Gardasøen – ren idyl og eventyrligt vejr

Gardasøen

Når man kører langs bredden af Gardasøen, kan man undervejs følge vandspejlets bevægelser og de skiftende farver, som glimter i sollyset. Tidligt om morgenen, når solen endnu ikke har rejst sig over Monte Baldo, ligger den grønne vandflade glat og blank hen, og ovre på Gardasøens modsatte bred kan man tydeligt skelne hvert eneste hus og hvert eneste træ. Ikke en lyd høres – måske allerhøjst en kirkeklokke i det fjerne. Efterhånden som solen stiger på himmelen, skifter søens farve fra grøn til utallige blå nuancer, mørkest på de dybeste steder. Og når solen står i zenit over Gardasøen, kommer ora'en – den sydlige brise, som får vandets overflade til at kruse og lader solstrålerne spille som i de hundredvis af facetter på en sleben diamant.

Gardone Riviera

Hen imod aften, når solen daler bag bjergene i vest, synes søen at gløde som tusind luer, mens sejlbådenes sejl står som mørke silhouetter mod flammespejlet. Men synet varer kun kort, og indtil månen dukker op og kaster sit lysegule skær over vandoverfladen, ligger Gardasøen sort og afgrundsdyb hen.

Landskaberne langs bredden er lige så afvekslende og underfulde som selve søen. De gamle fiskerlejer er for længst omdannet til mondæne feriebyer med elegante søpromenader, men husene er lige så smukke som i gamle dage. Hist og her troner en borg på toppen af et bjerg, og ind imellem ser man citronplantager, olivenlunde, snoede bjergveje og flade strækninger, pyntet med prægtige villaer og haver, der gennem århundrederne er blevet anlagt af statsmænd, kunstnere og rigmænd. Her kan enhver finde sin helt egen favorit, netop den lille plet, hvorfra Gardasøen tager sig allersmukkest ud.

Gardasøens juveler på stribe

Man rejser ikke til Gardasøen – Lago di Garda – for at se på seværdigheder, men for at slappe af, bade og nyde vejret. Alligevel er der bunker af fornøjelser for øjnene. Alene den lange smukke vej, Via Gardesana, der slynger sig rundt langs Gardasøens palmebredder, og som vi nu vil følge, er i sig selv en oplevelse, man aldrig glemmer.

Torbole, windsurfernes paradis

Torbole

Helt i nord møder vi først windsurfingparadiset Torbole, der tidligere var et ydmygt fiskerleje, men nu er mødested for tusindvis af unge fra hele Europa. Her rejser de til hver sommer for at windsurfe, bade, og ikke mindst – feste. Men Torbole, der i dag har en overflod af restauranter, hoteller, butikker og diskoteker, er også historisk interessant, fordi byen i 1438 var baggrund for et afgørende søslag i en krig mellem Milano og Venedig. Venetianerne havde med store anstrengelser og ved hjælp af 2000 okser fragtet 31 skibe de 20 kilometer over bjergene fra Adigefloden og til Torbole, hvor de blev søsat i Gardasøen. Men allerede kort efter ankomsten blev de tilintetgjort af milaneserne, og det betød, at Venedig mistede magten over Lombardiet.

SE OGSÅ: Badedestinationer, du vil elske – og som vil elske dig >

Bjergklatring højt over Riva del Garda

Goethe elskede Gardasøen

Den tyske digter Johann Wolfgang von Goethe besøgte Torbole den 12. september 1786, og han beskrev byen som et trygt slaraffenland, hvor man ikke behøvede at låse døren om natten. Og hvis du elsker Gardasøen, men foretrækker luftigt vejr, er Torbole ideel: Den værste sommervarme bliver nemlig blæst væk, når den sydlige vind ora'en, efter at have taget tilløb i hele den 52 km lange Gardasø hver dag ved middagstid indfinder sig i Torbole.

Riva del Garda

Kun tre kilometer nordvest for Torbole ligger det charmerende Riva del Garda, som fra landsiden er helt skjult bag Monte Rochettas stejle skråninger. Riva del Garda har med sine små torve, smalle gader og sin lille badestrand en intim, næsten fortrolig stemning, og på Piazza III Novembre nyder man livet og betragter menneskene og udsigten over Gardasøen. Men der er ingen grund til at fortie Riva del Gardas lidt uheldige placering mellem Gardasøen og bjerget: Allerede først på eftermiddagen forsvinder solen ned bag Monte Rochetta og er væk for resten af dagen. Til gengæld er Riva del Garda Gardasøens bedste sted til bjergklatring og canyoning – se alt om intime Riva del Garda >

Ad Gardesana Occidentale langs Gardasøens vestbred

Limone sul Garda

Turen fortsætter ind i Lombardiet ad Via Gardesana Occidentale mod syd langs Gardasøens vestbred. Vejen, som er et mesterværk i ingeniørkunst, er en af de mest maleriske i Italien og kan sagtens måle sig med vejene langs Amalfikysten og den italienske riviera.

Limone sul Garda

Overalt er Gardesana Occidentale sprængt ind i den røde klippeside og fører undervejs gennem 76 tunneler med strategisk placerede åbninger, der giver lys og hurtige glimt af Gardasøen langt, langt nede. Flere biljagt-scener i James Bond-filmen Quantum of Solace blev optaget her. Pludselig dukker citronernes by op – Limone sul Garda – hvor husene ser ud, som om en mægtig hånd har drysset dem ud over bjergsiden, og scenerierne er blandt Gardasøens mest utrolige. Se meget mere om Limone sul Garda >

Gargnano

Gargnano, Gardone Riviera og elskerinderne

Idyllen fortættes i Gardasøens kønneste by, det stille Gargnano, hvor diktatoren Benito Mussolini tilbragte de sidste år af 2. Verdenskrig under tysk bevogtning. I dag er hans bolig, Villa Feltrinelli, et af de mest luksuriøse hoteller ved søen. Den engelske forfatter D. H. Lawrence, som i 1928 vakte skandale med sin dristige roman "Lady Chatterleys elsker", boede fra september 1912 til april 1913 i Gargnano sammen med sin elskerinde Frieda von Richthofen, der var gift med Lawrences professor på universitetet. Her skrev han romanen "Twilight in Italy", mens han nød synet af Gardasøen og Gargnanos pittoreske havn. I dag er Gargnano stadig dejlig – for vejen er heldigvis for smal til turistbusserne.

Toscolano-Maderno

Fra Campione del Garda bliver vegetationen tættere og mere varieret. Først følger de to sammenvoksede byer Toscolano-Maderno, der ligger på et næs ud i Gardasøen med flere gode strande og den kønne 1100-talskirke Sant'Andrea Apostolo, og ved Gardone Riviera (næstøverste foto) blander palmer, figen og mandarintræer sig med olivenlundene. Gardone Riviera har i mere end et århundrede været den mest mondæne af alle Gardasøens småbyer, med store, fashionable hoteller og utallige fornemme villaer, smukt tilbagetrukne bag yndefulde cypresser. Mange excentrikere har været tiltrukket af Gardone Riviera, og her ligger både den botaniske have Giardino Botanico Hruska, som blev anlagt af en schweizisk tandlæge, med alskens planter og blomster fra Dolomitterne, og Il Vittoriale, digteren og eventyreren Gabriele d'Annunzios vulgære art nouveau-villa. I Gardone Riviera ligger også det berømte hotel Villa Fiordaliso, hvor Mussolinis yndlingselskerinde, den smukke Clara Petacci, boede i bekvem nærhed af diktatoren og på restaurantens terrasse nød vejret og de udsøgte middage med udsigt over Gardasøen.

Smilende Salò

Lige syd for Gardone Riviera går turen gennem Salò, den lille smilende by, hvor Mussolini i 1943 oprettede den såkaldte Salò-republik. Salò ligger tilbagetrukket fra Gardasøen i sin egen lille turkisgrønne bugt, indrammet af hundredevis af cypresser og med en lang, palmesmykket promenade. Med sine smukke udsigter over Gardasøen og attraktive gamle bydel med en 1700-tals-domkirke er Salò værd at se – og langt mere fredelig end nabobyerne. Ud for bugten ligger Isola di Garda, Gardasøens største ø, som ejes af adelsfamilien Cavazza, og hvortil der to gange om ugen er guidede sejlture fra Salò. Det er ikke billigt – men til gengæld bliver man rundvist af en ægte greve eller grevinde.

Efter Salò drejer vejen opad i brede sving og bevæger sig lidt ind i landet, indtil den igen møder vandet ved Gardasøens største by Desenzano del Garda. Desenzano del Garda er ikke specielt attraktiv, men til gengæld er den Gardasøens mest italienske by, og den byder både på en romersk kejservilla, Villa Romana, et heftigt natteliv og gode shoppingmuligheder.

Charmerende Sirmione

Sirmione ved Gardasøens sydspids

Nogle få kilometer syd for Desenzano, helt ude på spidsen af en smal halvø, ligger kurbyen Sirmione med den helt intakte gamle Scaligerborg, Rocca Scaligera, som blev bygget midt i 1300-tallet af della Scala-fyrsteslægten i Verona. Borgen, der både har voldgrav og vindebro, bevogter stadig adgangen til byen, sådan som den har gjort i 800 år. Man kan slet ikke komme ind i Sirmione uden at passere vindebroen og porthvælvingen. I dag anses Sirmione af mange for at være den mest charmerende af alle byerne langs Gardasøen – og de tager ikke helt fejl.

Sorgløst liv med elskere på stribe

I oldtiden boede den romerske digter Gaius Valerius Catullus i Sirmione, og her skrev han digtene om sin løsslupne hustru Clodia, der kastede sig ud i et sorgløst liv med elskere på stribe, uden at bekymre sig om den stakkels skinsyge Catullus. Men i det mindste kunne Catullus glæde sig over Sirmiones pragtfulde vejr og klima, der har gjort byen til et meget populært kursted. Sirmione er stadig en af de mest idylliske perler ved Gardasøen, og hvis man fortsætter gennem byen og olivenlundene helt ud på halvøens yderste pynt, ser man ruinerne af en gammel villa, som kaldes Le Grotte di Catullo (Catullus' grotter). Catullus har sandsynligvis aldrig selv boet i villaen, men det er muligt, at den virkelig stammer helt fra romertiden. Herude på spidsen af halvøen er vandet flere steder dybt nok til, at man kan foretage hovedspring direkte fra klipperne – men undersøg det selv grundigt først!

Blodige Peschiera

Peschiera

Efter Sirmione går turen mod øst ind i det dejlige Veneto, til den gamle, smukke fæstningsby Peschiera, der nu er et badested med en kunstig sandstrand, men stadig er omgivet af bastioner og voldgrave. Peschiera har en lang og blodig historie, og i 1499 lod den franske konge Ludvig 12. under en krig mod den tyske kejser de 400 soldater i fæstningen hugge i småstykker.

Husk en tur til yndige Verona – kun 35 kilometer væk >

Rolige Lazise

Pragtfuldt vejr i Lazise

Efter Peschiera drejer vi mod nord, op langs Gardasøens østlige bred og støder først på det rolige Lazise, som også byder på en Scaligerborg, og ligesom Peschiera stadig er omgivet af mure og tårne. Lazise var Venedigs vigtigste handelsstation ved Gardasøen, og på søpromenaden ved den lille havn med den gamle venetianske toldbod slentrer turister og unge forelskede i måneskinnet, mens de nyder vejret og stemningen. Lazise har også en af Gardasøens få ægte sandstrande, og eftersom det vrimler med campingpladser med børnefamilier, er der i juli og august trængsel i byens 42 restauranter. Se meget mere om lille rolige Lazise >

Vinbyen Bardolino

Bardolino

Næste lille skønhed er vinbyen Bardolino, og netop her avles de let mousserende rød- og hvidvine, hvis druer har de ypperligste vækstbetingelser på de fugtige skråninger mod Gardasøen. Bardolino er en yndig by, med en vidunderlig promenade langs søen, og har gennem tiden tiltrukket mange berømtheder. Selveste Julius Cæsar og efter ham zar Alexander 1. af Rusland har aflagt besøg i Bardolino. I de gamle skrifter beskrives det, hvordan indbyggerne i den flagsmykkede by bød den mægtige zar velkommen i deres stiveste puds og med koncerter og alskens festivitas. Men bedst huskes zarens udflugt til det nærliggende lille næs Punta San Vigilio. Han var blevet sejlet ud til næsset, men fandt vejret og omgivelserne så dejlige, at han valgte at spadsere de fem kilometer tilbage til Bardolino.

Garda by og Den skønne Adelaide

Ingen ved, om zaren også badede ved Punta San Vigilio, der byder på Gardasøens bedste badestrand. Men på spadsereturen tilbage må han være kommet igennem byen Garda, som med sin duft af magnolia og cedertræ og prægtige 1800-talsvillaer er et af de romantiske højdepunkter på Gardasøens østlige bred.

Midt ude i vandet ligger klippen La Rocca, hvor den bedårende smukke, 20-årige dronning Adelaide i år 950 blev holdt fanget af den grusomme grev Berengar, som havde myrdet hendes mand, kong Lothar af Italien, og nu ønskede, at hun skulle giftes med hans egen søn Adalberto. Men munken Martino befriede Adelaide og bragte hende til hendes morbroders slot i Canossa. Her søgte hun tilflugt, indtil Tysklands konge Otto 1. rykkede over Alperne med sin hær og satte en stopper for Berengar. Ved synet af Adelaides skønhed blev Otto øjeblikkeligt så forelsket, at han 25. december 951 gjorde hende til sin dronning og tog hende med hjem til Tyskland.

Lille velholdte Torri del Benaco

Hotel Albergo Gardesana i Torri del Benaco

Nord for Garda by ligger det lille velholdte paradis, Torri del Benaco, med en diminutiv havn, endnu en smuk søpromenade og endnu en Scaligerborg, Castello Scaligero, med tårne og skydeskår, som i okkergule farver spejler sig på overfladen i det ovale havnebassin. Torri del Benaco er en af de kønneste byer langs Gardasøen og den eneste, der har beholdt søens gamle navn, Lacus Benacus. I Torri del Benacos middelalderby, hvor de snævre smøger går på kryds og tværs af hovedgaden Corso Dante, kappes platantræer og maleriske huse med det fortryllende vejr om at skabe en henrivende stemning. Alligevel er Torri del Benaco ikke nær så overrendt af turister som Lazise og Bardolino.

Maleriske Malcesine

Malcesine

Turen går videre mod nord, forbi det stille Brenzone-område med små upåagtede flækker omgivet af olivenlunde, og gennem drømmenes dal Val di Sogno. Her drejer vi af fra hovedvejen Gardesana Orientale og følger i stedet den mindre vej ved søbredden, Lungo Lago, som langs mure dækket med roser og blåregn fører helt til den maleriske fiskerby Malcesine. Her knejser endnu en Scaligerborg fra 1200-tallet, højt oppe på et forbjerg over den solbagte by, hvorfra den i århundreder har beskyttet indbyggerne mod grådige fjender. Her oppe er udsigten over Gardasøen fænomenal. Goethe blev så betaget af Scaligerborgens skønhed, at han gav sig til at tegne den og blev arresteret som østrigsk spion. Se alt om maleriske Malcesine >

Monte Baldo – paradiset for bjergklatrere

Paragliding fra Monte Baldo

Bag byen ligger det 1758 meter høje bjerg Monte Baldo, som man kan nå fra Malcesine med en svævebane, der i sig selv er en oplevelse. En del af den over fire kilometer lange opstigning foregår nemlig i en kabine, der drejer rundt om sin egen akse. Når vejret er klart, er udsigten eventyrlig. Men Monte Baldo er også et paradis for bjergklatrere og naturelskere, med sine vilde orkidéer, rige dyreliv og blændende panorama over Gardasøen, der øjnes dybt nede i dalen, som en blå, glitrende streg midt i alt det grønne.

Nu er vi næsten nået hele Gardasøen rundt. Blot 20 kilometer nord for Malcesine ligger turens udgangspunkt, Torbole. Og selvom nogle mener, at Comosøen er den smukkeste sø i Italien, er Gardasøen langt mere varieret med sine skiftevis stejle og flade bredder, vekslende vinde og charmerende småbyer. Gardasøen, som også har fordelen af sit vidunderlige vejr, er ganske enkelt en perle, som man aldrig bliver træt af.

Se selv Comosøen – og bedøm, hvilken der er smukkest >

Gardasøens bedste strande

Stranden i Lazise

En sø har normalt ikke strande, men bredder. I dag er der dog rundt om Gardasøen skabt talrige kunstige badestrande. I søens nordlige del er vandet dybest og koldest, men både Limone sul Garda og Torbole har lange strande, der især foretrækkes af unge og surfere. I den sydlige udkant af Limone ligger desuden stranden Spiaggia del Tifù, hvor der spilles beachvolley. Midt inde i Riva del Garda finder man en smuk og skyggefuld strand omkranset af grønne anlæg, mens man i Gargnano kan slappe af på badestranden under oliventræer. På Malcesines smukke strand kan man bade med en skøn udsigt lige neden for den gamle Scaligerborg.

De mest børnevenlige og lavvandede badestrande ligger i syd, og Gardasøens bedste strand er idylliske Punta San Vigilio lige nord for Garda By. Punta San Vigilio er privat område, og man skal betale for at benytte stranden. Der er talrige store strande ved Desenzano, hvoraf især Porto di San Felice er lavvandet. I Toscolano-Maderno på vestbredden er der en flad og meget børnevenlig badestrand, Lido di Toscolano, med plads til alle. Sirmione byder på de blondes strand, Lido delle Bionde, mens Lazise og Peschiera har nogle af Gardasøens få sandstrande – med sand fra Adriaterhavet. Mellem Garda By og Torri del Benaco er der en vaskeægte nudiststrand.

Nup en sejltur på Gardasøen

Bilfærger og sejlture

I godt vejr må du ikke snyde dig selv for en sejltur på Gardasøen. Mange af de smukkeste steder ses allerbedst fra vandsiden, og der sejler utallige turbåde og færger både på langs og tværs af søen. Der er faste bilfærger mellem Limone sul Garda og Malcesine og mellem Toscolano-Maderno og Torri del Benaco, så hvis du er på kør selv-ferie, kan du her spare nogle kilometer. Om sommeren er der timedrift.

Sightseeingbådene har påstigning i stort set alle de små byer, og hvis du vælger et af de gamle dampskibe fra begyndelsen af 1900-tallet, som adstadigt tøffer afsted, kan du i ro og mag nyde sejlturen over Gardasøen. Faktisk får du et endnu bedre indtryk end inde fra land. Se ruter og afgangstider og bestil billetter på www.navigazionelaghi.it.

Oplevelser for børn – og voksne

Oplevelser for børn ved Gardasøen

Der er bunker af børnevenlige oplevelser, når turen går til Gardasøen. Hvis børnene trænger til afveksling – eller vejret er mindre godt – kan man smutte til Gardaland, Italiens største forlystelsespark, der ligger mellem alle campingpladserne ved Peschiera og Lazise. Parken byder både på rutsjebaner, delfinshows, vandland og junglesafari – foruden mange andre forlystelser og restauranter og butikker. Gardaland er dyrt og vulgært og helt malplaceret i det smukke Veneto, men børn elsker det. Hvis man har lyst og råd, kan man endda bo på parkens eget hotel, Gardaland Resort Hotel. Adressen er Via Derna 4, Castelnuovo del Garda.

Du skal også se elegante Lago Maggiore >

Turen går til Gardasøen

 • Italienske navn: Lago di Garda
 • Regioner: Gardasøen ligger mellem Sydtyrol, Lombardiet og Veneto
 • Areal: 370 km²
 • Længde: 52 km
 • Bredde: Op til 17 km
 • Dybde: Ned til 346 m
 • Vejr og klima: Subtropisk
 • Vandtemperatur i grader: april-maj 10-18, juni-juli-august-september 18-27, oktober 15
 • Afstande i kilometer: Verona 25, Milano 125, Venedig 141, Hamburg 1160, København 1480
 • Nærmeste lufthavne: Verona, Milano, Venedig
 • Flyvetid: København/Kastrup-Verona: 1 time, 40 minutter
 • Dansk generalkonsul: Steen Thorsted, Via Ludovico Ariosto 30, Milano, tlf. 02 48 00 86 75
 • Campingpladser: 80-100
 • Golfbaner: 12
 • Lystfiskeri: ørred, gedde, aborre, suder, karpe, helt, ferskvandskvabbe

I forbindelse med parken ligger Gardaland Sea Life Aquarium, der med 37 akvarier og mere end 5000 fisk fordelt på alt fra hajer til søheste er værd at se for både børn og voksne.

Seks kilometer fra Bardolino og Lazise ligger safariparken Parco Natura Viva. I den egentlige Safari Park kører man rundt på savannen i sin egen bil, helt tæt på både giraffer, zebraer og løver, mens man i Fauna Club spadserer rundt til fods mellem mange forskellige dyrearter. Parco Natura Viva er engageret i kampen for at redde truede dyrearter og bidrager med en del af billetprisen til forskellige projekter. Adressen er Località Figara 40, Bussolengo.

Besøg vinslotte i Valpolicella

10 kilometer øst for Gardasøen ligger vindistriktet Valpolicella med hundredvis af skønne vinslotte og vingårde, der dyrker ædle Amarone-vine. Vinslottene elsker besøg, og på mange af dem kan man også spise frokost. Se mere under Veneto >

Fester og festivaler

Der afholdes bunker af festivaler og koncerter ved Gardasøen, f.eks. Festa di San Filippo Neri (natlig regatta på Gardasøen) 26. maj i Torri del Benaco; Garda Jazz Festival juni-juli i Torbole og Riva del Garda; Notte di Fiaba (festligheder med fyrværkeri og optog i middelalderdragter) i slutningen af august i Riva del Garda; Festa dell'Uva (vinhøst) 3.-7. oktober i Bardolino.

Se de 10 smukkeste rejsemål i Italien >

Verona venter...

Operaen – Arena di Verona

Lyst til at kombinere Gardasøens skønhed med ægte storbystemning? Så smut til romantiske Verona. Fra Lazise er der kun 35 km, og hvis du ikke er på kør selv-ferie, afgår der busser fra de fleste af byerne langs Gardasøens østbred. Verona er ikke bare en yndig storby med et væld af eksklusive modebutikker og indbydende restauranter – men også en af de mest romantiske byer i Italien med Julies hus og dejlige, udendørs sommeroperaer i den gamle, romerske arena. Kombiner med turen til Verona >

Vejret og klimaet ved Gardasøen

Gardasøens klima og vejr er ægte middelhavsklima. Antallet af solskinstimer er meget højt, og allerede i marts kan temperaturen nå 20 grader. April byder som regel på op til 25, mens maj ofte rammer 30. I juni, juli og august kan termometret krybe helt op på 35-37 grader. September byder også på godt vejr og temperaturer mellem 20 og 30 grader, mens oktober stadig holder 18-24. Men klimaet varierer – der er normalt varmest i syd ved Sirmione, Peschiera og Bardolino, mens Torbole og Riva i nord kan have lidt koldere vejr.

Vejret ved Gardasøen lige nu

Ovenfor ser du vejret ved Gardasøen lige nu og den kommende uge. Vejrudsigten er et gennemsnit for vejret ved hele søen. Husk, at Gardasøen er fersk, og at vandtemperaturen derfor er et par grader under havets (se faktaboksen ovenfor).

Windsurfing og paragliding på Gardasøen

Gardasøen er perfekt til alle former for vandsport, både windsurfing, dykning, sejlsport og kanosejlads – og det allernyeste, canyoning. Om formiddagen blæser vinden ned fra bjergene i nord, mens den om eftermiddagen suser sydfra op gennem søen. Især i den nordlige ende af søen, ved Riva del Garda, Torbole og Malcesine, er vejret og vindforholdene perfekte til windsurfing. Her er der også excellente muligheder for adventure-sport som paragliding, klatring, rapelling og mountainbiking. Surf Center Marco Segnana i Torbole udlejer windsurfere, kanoer og mountainbikes og afholder kurser i windsurfing for både øvede og begyndere. Adressen er: Località Foci Del Sarca 1, tlf. 464 50 59 63, Torbole. Hør om paragliding hos Paragliding Club Malcesine, tlf. 339 1667143, info@paraglidingmalcesine.it.