Campania er ægte syditaliensk vejr og charme

Campania

Sorrento, Amalfi, Pompeji og storbyen Napoli – det er de steder, de fleste tænker på, når hører navnet Campania. Regionen Campania er et af de skønneste steder i Italien, og gemmer på arkæologiske perler fra flere tusinde år. Både grækerne, romerne og normannerne har været rundhåndede med bygningsværker, og arkæologerne finder hele tiden nye skatte. Men Campania er mere end seværdigheder og 3000 års kultur – regionen rummer også nogle af Italiens mest kendte badebyer og noget af det flotteste vejr og natur, halvøen kan byde på.

Se vejret i Campania lige nu >

Sorrentohalvøen

Geografisk udgøres det meste af Campania af bjerge, men med små, henrivende badebyer langs kysten. Regionshovedstaden er Napoli, en levende millionby med alt, hvad en metropol byder på af natteliv og shopping. Her ligger regionens største lufthavn, og byen er det naturlige udgangspunkt for ferier i Campania.

Se alt om Napoli – metropol og ægte syditaliensk trolddom >

Sorrentohalvøen – Campanias perle

Der ligger altid en let, hvid dis over Campanias perle, Sorrentohalvøen, og den lokale bjergkæde kaldes derfor Monte Lattari, Mælkebjergene. Sorrentohalvøen begynder ved byen Castellamare, som er bygget på ruinerne af den romerske by Stabia, der ligesom Pompeji blev ødelagt ved Vesuvs udbrud i år 79. Allerede romerne kendte de gavnlige virkninger af egnens 28 mineralske kilder, og i dag valfarter turisterne stadig til Castellamares termiske bade.

Men Castellamare har også andre seværdigheder. Med svævebanen bliver man på ti minutter hejst op til det 1103 meter høje Monte Faito, mens mere og mere af Sorrentohalvøens skønne sceneri udrulles under én. Turen er i sig selv uforglemmelig – ikke mindst om aftenen, når hele horisonten fyldes af lysene fra Napolibugten. Når man oppe på bjerget stiger ud af kabinen, oplever man det sære at komme fra det varme sommervejr til en lille bjerglandsby med frisk bjergluft og en udsigt til verdens ende.

Efter Castellamare kommer Sorrento by, som er sol og sommer og glade turister. Sorrento er lille og intim og byder stort set ikke på seværdigheder – men alligevel er der noget helt særligt over den lille juvel, som med sin syditalienske charme og sit pragtfulde vejr lige siden H. C. Andersens dage har tiltrukket forfattere og kunstnere fra hele Europa. Følg i deres fodspor til smukke Sorrento >

– og smut så til Amalfikysten

Amalfikysten ved Atrani

Fra Sorrento er der kun 20 kms kørsel mod syd til lille vidunderlige Amalfi og Amalfikysten. Den korte køretur tværs over Sorrentohalvøen fører gennem et af de smukkeste landskaber i Campania med olivenlunde og orangeplantager overalt. Selve Amalfi by ligger ved Salernobugten med stejle bjerge på begge sider og er lige så skøn som for 1000 år siden. Se meget mere om Amalfikysten.

Normannerne frelser Salerno

Syd for Sorrentohalvøen ligger Salerno, som i Middelalderen var et selvstændigt fyrstendømme. Selve byen er sørgeligt uinteressant, men det var her, de første normanner – efterkommere af de danske vikinger – kom til Italien. I året 1016 blev Salerno overfaldet af en arabisk piratflåde, men blev frelst takket være en lille flok normanniske pilgrimme, som tilfældigt havde gjort holdt i byen på hjemvejen fra Det Hellige Land. Pilgrimmene kæmpede så hårdnakket mod araberne, at Salernos fyrst Weimar sendte bud til Normandiet og tilbød normanner at bosætte sig i Campania. I 1943 under Anden Verdenskrig var Salerno endnu engang skueplads for en drabelig kamp, da allierede tropper foretog en blodig landgangsoperation. Man kan stadig fornemme historiens vingesus, når man ser de gamle invasionsstrande.

Capri og Ischia – Campanias kejserlige favoritter

Indsejlingen til Porto d'Ischia

Otte kilometer ud for Campanias kyst ligger vulkanøen Ischia, som er kendt for sine helsebringende mineralske kilder og små, attraktive badestrande. Den frodige grønne ø er et rent paradis af kurbade med hundredvis af swimmingpools med helsebringende vand og haver fulde af eksotiske blomster og palmer på den vulkanske klippe – og byder også på en imponerende spansk middelalderborg.

Ischia er gyldne strande og varme kilder >

Længere sydpå, ud for Sorrentohalvøen, ligger den endnu mere kendte ø Capri, hvis navn på latin betyder Gedeøen, og som i årtusinder har været et elsket feriested. Allerede den første romerske kejser, Augustus, byggede sommerpaladser her, og da hans efterfølger Tiberius blev træt af intrigerne i Rom, slog han sig fast ned på Capri. Øen består for en stor del af stejle klipper, der falder næsten lodret ned i havet, og i nord ligger den blå grotte, Grotta Azzurra, hvor havet ligefrem forsvinder ind under klippen. I dag tager det kun 20 minutter at nå Capri med flyvebåd fra Sorrento.

Capri, kejsernes ø med safirblåt vand >

Oldtidsbyen Pompeji og vulkanen Vesuv

Pompeji – med Vesuv i baggrunden

Campania er også et af Italiens vigtigste områder med arkæologiske skatte. Umiddelbart syd for Napoli ligger det mest kendte, den romerske oldtidsby Pompeji. Pompeji ligger for foden af den 1,277 meter høje vulkan Vesuv og blev i år 79 ødelagt, da vulkanen gik i et voldsomt udbrud. Også det nærliggende Herculanum blev ramt, og også her er udgravningerne stadig i fuld gang.

I det sydlige Campania syd for Sorrentohalvøen findes endnu en arkæologisk top 10-seværdighed – resterne af den gamle græske by Paestum. Paestum grundlagdes som græsk koloni i det 7. århundrede f. kr., men blev forladt af grækerne, fordi den nærliggende flod Salso sandede til og forvandlede egnen til en malariabefængt sump. I århundreder var de doriske templer skjult af tæt vegetation og blev først genopdaget i 1600-tallet, hvilket formentlig er årsagen til deres velbevarede tilstand.

LÆS OGSÅ: Se de 10 smukkeste rejsemål i Italien >

Ægte syditaliensk vejr

Meteo Campania

Vejret og klimaet i Campania er ægte syditaliensk og og som skabt til skønne ferier med lange dage på stranden og sene, romantiske middage i sommerkjole og sandaler. Her får du ægte middelhavsklima og varmt vejr næsten hele året – forår, sommer og efterår. Og badevandstemperaturerne holder sig faktisk helt ind i oktober.

Vejret i Campania lige nu →

Til højre ser du vejret i Campania lige nu. Allerede i marts og april byder Campania på sommervejr og over 20 grader og lokker med en pragtfuld påskeferie. I juni, juli, august og september ligger temperaturene ofte omkring 30, mens den i maj og oktober sjældent kommer under de 25. Men selv den stærkeste sommervarme kan svales med en kort sejltur til Capri og Ischia, hvor middelhavsbriserne afkøler luften.

Lækkerier i Campania

Ud over vejret byder Campania på et rigt og varieret køkken med særlige retter, gastronomi og mad fra de forskellige byer og egne. Ifølge traditionen blev pizzaen "opfundet" i Napoli, og den originale pizza hedder derfor pizza napoletana. Også andre klassiske pizzaer som calzone, margherita og marinara stammer herfra. Campania er også hjemsted for mange lækre oste, ikke mindst specialiteten bøffelmozzarella. Campanias sol og eventyrlige vejr modner hurtigt en mængde lækre frugter og grøntsager – ikke mindst citronerne fra Sorrento og Amalfi. Langs kysten finder man naturligvis mange fiskeretter f.eks. insalata di mare, salat med alt godt fra havet, og zuppa di polpo, blækspruttesuppe. På Ischia kan man smage den lokale specialitet kogt kanin. Campania er desuden kendt for sine kager og bagværk, f.eks. sfogliatelle, som er en slags wienerbrød, der produceres på Amalfikysten.