De bedste strande i Italien

De bedste strande i Italien

Med over 8.000 km kystlinje byder Italien på nogle af Europas bedste strande – uanset om du foretrækker små, intime laguner, eller om du er mere til brede, kilometerlange kæmpestrande med sportsaktiviteter og strandliv. Vestkysten er med utallige vige mellem klipper og flere øgrupper den mest varierede, mens østkysten mod Adriaterhavet er den mest børnevenlige med lavvandede sandstrande. Hertil kommer strandene på de store Middelhavsøer, hvor man kan finde begge typer. I dag er italienerne heldigvis blevet mere forsigtige med at spolere deres strande med nye betonbyggerier og vindmølleparker, og mange kyster er fredet, så skandalerne fra 1960’erne og 1970’erne ikke gentages. Hist og her kan man endda stadig finde strande, som på grund af deres utilgængelighed er næsten uberørte. Følg med på en tur halvøen rundt:

Stranden ved Sirolo

Det Liguriske Hav

Helt oppe ved grænsen til Frankrig begynder den italienske riviera med de legendariske badebyer San Remo, poetiske Bordighera og lille yndige, upåagtede Laigueglia, der alle har lange sandstrande. San Remo var i 1950'erne den mest velbesøgte badeby i hele Italien og har stadig bevaret sin palmekransede havnepromenade, sine klassiske hoteller og en atmosfære fra dengang, verden endnu elskede elegance.

Se de 20 skønneste badedestinationer i Støvlelandet >

Camogli

Øst for San Remo glitrer badebyerne Alássio, Finale Ligure og Loano, og på den anden side af Genova, mellem Camoglis familievenlige strand og det eksklusive Portofino, lokker lille magiske San Fruttuoso, hvis smukke strand er gemt væk i en hemmelighedsfuld lagune. Øst herfor, i den lune Golfo di Tigullio, ligger berømte Rapallo, skærmet mod nord af olivenklædte bjergsider, med en flot promenade og en lille badestrand. Herefter kommer Chiavari med en af rivieraens bedste strande; så Sestri Levantes bystrand, og derefter begynder nationalparken Cinque Terre med sine fem små maleriske fiskerflækker mellem dramatiske klippepartier. Her er næsten ingen reelle strande, men mange steder kan man springe i vandet direkte fra klipperne.

Det Tyrrhenske Hav

Rivieraen fortsætter ned langs Toscanas kyst, hvor man finder brede strande ved Marina di Massa, det familievenlige Lido di Camaiore og længst mod nord jetsettets favoritter, Forte dei Marmi og Viareggio. I Viareggio er den lange, velplejede sandstrand bred nok til tusindvis af badegæster, og om aftenen slentrer man på den palmeprydede strandpromenade med Art Deco-hoteller, mens dyre lystyachter vugger i havnen. Viareggio er den klassiske italienske badedestination, hvor familier kommer i generationer, bor på de samme hoteller, slikker sol i de samme strandbåse og spiser i de samme elegante fiskerestauranter. Længere sydpå er der mindre hektiske badedestinationer som Castiglioncello, Castiglione della Pescaia, Cecina Mare og Marina di Grosseto med små, intime badebugter og god plads på strandene. Ud for kysten, på Napoleons blomsterduftende ø Elba, er der gode strande ved Zanca-Sant'Andrea, Fetovaia og Marina di Campo samt ved badebyer som Marciana Marina og Porto Azzurro.

Amalfikysten

Fint, gyldent sand

Syd for Toscana ligger hovedstadsregionen Lazio og den berømte, men overrendte badestrand Lido di Ostia med groft vulkansand, hvor man næsten ikke kan se vandet for parasoller. Smut hellere længere mod syd, hvor det vrimler med mere børnevenlige strande med fint, gyldent sand. Det palmesmykkede Anzio og nabobyen Nettuno er i dag ét stort badested, mens Terracina og lille, mondæne Sperlonga med sine hvidkalkede huse er vokset sammen til et turistresort med seafood-restauranter og fine sandstrande. Sydøst herfor ligger familievenlige Gaeta med en middelalderbydel, brede strande og perfekte forhold til dykning fra klipperne.

Dernæst når man til Campania med nogle af Italiens mest berømte feriesteder og et væld af strande og små laguner. På Sorrentohalvøen findes mindre strande ved Sorrento by, men på halvøens sydside lokker den billedskønne Amalfikyst med snoede bjergveje, hyggelige småbyer og svimlende havudsigter. Der er større eller mindre strande ved både Amalfi, Atrani, Maiori og Minori samt vidunderlige Positano. Ud for Napolibugten byder øen Ischia på lange, pragtfulde strande med mineralske kilder, mens Capri kun har enkelte små, intime vige.

Se de 10 dejligste rejsemål i Støvlelandet >

Den paradisiske strand ved Maratea

Efter Campania kommer vi til Maratea, den bedste strand i regionen Basilicata, og i Calabrien, Italiens tå, er der glimrende strande ved Tropea, Bovalino, Bova Marina, Mirto-Crosia Pietropaola og Santa Caterina. Mange steder er strandene ødelagt af betonbyggerier, men undtagelsen er det stilfulde Tropea, som minder om Positano på Amalfikysten eller Taormina på Sicilien. Tropeas gamle bydel er fuld af trattoriaer og fine butikker og den lange sandstrand er særdeles familievenlig.

De store Middelhavsøer

Alghero

Ude i Middelhavet troner de to store øer Sardinien og Sicilien. Sardinien er med sine kridhvide sandstrande med klart vand og et pragtfuldt vejr et paradis for sol- og vandelskere. I nordvest ligger kønne Alghero med de lavvandede og børnevenlige strande Spiaggia di San Giovanni og Spiaggia di Maria Pia med fint sand. Længere nordpå er der gode og rene sandstrande ved Fertilia, Spiaggia delle Bombarde og Spiaggia del Lazzaretto, og på Sardiniens yderste nordspids lokker det lille paradis Stintino med øens mest berømte strand, den kridhvide og familievenlige La Pelosa, der desværre er helt overrendt fra maj til september. Dernæst kommer det uspolerede badested Santa Teresa di Gallura, hvorfra man kan sejle til La Maddalena-øgruppen med snesevis af små, ugenerte sandstrande som Spiagga di Cala Corsara og Spiaggia Rosa.

Fortryllende vige

På østkysten følger det mondæne og dyre Costa Smeralda, Smaragdkysten, som man roligt kan springe over, men syd herfor findes den ene, vidunderlige strand efter den anden: den tre kilometer lange La Cinta; den skønne kyststrækning til Orosei med strande som Spiaggia di Berchida og det vidunderligt beliggende Cala Gonone, hvor stranden er bred og smuk og populær blandt børnefamilier; Cala Lunas kridhvide sandstrand og de fortryllende små vige Cala Mariolu og Cala Goloritze; og Bari Sardo med hele tre maleriske strande. På sydkysten ved Cagliari ligger Sardiniens største badestrand, Spiaggia del Poetto, samt stranden Santa Margherita di Pula, der er gemt bag dejlige pinjeskove. Helt nede på sydspidsen glimter den romantiske Spiaggia di Tuerredda i en idyllisk vig. På vestkysten er der børnevenlige, lavvandede strande ved Cala Domestica ud for Iglesias, og nord herfor begynder Costa Verde med nogle af Sardiniens smukkeste strande som den gyldne Spiaggia di Scivu og klitomkransede Spiaggia di Piscinas. Efter Oristano kommer den lange, børnevenlige Spiaggia di Is Arutas, og herfra er der 100 kilometer til den henrivende og blomstersmykkede by Bosa, hvis strand er kåret som den reneste i hele Italien.

Cala Mosche​-stranden

Også Sicilien er fuld af pragtfulde strande. På nordkysten er der overrendte bystrande i Cefalù og Mondello Lido i Palermo, men de bedste og kønneste findes ved idylliske Castellammare del Golfo. Vest herfor ligger naturreservatet Lo Zingaros yndige, turkisblå laguner med stenstrande, klart badevand, sæler og ørne. På sydkysten har det hyggelige Marinella lige ud til Middelhavet med sine strandbarer og restauranter perfekte forhold til vandski og windsurfing, og i sydøst lokker Gelas kridhvide strand og lange, bedårende strandpromenade.

Stranden ved Mazzarò

Italiens korteste shorts

Syd for Ragusa glitrer de brede og uberørte sandstrande Donnalucata, Sampieri, Scoglitti og Marina di Ragusa. Men den bedste strand på Sicilien er måske Spiaggia di Cala Mosche i naturparken Riserva Naturale Orientale Oasi Faunistica di Vendicari på østkysten. Cala Mosche er dog kun 200 meter lang, så det kan være svært at finde plads. På den nordlige østkyst, neden for Taormina, ligger badestederne Lido Spisone, Giardini Naxos og Mazzarò, hvor tjenerne på strandrestauranterne serverer i Italiens korteste shorts. Syd for Sicilien finder man det lille paradis Lampedusa med Spiaggia dei Conigli, der er blevet kåret til verdens bedste strand og kun kan nås med båd. Desværre kan Lampedusa på grund af det enorme antal illegale afrikanske immigranter for tiden ikke anbefales som feriedestination.

20 badedestinationer du vil elske - og som vil elske dig >

Strandene ved Adriaterhavskysten

Strand ved Mattinata

Efter at have passeret det Joniske Hav når vi til regionen Apulien og Salentohalvøen. Apuliens mest blå vand finder man ved den 2200 år gamle badeby Gallipoli og nord herfor en af Italiens bedste og mest børnevenlige strande, Marina di Lizzano, med lavt, krystalklart vand. På Salentohalvøens sydligste punkt, Santa Maria di Leuca, begynder Adriaterhavskysten, der med sine uendelige hvide sandstrande er børnefamiliernes himmerige. Hele Apuliens kyst er nærmest én lang, flad sandstrand. På østsiden af Salentohalvøen ligger det smukke Otranto med snoede stræder og uventede seværdigheder samt den paradisiske strand Baia dei Turchi.

Overalt gemmer sig snehvide fiskerbyer som Mola di Bari, Polignano a Mare og Monopoli og små, ukendte vige, hvor vandet er helt gennemsigtigt. Hele den kønne kystvej mod nordvest byder på udsigter, der næsten kan måle sig med Amalfikysten. Efter det pæne Barletta kommer Garganohalvøen, hvor badebyerne slænger sig langs kysten: Baia di Campi, Pugnochiuso, den hvide by Mattinata med bløde sandstrande, Foce di Varano, kedelige Rodi Garganico og lille, maleriske Peschici. På en pynt mod øst ligger det ikke endnu helt ødelagte Vieste med fine, børnevenlige strande og hyggelige trattoriaer.

Kilometerlange, børnevenlige sandstrande

Nord for Apulien ligger Abruzzos berømte Marina di Vasto med et mylder af hoteller og restauranter og en herlig, børnevenlig sandstrand. Om sommeren myldrer det med unge turister, som bader og nyder det pragtfulde vejr.

Stranden ved Sirolo

Dernæst kommer Marche-regionen med den ene lille badeby efter den anden: Pittoreske Sirolo, der byder på nogle af Italiens allerbedste badestrande og ofte er værtsby for Miss Italia-konkurrencerne; populære, kønne Senigallia; og eksotiske San Benedetto del Tronto med lange, familievenlige sandstrande – for bare at nævne de mest kendte.

Så når vi til Emilia-Romagnas Adriaterhavskyst og det område i Italien, hvor masseturismen og griskheden i allerværst grad har ødelagt kysterne. Her finder man klassiske, kilometerlange strande med fint, hvidt sand, der er helt spoleret af moderne baderesorts med enorme, vulgære betonhoteller og deres liggestole og parasoller. Den mest berømte er ved badebyen Rimini, der har været verdenskendt siden 1960’erne, og turisterne om sommeren ligger tæt. Strandene ejes af hotellerne, der forlanger formuer for obligatorisk leje af en parasol og to liggestole. Heldigvis byder Rimini også på hyggelige gader og flere seværdigheder.

Bibione

Det samme mønster ser man på Venetos små, muntre badedestinationer: Lido di Jesolo, Caorle og Bibione med lavvandede og meget børnevenlige sandstrande. Bibione og Lido di Jesolo er slet ikke byer, men kunstige ferieresorts med endeløse strande og moderne betonhoteller flankeret af strandpromenader med restauranter og diskoteker.

Bunden af Adriaterhavet

Lido di Jesolo er de unges favorit, mens Bibione og Caorle er mere rolige og familievenlige. Caorle er endda en rigtig by med en gamle bydel og en malerisk havn, omgivet af fine og flade strande, der er velegnede selv til småbørn. På en ø ud for Venedig findes den originale, men larmende og overfyldte Lido, hvis navn er blevet efterlignet over hele verden. Længst inde i bunden af Adriaterhavet, i regionen Friuli-Venezia Giulia, ligger lille solbagte Grado med en labyrintisk middelalderbydel og smukke, børnevenlige strande, der om sommeren er fulde af liv. Men de bedste strande findes på halvøen Lignano, hvor sandet er fint og gyldent og med skove af pinjetræer som grønt bagtæppe. Også Lignano er dog en kunstigt anlagt destination med tre resorts: Det livlige Sabbiadoro og de familievenlige Pineta og Riviera. Her er også både golfbane, vandlande og en zoologisk have.