Lazio – Roms dejlige have

Civita di Bagnoregio i Lazio

Det er ikke så underligt, at det meste af Lazio er en smule overset, for midt i regionen ligger Rom, Italiens og hele verdens vidunderlige hovedstad. Men resten af Lazio er som en dejlig have uden om en smuk villa, med kastanjeskove og olivenlunde, azurblå vulkanske søer og øer, kilometerlange strande med svalende bølger, helsebringende bade og smilende småbyer med navne, der smager af sol, sjov og modne druer: Frascati, Tivoli, Terracina og Montefiascone. I det nordlige Lazio lokker grønne bakker, og i syd er der tørt, vildt og barsk. Overalt gemmer sig romerske ruiner og seværdigheder, og det bedste er, at de fleste ligger under en time fra Rom. Men vælg ikke en weekend – for da er alle Roms 2,6 mio. indbyggere på tur i det skønne Lazio!

Se vejret i Lazio nu >

De bedårende Ponza-øer

Ponza

Ud for det sydlige Lazio ligger de bedårende Isole Pontine, Ponza-øerne, med lille eksklusive Ponza, hvor den romerske elite siden de romerske kejseres tid har ødslet sommeren bort. Både selve Ponza og naboøen Ventotene er dyre og overrendte i juli og august, for da kommer det halve Lazio for at bade, slikke sol på de vulkanske klipper, kysse i grotterne og drive den af på de små skaldyrsrestauranter. Nup i stedet en tur i påsken eller i september og oktober, hvor vejret stadig er skønt.

Man sejler til Ponza og Ventotene med bilfærge eller flyvebåd fra Anzio, Terracina eller Formia. I sommermånederne er det ikke tilladt at medbringe egen bil. Med flyvebåd tager sejlturen under halvanden time – se afgangstider på f.eks. www.snapnavigazion.it, www.caremar.it eller www.vetor.it.

Kejserens uterlige datter

Ponza-øerne har altid flydt med kendisser. I år 2 f.Kr. blev kejser Augustus' datter Julia forvist til Ventotene for sine hæmningsløse seksuelle udskejelser. Selv efter at hun var blevet gift med sin stedbroder, den senere kejser Tiberius, fortsatte hun sit vilde liv i Rom. Men på Ponza-øerne måtte Julia henslæbe fem lange år uden en eneste mand inden for rækkevidde. Og hendes ekstreme appetit på mænd lå til familien. I år 8 e.Kr. måtte Julias datter følge i sin moders fodspor til Ponza efter en dom for utroskab. Her, på den skønneste plet i Lazio, døde den stakkels kvinde 20 år senere, uden andre glæder end vejret og de idylliske omgivelser.

Ponza by

2000 år senere blev Ponza-øerne igen forvisningssted, nemlig da fascistdiktatoren Benito Mussolini indrettede et fængsel for politiske fanger. Men ak – efter sit fald i august 1943 måtte Mussolini selv sejle den tunge vej til Ponza.

Der er så sjovt i Tivoli og Villa d'Este

Nu skal vi i Tivoli – altså byen, som den københavnske forlystelsespark er opkaldt efter. Den 35 kilometer lange tur fra Rom til det maleriske og livlige Tivoli er en af de smukkeste i Lazio. Også i Tivoli har det romerske borgerskab i århundreder holdt deres ferier og bygget deres pragtpalæer.

SE OGSÅ: Rom – hele verdens vidunderlige hovedstad >

Villa'Este i Tivoli

Perlen er det overdådige renæssancepalads Villa d'Este, der blev anlagt af kardinalen Ippolito d'Este i 1500-tallet, med den fortryllede have som et vidunder fra højrenæssancen med fresker, terrasser, fiskedamme, et vandorgel af Bernini og hundredvis af fontæner mellem figentræer og de ældste cypresser i Italien. Tivolis indbyggere måtte betale ekstra skatter for at finansiere byggeriet, men i dag giver turisterne pengene mangefold igen. Og når vejret er klart, bliver man lamslået af udsigten over Lazio.

Mange af skulpturerne i Villa d'Este blev stjålet fra Villa Adriana, kejser Hadrians enorme sommerbolig fra år 125, få kilometer fra Tivoli. Villa Adriana er udstyret med overdådig luksus og minder mere om en by med templer og termer, søjlegange, en kunstig flod, der skulle ligne Nilen, og en kunstig sø.

Åd og drak sig ihjel i Lazio

I et flor af sølvgrå olivenlunde helt oppe ved grænsen til Toscana ligger Italiens største kratersø, Lago di Bolsena eller Bolsenasøen, med små, fine badestrande og mulighed for sejlture, windsurfing og vandski. Bolsenasøen vrimler med lækre fisk, og pave Martin 4. elskede ålene så højt, at han druknede dem i hvidvin, kogte dem og døde af det skammeligste grovæderi.

Nemi i Lazio

Lige øst for Lago di Bolsena lokker Montefiascones frugtbare, vulkanske jordbund, der er så gunstig for vinavlen. Da den Bacchusdyrkende biskop Fugger fra Augsburg var på rejse gennem Lazio til Rom, sendte han sin tjener i forvejen og bad ham skrive ordet "est" på døren til kroen med den bedste vin. Tjeneren blev så begejstret for vinen i Montefiascone, at han skrev "est!" "est!" "est!" på en krodør. Fugger blev lige så begejstret og kom aldrig til Rom, men drak sig i stedet til en lykkelig død i Montefiascone. Han hviler i kirken S. Flaviano, og på hans gravsten står ordene Est est est pr. nim. Est hic Jo. de Fougg. do. Meus mortuus est: "På grund af for megen est est est er min herre Johannes de Fugger død her". Lazio glemmer man aldrig!

Lazios bedste badedestinationer

Familievenlige Gaeta

20 km fra Rom ligger den mest berømte badestrand i Lazio, den seks km lange og overrendte Lido di Ostia med groft, mørkt vulkansand, hvor man næsten ikke kan se vandet for parasoller. Længere mod syd og stadig nær Rom lokker andre strande og gode steder til familieferie, med fint, gyldent sand og uden det støjende mylder. Palmesmykkede Anzio ved Riviera di Ulisse er i dag ét stort badested, men man kan også se invasionsstranden, hvor den 5. amerikanske armé 22. januar 1944 gik i land i et mislykket forsøg på at erobre Rom.

Badebyerne Nettuno og Terracina byder også på attraktive strande og maleriske middelaldercentre, mens lille, mondæne Sperlonga med sine hvidkalkede huse er ét stort turistresort med seafood-restauranter og fine sandstrande. I det sydlige Lazio ligger familievenlige Gaeta med sin middelalderbydel, en berømt borg og perfekte forhold til dykning fra klipperne og de brede strande.

– og Lazio bugner med seværdigheder

Lazio vrimler med romerske og etruskiske seværdigheder. I Roms gamle havneby Ostia Antica vader man rundt i fuldendte, 2400 år gamle romerske gader med huse og butikker og badeanstalter og bordeller, som giver et levende billede af livet i oldtiden – lige ved siden af Italiens største lufthavn Fiumicino. Med toget fra Rom tager turen kun 25 minutter.

Etruskisk vægmaleri

Oldtidserotik

Lidt længere væk i Cerveteri og Tarquinia viser 4.000 år gamle ruiner, at også etruskerne elskede Lazio. I Tarquinia Necropolis ligger de berømte gravkamre med etruskiske vægmalerier og over 6.000 grave. Mange af dem er malede med jagt-, danse- og måltidsscener samt vaskeægte oldtidserotik. Etruskerne havde i den grad sans for det gode liv.

Orgier med hundredvis af elskere >

Castelli Romani – vingårde, fester og gastronomi

Castelli Romani

20 km syd for Rom begynder de grønne Colli Albani, Albanerbjergene, med kastanjeskove og vinmarker og 13 småbyer, der tilsammen kendes som Castelli Romani. Her, mellem dejlige slotte, prægtige villaer og vingårde og vinstokke, tog de gamle romere på ferie, og det gør de også i dag.

20 badeferier, du vil elske – og som vil elske dig >

Castel Gandolfo ved Lago d'Albano

Når Lazios sommerklima er varmest, er det en fryd at bade i den azurblå Lago d'Albano (Albanersøen) ved lille venlige Castel Gandolfo. Her har paven sit sommerslot, og der er audiens hver onsdag i juli og august. På vingårdene 330 meter over havet ved Frascatis barokvillaer dyrkes den gyldne, lidt tyndbenede hvidvin. Men gastronomien er så god, at den romerske konsul Lucius Lucullus, der elskede god mad og drikke og lagde navn til ordet luksus, anlagde sine pragtfulde haver her. Frascati huser også de beskedne romerske ruiner ved Tusculum og Villa Brandini, der inspirerede den danske kong Frederik 4. til Frederiksberg Slot. I godt vejr er udsigten fra Frascati over Lazio fænomenal.

Turen går til Lazio

 • Danske navn: Latium
 • Beliggenhed: Mellemitalien
 • Hovedstad: Rom >
 • Klima: subtropisk
 • Areal: Lazio omfatter 17.208 km²
 • Indbyggere: 5.112,000
 • Største byer m/indbyggertal: Rom 2.640,000, Viterbo 61.000, Tivoli 53.000, Frascati 20.000
 • Afstande i km (fra Rom): Napoli 226, Firenze 283, Hamburg 1714, København 1909
 • Lufthavne: Fiumicino ved Ostia Antica og Ciampino ved Rom
 • Dansk ambassade: Via dei Monti Parioli 50, Rom, tlf. 06 977 48 31, romamb@um.dk
 • Engelsktalende hospital: Salvator Mundi International Hospital, Viale Mura Gianicolensi 67, Rom, tlf. 06 588 961
 • Dansktalende læge: Beate Sepe, Viale Bruno Buozzi 51, Rom, tlf. 338 6279 002

900.000 slaver befriet fra araberne

Nogle af Lazios bedste vine dyrkes omkring Grottaferrata i 330 meters højde ved bredderne af Albano- og Nemisøerne, hvor man kan bade i rent ferskvand. På det 949 meter høje Monte Cavo boede den katolske ridderorden Trinitarierne, som mellem år 1300 og 1800 befriede mindst 900.000 kristne slaver fra araberne. I juni, 2. søndag efter pinse, afholder Genzano blomsterfesten L'infiorata di Genzano, hvor hele hovedgaden dækkes af et eventyrligt blomstertæppe, mens november byder på Festa del Vino Novello med årets vine fra de lokale vingårde. I Nemi afholdes i juni Sagra delle Fragole, jordbærfesten, som hele Lazio elsker. Men den bedste grund til at besøge Castelli Romani er de kraftige vine og Lazios gastronomi. Det maleriske Marino holder vinhøstfest i oktober, og om vinteren sælges helstegt pattegris fra boder på gaden. Nyd den med groft brød og vingårdenes rødvin!

Sejlture fra Lazio

Fra lille behagelige Civitavecchia afgår færger til Sardinien, Sicilien, Spanien og Malta. Se afgangstider på www.corsica-ferries.it, www.grimaldi-lines.com, www.snav.it og www.tirrenia.it. Book på www.traghettiweb.it. Lokaltogene afgår fra Roma Termini hver halve time og fra Civitavecchias station til færgerne er der kun 400 meters gang.

SE OGSÅ: Husk nu vidunderlige Rom >

Vejret og klimaet i Lazio

Meteo Lazio

Vejret og klimaet i Lazio er ideelt til påskeferie. Foråret begynder en måned tidligere end i Danmark, og allerede i marts er vejret godt. I både marts og april kan temperaturerne nå 18 grader, mens vejrudsigten for maj ofte lyder på 25 og høj sol. I juni fortsætter det varme vejr med 25-30 grader, og i juli og august sætter sommeren for alvor ind med over 30 grader.

Når varmen trykker for meget, kan man altid slappe af på strandene ved Terracina og Sperlonga, hvor briserne fra Middelhavet sørger for et luftigere klima. September og oktober byder stadig på varmt, dansk sommervejr og er ideelle til en hurtig efterårsferie.

I november, december, januar og februar er vejret stadig relatitvt mildt, men det kan både regne og blæse iskoldt. I de gode år holder temperaturerne i Lazio sig vinteren igennem på 13-14 grader, mens det andre gange kan være helt ned til 5 grader i julen. Men det er bare en god anledning til at shoppe eksklusivt vintertøj i Roms lækre modebutikker!

Viterbo og de sløve kardinaler

I det nordlige Lazio ligger det levende museum, pavebyen Viterbo, med springvand på hver eneste plads, middelaldermure med tårne og skydeskår og snævre, krogede gader. I Palazzo Papale blev tre af middelalderens paver valgt, og første gang var kardinalerne så længe om at beslutte sig, at borgmesteren låste dem inde i den store sal og fjernede taget. Men først da madrationerne blev skåret ned, skyndte kardinalerne sig at vælge Gregor 10. i 1270. Han indførte de regler for pavekonklavet, som stadig gælder i dag, og man kan stadig nyde den yndefulde loggia, hvorfra de nyvalgte paver velsignede folket.

Viterbo er berømt for sine termiske bade, og hver weekend strømmer hele Lazio til for at nyde det helbredende, varme kildevand. Prøv f.eks. Terme dei Papi med svovlkilder, massage og mudderbade – se mere på www.termedeipapi.it. Om aftenen 3. september kan man se Viterbos helgen, Santa Rosa, som under fakkelskær føres i procession gennem byen. Men børn vil især elske monsterparken Parco dei Mostri med enorme skulpturer af uhyrer, trolde og drager. Se www.parcodeimostri.com.