Lazise – afslappet ferie i skønt vejr

Lazise

Lazise er egentlig ikke noget særligt. Seværdighederne er få, og der er aldrig sket noget som helst af betydning i Lazise. Faktisk har mange af de andre småbyer ved Gardasøen langt mere at byde på. Men Lazise er rolig. Her går livet sin stille gang, vejret er skønt, og de små strande lokker med ægte sand – fragtet ind fra Adriaterhavet. Lazise er afslapning og ren ferie. Her, på Gardasøens østside ved søens bredeste sted, er der simpelthen ikke andet at foretage sig end at bade, spise og drive den af.

Det er det, der har gjort Lazise til Gardasøens perle – ikke mindst for børnefamilierne fra de mange campingpladser uden for byen. I de hyggelige gader og den maleriske havn høres ustandselig engelsk, tysk og dansk – og i restaurant Tropical, der ligger pragtfuldt med udsigt over stranden og søpromenaden, byder det dansk-italienske værtspar på lækkerier fra Gardasøen.

Se vejret i Lazise lige nu >

I sikkerhed bag Lazises ringmur

Scaligerborgen i Lazise

Hvis det ikke var for vejret og de typisk norditalienske bygninger, kunne man tro, at man stadig var i Danmark. Men når man ser de utallige fiskerestauranter med ørreder og karper fra Gardasøen, serveret med vine fra vingårdene i det nærliggende Valpolicella-distrikt, butikkerne med italiensk mode, vin og oliven, og de gamle mænd, der dagen lang diskuterer politik og fodbold på barerne, bliver Lazise pludselig mere italiensk. Kun tre byporte i den gamle 1100-tals-ringmur fører ind i Lazise, og så snart du er indenfor, er du i sikkerhed for de vulgære forlystelsesparker og campingpladser, der omgiver byen. I den gamle bydel omkring hovedgaden Corso Ospedale løber krogede smøger på kryds og tværs mellem små maleriske pladser og den venetianske havn. Her og der er strøet noble villaer som Villa Pergolana, Villa Bernini og Villa Baratta med en dejlig park.

Du skal også se resten af Gardasøen – skøn og uudgrundelig >

Søpromenaden i Lazise

Havnen og søpromenaden

Fra havnen løber søpromenaden med sin smukke, bølgeformede brolægning og den gamle, venetianske toldbod, der er blevet nænsomt restaureret og stadig dominerer Lazises profil fra søsiden. Før verden gik af lave, kontrollerede toldstationen al handelen på Gardasøen, men i dag er den sørgeligt degraderet til udstillingslokale for moderne kunst.

Ved havnen ligger også den romanske middelalderkirke San Nicolò, som er viet til de søfarendes skytshelgen Skt. Nikolaus, med seværdige 1300-tals-fresker af en anonym kunstner. Uden for havnen, på søbunden, hviler de århundredgamle vrag af skibe, som venetianerne selv sænkede under krigene med Milano for at forhindre dem i falde i fjendens hænder.

Om aftenen oplyses søpromenaden af venetianske lamper, og nu bliver Lazise mere livlig. Fra campingpladserne uden for byen strømmer turisterne til for at dinere på restauranterne, mens de nyder vejret og udsigten over Gardasøen. Senere, når natten falder på, slentrer både turister og Lazises unge, forelskede par i timevis i den fortryllede stemning på promenaden og glemmer hele verden...

Strand ved Lazise

Lazises små strande

Lige nord for den moderne lystbådehavn ligger et par små strande uden megen plads, men mod syd er der større, palmekransede sandstrande, hvor man kan både bade og slikke sol.

Scaligerborgen

Lazises største seværdighed er den middelalderlige Scaligerborg (næstøverste foto), som er en af de mest velbevarede ved Gardasøen. Med sine seks tårne, der i forbindelse med ringmuren beskytter byen, er den Lazises vartegn. Men borgen er stadig privatbolig og ikke åben for publikum – så du må nøjes med at nyde den udefra.

Oplevelser nær Lazise

Skønt vejr over Lazise

I Parco Termale del Garda i Colà di Lazise få kilometer mod sydøst lokker en 5000 km² stor, 37 grader varm thermalsø med undervandsmassage og springvand midt i en frodig park. Adressen er Villa dei Cedri, Piazza di Sopra 4, tlf. 045 759 09 88.

Fra Lazise er der kort afstand til andre feriebyer som Bardolino og Peschiera del Garda, og fra havnen kan du tage færgen til de små byer på Gardasøens modsatte bred. Men den bedste tur går til romantiske Verona, der byder på storbystemning, udendørs operaer i den romerske arena og shopping i snesevis af lækre butikker. Se mere under Verona >

Turen går til Lazise

 • Beliggenhed: Norditalien
 • Region: Lazise ligger i Veneto >
 • Indbyggertal: 7.000
 • Vejr og klima: subtropisk
 • Afstande i km: Verona 25, Venedig 141, Hamburg 1155, København 1396
 • Turistkontor: Via Francesco Fontana
 • Nærmeste lufthavne: Verona, Milano, Venedig
 • Nærmeste danske konsul: Pier Vettor Grimani, Santa Croce 466/G, Venedig, tlf. 041 52 00 822
 • Nærmeste hospital: Casa di Cura Pederzoli, Via Monte Baldo 24, Peschiera del Garda, tlf. 045 64 49 111
 • Udlejning af cykler: Los Locos Bikeshop, Via Gardesana 71
 • Vingårde: Se under Veneto >

Forlystelsesparker

Rundt om Lazise ligger Gardasøens største og mest vulgære forlystelsesparker. Det bedste råd er at blive i sikkerhed inden for den beskyttende ringmur. Der er nemlig kun halvanden km fra Lazises centrum til Canevaworld, et enormt underholdningskompleks inspireret af Hollywoodfilm, og vandlandet Caneva Aquapark med vandrutsjebaner osv. – alt sammen garneret med restauranter indrettet i falske middelalderborge og rock'n'roll-miljøer. Pinagtighederne kulminerer i juli og august, hvor Canevaworld om natten omdannes til ét stort udendørs diskotek. Adressen er Località Fossalta 58.

Fire km syd for Lazise ligger Gardaland, Italiens største forlystelsespark, og Gardaland Sea Life Aquarium med kæmpeakvarier med mere end 5000 fisk inklusive hajer. Begge etablissementer holder til i Via Derna 4, Castelnuovo del Garda.

Mindre ubehagelig er safariparken Parco Natura Viva, seks km fra Lazise, hvor man i egen bil kører rundt på en kunstig savanne fyldt med vilde dyr. Her findes også Fauna Club, hvor man spadserer rundt til fods blandt mindre blodtørstige dyrearter. Adressen er Località Figara 40, Bussolengo (omkring 11 km fra Lazise).

Husk nu alle de andre små perler ved Gardasøen >

Vejret og klimaet i Lazise

Det er ikke til at komme uden om: Vejret og klimaet var den største årsag til, at Lazise i 1950'erne blev Gardasøens mest populære perle – akkurat som i dag. Allerede i marts og april kan du tage forskud på sommeren med ferie i 20-25 grader. Maj byder på temperaturer omkring 30, mens juni, juli og august kan være alt for varme med over 35 grader. Vejret i september og oktober er som regel som på en dansk sommerdag – og både forår og efterår er naturligvis billigere end højsæsonen. Badesæsonen varer fra juni til september, og selvom Gardasøens ferskvand er koldere end saltvand, byder det alligevel på vandtemperaturer op til 27 grader i juli og august.

Marked og festivaler i Lazise

Hver onsdag kl. 8-13 er der marked i Lazise – et af Gardasøens største – med alt fra vin og olivenolie til kopier af designertøj (køb det ikke – det koster store bøder).

Lazise er vært for et hav af festivaler sommeren igennem. Både ved Scaligerborgen og i parkerne ved de gamle herskabsvillaer afholdes klassiske koncerter, pop-arrangementer, udstillinger og modeshows.

Parkering

Hvis du er på kør selv-ferie, skal du være opmærksom på, at det er forbudt for turister at køre ind i Lazises delvist bilfri centrum. Heldigvis findes der en stor betalingsparkeringsplads på Piazzale Marra lige syd for centrum. Herfra er der kun omkring 100 meters gang til Lazises sydlige byport.