Genova – den prægtige by

Genova

Når man nærmer sig Genova, ligner byen en stor portion kulørt pasta midt i en skål af bjerge og fuld af røde, orange og gule huse. Her blev Christoffer Columbus født – til evig ærgrelse for spanierne – og Genova var den mægtige sørepublik, der besejrede Pisa og herskede i Middelhavet, indtil byen selv blev overvundet af Venedig. Genova er ikke nær så kendt af danskere som Firenze eller Venedig, men fyldt med hemmelig skønhed – som man opdager lidt efter lidt.

Se vejret i Genova lige nu >

Smukke paladser og seværdigheder ad libitum

Genova har så mange smukke paladser, at byen kaldes la superba – den prægtige. Desværre ser mange turister kun havnen, som er Italiens største, med Genovas 177 meter høje fyrtårn La Lanterna, der siden 1543 har blinket velkommen og adjø til søfarende. I dag er den antikke havn Porto Antico blevet vulgariseret med en myriade af pizzeriaer, caféer og kranen Bigo, der i en 360 graders roterende elevator hejser turisterne 60 meter op i luften. Når vejret er klart, er udsigten over Genova enestående.

Genova – som en stor portion kulørt pasta

På nabomolen ligger Europas største akvarium, Acquario di Genova, med over 600 fiskearter foruden delfiner og pingviner i bassiner med 6 millioner liter vand og lave bassiner, hvor begejstrede børn kan røre ved fiskene. Se mere på www.acquariodigenova.it. I Porto Antico ligger også det nye søfartsmuseum, Galata Museo del Mare, hvor Genova praler med Columbus og sin storslåede fortid.

Det rigtige Genovas sjæl

Men det rigtige Genovas sjæl findes i de gamle paladser, loggiaer og kirker. I de smalle stræder, som var sørepublikkens pulsårer mellem adelspalæerne, og som løber i en labyrint fuld af små butikker med stemmer fra hele verden, leves det ægte genovesiske liv med dufte og lyde som dengang, galejerne fra Genova hjembragte krydderier og silke og kostbarheder fra hele verden.

Miniputkirker og middelalderhuse lyser op, og i Via Luccoli, Genovas dagligstue, nyder en stadig strøm af mennesker stemningen og de pragtfulde butikker og beundrer sporene efter fortidens storhed. Overalt fornemmer man den velstand, som kommer af århundrederne som flittig søfartsnation, og Genova er i dag Italiens fjerderigeste by.

Piazza de Ferrari – Genovas hjerte

Piazza de Ferrari

Genovas hjerte er den livlige Piazza de Ferrari med sin store bronzefontæne fra 1936 omkranset af prægtige paladser – Dogepaladset, Palazzo Ducale, hvorfra republikken styredes, børsen, kunstakademiet, barokkirken Chiesa del Gesù og det nyklassicistiske operahus, Teatro Carlo Felice (billetter på www.carlofelice.it). Foran operaen står rytterstatuen af Giuseppe Garibaldi, som 5. maj 1860 indskibede sig i Genova med sine 1000 rødskjorter for at erobre Sicilien under kampen for Italiens Samling.

LÆS OGSÅ: Lige uden for døren venter Ligurien og den italienske riviera >

Teatro Carlo Felice – Genovas opera

Fra Piazza de Ferrari udstråler byens hovedgader. På den brede boulevard Via XX Settembre ligger eksklusive butikker under høje arkader, og Mercato Orientale, fødevarehallen med hundredevis af slagterboder, fiskehandlere og kulinariske specialiteter. Ved Piazza della Vittoria står monumentet for sejren og de 400.000 italienske faldne under 1. Verdenskrig.

Via Garibaldi

Fra den livlige og elegante Via Roma når du gennem Via XXV Aprile til Piazza Fontane Marose og gågaden Via Garibaldi. Her ligger de adelige renæssance- og barokpaladser med pragtfulde detaljer lige så tæt som i Canal Grande i Venedig, og kvarteret er i dag det mest eksklusive i Genova. Alle paladserne fortjener at blive nævnt med deres facader med balkoner og yndefulde loggia'er og søjlegange. Tre af dem er i dag museer med meget seværdige kunstsamlinger. I nummer 9 ligger Genovas rådhus, Palazzo Doria Tursi fra 1564, og her opbevares Columbus' aske samt en violin, der har tilhørt en anden berømt genoveser, komponisten Niccolò Paganini. Palazzo Rosso byder på kunstværker af van Dyck, Tintoretto, Veronese og Albrecht Dürer, og i det sidste palæ på højre hånd, Palazzo Bianca, kan man beundre en udsøgt malerisamling med Rubens, van Dyck og Filippino Lippi.

Domkirken og Johannes Døberens afhuggede hoved

Domkirken San Lorenzo

I Via San Giorgio ligger Genovas domkirke San Lorenzo, der blev påbegyndt i 989, men først indviet i 1118. Dens største klenodie er en smaragdgrøn skål, som dronningen af Saba forærede kong Salomon, og som Jesus skal have brugt ved Den sidste Nadver. Under Napoleonstiden stjal de franske tropper med arme og ben og tog skålen med til Paris. Da den kom tilbage til Genova, var den slået i stykker. En anden seværdighed er det blå fad, hvorpå Kong Herodes og Salome fik serveret Johannes Døberens afhuggede hoved.

Marco Polo vansmægtede i fængslet

Nede på havnen ligger det pompøse gotiske palads Palazzo San Giorgio, som blev bygget af Genovas første doge, Simon Boccanegra. I fangekælderen vansmægtede Marco Polo, efter at han i 1298 var blevet fanget af genoveserne, og her dikterede han sine muligvis opdigtede beretninger om rejsen til Kina og Kublai Khan. I 1408 blev paladset til en af verdens første banker, og her blev bankgirosystemet opfundet. De rige borgere i Genova skænkede store summer til banken, for at renterne kunne holde priserne nede. På den måde hjalp man de fattige uden at plyndre skatteyderne, og Genova var meget stolt af sit fattighus, Albergo dei Poveri, som blev efterlignet i mange europæiske lande.

Porta Soprana og Columbus' fødehus

Columbus, der blev snydt

Ad Via Dante når du Genovas gamle østport, Porta Soprana fra 1100-tallet, og Columbus' genopbyggede fødested, der er helt overgroet med efeu. Her blev Columbus født i 1446 som søn af en ludfattig uldvæver. Han lærte selv håndværket, men ville hellere sejle end at arbejde, og til sidst opdagede han i 1492 Amerika, selvom han gik i graven i den tro, at det var Indien. Oven i købet blev han snydt for æren – for den nye verdensdel blev ikke opkaldt efter ham, men ganske uretfærdigt efter korttegneren Amerigo Vespucci fra Firenze.

Piazza San Matteo og Doria'erne

Den lille, intime plads Piazza San Matteo er et af de vidunderlige steder, der gemmer sig i erindringen, efter at man ellers har glemt alt om Genova. Oven for nogle trappetrin, som på en scene, ligger den lille yndige barokkirke San Matteo med en portal i sort- og hvidstribet marmor og indskrifter om Doria-slægtens ærefulde bedrifter. Her findes Andrea Dorias grav. Denne mand, som republikken gav navnet "Nationens Fader", var admiral og kæmpede mod både tyrkerne og venetianerne og reformerede Genovas love. Han afslog dogetitlen, men var alligevel den virkelige hersker i Genova. Fire af paladserne på Piazza San Matteo ejedes af Doria-slægten, og Andrea Dorias eget var en gave fra den taknemmelige republik.

Lyssky elementer i de halvmørke smøger

Diset vejr over Genova

På den lille lukkede plads glemmer man alt om larmen fra havnen og de moderne skyskrabere. Her er man midt i det gamle, glorværdige Genova med Italiens og Europas største historiske centrum og 350 års historie om sejre og herredømmet over Middelhavet. Rundt om ligger de hundredevis af maleriske, halvmørke smøger, de såkaldte caruggi, hvor man konstant overraskes af nye indtryk, og hvor der i modsætning til i Firenze og Venedig er flere italienere end turister. Men især omkring Genovas gamle hovedgade Via San Luca kan kvarteret virke noget skummelt. Det kan anbefales at holde sig væk om aftenen, når de afrikanske narkohandlere og andre lyssky elementer kommer frem.

Nup nu den badeferie, som du allerede havde fortjent SIDSTE år >

Oplevelser og festivaler

Turen går til Genova

 • Danske navn: Genua eller Genoa
 • Region: Genova er hovedstad i Ligurien
 • Indbyggertal: 608.000
 • Vejr og klima: subtropisk
 • Afstande i km: Pisa 160, Milano 142, Hamburg 1245, København 1566
 • Turistkontor: Genovainforma, Piazza Matteotti
 • Lufthavn: Aeroporto di Christoforo Colombo (6 km fra Genova)
 • Dansk konsul: Generalkonsul Giorgio Boesgaard, Via San Siro 10, tlf. 010-246 16 87, tb.bro@hugotrumpy.it
 • Hospital: Ospedale San Martino, Largo Rosanna Benzi 10, tlf. 010 55 51
 • Engelsktalende læge: David Bernardi, Via Monte Baldo 4/A, tlf. 3358013302
 • Engelsktalende tandlæge: Fabio Currarino, Via Trento 8/2, tlf. 010 37 41 181
 • Politistation: Via Armando Diaz 2, tlf. 010 53 661
 • Lokal helligdag: 24. juni

Er du på kør selv-ferie i Genova? Så nup turen ad Circonvalazione al Monte, den fire kilometer lange, snoede promenade i højderne ovenfor byen. Når vejret er godt, er udsigten over Genova og Middelhavet ubetalelig. Men den allerbedste udsigt får man fra tagrestauranten i skyskraberen på Piazza Dante. Restauranten er dyr – men udsigten og maden er førsteklasses.

I begyndelsen af maj afholdes festivalen Slow Fish, som er en hyldest til alt godt fra havet med fiskeboder og smagsprøver. I juli afholdes den årlige balletfestival, mens september og oktober byder på flere Paganini-festivaler som hyldest til byens store søn.

Fra Porto Antico afgår der færger til Sardinien, Sicilien og fra juni til september udflugtsbåde til seværdigheder på den italienske riviera som Portofino, Cinque Terre og Portovenere. Se mere på www.golfoparadiso.it og www.liguriaviamare.it.

Lige uden for hoteldøren venter rivieraen >

Vejret og klimaet i Genova

Genova kan ligesom resten af Ligurien prale med ægte middelhavsklima, 3000 årlige solskinstimer og dejligt vejr det meste af året. Den bedste årstid er foråret, og allerede i marts er temperaturen 15 grader, mens april og maj ligger på 18-22.

Juli og august byder på hedt sommervejr og mindst 28-30 grader. Juli har også mest sol med over 295 solskinstimer. Om efteråret kan vejret byde på kraftige regnskyl, men alligevel har september og oktober temperaturer på 22-25 grader, som i november falder til 15. Ofte er vejret næsten for varmt om sommeren, men heldigvis sørger Middelhavet for svalende briser og et behageligt klima.

Langsomt opfattende og fantasiløse

Indbyggerne i Genova er mindre højrøstede end andre italienere og fægter ikke vildt med arme og ben, når de taler. I Italien er de kendte for manglende oratoriske evner og for at være langsomt opfattende og fantasiløse, men også for bidende ironi. Under det 1. Korstog blev Jerusalem erobret med genoveserne i spidsen. Ærkefjenden Pisa havde lovet hjælp, men dukkede først op bagefter, og i Genova siger man stadig "som en hjælp fra Pisa" om en utilstrækkelig håndsrækning.

Men med disse karakteregenskaber gjorde genoveserne deres by til den stærkeste sømagt i Middelhavet. Deres indflydelse og betydning var lige så stor som Firenzes under Medicierne, og Genovas købmænd var så rige og magtfulde, at de kunne kalde sig prinser. Indtil 1797 blev byen ligesom Venedig styret af doger, men efter Wienerkongressen i 1815 blev Genova en del af Kongeriget Sardinien og 1861 en del af det nye Italien. På grund af sin store industrihavn blev Genova desværre hårdt ramt af britiske flåde- og luftangreb under 2. Verdenskrig, og derfor er byen i dag også fyldt med moderne skyskrabere.