Emilia Romagna – gastronomi og fint vejr

Emilia Romagna

Emilia Romagna er en af de mest spændende og specielle regioner i Italien med en fascinerende historie, interessante middelalderbyer og verdenskendt gastronomi – og i dag producent af verdens mest eksklusive sportsvogne. Regionen ligger på den flade Po-slette mellem Alperne og Appenninerne og har i århundreder været gennemgangsland for rejsende fra nord til syd. Derfor er udviklingen i Emilia Romagna aldrig gået i stå, men har løbende fået tilført impulser udefra – både kunstnerisk, gastronomisk og politisk. Mange af byerne hører til de mest spændende i Italien, og her er rige muligheder for at udforske både renæssancekunst, arkitektur og alt det andet, som kendetegner spændende storbyferier. Indbyggerantallet er omkring fire millioner fordelt på 22.124 km2. Gennem hele Emilia Romagna løber Po-floden som en stor pulsåre, med talrige bifloder til begge sider.

Se vejret i Emilia Romagna nu >

En gastronomisk rejse

Gastronomisk rejse i Emilia Romagna

En ferie i Emilia Romagna er som en gastronomisk rejse. I Piacenza i vest, der oprindelig blev anlagt som en romersk grænsefæstning, produceres den berømte pancetta, den italienske form for bacon, samt adskillige lækre pølser. Den gamle etruskiske by Parma, som helt frem til Italiens Samling sammen med Piacenza var et selvstændigt hertugdømme, er selvfølgelig hjemsted for delikatesser som parmaskinken og parmesanosten. I egnen mellem de to byer produceres osten Grana Padano, som altid lagres i mindst ni måneder. Begge byer er i øvrigt i sig selv et besøg værd med spændende arkitektur og smukke landskaber. Tæt på Piacenza ligger den lille maleriske by Castell'Arquato med den imponerende middelalderborg Rocca Viscontea, som tilhørte Visconti-slægten, og i dag er indrettet som middelalder-museum.

LÆS MERE: I Toscana får du vilde vildsvin og Bistecca Fiorentina >

Også etruskerbyen Modena var indtil Italiens Samling et selvstændigt hertugdømme. Herfra stammer balsamico-vineddiken og ikke mindst den mousserende rødvin Lambrusco. I dag er Modena en moderne industriby med omkring 175.000 indbyggere. Byen var tidligere residensby for Emilia Romagnas kendte adelsslægt d'Este, men er i dag mere kendt for de berømte bilfabrikker Ferrari og Maserati.

Bologna

Hovedstaden i Emilia Romagna er Bologna, der blev grundlagt af etruskerne omkring år 535 f. kr., og er et gastronomisk centrum. Byen har lagt navn til pastaretten Spaghetti Bolognese – som i virkeligheden hedder Tagliatelle al Ragù – og også den kendte mortadella-pølse stammer herfra. Desuden har Bologna en stor produktion af skinker.

Domkirken i Bologna

Bologna kan i øvrigt prale med verdens ældste universitet (grundlagt i 1088) og talrige historiske seværdigheder. Heriblandt en af verdens største kirker San Petronio, som blev påbegyndt i 1390, og hvor den tysk-romerske kejser Karl 5. blev kronet i 1530.

Derudover byder Bologna på mange andre attraktioner som skæve tårne og Neptun-fontænen med sprøjtende, bare bryster – og ikke mindst Lamborghini-fabrikken.

Se meget mere om Bologna >

Ferrara, Ravenna og Rimini

Andre seværdige middelalder- og renæssancebyer i Emilia Romagna er Ravenna og Ferrara. Ravenna, der i en lang periode i Middelalderen var verdens stærkeste fæstning og i flere perioder hovedstad i det vestromerske rige, rummer talrige imposante bygningsværker, hvor af adskillige er på Unescos verdensarvsliste. Langs den forholdsvis korte kyst mod Adriaterhavet findes der flere kendte badedestinationer, bl.a. den lille badeby Rimini med fine sandstrande og talrige diskoteker. Her rejser man til, hvis man vil bade om dagen og feste om natten.

Reggio Emilias berømte pædagogik

Parma

Middelalderstaden Reggio Emilia er kendt for sine banebrydende pædagogiske principper, som i dag har navn efter byen. Meget kort sagt går de ud på, at man i højere grad end andre steder inddrager børnene i undervisningen og lærer dem at lære selv. Man lader også børnene udtrykke sig selv gennem kunst, tage ansvar for egen læring og giver dem vide rammer for at udforske og udvikle egne kompetencer.

En rig region med gode shoppingmuligheder

Emilia Romagna er ikke bare et gastronomisk centrum, men også en af Italiens rigeste regioner med landets tredjehøjeste gennemsnitsindkomst. Foruden en stor fødevare- og vineksport har området som nævnt en eksklusiv bilindustri samt adskillige teknologiske virksomheder. Turismen er også omfattende – dels i form af kunstrejser til regionens gamle kulturbyer, dels badeferier ved Adriaterhavskysten. I alle de større byer er der selvfølgelig også rige muligheder for shopping. Den største lufthavn ligger i Bologna, men man kan også flyve til bl.a. Parma og Rimini.

Pudsigt nok er Emilia Romagna også kendt som et af Italiens politisk set mest "røde" områder – især regionshovedstaden Bologna, som i årtier har været de italienske socialisters højborg.

Vejret og klimaet i Emilia Romagna

Meteo Emilia Romagna

I badebyen Rimini når temperaturen i juli og august ofte op imod 30 grader, mens den inde i landet som regel er endnu højere. I Parma er gennemsnitstemperaturen om sommeren 24-25 grader, men den kan også sagtens nærme sig de 35. Om foråret er vejret i Emilia Romagna helt vidunderligt, og det er ikke ualmindeligt med 20 grader i april. Ligeledes strækker sommeren sig langt ind i efteråret, og oktober kan byde på rene sommertemperaturer.

Emilia Romagnas historie

I det 6. århundrede f. kr. blev Emilia Romagna erobret af etruskerne, som grundlagde mange af de nuværende byer, bl.a. Bologna, Parma og Mantova. 200 år senere blev de jaget ud af nordfra kommende kelter, som i de kommende århundreder var en evig kilde til uro for naboerne. I år 225 f. kr. besluttede romerne sig for at sætte en stopper for de gentagne angreb nordfra og erobrede i løbet af 3 år hele Po-sletten og Emilia Romagna. Navnet Emilia stammer fra den romerske landevej Via Aemilia.

Efter Romerrigets sammenbrud kom den østlige del af regionen, Romagna, i hænderne på Byzans, mens Emilia-området var skueplads for den ene invasion efter den anden bl.a. af longobarder og franker. Middelalderen betød en opblomstring af både handel og videnskab, takket være områdets placering på handelsruten mellem nord og syd og ikke mindst Bolognas universitet, som tiltrak lærde fra hele Italien. Ravenna, der som nævnt var en uhyre stærk fæstning, var i århundreder centrum for handelen mellem Byzans og Vesteuropa, men det ophørte, da byen i år 751 blev erobret af langobarderne.

Opblomstringen fortsatte i Renæssancen, og i år 1545 blev Parma og Piacenza selvstændige hertugdømmer, mens Modena og Ferrara regeredes af den berømte fyrsteslægt Este. I en periode hørte den nordlige del inklusive Ferrara og Bologna under Venedig. Men lige indtil Italiens Samling 1859-61 forblev Parma-Piacenza og Modena selvstændige hertugdømmer – i de sidste mange år under de østrigske habsburgere – mens Romagna inklusive Bologna hørte under pavestaten.