Calabrien – sprøde strande og strålende vejr

Calabrien

Det vrimler ikke med kulturelle seværdigheder i Calabrien, og man kommer ikke uden om, at regionen hører til de mindre velhavende i Italien. En stor del af de fattige italienere, som i første halvdel af 1900-tallet emigrerede til Amerika og Australien, kom netop fra Calabrien. Men til gengæld kan man svømme helt hen over det strålende vejr og klima, Europas reneste luft og den næsten uberørte natur med barske klipper og massive bjergtinder overalt. Calabrien er et ægte bjergland, og mange steder falder klipperne næsten lodret ned i havet. Men overalt bliver badeturisterne forkælede med små strande i lune laguner – og bortset fra midt under den værste sommervarme i juli og august er det en fornøjelse at køre rundt i de overvældende, autentiske panoramaer. Her og der findes arkæologiske fund fra grækerne og romerne, og både normannerne og spanierne har krydret landskabet med drabelige borge, som ofte er placeret på de mest dramatiske afsatser ud mod kysten.

Se vejret i Calabrien lige nu >

Pentidattolo – groet ud af klippen

Calabriens smukke vestkyst

Vestkysten i Calabrien er den mest attraktive, med utallige små strande mellem klippeformationerne. Helt i nord ligger Paola med en seværdig gammel bydel og lidt inde i landet Calabriens tredjestørste by Cosenza med en gammel bydel og en romansk-gotisk domkirke med et fornemt gravmæle over dronning Isabella af Aragonien. Fra Cosenza fører motorvejen ud til kysten igen, til Falerna Marina og Falerna Lido med en lang og bred badestrand med groft sand.

Maleriske Tropea

Dernæst møder man tunfiskebyen Pizzo og den maleriske havneby Tropea med en nydelig romansk domkirke og gode strande. Tropea er i dag en berømt badedestination med bunker af turister, som nyder vejret, atmosfæren og byens mylder af restauranter. Vandet er krystalklart og byder på eminente muligheder for dykning. Fra Tropea kan man i klart vejr skimte de dejlige Lipariske Øer, hvor Ingrid Bergman vakte skandale >

Søuhyret Skylla, som fortærede Odysseus' mænd

Syd for Tropea begynder Glædens Bugt, Golfo di Gioia, og en af de gladeste strande ligger netop her ved Palmi. Byen Bagnara Calabra er især kendt for sine velsmagende sværdfisk, som fiskes overalt i havet omkring Calabrien. Ved den lille fiskerflække Scilla findes den klippe, hvor søuhyret Skylla – sammen med Karybdis på Sicilien – huserede i Homers Odysséen og tiltrak de skibe, som vovede at forcere de farlige malstrømme i Messinastrædet. Med sine seks grådige hoveder på lange halse nåede Skylla at snappe seks af Odysseus' mænd, som skrigende højt i dødsangst blev løftet op i uhyrets hule og fortæret levende. Heroppe på klippen, højt over den lille badestrand, våger i dag den normanniske borg, Castello Ruffo di Scilla, over strædet og de søfarende (se øverste foto).

LÆS OGSÅ: Se top 10 over de bedste ferier i Italien >

Reggio Calabria

Smaragdgrønt vand ved Calabrien

Villa San Giovanni er også en kendt badedestination, og herfra afgår færgerne over det her kun tre kilometer brede stræde over til Sicilien. Mod syd ligger Calabriens største by Reggio Calabria, der næsten blev helt udslettet i 1908, da et voldsomt jordskælv ramte byen og dræbte de fleste af de dengang 40.000 beboere. I byens Museo Nazionale kan man se Calabriens største seværdighed, de to græske bronzestatuer fra det 5. århundrede f. kr., som i 1972 blev fundet ud for kysten i usædvanligt god stand. Bag museet begynder den blændende strandpromenade, Lungomare Giacomo Matteotti, indkranset af palmer og magnolia, som løber hele vejen langs den lange, brede badestrand, hvorfra Sicilien synes så nær, at man nærmest kan række ud efter den. Reggio di Calabria er også kendt som fødested for den berømte italienske modedesigner Gianni Versace.

LÆS OGSÅ: Nup dog færgen til Sicilien – det tager kun 20 minutter >

Østkysten – dejlige strande på stribe

Le Castella i pragtfuldt vejr ved Calabriens østkyst

På Calabriens østkyst, helt oppe ved grænsen til naboregionen Basilicata, ligger den pittoreske bjergby Rocca Imperiale med borgruiner fra middelalderen. Længere sydpå Crotone, som grækerne grundlagde allerede omkring 700 år f. kr., men i dag er en moderne og uinteressant industriby. I Le Castella syd for Crotone, på en lille tange ude i Middelhavet, ligger den spanske middelalderborg Castello Aragonese.

Calabriens hovedstad Catanzaro

70 kilometer længere sydpå, på en sydvendt bjergskråning i det indre af Calabrien, ligger regionens hovedstad Catanzaro med den muntre hovedgade Corso Mazzini, som er fuld af butikker omgivet af smalle, gamle gyder. Ved kysten finder man Catanzaro Lido med lange badestrande ud mod det Joniske Hav, og 30 kilometer længere sydpå Soverato, som med sine lavvandede og børnevenlige strande er en af italienernes egne, foretrukne feriedestinationer.

Turen går til Calabrien

 • Italienske navn: Calabria
 • Gamle danske navn: Kalabrien
 • Beliggenhed: Syditalien
 • Hovedstad: Catanzaro (96.000)
 • Største by: Reggio Calabria (260.000)
 • Indbyggertal: 2,000.000
 • Vejr og klima: subtropisk
 • Areal: 15.000 km²
 • Turister: 8,5 mio. årligt
 • Badestrande: overalt i Calabrien
 • Vigtige erhverv: Turisme, oliven, appelsiner, korn, industri
 • Lufthavne: Lamezia Terme, Reggio Calabria, Crotone
 • Dansk konsul: Erik Klingenberg, Piazzale Stazione Marittima, Interno Porto, Napoli, tlf. 081-551 22 11, consulate@klingenberg.it
 • Engelsktalende tandlæge: Vincenzo de Maio, Via Bausan 11, Napoli, tlf. 081 41 40 46, mobil 336 84 79 04

Efter badestedet Monasterace Marina kommer Rocella Jonica med endnu en borgruin højt over byen og lidt inde i landet den rolige og romantiske middelalderby Gerace med tre seværdige kirker fra det 11. og 13. århundrede.

Tog slaver som elskere

Derefter kommer det moderne Locri, hvis navn er forbundet med evig skændsel. Mens Locris mænd under 1. Messeniske Krig 740-720 f. kr. var borte fra byen for at kæmpe, tog deres skamløse hustruer ganske åbenlyst de mandlige slaver som elskere. Efter krigen blev hustruerne nødt til at flytte bort i vanære, og deres børn med slaverne skammede sig så meget over deres usle herkomst, at de tog mødrenes pigenavne.

Hele vejen rundt om Calabriens sydspids myldrer det med badebyer med fine sandstrande, med Bovalino Marina, Ferruzzano og Marina di San Lorenzo som de bedste. Helt nede i syd, i udkanten af bjergmassivet Aspromonte i 2000 meters højde, forundres man over Pentidattilo (se næstøverste foto), der ser ud til at være groet direkte ud af klippesiden.

18 badedestinationer, du vil elske – og som vil elske dig >

Vejret og klimaet i Calabrien

Meteo Calabria

Vejret og klimaet i Calabrien er stort set altid godt med temperaturer i juni, juli og august på over 35 grader midt på dagen. Det er ingen tilfældighed, at siestaen blev opfundet i Calabrien, for om sommeren er det midt på dagen næsten umuligt at foretage sig andet end at ligge med fødderne i vand ved Tropea, Pizzo og andre gode strande – hvis man da ikke kører en tur op i de kølige bjerge.

Vejret i Calabrien i dag →

Allerede i februar kan temperaturerne nå 20 grader, og i marts, april, maj, september og oktober ligner Calabriens vejr en dansk sommer. Selv om vinteren kryber termometret ikke meget under 15 grader. Det regner mest om vinteren, mens solen skinner hele sommeren og resten af året. I nationalparken La Sila midt i Calabrien kan man nogle år stå på ski om foråret og en time senere plaske rundt i bølgerne ved badestrandene.

Vandtemperaturen i havet omkring Calabrien passerer midt i maj 20 grader og holder sig omkring 25 i juli, august og september. Faktisk kan man helt hen til slutningen af oktober hoppe i 20 grader varmt badevand!

Sværdfisk, oste og peperoncini

Gastronomien i Calabrien er god, men ikke opsigtsvækkende. En specialitet er friskfanget sværdfisk, som de lokale fiskere bringer ind til torvet hver morgen og er en stor delikatesse. Andre typiske retter er lagrede og tørrede pølser som Soppressata di Calabria, og forskellige opskrifter med svine- og lammekød. Calabrien er også kendt for sine oste – især fra bjergbyen Morano Calabro – men allermest for de berømte peperoncini, de små røde chili-sorter, som anvendes i et utal af italienske madretter. Calabriens vine er ikke så kendte udenfor Italien, men læg mærke til Cirò-vinene helt nede fra sydspidsen – de fås både i rød, hvid og rosé og er bestemt værd at smage.