Firenze er skærsommernatsdrømmen, du aldrig slipper

Firenze

Når du første gang ser Firenze, er det hele, som det skal være. Alle renæssancepaladserne, kunstværkerne og kirkerne er der – præcis som du har læst og hørt om. Her, i byen ved Arnofloden, spadserede Michelangelo, Leonardo og Botticelli rundt mellem nøjagtigt de samme huse og på nøjagtigt de samme pladser, som du ser i dag. Mere end halvdelen af al kunst i Italien befinder sig i Firenze, og alene strækningen mellem domkirken og rådhuset rummer flere mesterværker, end der findes i hele Amerika. Men Firenze er også Italiens smukkeste og mest romantiske by. Som skabt til de forelskede, der sværmer i vidunderlige omgivelser og en ubeskrivelig stemning. Firenze er skærsommernatsdrømmen, du aldrig slipper – med seværdigheder og oplevelser nok til et helt liv.

Se vejret i Firenze lige nu >

Som et magisk eventyr i måneskin

Piazza della Signoria og Palazzo Vecchio

Hvis du ankommer til Firenze om aftenen, så skynd dig ind på rådhuspladsen, Piazza della Signoria. Find et bord på en af de små restauranter over for rådhuset, Palazzo Vecchio, og mærk gyset af betagelse. I måneskin er sceneriet som et magisk eventyr. På den lille plads rejser rådhuset sig ligesom i trods med al Firenzes middelalderlige kamplyst og herskervilje. Øverst knejser det selvbevidste, pragtfuldt asymmetriske tårn, mens det frækt hælder ud over brystværnet og med sine klokker så ofte har kaldt florentinerne sammen i farens stund. Lige her i Firenze fødtes renæssancen, og her ser man, at en kunstner kan gøre alt – mens en håndværker må holde sig til stilen.

Selve Palazzo Vecchio blev opført 1298-1314 som sæde for Signoriaen, Firenzes byråd, og kaldes derfor også Palazzo della Signoria. Men huset er også en fæstning med små, højtsiddende vinduer og en murkrans, der hviler på skrå konsoller, så man fra vægtergangen kunne skyde pile eller hælde kogende tjære ned over fjenden.

Michelangelos David

Indvendig er paladset stoppet med pragtværker af Verrocchio og Michelangelo – og ikke mindst Vasaris enorme vægmalerier i Sala dei Cinquecento, de 500's sal, med motiver fra krigene mellem Firenze, Siena og Pisa. Her i salen mødtes Signoriaen, og herinde samledes det italienske parlament i de fem år, Firenze var Italiens hovedstad.

Seværdighederne flyder

Overalt i Firenze flyder det med seværdigheder – og med nøgne mænd på gaden. Alene på rådhuspladsen er der omkring 10! På rådhusets brede indgangstrappe flokkes turisterne om Donatellos Judith og Holofernes og en kopi af Michelangelos David. For at skåne originalen for vejret, er David i dag anbragt i Accademia di Belle Arti.

Slag og spark til uduelige medarbejdere

Til højre for rådhuset stråler Loggia dei Lanzi (se næstøverste foto), som er et udsøgt eksempel på Firenzes samling af kunstværker på offentlige pladser. De lysende mesterstykker er Giambolognas Sabinerindernes Rov og Benvenuto Cellinis bronzestatue af Perseus. I Bellinis morsomme selvbiografi, hvor han ikke sætter sit lys under en skæppe, beskriver han den vanskelige proces med støbningen af Perseus, som kostede sindsoprivelser, 200 tintallerkner og slag og spark til hans dovne og uduelige medarbejdere. Læs den!

LÆS OGSÅ: Lille bedårende Lucca venter på dig >

Firenze flyder med seværdigheder – her Neptunfontænen

Savonarola torteres og brændes

Men Firenzes rådhusplads har gennem århundrederne også været skueplads for talløse blodige begivenheder. Foran den henrivende Neptunfontæne fortæller en sten med bronzebogstaver, at her blev helvedesprædikanten Savonarola brændt 23. maj 1498. Også dengang vakte rigdom misundelse, og den magre og gustne munk havde med en smædekampagne, hvorunder han tordnede mod livsnyderi og pragt, fået fordrevet Medicierne og derefter i fem år hersket som diktator i Firenze. Efter grusom tortur tilstod han at være en forfængelig hykler, der kun havde stræbt efter magten.

LÆS OGSÅ: Se de 10 smukkeste feriedestinationer i Italien >

Uffizierne – verdens fineste kunstmuseum

Botticelli, Venus' fødsel

Ved siden af Palazzo Vecchio ligger Uffizierne, som tidligere var administrationskontorer for bystyret, men i dag er det fineste kunstmuseum i Firenze og i hele verden. Samlingen blev påbegyndt af storhertug Francesco 1., og enhver beskrivelse er håbløs og meningsløs. Hvis man har sans for stor kunst – den, der gør menneskene bedre – kan man her tilbringe den ene dag efter den anden.

LÆS OGSÅ: Hele Toscana er som et maleri af Botticelli >

Italiens dejligste campanile

Salene er opdelt kronologisk med Cimabues sal som den første og derefter salene med Giotto, Masaccio, Paolo Uccello, Filippo Lippi, Botticelli, Ghirlandaio, Leonardo, Michelangelo, Rafael og så videre. De mest berømte skatte er Botticellis Foråret og Venus' fødsel, der hænger side om side, og som man kan bruge timer på at betragte – lige indtil kustoderne begynder at skæve mistænksomt. Uffizierne er et must see under en ferie i Firenze – men sørg for at bestille billetter, for køen kan være flere hundrede meter lang. Billetbestilling på tlf. 0039 055 29 01 12 eller på www.uffizi.com.

Piazza del Duomo

Fra rådhuspladsen er der kun et par hundrede meter til Piazza del Duomo, Firenzes domkirkeplads, med de tre pragtbygninger domkirken, dåbskapellet og campanilen, Firenzes 84 meter høje domkirketårn. Med sit hvide, grønne og lyserøde marmor, sine små statuer, og vinduerne, som bliver større opefter og giver det robuste tårn elegance, er det den dejligste campanile i hele Italien. Giotto tegnede den i 1334, og med hele 414 trin er turen op til toppen bedre end en time i et fitnesscenter. I klart vejr er udsigten over Firenze fornem.

Ekstremt sløvt byggeri

Selve domkirken, den 91 meter høje Santa Maria del Fiore (se øverste foto), hvis navn hentyder til den røde lilje i Firenzes våbenskjold, er et eksempel på ekstremt sløvt byggearbejde.

Santa Maria del Fiore

I 1296 fik arkitekten Arnolfo di Cambio opgaven med at bygge den stolteste bygning, mennesket kunne udtænke. Men han døde, før arbejdet var fuldført, og det samme gjorde de næste arkitekter. Først 1436 kunne hele Firenze fejre domkirkens indvielse, endda uden facaden, som først blev tilføjet i 1887. Den mest berømte del er kuplen, som med sin revolutionerende dobbelte skal udødeliggjorde arkitekten Brunelleschis navn, og er blevet efterlignet i utallige kirker – bl.a. i Peterskirken i Rom.

Man bliver altid en lille smule skuffet, når man træder ind i det strenge kirkerum. Men nyd Vasaris fresker i kuplen, busterne af Giotto og Brunelleschi i højre sideskib og Luca della Robbias yndefulde terrakotta over indgangsportalen. I venstre apsis står en ufuldendt Michelangeloskulptur (egentlig skulle den have været hans eget gravmonument) og i venstre sideskib Domenico Michelinos Dante med sin opslåede Komedie i hånden. Ved udgangsdøren i venstre sideskib ses to små, yndige profet-statuer af Donatello og en mosaik af Ghirlandaio.

Pazziernes mordkomplot

Inde i domkirken iscenesatte Pazzi-slægten i 1478 med pavens hjælp deres mordkomplot mod Firenzes ledende mænd, Medicibrødrene Giuliano og Lorenzo il Magnifico (den prægtige). De skulle begge myrdes under højmessen, og da nadveren var slut, blev morderdolken stukket i Giulianos hjerte, hvorefter han sank død om. Men Lorenzo sprang som en kat over korskranken og nåede døren til Sagrestia Nuova, mens hans venner smækkede de tunge bronzedøre i bag ham.

Bagefter ramte hævnen Pazzierne, som blev grebet og snart hang på rad og række og dinglede fra rådhusets vinduer, mens deres tilhængere ude i byen udsattes for et frygteligt blodbad. Deres ejendomme blev konfiskeret, og det blev forbudt nogensinde at nævne deres navne.

Dåbskapellet og Paradisets Porte

Paradisets Porte

Den ældste og mindste bygning er dåbskapellet fra 600-tallet, San Giovanni, som Dante elskede, og som var Firenzes hovedkirke, indtil domkirken blev bygget. Her er alle byens store mænd døbt, og den lille ottekantede bygning i hvid og grøn marmor er henrivende yndig. De berømte østlige bronzedøre, som geniet Ghiberti brugte 27 år på at udføre, blev af selveste Michelangelo døbt "Paradisets Porte". Hvert af de ti bronzefelter gengiver en episode fra det gamle testamente og er så detaljeret udførte, at man tilgiver Ghiberti de 27 år. Firenze er virkelig en eventyrby!

LÆS OGSÅ: 16 byer, du SKAL nå at se >

Ponte Vecchio og guldsmedene

Få skridt fra Uffizierne ligger Firenzes ældste bro, Ponte Vecchio fra 1365, hvor guldsmedenes værksteder hænger som svalereder ud over Arnofloden, mens deres butikker er vendt ind mod broen.

Ponte Vecchio

Indvolde flød til Pisa

Hver dag stønner turisterne over de eksklusive smykker, som vidner om Firenzes fine smag og kunstneriske sans. Oprindelig var Ponte Vecchio beboet af slagterne, som kastede indvolde og andet affald ned i Arnoen, hvor det til florentinernes fryd flød videre til de forhadte fjender i Pisa. Men stanken generede også Medicifyrsten, når han gik ad den hemmelige gang mellem sit palads og rådhuset, så derfor blev Ponte Vecchio overladt til guldsmedene. Her har utallige forelskede ungersvende gennem årene fundet en kostbar forlovelsesring til den udkårne.

Piazza della Repubblica og den sindsforvirrede byplanlægger

Nu skal seværdighederne skylles ned med en kop florentinsk kaffe. Piazza della Repubblica er på tre sider omgivet af elegante caféer og på den fjerde side af stormagasinet La Rinascente og den fashionable skobutik Fratelli Rossetti. Her lå det gamle centrum i Firenze, men byplanlæggere og politikere med storhedsvanvid har til alle tider afskyet alt, der ikke er tegnet med lineal på et stykke papir. Da Firenze i 1865 blev Italiens hovedstad, fik en sindsforvirret byplanlægger det indfald, at den gamle bydel skulle rives ned og erstattes af en ny. Planen blev heldigvis forpurret, men først efter, at adskillige pragtpaladser var blevet jævnet med jorden for at skabe Piazza della Repubblica.

Mercato Nuovo og det stakkels vildsvin

Et par hundrede meter fra Ponte Vecchio i Via Calimali ligger Mercato Nuovo, det "nye" marked fra 1547, fyldt med boder med tørklæder, handsker, souvenirs og solbriller. Her står også det lille bronzevildsvin fra 1600-tallet, Il Porcellino, Firenzes lykkedyr. Overtroen siger, at hvis man rører ved vildsvinet, vil man en dag vende tilbage til Firenze. Det bærer det stakkels dyrs tryne tydeligt præg af.

Mercato Nuovo

Oltrarno – den sydlige del af Firenze

Oltrarno er den del af Firenze, der ligger syd for Arno, med Medici-storhertugernes pragtslot Palazzo Pitti, hvorfra Cosimo 1. byggede sin private, overdækkede passage over Ponte Vecchio og til rådhuset, så han kunne komme frem og tilbage uset af folket. I dag rummer Palazzo Pitti Mediciernes fornemme malerisamling, og fra sal til sal beruses man af kunstværker af Rafael, Ghirlandaio, Tizian, Andrea del Sarto, Perugino, Rubens og mange andre. Museet er umuligt at komme uden om under en ferie i Firenze – og i modsætning til ved Uffizierne er der normalt ikke kø ved indgangen.

Bag paladset ligger Giardini di Boboli, Bobolihaverne, den skønneste park i Firenze – med pergolaer, skulpturer, grotter og fontæner og den lille Piazzale dell'Isolotto med Giambolognas majestætiske Fontana dell'Oceano. Nup en pause fra seværdighederne i Kaffeehaus del Giardino di Boboli, det gamle kaffehus fra 1776. Når vejret er godt, kan man fra den højtliggende udendørs terrasse nyde udsigten over Firenze.

Pragtfuldt vejr over Firenze

Piazzale Michelangelo – de forelskedes mødested

Det er forbudt at holde ferie i Firenze uden en tur til Piazzale Michelangelo. Fra Ponte Vecchio er der et kvarters gang, men nup køreturen ad Via dei Colli, Firenzes seks kilometer lange promenade med serpentinsving, kantet af oleander og magnolia, indtil man når Piazzale Michelangelo 104 meter over byen. Herfra ser man hele Firenze udstrakt for sine fødder. Arnoen, paladserne, kuplerne og tårnene, og bagved Firenze bjergene med hvide villaer mellem grønne cypresser og de små nabobyer Fiesole og Settignano.

Midt på Piazzale Michelangelo, der blev anlagt, mens Firenze var Italiens hovedstad, står en bronzekopi af David, men det er udsigten, man kommer fra. Om aftenen, når forelskede par sværmer på pladsen, er panoramaet særligt udsøgt. Vælg timen ved solnedgang, når Toscanas høje svøbes i lilla tåger, og lysene begynder at tændes. Mørket kommer hurtigt, og synet af middelalderbyen Firenze som silhouet mod den glitrende, stjernebestrøede himmel er et af feriens højdepunkter.

San Miniato al Monte

Den bedste undskyldning for at blive lidt længere på Piazzale Michelangelo er en frokost i Ristorante La Loggia, hvorfra udsigten over Firenze er allerbedst. Og nup så spadsereturen op til San Miniato al Monte, som ligger midt i Michelangelos gamle fæstning, hvorfra han som ægte universalgeni, der også forstod sig på militær strategi, i 1530 gennem 10 måneder ledede Firenzes heroiske forsvar mod den tyske kejsers belejring. San Miniato, som blev grundlagt i år 1018, er med sin harmoniske facade og interiør en af de fem uundgåelige kirker i Firenze og måske den smukkeste i hele Toscana.

Bargello, Firenzes blodige domhus

Ferie i Firenze

Det gamle håndværkerkvarter mellem rådhuspladsen og Piazza Santa Croce er et af de hyggeligste i Firenze med smalle gader og små antikvitetsbutikker. I de buede gader Via de' Bentaccordi og Via Torta kan man stadig følge linjerne fra det gamle romerske amfiteater, og på den trekantede Piazza Firenze knejser det gamle domhus Bargello. Bargello betyder bøddel, og intet steds i Firenze er så blodige scener udspillet.

Tortur med gloende tænger

I den mørke hal lå torturkammeret, hvor forbrydere i månedsvis blev pint med gloende tænger og radbrækket som i Dantes Inferno. I venstre fløj lå de uhumske fængselsceller, og i gården stod skafottet, hvor tusinder er blevet hængt eller halshugget. I dag huser Bargello den bedste billedhuggerkunst, Firenze kan opbyde, med værker af Michelangelo, Giambologna, Ghiberti, Verrocchio og fremfor alt den myreflittige Donatellos gådefulde David, der var den første nøgenstatue siden oldtiden.

Dantes hus

I Firenze er der altid endnu en seværdighed. I Via Dante Alighieri ligger Case degli Alighieri, hvor Dante siges at være født. I den lille kirke San Martino foran huset blev Dante viet til Gemma Donati, efter at hans elskede Beatrice Portinari havde giftet sig med en ung adelsmand.

LÆS OGSÅ: Se de 10 smukkeste feriedestinationer i Italien >

Santa Maria Novella, Michelangelos smukke brud

Masaccios Trinità med linearperspektivet

Over for Firenzes funkis-banegård ligger dominikanerkirken Santa Maria Novella, der er så smuk, at Michelangelo kaldte den for sin brud. Santa Maria Novella stod færdig i 1360 og er høj, skøn og herlig – med fresker af Ghirlandaio, Michelangelo, Benedetto da Maiano og den lystige munk Filippino Lippi. Santa Maria Novella huser også det allerførste maleri, der gjorde brug af perspektivet – nemlig Masaccios Trinità fra 1428. I tilknytning ligger den charmerende klostergård Chiostro Verde med et lille kapel, der har samme status for dominikanerne, som Assisi har for franciskanerne. Kapellet er fyldt med fresker, der fortæller om kirkens doktriner – en slags tegneserier for analfabeter.

Botticellis elskede Simonetta

Kvarteret mellem Santa Maria Novella og Arno er et af de mest livlige i Firenze, med små butikker, hoteller og restauranter strøet ud med rund hånd. Her findes den lille kirke Ognissanti med gravene for både Botticelli og Amerigo Vespucci, der ganske ufortjent kom til at lægge navn til den nye verdensdel Amerika. Botticelli hviler nær sin elskede Simonetta Vespucci, som var gift med Amerigos nevø, Marco Vespucci. Stort set alle adelsmænd i Firenze var forelsket i den smukke kvinde, og det var sandsynligvis hende, Botticelli brugte som model til sit unikke mesterværk, Venus' fødsel.

LÆS OGSÅ: Michelangelo, Botticelli og de andre hjerteknusere >

Santa Croce

Santa Croce og Firenzes døde berømtheder

Lidt øst for centrum i Firenze ligger Piazza Santa Croce og den kolossale franciskanerkirke af samme navn. Santa Croce blev påbegyndt i 1294 og mellem det gotiske kirkerums brede buegange stråler gravmælerne for Firenzes mest berømte mænd: Dante, Michelangelo, Galilei (som egentlig var fra Pisa), Machiavelli og Ghiberti – for bare at nævne de mest kendte.

Smuglede lig til Firenze

Da Michelangelo døde i Rom 1564, ville paven bisætte ham i Peterskirken, så liget måtte smugles til Firenze, hvor det fik den mest pragtfulde ligfærd, en borgerlig nogensinde har fået. Dante, der uretfærdigt blev forvist fra Firenze og er begravet i Ravenna, fik i 1800-tallet et værdigt minde i Santa Croce. Forfatteren til Fyrsten og Firenzes historie, Macchiavelli, som på grund af sin kamp mod Medicierne blev fængslet og torteret, hviler i Santa Croce, ligesom humanisten Leonardo Bruni og komponisten Gioacchino Rossini.

San Lorenzo – Mediciernes hvilested

Den sidste af de fem berømte kirker i Firenze er San Lorenzo, hvor Medicislægten er begravet. Stamfaderen, den flittige og dygtige vekselerer Giovanni de Bicci, som skabte grundlaget for slægtens rigdom, og hans dygtige søn og sønnesønner Cosimo il Vecchio, Lorenzo il Magnifico og Giuliano, som blev myrdet i domkirken – foruden den store danske naturforsker Nils Steensen. San Lorenzos interiør er dem værdigt – udført af Michelangelo, Brunelleschi og Donatello.

Shopping mellem seværdigheder

Turen går til Firenze

 • Gamle danske navn: Florens eller Florents
 • Region: Toscana >
 • Indbyggere: 370.000 i selve Firenze
 • Vejr og klima: subtropisk
 • Lufthavn: Amerigo Vespucci
 • Flyvetid: København/Kastrup-Firenze 1 time 50 minutter (direkte med Vueling)
 • Afstande i km: Siena 74, Lucca 80, Pisa 102, Venedig 277, Rom 283, Milano 317, Hamburg 1406, København 1750
 • Dansk konsulat: Alessandro Berti, Via dei Servi 13, tlf. 055 21 10 07
 • 24 timers læge- og tandlæge: Hospitalet Santa Maria Nuova, P. S. Maria Nuova 1, tlf. 055 275 81
 • Turistkontor: Informazioni turistiche, Via Cavour 1 (rød), tlf. 055 29 08 32
 • Sprogskole: ABC School Firenze, Via de' Rustici 7, tlf. 055 21 20 01
 • Camping: Se under Toscana >

I Firenze kombinerer man seværdigheder og shopping. Få meter fra Piazza della Repubblica løber Firenzes elegante hovedgade Via de' Tornabuoni med eksklusive modehuse som Ferragamo, Sergio Rossi, Prada og utallige andre side om side. Midt i det hele troner strålende renæssancepalads Palazzo Strozzi, det mest fuldendte eksempel på renæssancens byggestil i Firenze. Paladset er ligesom de mennesker, der beboede det – stolt, stejlt og utilnærmeligt, men fuldt af kærlighed til skønheden.

Mellem rådhuspladsen og domkirkepladsen løber den propfyldte Via Calzaiuoli, skomagernes gade, som i dag er en ren shoppinggade. Og på hjørnet af Via dei Lamberti ligger den lille kirke Orsanmichele, der oprindelig blev bygget som loggia for købmændene. I dag er kirken en pragtsamling med værker af Ghiberti, Verrocchio, Giambologna og mange andre.

I gaderne rundt om San Lorenze ligger Firenzes store marked med hundredvis af boder fulde af lædervarer, tøj, sandaler, solbriller og meget andet. Det meste er ukurant bras, men man kan godt være heldig at finde et nydeligt læderbælte til små penge. Her kan man i modsætning til i butikkerne godt forhandle om prisen.

LÆS OGSÅ: Mode, sko og sandaler, der gør livet værd at leve >

Oplevelser og fester

Oplevelser og fester

 • Hele januar: Pitti Immagine Uomo (modefestival med herremode i Fortezza da Basso)
 • Påskedag: Scoppio del Carro
 • Maj-juni: Maggio Musicale Fiorentino (klassisk musikfestival)
 • Kr. Himmelfartsdag: Festa del Grillo
 • Juni: Calcio Storico di Firenze (finale 24. juni)
 • 7. september: Festa della Rificolona (fest for børn med levende lys aftenen før Jomfru Marias fødsel)
 • September-oktober i ulige år: : Mostra Mercato (antikvitetsmarked)
 • Hver tirsdag: : Marked i Le Cascine-parken med alt fra billige sko til legetøj

Påskelørdag fyldes domkirkepladsen af den største fest i Firenze, Scoppio del Carro. En udsmykket vogn trækkes frem af hvide okser og på slaget 12 tændes en raket udformet som en hvid due, der symboliserer Helligånden. Raketten farer ad en snor hen til vognen og antænder et festfyrværkeri til stor jubel for den enorme folkemængde. Und dig selv at opleve det – faktisk er påsken den allerbedste tid at holde ferie i Firenze.

I maj er Bobolihaverne den skønneste baggrund for udendørskoncerterne under den klassiske musikfestival Maggio Musicale Fiorentina.

Piazza Santa Croce lægger hvert år i juni brosten til Calcio Storico di Firenze, en tre dage lang festival, hvor deltagere fra Firenzes fire middelalderkvarterer spiller Calcio Storico, en blanding af rugby og fodbold. Finalen finder sted 24. juni, men i dagene inden er Firenze fyldt med optog i farvestrålende middelalderkostumer, og det hele afsluttes med et gigantisk fyrværkeri.

I den store park Le Cascine, hvor Firenzes ungdom mødes i sommeraftenerne, er der hver sommer popkoncerter. Kr. Himmelfartsdag afholdes Festa del Grillo, hvor man forærer små, lykkebringende græshopper i bure til familie og venner.

SE OGSÅ: Du får endnu flere oplevelser lige uden for døren i Toscana >

Vejret og klimaet i Firenze

Firenze har et dejligt vejr og klima, selvom det kan blive meget varmt om sommeren – særlig i juli og august. Det kan sne i januar, men det bliver aldrig isnende koldt om vinteren.

Vejret i Firenze nu →

Til højre ser du vejret i Firenze lige nu og de kommende dage. Foråret begynder i marts, og eftersom det aldrig blæser inde i byen, føles selv kølige forårsdage langt lunere end vejret i Danmark. Påsken er det allerbedste tidspunkt at besøge Firenze, og på en påskeferie kan man endda opleve festen Scoppio del Carro. Generelt er de mest attraktive feriemåneder april, maj og juni. September er stadig en ægte sommermåned, og i oktober og november er vejret perfekt til en forlænget weekend eller efterårsferie – med shopping, lækker gastronomi og sightseeing.

Med fly eller bil

Vueling flyver direkte fra København til Firenzes lille lufthavn, Aeroporto Amerigo Vespucci (som også kaldes Aeroporto di Firenze-Peretola). Lufthavnen ligger i udkanten af selve byen, og med en taxi tager det ikke mere end 20 minutter at nå ind til centrum i Firenze og de hundredevis af hoteller i alle prisklasser. I højsæsonen – især påsken og juli og august – kan der dog ofte være fuldt optaget, så book helst hotel hjemmefra.

Kør selv-ferie til Firenze

Det er også nemt at rejse til Firenze på kør selv-ferie, for motorvejen, Autostrada del Sole, løber i en bue rundt om byen med gode indfaldsveje til centrum. Husk, at kun fastboende må parkere i Firenzes centrum.