Friuli-Venezia Giulia – Italiens port mod Balkan

Friuli-Venezia Giulia

Friuli-Venezia Giulia er Italiens nordøstlige hjørne mellem grænserne til Østrig og Slovenien og fuld af skønne kontraster. I nord knejser de Karniske og Juliske Alper med barske, snedækkede skove, hvor der stadig lever vilde losser, og snesikre skisportssteder som Tarvisio og Sella Nevea. Mod syd følger frodige sletter med vinmarker og vingårde, og ved Adriaterhavskysten lokker lavvandede badestrande med fint, hvidt sand ved smagfulde Grado og moderne Lignano.

Se vejret i Friuli-Venezia Giulia lige nu >

Friuli-Venezia Giulia var i århundreder en del af det strålende østrig-ungarske dobbeltmonarki og blev først en del af Italien i 1866/1920. I byer som det kønne Udine og elegante Trieste mærker man stadig den aristokratiske fin de siecle-stemning, med venetianske renæssancepaladser og kejserlige caféer. Alligevel er Friuli-Venezia Giulia ikke overrendt af turister – og derfor et pragtfuldt rejsemål.

Aristokratiske Trieste

Trieste

Trieste, Friuli-Venezia Giulias hovedstad, er det gamle Centraleuropa, dér hvor Italien og Balkan, nord og syd, øst og vest mødes. Den dag i dag fornemmer man stadig atmosfæren fra de århundreder, da Trieste blomstrede som Østrig-Ungarns eneste større havn og lyste af aristokratisk storhed. Her ankom kaffe, krydderier, bomuld, tobak og tømmer fra hele verden til Friuli-Venezia Giulia. Driftige handelsfolk, købmænd, agenter og grossister flokkedes om skibene og pakhusene og på Triestes børs, hvor varerne videresolgtes til hele Europa.

Triestes seværdigheder

Trieste er stadig fortryllende, og de fleste seværdigheder befinder sig inden for gåafstand af byens rådhusplads, Piazza dell'Unità d'Italia, som i storhedstiden hed Piazza Grande og oser af østrigsk charme. Her stråler paladser fra tiden omkring år 1900, som Palazzo del Municipio og de gamle forsikringspalæer, hvor skibsrederne forsikrede deres skibe og handelsmændene deres kostbare fragter.

I Triestes gamle bydel finder man berømte caféer som Caffè San Marco, hvor byens store søn, forfatteren Italo Svevo, mødtes med andre forfattere og drak grappa og røg kejserlige cigaretter af små papæsker med den østrig-ungarske dobbeltørn. Svevos mest kendte roman, "Zenos Bekendelser", som hører til verdenslitteraturens ypperste, foregår lige her i Trieste. I en anden af Triestes kendte caféer, Pasticceria Pirona, skrev James Joyce indledningen til "Ulysses". Caféerne er noget af det nærmeste, man kommer på at opleve det klassiske Mitteleuropa, fra tiden før verden gik af lave.

Flot vejr over Trieste

Trieste byder også på mange andre seværdigheder. Børsen bærer typiske præg af den østrigske fortid, og hele kvarteret nord for Canal Grande blev skabt i 1700-tallet under den billedskønne kejserinde Maria Theresia. Triestes vigtigste kirke, San Giusto-basilikaen fra 1300-tallet med pragtfulde mosaikker og fresker, har navn efter grundlæggeren, den romerske kejser Justinian. Ved kirken ligger også det gamle romerske forum, renæssanceborgen Castello di San Giusto, som i dag huser et spændende våbenmuseum, og det fine arkæologiske museum, Museo Civico di Storia ed Arte med romerske, græske og ægyptologiske samlinger. I Via Madonna del Mare 13 ligger Museo Joyce e Svevo.

Se de 10 fedeste rejsemål i Støvlelandet >

Miramare og kejserparret, der blev skudt

Miramare ved Trieste

Trieste er Friuli-Venezia Giulias største attraktion, men langtfra den eneste. Otte kilometer fra Trieste troner det smukke slot Miramare, som på trods af sit middelalderlige udseende er bygget omkring 1860. Her boede den østrig-ungarske ærkehertug Maximilian og hans unge hustru Charlotte, som med fransk militærmagt og på fransk initiativ blev indsat som kejser og kejserinde af Mexico i 1863. Da de franske tropper fire år senere blev trukket ud, blev den unge kejser fanget af oprørere og skudt, uden at franskmændene rørte en finger – til evig skam og skændsel for Frankrig.

Miramare er oplagt til en hurtig udflugt fra Trieste, og i den idylliske slotspark er der både restauranter og små badestrande.

Venlige Udine

Nord for Trieste ligger det livlige og velstående Udine med et smukt bycentrum og en af Italiens og Friuli-Venezia Giulias mest bedårende pladser, Piazza Libertà, med fine, venetianske palæer midt mellem middelaldergader med barer og livligt natteliv. I Udines kønne 1500-talsslot er der i dag museum med både arkæologiske skatte og malerier af Caravaggio og Tiepolo. Turistkontoret ligger på Piazza I Maggio 7.

Smut en tur over grænsen til den smukke naboregion Veneto >

Vingårde og vinslotte

Vingård ved Udine

Udines omegn er et kendt vindistrikt med vingårde og vinslotte, så langt øjet rækker. Her produceres især de forfriskende Friulano-hvidvine, og vingårdene modtager gerne besøg af købedygtige turister. Se mere på www.collio.it. Eller smut til det maleriske Cividale del Friuli (15 km øst for Udine), som blev grundlagt af Julius Cæsar år 50 f. kr. Netop dér, hvor Piazza del Duomo ligger i dag, lå det gamle romerske forum. Slå dig ned på pladsen og få et glas Friulano, mens du nyder vejret og lader tankerne flyde gennem århundrederne.

Isonzo og Italiens 400.000 faldne

Øst for Udine og nord for Trieste slynger Isonzo-floden sig, og langs denne flod udkæmpedes nogle af de blodigste slag under 1. Verdenskrig. Mellem juni 1915 og august 1917 angreb den uduelige italienske overgeneral Luigi Cadorna 11 gange de østrigske stillinger i Alperne, uden at opnå noget videre. Kampene her og andre steder kostede Italien 400.000 døde.

Andre byer, du skal se i Friuli-Venezia Giulia

Et af målene for kampene var byen Gorizia, som trods sit moderne præg stadig har bevaret den kejserlige, østrigske stemning. Gorizias største seværdighed er middelalderborgen Borgo Castello, hvorfra udsigten over vinrankerne og vingårdene mellem de gamle slagmarker er overvældende. Indvendig rummer borgen krigsmuseet Museo della Grande Guerra, som er et must see i Friuli-Venezia Giulia.

Under Den Kolde Krig var Gorizia et strengt bevogtet checkpoint til Jugoslavien, men i dag kan man frit spadsere forbi de gamle vagttårne og smutte en tur ind i Slovenien.

I det vestlige Friuli-Venezia Giulia nær grænsen til Veneto ligger det charmerende Pordenone, som med sine dyre butikker og smarte barer summer af ungdom og livsglæde. På gågaden Corso Vittorio Emanuele II er der altid liv under de næsten endeløse søjlegange. Nyd også de fine renæssancefresker i domkirken, Duomo di San Marco. Nærved ligger den lille by Sacile med venetianske palæer.

I syd var Aquileia i oldtiden en af de største byer i Friuli-Venezia Giulia og i hele Italien. I dag er den bare en lille arkæologisk og historisk perle og fuld af seværdigheder som det romerske forum, et mausoleum fra kejser Augustus' regeringstid og den romansk-gotiske 1000-tals katedral med en 73 meter høj campanile, nydelige mosaikker og en krypt fuld af fresker fra middelalderen.

Skønne strande ved Grado og Lignano

Grado

Ude på en smal ø i Adriaterhavet for enden af to dæmninger ligger lille solbagte Grado med en livlig og labyrintisk gammel bydel med smalle og hyggelige gader og en pragtfuld, Ravenna-inspireret domkirke. Grados strande er både smukke, lavvandede og børnevenlige og sommeren igennem fulde af liv. Golfentusiaster kan smutte over dæmningen til den største og mest moderne 18-hullers golfbane i Friuli-Venezia Giulia, Golf Club Grado. Adressen er Via Montcalfone 27, Grado, tlf. 0039 0431-896896.

På halvøen Lignano finder du de bedste og flotteste strande i Friuli-Venezia Giulia med fint, gyldent sand og skove af pinjetræer som grønt bagtæppe. Lignano er ikke en rigtig by, men en kunstigt anlagt badedestination med tre resorts: Lignano Pineta, Lignano Riviera og Lignano Sabbiadoro. Sabbiadoro er ung og livlig, mens Pineta og Riviera er mere familievenlige. Lignano byder også på en golfbane, Golf Club Lignano, og vandlande og en zoologisk have – alt sammen i kort afstand fra flere campingpladser.

På en halv time er du ved de skønne strande i Bibione og Caorle >

Oplevelser for børn og voksne

Turen går til Friuli-Venezia Giulia

 • Beliggenhed: Norditalien
 • Hovedstad: Trieste
 • Indbyggere: 1,219.000
 • Areal: 7,858 km²
 • Vejr og klima: tempereret kystklima
 • Lufthavne: Aeroporto Friuli-Venezia Giulia (ved Monfalcone 33 km fra Trieste)
 • Største byer m/indbyggertal: Trieste 205.000, Udine 100.000, Gorizia 35.000, Pordenone 51.000, Monfalcone 28.000
 • Afstande i km: Venedig 80, Salzburg 302, Hamburg 1216, København 1407
 • Sprog: Friulansk (rætoromansk), italiensk, slovensk
 • Dansk konsul: Francesco Slocovich, Viale Miramare 5, Trieste, tlf. 040 41 93 155, consulate@francescoparisi.com
 • Engelsktalende læge: Roberto Adovasio, Via Valdirivo 26, Trieste, tlf. 040 638 333
 • Hospitaler Ospedale Cattinara, Strada di Fiume 447, Trieste, skadestue-tlf. 040 39 92 433; Ospedale di Udine, Piazza S. Maria della Misericordia 15, tlf. 848 448 884

Hvis du er på kør selv-ferie, byder Friuli-Venezia Giulia på bunker af oplevelser. Ni kilometer fra Trieste ligger en af Friuli-Venezia Giulias største attraktioner for både børn og voksne: Den 110 meter høje og 280 meter lange Grotta Gigante, som er den største grotte i verden, der kan besøges af turister. Med sine kun 11 grader kan Grotta Gigante være en kold oplevelse, men hverken du eller dine børn vil glemme den. Se www.grottagigante.it.

Syv kilometer nord for Lignano venter papegøjeparken Parco dei Pappagalli, som børn elsker. Parken har mere end 300 farvestrålende papegøjearter og er oplagt til en udflugt, når man er træt af stranden. Der er daglige rundvisninger, og frokosten nyder man i restauranten.

Nær Miramare-slottet i den lille by Grignano nord for Trieste ligger Immaginario Scientifico, som er et interaktivt multimedie-museum med bunker af oplevelser for både børn og voksne. Adressen er Riva Massimiliano e Carlotta 15, Grignano, Trieste.

Vandland

I lignano ligger det store vandland Aquasplash med enorme vandrutsjebaner, swimmingpools og alt andet, der får børn til at måbe af henrykkelse. Adressen er Villaggio Europa 140, Lignano Sabbiadoro.

Se 117 gode råd til kør selv-ferie i Støvlelandet >

Vejret og klimaet i Friuli-Venezia Giulia

Meteo Friuli Venezia Giulia

Vejret og klimaet i Friuli-Venezia Giulia er mere varieret end andre steder i Italien. Regionen har tempereret klima, men med store geografiske forskelle. I nord har Alpetoppene evig sne, mens Trieste og strandene ved Grado og Lignano normalt byder på varme somre og mildt og behageligt vejr. I hele regionen kan det regne året rundt, ligesom Bora'en, den kraftige vind fra Adriaterhavet, som jævnligt stryger ind over kysten med vindstød på 150 km/t, ofte følges af kraftige regnskyl.

Foråret i Friuli-Venezia Giulia kan være lunefuldt med 12-19 grader i marts og april, og først i maj og juni kalder vejret på sandaler og sommerkjoler. De bedste måneder på strandene er juli, august og september med temperaturer mellem 28 og 36 grader og mange daglige solskinstimer. Også i oktober kan klimaet føles som sommer, mens november har trist, koldt vejr. December, januar og februar har som regel temperaturer på 6-9 grader, men når Bora'en rammer, føles vejret meget koldere.

Carso-plateauet i nord har sit helt eget vejr og plages især om efteråret af kolde vinde.

Skiferie i Tarvisio

I den nordøstlige del af Friuli-Venezia Giulia ligger det lille, intime skisportsområde Tarvisio i 754 meters højde. Pilgrimsbjerget Monte Lussari er den mest populære destination, men Tarvisio er slet ikke overrendt – på trods af sine gode muligheder for snesikker og familievenlig skiferie. Med sin strålende natur og sine betagende bjergsøer er Tarvisio også et besøg værd om sommeren med gode faciliteter til vandreture og trekking.

Den lille skidestination Sella Nevea byder på 30 km pister tværs over grænsen til Slovenien, og fra det børnevenlige resort Piancavallo kan man i klart vejr se helt til strandene på Adriaterhavskysten.