Kort over Italien

Jeg sad og kiggede på Gardasøen. Den var vidunderlig som paradiset, som den første skabelse. Gardasøen var så elskelig i solskinnet, at det ikke var til at bære.

D. H. Lawrence i "Twilight in Italy", 1912.

Gardasøen – ren idyl og eventyrligt vejr

Limone sul Garda

Når man kører langs bredden af Gardasøen, kan man undervejs følge vandspejlets bevægelser og de skiftende farver, som glimter i sollyset. Tidligt om morgenen, når solen endnu ikke har rejst sig over Monte Baldo, ligger den grønne vandflade glat og blank hen, og ovre på Gardasøens modsatte bred kan man tydeligt skelne hvert eneste hus og hvert eneste træ. Ikke en lyd høres – måske allerhøjst en kirkeklokke i det fjerne. Efterhånden som solen stiger på himmelen, skifter søens farve fra grøn til utallige blå nuancer, mørkest på de dybeste steder. Og når solen står i zenit over Gardasøen, kommer ora'en – den sydlige brise, som får vandets overflade til at kruse og lader solstrålerne spille som i de hundredvis af facetter på en sleben diamant.

Se vejret ved Gardasøen lige nu >

Hen imod aften, når solen daler bag bjergene i vest, synes søen at gløde som tusind luer, mens windsurfernes sejl står som mørke silhouetter mod flammespejlet. Men synet varer kun kort, og indtil månen dukker op og kaster sit lysegule skær over vandoverfladen, ligger Gardasøen sort og afgrundsdyb hen.

Gardasøen

Landskaberne langs bredden er lige så afvekslende og underfulde som selve søen. De gamle fiskerlejer er for længst omdannet til mondæne feriebyer med elegante søpromenader, men husene er lige så smukke som i gamle dage. Hist og her troner en borg på toppen af et bjerg, og ind imellem ser man citronplantager, olivenlunde, snoede bjergveje og flade strækninger, pyntet med prægtige villaer og haver, der gennem århundrederne er blevet anlagt af statsmænd, kunstnere og rigmænd. Her kan enhver finde sin helt egen favorit, netop den lille plet, hvorfra Gardasøen tager sig allersmukkest ud.

Gardasøens juveler på stribe

Man rejser ikke til Gardasøen – Lago di Garda – for at se på seværdigheder, men for at slappe af, bade og nyde vejret. Alligevel er der bunker af fornøjelser for øjnene. Alene den lange smukke vej, Via Gardesana, der slynger sig rundt langs Gardasøens palmebredder, og som vi nu vil følge, er i sig selv en oplevelse, man aldrig glemmer.

Torbole

Helt i nord møder vi først windsurfingparadiset Torbole, der tidligere var et ydmygt fiskerleje, men nu er mødested for tusindvis af unge fra hele Europa. Her rejser de til hver sommer for at windsurfe, bade, og ikke mindst – feste. Men Torbole, der i dag har en overflod af restauranter, hoteller, butikker og diskoteker, er også historisk interessant, fordi den i 1438 var baggrund for et afgørende søslag i en krig mellem Milano og Venedig. Venetianerne havde med store anstrengelser og ved hjælp af 2000 okser fragtet 31 skibe de 20 kilometer over bjergene fra Adigefloden og til Torbole, hvor de blev søsat i Gardasøen. Men allerede kort efter ankomsten blev de tilintetgjort af milaneserne, og det betød, at Venedig mistede magten over Lombardiet.

LÆS OGSÅ: Badedestinationer, du vil elske – og som vil elske dig >

Goethe elskede Gardasøen

Den tyske digter Johann Wolfgang von Goethe besøgte Torbole den 12. september 1786, og han beskrev den som et trygt slaraffenland, hvor man ikke behøvede at låse døren om natten. Måske var Goethe også glad for en anden af Torboles store fordele, nemlig at den værste sommervarme bliver blæst væk, når ora'en sætter ind.

Riva del Garda

Ora'en er brisen sydfra, som, efter at have taget tilløb i hele Gardasøens 52 km lange længde, hver dag ved middagstid indfinder sig i Torbole og sørger for, at temperaturen aldrig bliver kvælende. Hvis man elsker ferie ved Gardasøen, men foretrækker luftigt vejr, er Torbole ideel.

Riva del Garda

Kun tre kilometer nordvest for Torbole ligger det bedårende Riva del Garda, som fra landsiden er helt skjult bag Monte Rochettas stejle skråninger. Riva del Garda har med sine små torve, smalle gader og lille badestrand en intim, næsten fortrolig stemning, og på pladsen Piazza III Novembre ligger der både en ridderborg fra år 1124 og det venetianske tårn Torre Apponale fra 1200-tallet. Højt oppe over byen troner ruinerne af borgen Castello di Arco med seværdige fresker fra det 14. århundrede. Men der er ingen grund til at fortie Riva del Gardas lidt uheldige placering mellem Gardasøen og bjerget: Allerede først på eftermiddagen forsvinder solen ned bag Monte Rochetta og er væk for resten af dagen.

LÆS OGSÅ: Comosøen er skønhed og idyl, du ikke havde drømt om >

Ad Gardesana Occidentale langs Gardasøens vestbred

Limone sul Garda – citronernes by

Turen fortsætter ind i Lombardiet ad Gardesana Occidentale mod syd langs Gardasøens vestlige bred. Vejen, som er et mesterværk i ingeniørkunst, er en af de mest maleriske i Italien og kan sagtens måle sig med vejene langs Amalfikysten og den italienske riviera.

Limone sul Garda

Overalt er Gardesana Occidentale sprængt ind i den røde klippeside og fører undervejs gennem 76 tunneler med strategisk placerede åbninger, der giver lys og hurtige glimt af Gardasøen langt, langt nede. Pludselig dukker citronernes by op – Limone sul Garda, hvor husene ser ud som om, at en mægtig hånd har drysset dem ud over bjergsiden. Flere scener i James Bond-filmen Quantum of Solace blev optaget her. Goethe besøgte også Limone sul Garda og var så begejstret for byens yndefuldhed, at den i dag er de tyske turisters yndlingsrejsemål ved Gardasøen.

LÆS OGSÅ: Lige om hjørnet venter Lombardiets andre smukke søer >

Gargnano

Gargnano, Gardone Riviera og elskerinderne

Idyllen fortættes i lille fredelige og upåagtede Gargnano, hvor fascistlederen Benito Mussolini tilbragte de sidste år af 2. Verdenskrig under tysk bevogtning. I dag er hans bolig, Villa Feltrinelli, et af de mest luksuriøse hoteller ved Gardasøen. Den engelske forfatter D. H. Lawrence, som i 1928 vakte skandale med sin dristige roman "Lady Chatterleys lover", boede fra september 1912 til april 1913 i Gargnano sammen med sin elskerinde Frieda von Richthofen, der var gift med Lawrences professor på universitetet. Her skrev han romanen "Twilight in Italy", mens han nød synet af Gardasøen og Gargnanos pittoreske havn.

Fra Campione del Garda bliver vegetationen tættere og mere varieret, og ved Gardone Riviera blander palmer, figen og mandarintræer sig med olivenlundene. Gardone Riviera har i mindst et århundrede været den mest mondæne af alle de små byer ved Gardasøen og kan prale med store, fashionable hoteller og utallige fornemme villaer, smukt tilbagetrukne bag yndefulde cypresser. Mange excentrikere har været tiltrukket af Gardone Riviera, og her ligger både den botaniske have Giardino Botanico Hruska, som blev anlagt af en schweizisk tandlæge, med alskens planter og blomster fra Dolomitterne, og Il Vittoriale, digteren og eventyreren Gabriele d'Annunzios let vulgære art nouveau-villa. I Gardone Riviera finder man også det berømte hotel Villa Fiordaliso, hvor Mussolinis yndlingselskerinde, den smukke Clara Petacci, boede i bekvem nærhed af diktatoren og på restaurantens terrasse nød vejret og de udsøgte middage med udsigt over Gardasøen.

Smilende Salò og kønne Sirmione

Seværdigheder ved Gardasøen – Rocca Scaligera i Sirmione

Lige syd for Gardone Riviera passerer vi Salò, den lille smilende by, hvor Mussolini i 1943 oprettede den såkaldte Salò-republik. Salò ligger tilbagetrukket fra Gardasøen i sin egen lille turkisgrønne bugt, indrammet af hundredevis af cypresser og med en lang og smuk promenade. Ud for bugten ligger Isola di Garda, Gardasøens største ø, som man to gange om ugen kan besøge på en rundvisning. Det er ikke billigt, men sejlturen er bedårende.

Sirmione – juvelen ved Gardasøen

Efter Salò drejer vejen opad i brede sving og bevæger sig lidt ind i landet, indtil den igen møder vandet ved Gardasøens største by Desenzano del Garda. Desenzano del Garda blev anlagt helt tilbage i bronzealderen, men byens største seværdighed er den gamle romerske kejservilla, Villa Romana, fra det sidste århundrede f. kr. I dag er Desenzano del Garda centrum for et heftigt natteliv og byder også på Gardasøens bedste muligheder for shopping. Nogle få kilometer syd for Desenzano, helt ude på spidsen af en smal halvø, ligger Sirmione med den helt intakte gamle Scaligerborg, Rocca Scaligera, som blev bygget midt i 1300-tallet af della Scala-fyrsteslægten i Verona. Borgen, der både har voldgrav og vindebro, bevogter stadig adgangen til byen, sådan som den har gjort i 800 år. Man kan slet ikke komme ind i Sirmione uden at passere vindebroen og porthvælvingen. I dag anses Sirmione af mange for at være den ædleste af alle juvelerne langs Gardasøen – og de tager ikke helt fejl.

LÆS OGSÅ: Du bliver åndeløs af Amalfikystens skønhed >

Sorgløst liv med elskere på stribe

Sirmione ved Gardasøens sydspids

I oldtiden boede den romerske digter Gaius Valerius Catullus i Sirmione, og her skrev han digtene om sin løsslupne hustru Clodia, der kastede sig ud i et sorgløst liv med elskere på stribe, uden at bekymre sig om den stakkels skinsyge Catullus. Men i det mindste har Catullus kunnet glæde sig over Sirmiones pragtfulde vejr og klima, der har gjort byen til et meget populært kursted. Sirmione er stadig en af de mest idylliske perler ved Gardasøen, og hvis man fortsætter gennem byen og olivenlundene helt ud på halvøens yderste pynt, ser man ruinerne af en gammel villa, som kaldes Le Grotte di Catullo (Catullus' grotter). Catullus har sandsynligvis aldrig selv boet i villaen, men det er muligt, at den virkelig stammer helt fra romertiden. Herude på spidsen af halvøen er vandet forresten flere steder dybt nok til, at man kan foretage hovedspring direkte fra klipperne – men undersøg det selv grundigt først!

LÆS OGSÅ: Eller kast dig i Comosøens dybblå vand >

Peschiera og Lazise

Pragtfuldt vejr i Lazise

Efter Sirmione går turen mod øst ind i det smukke Veneto, til fæstningsbyen Peschiera, der er omgivet af bastioner og voldgrave. Peschiera har en lang og blodig historie, og i 1499 lod den franske konge Ludvig 12. under en krig mod den tyske kejser de 400 soldater i fæstningen hugge ned til sidste mand.

Efter Peschiera drejer vi mod nord, op langs Gardasøens østlige bred og støder først på det rolige Lazise, som i sin Villa Bernini-park også byder på en Scaligerborg, og ligesom Peschiera stadig er omgivet af mure og tårne. Lazise var Venedigs vigtigste handelsstation ved Gardasøen, og den lille havn med sin gamle venetianske toldbod og den smukke romanske kirke San Nicola fra 1100-tallet giver tilsammen et pittoresk indtryk. Lazise har også en af Gardasøens få ægte sandstrande, og eftersom det vrimler med campingpladser med børnefamilier, er der i juli og august trængsel i byens hele 42 restauranter – og kun en halv times kørsel til yndige Verona >

Vinbyen Bardolino

Garda by

Næste lille skønhed er vinbyen Bardolino, og netop her avles de let mousserende rød- og hvidvine, hvis druer har de ypperligste vækstbetingelser på de fugtige skråninger mod Gardasøen. Bardolino er en yndig by, med en pragtfuld promenade langs søen, og har gennem tiden tiltrukket mange berømtheder. Selveste Julius Cæsar og efter ham zar Alexander 1. af Rusland har aflagt besøg i Bardolino. I de gamle skrifter beskrives det, hvordan indbyggerne i den flagsmykkede by bød den mægtige zar velkommen i deres stiveste puds og med koncerter og alskens festivitas. Men bedst huskes zarens udflugt til det nærliggende lille næs Punta San Vigilio. Han var blevet sejlet ud til næsset, men fandt vejret og omgivelserne så pragtfulde, at han valgte at spadsere de fem kilometer tilbage til Bardolino.

Bardolino

Garda by og Den skønne Adelaide

Ingen ved, om zaren også badede ved Punta San Vigilio, der byder på Gardasøens bedste badestrand. Men på spadsereturen tilbage må han være kommet igennem byen Garda, som med sin duft af magnolia og cedertræ er et af de romantiske højdepunkter på Gardasøens østlige bred. Midt ude i vandet ligger klippen La Rocca, hvor den bedårende smukke, 20-årige dronning Adelaide i år 950 blev holdt fanget af den grusomme grev Berengar, som havde myrdet hendes mand, kong Lothar af Italien, og nu ønskede, at hun skulle giftes med hans egen søn Adalberto. Men munken Martino befriede Adelaide og bragte hende til hendes morbroders slot i Canossa. Her søgte hun tilflugt, indtil Tysklands konge Otto 1. rykkede over Alperne med sin hær og satte en stopper for Berengar. Ved synet af Adelaides skønhed blev Otto øjeblikkeligt så forelsket, at han 25. december 951 gjorde hende til sin dronning og tog hende med hjem til Tyskland.

Torri del Benaco og Malcesine

Torri del Benaco

Nord for Garda by ligger det lille velholdte paradis, Torri del Benaco, med en diminutiv havn og endnu en smuk havnepromenade. Torri del Benaco er den eneste af byerne langs Gardasøen, der har beholdt søens gamle navn, Lacus Benacus, og har nok en prægtig Scaligerborg, Castello Scaligero, med tårne og skydeskår, som i okkergule farver spejler sig på overfladen i det ovale havnebassin. Overalt i Torri del Benaco kappes platantræer og maleriske huse med det fortryllende vejr om at skabe den henrivende stemning, som turister er faldet for gennem tiden.

Turen går videre til drømmenes dal Val di Sogno, hvor vi drejer af fra hovedvejen Gardesana Orientale og i stedet følger den mindre vej ved søbredden, Lungo Lago, som langs mure dækket med roser og blåregn fører helt til det bedårende Malcesine. Her knejser endnu en Scaligerborg fra 1200-tallet, højt oppe på et forbjerg over den solbagte by, hvorfra den i århundreder har beskyttet indbyggerne mod grådige fjender. Her oppe er udsigten over Gardasøen fænomenal. Da Goethe 13. september 1786 i en lille båd sejlede fra Torbole på vej mod syd, brød et uvejr løs, og båden måtte søge ly i Malcesine. Her blev han så betaget af Scaligerborgen og byens skønhed, at han gav sig til at tegne den og nær var blevet arresteret som østrigsk spion.

LÆS OGSÅ: Se også resten af det vidunderlige Veneto >

Monte Baldo

I dag er Malcesine stadig en ren idyl. Byens liv er centreret omkring den firkantede havn med små caféer, restauranter og hoteller. Bagved ligger brede gader med murede stenbuer på tværs, som understøtter husene på hver sin side.

Monte Baldo

Bag byen ligger bjergkæden Monte Baldo, som man kan nå fra Malcesine med en svævebane, der i sig selv er en attraktion. En del af den over fire kilometer lange opstigning foregår nemlig i en kabine, der drejer rundt om sin egen akse. Når vejret er klart, er udsigten over bjerget og søen eventyrlig. Men Monte Baldo er også et paradis for bjergklatrere og naturelskere, med sine vilde orkidéer, rige dyreliv og blændende panorama over Gardasøen, der øjnes dybt nede i dalen, som en blå, glitrende streg midt i alt det grønne.

Nu er vi næsten nået hele Gardasøen rundt. Blot 20 kilometer nord for Malcesine ligger turens udgangspunkt, Torbole. Og selvom nogle mener, at Comosøen er den smukkeste sø i Italien, er Gardasøen langt mere varieret med sine skiftevis stejle og flade bredder, vekslende vinde og charmerende småbyer. Gardasøen, som også har fordelen af sit vidunderlige vejr, er ganske enkelt en perle, som man aldrig bliver træt af.

LÆS OGSÅ: Se selv Comosøen – og bedøm, hvilken der er den smukkeste >

Gardasøens bedste badestrande

Sandstranden i Lazise

En sø har normalt ikke strande, men bredder. I dag er der dog rundt om Gardasøen skabt talrige kunstige badestrande. I søens nordlige del er vandet dybest og koldest, men både Limone sul Garda og Torbole har lange strande, der især foretrækkes af unge og surfere. I den sydlige udkant af Limone ligger desuden stranden Spiaggia del Tifù, hvor der spilles beachvolley. Midt inde i Riva del Garda finder man en smuk og skyggefuld strand omkranset af grønne anlæg, mens man i Gargnano kan slappe af på badestranden under oliventræer. På Malcesines smukke strand kan man bade med en skøn udsigt lige nedenfor den gamle Scaligerborg.

LÆS OGSÅ: Badeferier med børnevenlige strande – nok til en hel barndom >

De mest børnevenlige og lavvandede badestrande ligger i syd, og Gardasøens bedste strand er idylliske Punta San Vigilio lige nord for Garda By. Der er talrige store strande ved Desenzano, hvoraf især Porto di San Felice er lavvandet. I Toscolano-Maderno på vestbredden er der en flad og meget børnevenlig badestrand, Lido di Toscolano, med plads til alle. Sirmione byder på de blondes strand, Lido delle Bionde, mens Lazise og Peschiera har nogle af Gardasøens få sandstrande – med sand fra Adriaterhavet. Mellem Garda By og Torri del Benaco finder man en vaskeægte nudiststrand.

Hoteller og restauranter

I alle de små byer rundt om Gardasøen er der en vrimmel af hoteller og restauranter, både eksklusive og mere beskedne, dyre og billige, og vi kan kun nævne nogle enkelte. Men man snyder sig selv, hvis man ikke en aften oplever Villa Fiordaliso i Gardone Riviera. Her kan man sidde på terrassen, hvor Clara Petacci også sad, og nyde vejret og synet af Gardasøen, mens man afprøver det originale, men enkle spisekort.

Hotel Albergo Gardesana i Torri del Benaco

Man skal også prøve restauranten Vecchia Malcesine i byen af samme navn, hvor man kan spise friskfangede fisk, mens ora'en afkøler dagens sommervarme, og solen synker bag bjergene. I Lazise, med udsigt over stranden og søpromenaden, byder restaurant Tropicals dansk-italienske værtspar også på lækkerier fra søen – smag f.eks. den glimrende Fritto Misto.

På hotellet Villa Cortina i Sirmione får man udover en smagfuld indretning og førsteklasses gastronomi i restauranten også adgang til hotellets private strand. Et andet hotel i Sirmione er det trestjernede La Paül, som med sin beliggenhed med vand til begge sider byder på et formidabelt vue over Gardasøen. I Torri del Benaco har det gamle middelalderpalads Gardesana siden 1848 været hotel under navnet Albergo Gardesana. Restaurantens køkken er både internationalt og lokalt, og hvis man bestiller plads i forvejen, kan man dinere på den udendørs terrasse med udsigt til den henrivende havn og den gamle Scaligerborg.

Nup en sejltur på Gardasøen

Endelig må nævnes Hotel Europa i Limone sul Garda. Det er et af de mest populære hoteller for danskere på ferie ved Gardasøen, og værtsparret taler dansk.

Sejlture på Gardasøen

I godt vejr må man ikke snyde sig selv for en sejltur på Gardasøen. Mange af de dejligste steder ser man allerbedst fra vandsiden, og der sejler utallige turbåde og færger både på langs og tværs af søen. Mange af dem tager også biler med, og på den måde kan man spare nogle kilometer. Der er påstigning i stort set alle de små byer, og hvis man vælger et af de gamle dampskibe fra begyndelsen af 1900-tallet, som adstadigt tøffer afsted, kan man i ro og mag nyde sejlturen over Gardasøen. Faktisk får man et endnu smukkere indtryk end inde fra land. Se ruter og afgangstider og bestil billetter på www.navigazionelaghi.it. God fornøjelse!

Camping ved Gardasøen

Hele vejen rundt om Gardasøen ligger utallige campingpladser som perler på en snor. I nord bl.a. det 4-stjernede Camping Monte Brione ved Riva del Garda, med swimmingpool, minigolfbane og legearealer for børn, og Campeggio Garda uden for Limone sul Garda, med privat strand, swimmingpools og faciliteter til windsurfing.

Mellem Salò og Desenzano del Garda finder man helt nede ved søbredden den 4-stjernede Campingplads Sanghen med tre swimmingpools, soppebassin og strand helt ned til søen. Sirmione byder f.eks. på Camping Residence Tiglio (3-stjernet) og Camping San Francesco (4-stjernet) med en bred vifte af sportsaktiviteter og underholdning.

Direkte til Gardasøens bred ved Peschiera ligger den 4-stjernede campingplads Bella Italia med adskillige swimmingpools, kæmpe vandrutsjebane, børneafdeling, ægte sandstrand, høj kvalitet overalt og en skøn udsigt fra restaurantens terrase. Tre kilometer syd for Bardolino ligger Camping Cisano (4-stjernet) med både swimmingpool og beliggenhed helt ned til søen. Der er også to velbesøgte campingpladser ved Lazise, nemlig Eurocamping Pacengo (3-stjernet) med swimmingpool med børneafdeling og mange faciliteter og det yderst børnevenlige Piani di Clodia (4-stjernet) med hele fem swimmingpools, vandrutsjebaner, fodbold- og basketbaner.

LÆS OGSÅ: Se de 10 bedste rejsemål i Italien >

Oplevelser for børn – og andre

Oplevelser ved Gardasøen – her Gardaland

Gardasøen er ideel til børnevenlige rejser og familieferie med bunker af oplevelser og aktiviteter. Hvis børnene trænger til afveksling – eller vejret er mindre godt – kan man smutte til Gardaland, Italiens største forlystelsespark, der ligger mellem alle campingpladserne ved Peschiera og Lazise. Parken byder både på rutsjebaner, delfinshows, vandland og junglesafari – foruden mange andre forlystelser og restauranter og butikker. Gardaland er dyrt og vulgært og helt malplaceret i det smukke Veneto, men børn elsker det. Hvis man har lyst og råd, kan man endda bo på parkens eget hotel, Gardaland Resort Hotel. Adressen er Via Derna 4, Castelnuovo del Garda.

Værd at vide om Gardasøen

 • Italienske navn: Lago di Garda
 • Regioner: Gardasøen ligger mellem Lombardiet, Trentino-Alto Adige og Veneto
 • Areal: 370 km²
 • Længde: 52 km
 • Bredde: Op til 17 km
 • Dybde: Ned til 346 m
 • Vandtemperatur i grader: april-maj 10-18, juni-juli-august-september 18-27, oktober 15
 • Afstande i kilometer: Verona 35, Milano 125, Venedig 145, Hamburg 1160, København 1480
 • Nærmeste lufthavne: Verona, Milano, Venedig
 • Flyvetid: København/Kastrup-Verona: 1 time, 40 minutter
 • Dansk generalkonsul: Steen Thorsted, Via Ludovico Ariosto 30, Milano, tlf. 02 48 00 86 75
 • Campingpladser: 80-100
 • Golfbaner: 12
 • Lystfiskeri: ørred, gedde, aborre, suder, karpe, helt, ferskvandskvabbe

I forbindelse med parken ligger Gardaland Sea Life Aquarium, der med 37 akvarier og mere end 5000 fisk fordelt på alt fra hajer til søheste er værd at se for både børn og voksne.

Seks kilometer fra Bardolino og Lazise ligger safariparken Parco Natura Viva. I den egentlige Safari Park kører man rundt på savannen i sin egen bil, helt tæt på både giraffer, zebraer og løver, mens man i Fauna Club spadserer rundt til fods mellem mange forskellige dyrearter. Parco Natura Viva er engageret i kampen for at redde truede dyrearter og bidrager med en del af billetprisen til forskellige gode projekter. Parkens adresse er Località Figara 40, Bussolengo.

Besøg vinslotte i Valpolicella

10 kilometer øst for Gardasøen ligger vindistriktet Valpolicella med hundredvis af skønne vinslotte og vingårde, der dyrker ædle Amarone-vine. Vinslottene elsker besøg, og på mange af dem kan man også spise frokost. Se mere under Veneto >

Fester og festivaler

Der afholdes bunker af festivaler og koncerter ved Gardasøen, f.eks. Festa di San Filippo Neri (natlig regatta på Gardasøen) 26. maj i Torri del Benaco; Garda Jazz Festival juni-juli i Torbole og Riva del Garda; Notte di Fiaba (festligheder med fyrværkeri og optog i middelalderdragter) 22.-25. august 2013 i Riva del Garda; Festa dell'Uva (vinhøst) 3.-7. oktober i Bardolino.

LÆS OGSÅ: Eller smut til Verona og se en pragtfuld opera – kun 35 km væk >

Vejret og klimaet ved Gardasøen

Gardasøens klima og vejr er ægte middelhavsklima. Antallet af solskinstimer er meget højt, og allerede i marts kan temperaturen nå 20 grader. April byder som regel på op til 25, mens maj ofte rammer 30. I juni, juli og august kan termometret krybe helt op på 35-37 grader. September byder også på godt vejr og temperaturer mellem 20 og 30 grader, mens oktober stadig holder 18-24. Men klimaet varierer fra nord til syd – i nord, hvor ora'en sætter ind efter middagstid, er vejret typisk lidt køligere end i syd.

Vejret ved Gardasøen lige nu

Ovenfor kan du se vejret ved Gardasøen lige nu og den kommende uge. Vejrudsigten gælder for Garda By, som ligger nogenlunde midtvejs og derfor er godt dækkende for vejret ved hele søen. Der er normalt varmest i syd ved Sirmione, Peschiera, Lazise og Bardolino, mens Torbole, Riva og Limone sul Garda i nord som nævnt kan have lidt koldere vejr.

Husk, at Gardasøen er fersk, og at vandtemperaturen derfor er et par grader under havets (se faktaboksen ovenfor).

Windsurfing, vandsport og paragliding på Gardasøen

Gardasøen er perfekt til alle former for vandsport, både windsurfing, dykning, sejlsport og kanosejlads – og det allernyeste, canyoning. Om formiddagen blæser vinden ned fra bjergene i nord, mens den om eftermiddagen suser sydfra op gennem søen. Især i den nordlige ende af søen, ved Riva del Garda, Torbole og Malcesine, er vejret og vindforholdene perfekte til windsurfing. Her er der også excellente muligheder for adventure-sport som paragliding, klatring, rapelling og mountainbiking. Surf Center Marco Segnana i Torbole udlejer windsurfere, kanoer og mountainbikes og afholder kurser i windsurfing for både øvede og begyndere. Adressen er: Località Foci Del Sarca 1, tlf. 464 50 59 63, Torbole. Hør om paragliding hos Paragliding Club Malcesine, tlf. 339 1667143, info@paraglidingmalcesine.it.

LÆS OGSÅ: 13 badeferier, som du aldrig vil glemme >

Faldt siden i din smag? Så giv den et
Ferie og rejser
Badeferie
Comosøen
Lago Maggiore
Amalfi
Ligurien – den italienske riviera
Venedig
Verona
Milano
Lombardiet
Veneto

Følg os på Google+