Vejret og klimaet i Italien

Forår i Italien

Italienere taler altid om vejret, selvom de overhovedet ikke har grund til at klage. Det er ikke for ingenting, at Italiens kælenavn er Il paese del sole – solens land. Ingen af de andre sydeuropæiske lande har så typisk middelhavsklima med mildt og solrigt vejr det meste af året. Helt oppe ved Gardasøen plukker man citroner året rundt, og så langt mod nord som i Sydtyrol gror vinstokkene, godt beskyttet mod Nordens kulde af de mægtige alpetinder. Men fra Sydtyrol til Sicilien er der mere end 1000 km med store forskelle på vejret i nord og syd og fra bjerg til dal. De fleste år kan man bade på Sicilien i december, samtidig med at skiløbere pisker ned over sneen i Alperne. Og ved den italienske riviera kan man allerede i marts nyde det lune vejr udendørs i skjorteærmer, mens der kun godt 100 km væk løbes på skøjter i Milano! Et særligt fænomen er vejret ved de store norditalienske søer, der på grund af deres beliggenhed og stabile vandtemperatur har ægte middelhavsklima.

Se vejrudsigten for Italien

Sådan bruger du vejrkortet (virker ikke på alle mobiltelefoner): Først vælger du region og dernæst en by – så får du vejrudsigten for den næste uge med minimums- og maximumstemperaturer. Tempo betyder vejrlig, og venti betyder vind. Klik for at komme tilbage til oversigtskortet igen.

Foråret – når naturen folder sig ud med tusind løfter

Ligesom på resten af den nordlige halvkugle er foråret i Italien den allerskønneste årstid, hvor naturen folder sig ud med tusind løfter. Livet synes let og vidunderligt, og luften fyldes med duften fra millioner af oliventræers små, hvide blomster.

I marts blomstrer Syditaliens guld, appelsin- og citronlundene, og allerede i april lokker vejret i Støvlelandet med temperaturer over 20 grader. For en vintertræt dansker er det en fryd at finde sommertøjet frem første gang og endelig at lufte tæerne i sæsonens nye sandaler. Men husk at supplere med noget varmere, når solen er borte – alt for mange turister undervurderer vejrets lunefuldhed og ender med at tilbringe ferien på langs med en kedelig maveforkølelse. April og maj er perfekte perioder til en storbyferie i f.eks. Rom, Firenze, Venedig eller Milano. Marts er også fin, men husk at der er karneval i Venedig, og at byen derfor kan være endnu mere overfyldt end normalt.

Sommeren – når solen og vejret eksploderer

Om sommeren – især juli og august, men også juni – kan vejret og klimaet være glohedt i Italien, og det gennemsnitlige, daglige antal solskinstimer er over 10. Det føles mest trykkende i storbyerne, men på strandene er sandet så varmt, at klipklappere er uundværlige! Badevandstemperaturen når i juli og august som regel over 25 grader og holder sig gerne natten igennem – helt oplagt til natlige svømmeture og romantik på stranden.

Sommer i Italien

15. august begynder italienernes egen ferie, ferragosto, og byerne bliver næsten mennesketomme, mens strandene ved Adriaterhavet, Rivieraen og på Sardinien kan være tætpakkede. Midt på dagen er det så varmt, at man ikke kan gøre meget andet end at nyde udsigten fra terrassen, spise bunker af italiensk is og ellers vente på, at vejret bliver køligere. Hvis man da ikke foretrækker en tur op i bjergene, hvor et mere luftigt vejr lokker. Men til gengæld finder man intet skønnere end en italiensk sommeraften med sol og temperaturer, der først ved 21-22-tiden falder under 30 grader.

Jo længere sydpå, jo bedre vejr

Jo længere man kommer mod syd i Italien, jo bedre er vejret, og jo mindre regner det. På Sicilien, hvor der i praksis er solgaranti i sommermånederne, er den samlede nedbørsmængde under 500 mm regn årligt. I Norditalien er der derimod rigeligt med regn hele året. Milano har f.eks. en gennemsnitlig årlig nedbør på over 1000 mm. I Toscana kan man i juli og august komme ud for næsten tropiske skybrud, som uden varsel sender så meget vand ned, at temperaturen på ti minutter kan falde fra 35 til 20 grader. Men lige så pludseligt regnen begyndte, lige så pludseligt klarer vejret op igen, og det hele har måske kun varet et kvarters tid.

Efteråret er til vinhøst og storbyferie

Efterår og vinhøst i Piemonte

Ligesom i forårsmånederne er vejret i september, oktober og november oplagt til storbyferie. Farverne er gyldenbrune, luften krystalklar, og hele efteråret kan man trave rundt i gaderne, uden at varmen fra de solbagte bygninger giver fornemmelsen af at være i en bageovn. Men for danskere føles september og oktober næsten som højsommer, så man kan stadig nå en sen badeferie.

Efterår og oversvømmelse i Venedig

Italienerne regner også selv september for en sommermåned, men der er mere plads på badestrandene, for ingen italienere går i vandet efter 15. september, uanset vejret og uanset at badevandets temperaturer stadig ligger på 22-24 grader. Der er endnu tid til at lufte sommertøjet, men om aftenen er det godt med en lun bluse eller blazer over hørskjorten. Ved vingårdene i september og oktober høstes druerne, som året efter bliver til den herligste, rubinrøde vin, og hvert efterår afholder hotellerne vildtuger, hvor vildsvin, hjortevildt og fasaner tilberedes på udsøgt vis.

Vinter – med vejr til skiferie og shopping

På Sicilien, der ligger på de samme breddegrader som Nordafrika, kan man ofte fejre jul i sommertøj og som regel bade hele december. I de gode år holder vandtemperaturen sig i januar og februar sig endda så godt, at man kan plaske i Middelhavets bølger hele vinteren. På Amalfikysten er vejret og klimaet så mildt, at man allerede ved nytårstid får serveret nye ærter og kartofler, mens mandellundene i Syditalien viser deres fine rosa og hvide blomster midt i februar. Man kan sagtens nappe en forlænget weekend i Rom, for vinteren bliver aldrig så kold som i Danmark, og man kan ofte sidde på fortovscaféerne og slikke vintersol. Rom har normalt mindst 7-8 graders varme i januar, og julegaveshopping i den evige stad er en helt særlig oplevelse.

Vinter i Italien

Men vejrets lunefuldhed fornægter sig aldrig. For nogle år siden indtraf der pludselig flere dages nattefrost i områder, hvor det ellers aldrig fryser, og det tog livet af titusindvis af oliventræer – med en økonomisk katastrofe til følge. I Toscana, som ellers er kendt for sit skønne vejr, falder der med ti års mellemrum så store mængder sne, at både oliventræer, vinranker og cypresser dækkes af det fineste, hvide pulver – et umådeligt smukt syn!

Vinteren er også højsæson for skiferie i Alpernes hundredvis af skisportssteder fra Sestriere i Piemonte til mondæne Cortina d'Ampezzo i Veneto. I Italien er februar og marts de bedste måneder til skiferie, men selv langt hen på foråret kan man løbe på ski på de højest beliggende løjper.

Tempereret klima i nord, subtropisk i syd

Vejret og temperaturerne for de fire årstider skal tages som tommelfingerregler, for der er store regionale forskelle. Nord for Posletten og Appenninerne er der tempereret fastlandsklima, og vintrene minder meget om Mellemeuropas. I byer som Torino og Milano kommer temperaturen hvert år i januar ned omkring 0 grader – men blot få kilometer nordpå i Alpedalene stiger temperaturen mærkbart. Ved f.eks. Comosøen og Lago Maggiore er januar-temperaturen over 3 grader.