Emilia-Romagna – middelalderbyer og sublim gastronomi

Castello Estense i Ferrara

Man rejser ikke til Emilia-Romagna for udsigtens skyld, for alle turister finder det flade landskab ensformigt og kedsommeligt. Det meste af regionen udgøres af Posletten, og kun i den sydlige del øjnes Appenninernes nordlige udløbere. Til gengæld byder Emilia-Romagna på nogle af Italiens mest spændende middelalder- og renæssancebyer med pragtfulde borge, kirker og paladser. Byerne ligger tæt, med korte indbyrdes afstande, og gemmer på seværdigheder, de færreste turister opdager. Men her er ikke kun exceptionelle muligheder for at udforske renæssancekunst og middelalderarkitektur; gastronomien er berømt, og her produceres verdens mest eksklusive sportsvogne. Alt dette har gjort Emilia-Romagna til en rig region og politisk set en af de mest røde i Italien – og indbyggerne er kendt for at være temmelig selvtilfredse. Det skal dog ikke afholde dig fra at nyde herlighederne, så lad os begynde i hovedstaden Bologna og derfra rejse mod øst og vest

Emilia-Romagnas røde hovedstad

Bologna, den røde by

Emilia-Romagnas hovedstad er den på alle måder røde etruskerby Bologna, der syder af livsnyderi. Byens middelaldercentrum flyder med seværdigheder som skæve tårne og Neptun-fontænen med sprøjtende, bare bryster. Desuden kan Bologna prale med verdens ældste universitet – og Italiens bedste køkken. Herfra stammer tagliatelle al ragù ("spaghetti bolognese"), mortadella-pølsen og Barbera-rødvinen. Men byen fortjener sin helt egen omtale – så se meget mere om Bologna her >

Romagna og Poslettens perler

Midt på Posletten, 60 kilometer nordøst for Bologna, i den del af regionen, der kaldes Romagna, ligger Ferrara, der i modsætning til de fleste andre byer i Emilia-Romagna er ”ung”. Ferrara blev først grundlagt i den tidlige middelalder, hvorefter Este-fyrsterne, der herskede fra 1260 til 1598, gjorde den til en norditaliensk magtfaktor og et renæssancecentrum og tiltrak store mestre som Tizian og Petrarca. Hele den rektangulære bymidte er én stor middelalder- og renæssanceperle. Alligevel er Ferrara lidt mere nede på jorden end Emilia-Romagnas andre byer. Den største seværdighed er Este-slægtens eventyrlige middelalderborg, Castello Estense (øverste foto), der er omgivet af voldgrave med fire vindebroer. En del af rummene er åbne for publikum.

Ferraras domkirke

Fra borgen fører en hævet passage til det krenelerede rådhus, Palazzo Municipale fra 1200-tallet, og over for ligger den gotisk-romanske domkirke fra 1100-tallet med sin nærmest chokerende, tredelte og marmorbeklædte facade samt en renæssancekampanile. Et absolut must see på turen til Emilia-Romagna. Kun én ting skæmmer dette vidunderlige ensemble: Kolonnaden syd for domkirken huser i dag en amerikansk McDonald’s-grillbar.

Både nord og syd for hovedgaden Viale Cavour troner statelige paladser som det kønne Palazzo di Ludovico il Moro, der i dag er arkæologisk museum, og Palazzo Schifanoia (Sorgenfri), som nu er bymuseum, samt det diamant-lignende Palazzo dei Diamanti. Sidste søndag i maj afholdes på Piazza Ariostea det middelalderlige hestevæddeløb, Il Palio.

Kejserbyen Ravenna

Efter at have passeret lille Faenza, der er berømt for sin keramik og har lagt navn til begrebet fajance, møder man 80 kilometer øst for Bologna den gamle kejserstad Ravenna, som fra år 404 til 476 var hovedstad i det hensygnende vestromerske kejserrige. Ravenna er i dag en stille provinsby, men hvilke hemmeligheder rummer den ikke! I San Vitale-kirken lokker de skønne grøn-blå-gyldne, byzantinske mosaikker med scener fra Det Gamle Testamente.

Mosaikker i Ravenna

Ved siden af ligger det ligeledes mosaikprydede mausoleum for Galla Placidia, kejser Honorius’ smukke halvsøster. Også Sant’Apollinare Nuovo-kirken fra 500-tallet har prægtige, gyldne mosaikker, mens Piazza del Popolo er Ravennas hjerte med byens to skytshelgener på søjler fra 400-tallet, rådhuset fra 1600-tallet og domhuset fra 1400-tallet med kolonnader og fortovsrestauranter.

Dantes grav

Italiens nationaldigter Dante levede de sidste 19 år af sit liv i Ravenna efter at være blevet forvist fra Firenze og skrev store dele af sin Guddommelige Komedie her. I Via Dante Alighieri kan man besøge hans grav og et Dante-museum. Mausoleet for østgoterkongen Theoderik den Store, der herskede i Italien fra 492 til 526, kan ses i Via delle Industrie 14.

I juni og juli afholdes Ravenna Festival, en af Italiens førende klassiske musikfestivaler – se www.ravennafestival.org. På grund af de ensrettede gader er det meget vanskeligt at køre i centrum, så find hellere en parkeringsplads ved stationen og spadser derfra.

Und dig selv også at se betagende Bologna >

En gastronomisk rejse i Emilia

Domkirkepladsen i Modena

Emilia-området vest for Bologna er én lang, gastronomisk rejse. 40 kilometer nordvest for Bologna ligger etruskiske Modena. Ignorer de grimme industrikvarterer i forstæderne og skynd dig ind til det levende middelaldercentrum med markeder, pladser og paladser. Højdepunktet er den strålende domkirke fra 1100-1200-tallet, som er en af de fineste romanske katedraler i Italien. Nyd også kunstmuseet Galleria Estense med alt fra Veronese og Tintoretto til Velazquez. Gastronomisk er Modena mest kendt for balsamico-vineddiken og den mousserende rødvin Lambrusco (få endelig en tør - kun amerikanere drikker den søde).

Slagterbutik i Emilia-Romagna

I den lille by Maranello uden for Modena ligger Ferrarifabrikken, og i Galleria Ferrari i Via Dino Ferrari 43 kan man se verdens største samling af de eksklusive biler. I april og maj afholdes bilfestivalen Modena Terra di Motori, og i juni-juli middelalderfesten Serate Estensi.

Efter Modena kommer lille kønne Reggio Emilia, der også kaldes Reggio nell’Emilia, men som bortset fra kuppelkirken Madonna della Ghiara med et fornemt renæssanceinteriør er ret kedelig. Sørg dog for at smage reggiano-osten (minder om parmesan). Reggio Emilia er i dag også kendt for sine særlige pædagogiske principper.

SE OGSÅ: I Toscana får du vilde vildsvin og Bistecca Fiorentina >

Parma og Marie Louises skørlevned

Piazza del Duomo​ i Parma

Alle har hørt om den gamle etruskerby Parma – nemlig på grund af parmaskinken og parmesanosten – men de fleste turister overser byens seværdigheder. Gastronomien har gjort Parma til en rig by, og med rigdom følger overflodsvaner. Her drikker parmenserne Sangiovese på elegante barer og cykler i Armani-jakkesæt over Piazza del Duomo med den overdådigt udsmykkede romanske domkirke og det ottekantede baptisteri i lyserød marmor i baggrunden. Også Piazza della Pace, der er helt genopbygget efter Anden Verdenskrigs bombardementer, er med sine paladser (bl.a. Farnese-familiens) og museer et besøg værd.

Castell'Arquato

I denne gamle stad, der indtil Italiens Samling i 1861 var et selvstændigt hertugdømme, levede Napoleon den Stores hustru, den smukke, men naive Marie Louise, i sus og dus med sin elsker, den erfarne kvindebedårer grev Neipperg, som Østrigs regering havde sat til at forføre hende. Sammen fik de flere uægte børn, mens Marie Louises stakkels ægtemand henslæbte sine sidste år på Skt. Helena. Glauco Lombardi-museet i Via G. Garibaldi 15 viser memorabilia fra den tid.

Se de 10 smukkeste rejsemål i Italien >

Turen går til Emilia-Romagna

 • Beliggenhed: Norditalien
 • Hovedstad: Bologna >
 • Indbyggertal: 4.400.000
 • Største byer m/indbyggertal: Bologna (374.000), Modena (175.000), Parma (175.000), Rimini (135.000), Ravenna (134.000), Piacenza (100.000)
 • Vejr og klima: subtropisk i hele Emilia-Romagna
 • Areal: 22.000 km²
 • Afstande i kilometer (fra Bologna): Firenze 107, Verona 143, Hamburg 1302, København 1543
 • Lufthavn: Aeroporto di Bologna-Guglielmo Marconi (6 km fra Bologna)
 • Flyvetid: København-Bologna 1:47 (direkte med SAS)
 • Nærmeste danske konsulat: Alessandro Berti, Via dei Servi 13, Firenze, tlf. 055 21 10 07
 • Engelsktalende læge: Stephen Williams, Via D'Azeglio 96, Bologna, tlf. 347 816 45 35
 • Hospital: Ospedale Maggiore, Largo Nigrisoli 2, Bologna, tlf. 051 647 81 11
 • Lokal helligdag: 4. oktober

Forbrydere udstilles i jernbur

Helt i vest, nær Emilia-Romagnas grænse til Lombardiet, ligger Piacenza, der oprindelig blev anlagt som en romersk grænsefæstning, men i dag er en industriby. Piacenza skal ses alene for det maleriske bycentrum. Den dejlige Piazza Cavalli domineres af det gamle og smukke, gotiske rådhus, Palazzo Gotico, samt det nyklassicistiske Palazzo del Governo. På Piazza Duomo ser man Piacenzas kolossale romanske domkirke fra 1100-1200-tallet med fresker af Guercino i kuplen. Øverst på kampanilens forside hænger et lille jernbur, La Gabbia, hvori forbrydere blev udstillet til spot og spe for hele byen. Gå heller ikke glip af det enorme renæssancepalæ Palazzo Farnese i Via Baciocchi med pinakoteket og fire små museer.

Middelalderborge og lækkerier

Hele området mellem og syd for Parma og Piacenza flyder med middelalderborge og kulinariske lækkerier. Piacenza byder på pancetta, den italienske form for bacon, samt adskillige lækre pølser, og ved Poflodens bredder produceres osten Grana Padano, der altid lagres i mindst ni måneder. I små byer som Castell'Arquato, Vigoleno, Fontanellato og Torrechiara knejser drabelige fæstninger. På en bakketop i Appenninerne, 33 kilometer sydøst for Piacenza, ligger den usædvanligt velbevarede middelalderflække Castell'Arquato, der er en omvej værd. På den centrale plads, Piazza del Municipio, troner den krenelerede borg Rocca Viscontea, som blev bygget af Visconti-slægten i 1300-tallet og i dag er indrettet som middelalder-museum, samt rådhuset og en romansk klosterkirke. I klart vejr er udsigten over Emilia-Romagna storslået.

Vejret og klimaet i Emilia-Romagna

Meteo Emilia Romagna

Vejret og klimaet i Emilia-Romagna varierer meget fra øst til vest og fra nord til syd. Det mest behagelige vejr finder man ved strandene og i Appenninerne i syd. I Rimini ved Adriaterhavskysten når temperaturen i juli og august ofte 30 grader, mens den inde på Posletten normalt er endnu højere. I Bologna, Parma og de andre byer er gennemsnitstemperaturen om sommeren 24-25 grader, men kan sagtens nærme sig 35. Om foråret er vejret i Emilia-Romagna helt vidunderligt, og april byder ofte på 20 grader. Sommeren strækker sig langt ind i efteråret, og oktober kan byde på rene sommertemperaturer.

Rimini og Adriaterhavskystens strande

Ved Emilia-Romagnas Adriaterhavskyst syd for Podeltaet glimter den ene flotte badestrand efter den anden. Desværre er lange strækninger helt ødelagt af moderne baderesorts med enorme, vulgære betonhoteller. Helt nede ved grænsen til Marcheregionen ligger den berømte badeby Rimini med brede, kilometerlange sandstrande med fint, hvidt sand. Men ak, Riminis strande er ingen hemmelighed, og om sommeren ligger turisterne tæt.

August måned er særlig slem, så hvis ikke du bryder dig om at slikke sol få centimeter fra titusinder af andre, skal du finde en anden strand. Ovenikøbet forlanger hotellerne, der ejer strandene, typisk omkring 15 euro for obligatorisk leje af en parasol og to liggestole. Heldigvis byder Rimini også på hyggelige gader og pladser samt flere seværdigheder, herunder den romerske Tiberius-bro fra det 1. århundrede. Hertil kommer et utal af Italiens bedste diskoteker og natklubber – samt rødvinen Sangiovese di Romagna.