Lago Maggiore – isblåt vand og alpeidyl

Lago Maggiore

En morgen tidligt i maj, når sæsonen endnu ikke for alvor er begyndt, er der intet skønnere end en sejltur på Lago Maggiore. Midt i det glasklare, isblå vand og mellem mørke bjerge med snedækkede tinder glider båden frem gennem søen, forbi byer med melodiske navne som Pallanza, Cannobbio, Stresa og Maccagna, og med alle Lago Maggiores små grønne øer drysset ud rundt omkring. Hist og her runder man et næs med hvide villaer og prægtige palazzi mellem palmer og cypresser, der spejler sig i vandet, og ovenover troner fjeldene med deres mørke skove og de hvide alpetinder med solglimt i gletsjerne.

Se vejret ved Lago Maggiore lige nu >

Lago Maggiores forunderlige vestbred

Idyllisk vejr over Verbania

Op ad formiddagen, når morgentågen forsvinder, og solen får overtaget, skifter Lago Maggiores middagsdovne vand i alle opalens farver, alt efter hvor et vindpust strejfer, mens livet vågner i de små lyserøde og okkergule landsbyer med campaniler knejsende mod himmelen.

LÆS OGSÅ: Du skal også se Comosøen – paradisisk og romantisk som få >

Den vestlige bred er den yndigste og fuld af små smilende byer med hoteller, restauranter og campingpladser, strøet ud mellem kastanjer, vinranker og citrusplantager. Klimaet ved Lago Maggiore er så mildt, at selv eksotiske og subtropiske planter overlever vinteren igennem, og overalt findes der smukke parker, berømte villaer og små, idylliske sandstrande med rent, klart badevand.

Isola Bella

Isole Borromee

Lago Maggiores dronning er Pallanza-bugten med Isole Borromee eller de Borromeiske Øer, hvor greverne af Borromeo-slægten for 400 år siden skabte deres egne små paradiser. Isola Superiore (eller Isola Pescatori, Fiskerøen) er den mest autentiske og har altid tiltrukket kunstmalere. Isola Superiore myldrer med små restauranter med stadigt sprællende fisk fra Lago Maggiore, og et hotel, Albergo Verbano, der er så romantisk, at en enkelt overnatning er nok til at forny ethvert ægteskab. Book værelse på www.hotelverbano.it.

Isola Madre består af parker fulde af blåregn, agaver og palmer, bittesmå anløbspladser for bådene og Borromeo-slægtens store 1700-tals villa – med hvide påfugle, som uanfægtede slentrer rundt mellem herlighederne. Men den skønneste af Borromeo-øerne er den kun 0,2 km² store ø Isola Bella, som ligner fortæppet til en opera med klipper, hvorpå ti terrasser rejser sig oven på hinanden som Babylons hængende haver. På den ene halvdel af Isola Bella ligger en lille landsby med greveslægtens ufærdige pragtpalads Palazzo Borromeo og i den anden halvdel barokhaven indrammet af fint klippede hække med pavilloner, statuer, obelisker og fontæner mellem blomstrende kamelia, azalea og rhododendron.

Man kan sagtens ødsle en hel dag væk på de Borromeiske Øer. Færgen fra havnen i Stresa sejler hver halve time i sæsonen april-september.

Stresa, Lago Maggiores mondæne juvel

Stresa og Isole Borromee

De bedste strande ved Lago Maggiore findes netop i Pallanza-bugten, og her finder man også den lille juvel Stresa. Med strålende barokhaver, bugnende shoppinggader og luksushoteller, der får d'Angleterre i København til at ligne missionshotellet i en provinsby, er Stresa Lago Maggiores mest mondæne og livlige ferieby. Her har aristokrater og rigmænd i århundreder slappet af i bedårende omgivelser, mens de byggede deres villaer og nød det pragtfulde vejr. Fra den kønne promenade ser man ud over hele søen med Isola Bella og de andre Borromeo-øer lige overfor. Hele foråret og sommeren er Stresa hjemby for udendørs musikfestivaler som Midsommer Jazz (19.-21.juli) og den klassiske festival Between earth and sky (24. august-7. september).

Fra Piazzale Lido i Stresa går svævebanen op på Mottaronebjerget, hvorfra man i 1500 meters højde har en overvældende udsigt over Lago Maggiore og i klart vejr kan se helt til Milano.

LÆS OGSÅ: Elegante badedestinationer med stil og klasse >

Charmerende Verbania og romantiske Arona

Arona

Nord for Stresa ligger charmerende Verbania (næstøverste foto) med den berømte botaniske park Villa Taranto. Her afholdes hvert forår (i 2016 10.-25. april) tulipan-festivalen Settimana del Tulipano med over 80.000 blomstrende tulipaner, som får Verbania til at eksplodere i farver. Længere nordpå finder vi lille idylliske Cannero Riviera, der med sin lange badestrand med palmer, citrontræer og fred og ro er perfekt til børnefamilier.

Helt i syd ligger Lago Maggiores største by Arona med en attraktiv søpromenade, badestranden Le rocchette midt inde i byen og en hul kæmpestatue af den hellige grev Carlo Borromeo med plads til fire personer i hovedet! Men den fineste seværdighed er den gamle borg Rocca Borromeo med legetøjsmuseet Museo della Bambola, hvor man kan beundre Borromeo'ernes enorme samling af dukkehuse og legetøjsbiler.

LÆS OGSÅ: Spis middag i Milano – kun en times kørsel væk >

Østbredden – Luino, Angera og Laveno-Mombello

Santa Caterina del Sasso ved Lago Maggiore

Østbredden ved Lago Maggiore er ikke nær så fuld af turister. Alligevel er her bunker af campingpladser og ferielejligheder mellem de hyggelige byer Luino, der hver onsdag afholder Europas største marked, og Angera med et muntert dukkemuseum, en gammel borg og pragtfulde panoramaer over søen. Over for Pallanza-bugten ligger Laveno-Mombello med et mylder af seværdige kirker og flotte adelsvillaer fra det 19. århundrede.

Santa Caterina del Sasso

På østsiden af Lago Maggiore, lige over for Stresa, hænger det gamle kloster Santa Caterina del Sasso ud over søen. Det smukke bygningsværk, som kun kan ses fra vandsiden, er med sin stilhed og sine bedårende fresker virkelig værd at besøge. Santa Caterina del Sasso blev bygget i 1100-tallet af Alberto Besozzi, der havde lidt skibbrud under en storm på Lago Maggiore. Med hjælp fra den hellige Santa Caterina reddede han sig i land og svor at vie resten af sit liv til bøn. Der afgår regelmæssige både fra Stresa (fra anløbsbroen er der 80 trin op). Man kan også køre i bil til bjerget ovenfor og gå de 268 trin ned. Kom helst lige ved åbningstid, enten 8.30 eller 14.30 – resten af dagen er Santa Caterina oversvømmet af turister, som nyder vejret og udsigten over Lago Maggiore.

LÆS OGSÅ: Se top 10 over de bedste ferier i Italien >

Turen går til Lago Maggiore

 • Fordansket navn: Maggioresøen
 • Beliggenhed: Norditalien
 • Regioner: Lago Maggiore ligger mellem Piemonte, Lombardiet og Schweiz
 • Vejr og klima: middelhavsklima
 • Areal: 212 km²
 • Længde: 66 km
 • Bredde: Op til 10 km
 • Dybde: Ned til 372 m
 • Lystfiskeri: ørred, helt, gedde, aborre og ål
 • Øer: Isola Bella, Isola Madre, Isola Superiore samt flere mindre
 • Vandtemperatur i grader: juni 19-20, juli-august 22-24, september 17
 • Vigtigste byer: Arona, Stresa, Pallanza, Verbania, Cannóbio, Locarno (Schweiz)
 • Lufthavn: Milano
 • Afstande: Stresa-Milano 98 km, Stresa-København 1400 km
 • Campingpladser: ca. 40
 • Golfbaner: 8
 • Dansk konsul: Steen Thorsted, Via Ludovico Ariosto 30, Milano, tlf. 02 48 00 86 75

Sejlture på Lago Maggiore

Arona er det perfekte udgangspunkt for sejlture, hvor man oplever hele søen og landskaberne med Lake Maggiore Express. I en eller to uforglemmelige dage med tog og båd gennemrejser man hele Lago Maggiore og bjergområderne i omegnen. Book billet på forhånd og bestil frokost om bord på www.lagomaggioreexpress.com.

Hemingway og Lago Maggiore

Det meste af Lago Maggiore ligger mellem Lombardiet og Piemonte, men i nord går den usynlige landegrænse og på den anden side ligger Schweiz med sine bjælkehuse, snetinder og klippeskær. Her, ved den lille by Brissago, landede hovedpersonerne i Ernest Hemingways roman Farvel til våbnene, Frederic Henry og hans elskede Catherine Barkley, efter deres eventyrlige rotur gennem Lago Maggiore på flugt fra det italienske politi. Og det er ikke svært at se, hvorfor Hemingway valgte netop Lago Maggiore til sit mesterværk. Lago Maggiore er kun Italiens næststørste sø, men efter manges mening endnu smukkere end Italiens to andre perler, Comosøen og Gardasøen.

Comosøen venter...

Cernobbio ved Comosøen

Hvis du synes, at Lago Maggiore er smuk, vil du elske Comossøen. Her får du dybblåt vand og alpetinder – foruden rene strande, skønt vejr, sejlsport og ferie i yndige omgivelser. Ligesom Lago Maggiore er Comossøen majestætisk og elegant – og endnu ikke ødelagt af masseturisme.

Oven i købet ligger Comosøen centralt i Norditalien med kort afstand til metropolen Milano og det smukke Lombardiet med dejlige middelalderbyer som Bergamo og Mantova. Og hvis du er på kør selv-ferie er afstanden relativt kort. Nyd Comosøen nu – måske Italiens smukkeste >

Vejret og klimaet ved Lago Maggiore

Med 2400 årlige solskinstimer er vejret og klimaet ved Lago Maggiore mildt året rundt. Selvom det kan sne om vinteren, har søen middelhavsklima med en gennemsnitstemperatur på 15 grader. Den mest regnfulde måned er maj.

Til venstre ser du vejret ved Lago Maggiore lige nu. Sæsonen begynder i juni, når solstrålerne bryder igennem, og blomsterne springer ud. Højsæsonen er juli, august og første halvdel af september med temperaturer mellem 25 og 35 grader om dagen. Om natten kan temperaturen falde til 16 grader – men sommernætterne er alligevel fortryllede.

Vandtemperatur

Husk at Lago Maggiore er en sø, og at vandtemperaturerne er lavere end i havet. Vandet er varmest i juli og august med mellem 20 og 24 grader.

Oplevelser og aktiviteter

I nationalparken Val Grande, som ligger ca. 10 km vest for Lago Maggiore og er Italiens største vildmarksområde, er der fornemme muligheder for vandreture og trekking, og undervejs kan man overnatning i små bjerghytter. Se mere på www.parcovalgrande.it. I Stresa kan man desuden leje Mountain Bikes – se f.eks www.bicico.it.

Villa Pallavicino i Stresa er en lille, men dejlig zoologisk have med lamaer, påfugle, kænguruer, flamingoer, aber og mange andre dyrearter, som løber frit rundt i en blomstrende park med rhododendron, magnolia og platantræer. Villa Pallavicino er åben fra 15. marts til 31. oktober kl. 9-18, og adressen er Via Sempione Sud 61, Stresa.

Den bedste golfbane ved Lago Maggiore er måske den 18-hullers Golf Club des Iles Borromees ved Stresa – find den på www.golfdesilesborromees.it. Lago Maggiore er også ideel til vandsport, både vandski, windsurfing, dykning og kanosejlads. Desuden er søen et eldorado for lystfiskere med kæmpestore, kampklare søørreder, der giver kamp til stregen! Fiskekort købes på posthusene.