af et af de spæde drengebørn, som kong Herodes beordrede aflivet under jagten på den nyfødte frelser, og som hver dag beundres af de måbende besøgende.

Havnepromenaden og La Passeggiata

Aften over Algheros havnepromenade og udsigten til Capo Caccia

Algheros livlige havnepromenade løber langs de gamle fæstningsvolde mod havet fra middelaldertårnene Torre delle Sperone på den livlige Piazza Sulis i syd ad Lungomare Dante, Lungomare Colombo og Lungomare Marco Polo til Torre della Polveria i nord. Herfra fortsætter den forbi Algheros havn, hvorfra man tidligere fiskede koraller, men som i dag er degraderet til en lystbådemarina, og gennem Bastioni Magellano til Porta a Mare. Her samles hele Alghero til den traditionelle aftenspadseretur, La Passeggiata, inden man kaster sig over mylderet af restauranter med fortovsservering, hvorfra man kan nyde vejret, solnedgangen over Middelhavet og udsigten til Capo Caccia.

Vild med smaragdgrønt, glasklart vand? Så se resten af Sardinien >

Algheros kridhvide strande

Algheros strande er skabt til badeferie og dykning

Nord for marinaen fører Via Garibaldi til Via Lido og den nye bydel med de lavvandede og børnevenlige sandstrande Spiaggia di San Giovanni (se øverste foto) og palmekransede Spiaggia di Maria Pia med fint sand. Lidt længere nordpå er der gode strande ved den lille kunstige by Fertilia, der blev anlagt af fascisterne i 1930'erne. Fra Fertilia afgår både til de sagnomspundne klipper ved Capo Caccia. Få km mod vest ligger de rene sandstrande Spiaggia delle Bombarde og Spiaggia del Lazzaretto. Hvis du ikke er på kør selv-ferie, kan du nuppe bussen fra Alghero mod Capo Caccia.

Mellem de moderne skrammelbyggerier i Via Malta og Via Corsica i den nye bydel afholdes hver onsdag udendørs marked med alt fra kød og fisk over frugt og grønt til billigt tøj fra Kina.

Dykning

Længere mod vest på Località Capo Galera ligger dykkercentret Diving Centre Capo Galera, som kan kontaktes på tlf. 079 94 21 10, og som arrangerer mageløs dykning og snorkling i Middelhavets største undersøiske grotte, Nereo Cave.

Nordvest for Alghero ligger den smukke og brede, uspolerede bugt Porto Conte med skyggefuld pinjeskov lige ned til de kridhvide strandes bløde sand. I midten ligger Spiaggia Mugoni, der er ideel til kajakroning og windsurfing.

Capo Caccia og Neptungrotten

Neptungrotten

På den anden side af Porto Conte knejser den 170 meter høje, barske kalkstensklippe Capo Caccia, der bortset fra strandene og vejret er Algheros største turistattraktion. Fra toppen fører en svimlende stejl trappe med 654 trin ned til den utrolige Neptungrotte, Grotta Nettuno, som er et rent eventyrland fyldt med små gennemsigtige indsøer og tusindvis af drypsten, der er skabt af strømmen og underjordiske kilder, og som både hænger ned fra loftet og vokser lodret op fra bunden.

Indgangen er kun en meter over havet, så grotten kan kun besøges i roligt vejr. Under vandoverfladen findes flere store huler, som scuba-dykkere elsker. Neptungrotten kan kun besøges på guidede ture, og i august kan den være voldsomt overrendt af turister.

20 badedestinationer, som du vil elske – og som vil elske dig >

Turen går til Alghero

 • Beliggenhed: Syditalien
 • Region: Sardinien >
 • Indbyggere: 41.000
 • Hospital : Ospedale Civile, Via Don Minzoni, tlf. 079 996 200
 • Politi: Piazza della Mercede 4, tlf. 079 972 0000
 • Sprog: katalansk, sardisk, italiensk
 • Vejr og klima: subtropisk
 • Lufthavn: Aeroporto di Alghero-Fertilia (10 km nord for Alghero)
 • Flyvetid: 2 timer 50 min (fra København)
 • Dansk konsul: Mario Plaisant, Via Roma 127, Cagliari, tlf. 070 66 82 08
 • Turistkontor: Pizza Porta Terra 9
 • Sprogkursus: Stroll & Speak, Via Cavour 4, tlf. +39 339 489 93 14
 • Golfbane: I Fertilia lige nord for Alghero (9 huller)
 • Dykkercenter: Diving Centre Capo Galera, tlf. 079 94 21 10

Du kan slippe for trappen ved at sejle til Neptungrotten – Traghetti Navisarda sejler hver time fra juni til september og hver fjerde time resten af året fra Algheros lystbådemarina. Hele turen tager 2½ time inklusive sejltur og guidet rundvisning.

Husk nu skønne Sardinien >

Middelaldertårnene

Men Alghero har andre seværdigheder – nemlig de gamle middelaldertårne, bl.a. Torre Porta a Terra, der engang var den eneste indgang til byen og i dag huser et lille historisk museum. Torre di Garibaldi er opkaldt efter den italienske frihedshelt Giuseppe Garibaldi, der 14. august 1855 ankom til Alghero for at redde sin familie fra koleraen, der havde taget livet af tusinder af Algheros indbyggere. I nord ligger Bastione della Maddalena, som er det eneste, der er tilbage af Algheros gamle forsvarsværker mod land.

Algheros kejserlige vejr

Det kejserlige vejr og klima er en af de bedste grunde til lade turen gå til Alghero. Sommeren er lang og tør, og vinteren mild – og antallet af solskinstimer er meget højt, selvom vejrudsigten i januar og februar kan byde på mere regn end på det sydlige Sardinien.

Den bedste sæson er foråret, især april og maj, hvor Algheros skønne natur står i fuldt flor. Temperaturerne har passeret 20 grader, og man kan bade fra omkring 1. maj. I juni nås 28-34 grader, og i juli og august eksploderer vejret med bragende sol og over 35 grader.

August kan være meget trykkende, og så hjælper de høje badevandstemperaturer ikke meget – med mindre man dykker ned til koralrevene. Badesæsonen og det varme vejr fortsætter til slutningen af september, og i oktober og november får man endda de smukkeste efterårsfarver – og der er langt færre turister end i juli og august.

Oplevelser og udflugter

I juli og august lægger Alghero jord til musikfestivalen Estate Musicale di Alghero med dejlige klassiske koncerter. Nogle af koncerterne afholdes i San Francescos yndige klostergård.

Besøg på vingård

Omkring 8 km nord for Alghero ligger vingården Tenuta Sella e Mosca, som tilbyder gratis guidede ture i sit vinmuseum – og selvfølgelig sælger sin egen vin.

Nuraghe-landsbyen

Du kan også smutte mod vest ad vejen mod Porto Conto og se den 3500 år gamle Nuraghe-landsby, Nuraghe di Palmavera, hvor Sardiniens ældste, kendte indbyggere engang boede.