Limone sul Garda – utrolige scenerier og skønt vejr

Limone sul Garda

Dybt neden for Via Gardesana Occidentale, midt i de mest dramatiske scenerier ved Gardasøen, får man pludselig øje på Limone sul Garda – tilsyneladende unærmelig som et fatamorgana. Indtil 1932 kunne man simpelthen kun sejle til Limone sul Garda, men nu fører en blomstersmykket, smukt svunget sidevej ned til den lille by ved søbredden. Med huse, der nærmest er drysset ud over bjergsiden, og sydøstvendte orangerier anlagt i terrasser, alt sammen indrammet af en lille betagende bugt, ligner Limone sul Garda et postkort. Det er denne utrolige beliggenhed, der gør Limone til noget særligt – og som i kombination med det skønne vejr hvert år lokker tusindvis af turister til den lille perle ved Gardasøen.

Skønt vejr over Limone sul Garda

Goethe elskede Limone sul Garda

Limone sul Garda var oprindeligt en glemt fiskerby, men blev i århundredernes løb Norditaliens centrum for appelsin- og citronplantager og det nordligste sted i Europa, hvor der kan dyrkes citrusfrugter. Men navnet Limone har intet med citroner at gøre – det kommer såmænd af det latinske ord limes, der betyder grænse.

I dag er Limone sul Garda stadig en perle, selvom det i juli og august kan være svært at se for masseturismen. Da den tyske digter Johann Wolfgang von Goethe besøgte Limone sul Garda i 1786, blev han så begejstret, at han roste byens skønhed i sin Italienische Reise. Derfor er Limone i dag de tyske turisters favorit ved Gardasøen, mange butiksskilte er skrevet på tysk, og midt på sommeren, hvor man konstant hører engelsk og tysk i gaderne, føles den slet ikke som en levende italiensk by. Alligevel er Limone sul Garda usandsynligt køn – og her føles en ferie virkelig som ferie.

Porto Vecchio – Limones hjerte

Limone sul Gardas hjerte er den gamle havn, Porto Vecchio. Nord for havnen ligger rolige hoteller midt i forladte citron- og olivenlunde, og mod syd løber den brede søpromenade Lungolago Marconi, hvor det flyder med barer og restauranter, og hvor man slentrer om aftenen og nyder vejret og udsigten over Gardasøen.

Porto Vecchio

Bag havnen bugter en labyrint af smalle gyder og trappegader med balkoner, som solen må kæmpe for at oplyse, sig mellem huse udsmykket med små keramikafbildninger af citrusfrugter, mens pelargonier og blåregn klatrer op ad murene, og luften dufter af jasmin og kaprifolium. Men turisterne finder altid vej gennem labyrinten til Limone sul Gardas bedste forretningsgade, Via Comboni, og alle shoppingbutikkerne med vin, gastronomi, mode og sko.

Glem ikke alle de andre små perler ved Gardasøen >

Strande, vandsport og vandreture

De fleste rejser til Limone sul Garda for at bade, slikke solskin og drive den af. Men lad os bare være ærlige: Limones strande er langtfra exceptionelle. I nord findes et par små strande med småsten, der især tiltrækker surfere og andre unge. I Limones sydlige udkant ligger den større og mere attraktive stenstrand Spiaggia del Tifù med rigelig plads til både solbadning og beachvolley.

Nat over Limone

Til gengæld gør Gardasøens vinde og dybtblå vand Limone til et paradis for sejlsport og windsurfing – om end ikke helt så perfekt som Riva del Garda og Torbole. Circolo Vela Limone tilbyder kurser i både sejlsport og windsurfing. Adressen er Via IV Novembre c/o Palazzo Congressi, tlf. 0365 914540.

Rafting, canyoning og paragliding

Det skovrige bjergland rundt om Limone sul Garda er også et paradis til vandreture og mountain biking i alle sværhedsgrader. Vandreturene går op gennem bjergkløfterne i naturparken Parco Alto Garda Bresciano med næsten uterlige udsigter over Gardasøen undervejs. Ekspertniveauerne kræver god form og det rette tøj – og husk at tage højde for, at vejret kan skifte. Fra juni til september er der gratis guidede ture både for begyndere og eksperter med Gruppo Alpini, mens Limontours i Via Comboni 42, tlf. 0365 9547 81, arrangerer både rafting, canyoning, paragliding og bjergklatring.

San Benedetto

Limonaia del Castel

Limone sul Garda er ikke proppet med seværdigheder – men und dig selv at se citronhaven Limonaia del Castel midt i byen, hvor der tirsdag og torsdag sommeren igennem afholdes friluftskoncerter under navnet Limonaia sotto le Stelle.

Du skal også se citronhuset Villa Boghi, der er bygget på terrasser op ad bjergsiden og er et museum over citrondyrkningen.

Limones tre små kirker

Når du får dårlig samvittighed over driverlivet, kan du skrifte i Limones tre små kirker: Midt i byen, men hævet og med udsigt over Gardasøen knejser barokkirken San Benedetto fra 1671 med fine altre og malerier. Ved Porto Vecchio ligger lille kønne San Rocco, der blev bygget i 1500-tallet som tak for pestens ophør og har dejlige fresker, mens den ældste, det langt over 1000 år gamle kapel San Pietro in Oliveto, ligger i gåafstand oppe på bjerget.

Badedestinationer, du vil elske – og som vil elske dig >

Turen går til Limone sul Garda

  • Beliggenhed: Norditalien
  • Region: Limone sul Garda ligger i Lombardiet >
  • Indbyggertal: 1.000
  • Vejr og klima: subtropisk
  • Afstande i km: Verona 101, Milano 162, Hamburg 1135, København 1376
  • Turistkontor: Via IV Novembre 2 og Lungolago Marconi
  • Nærmeste lufthavne: Verona, Brescia
  • Dansk generalkonsul: Steen Thorsted, Via Ludovico Ariosto 30, tlf. 02 4800 8675, Milano
  • Nærmeste hospital: Ospedale di Malcesine, Località di Val di Sogno, tlf. 6589311
  • Leje af bil, motorcykel og cykel: Tombola Rent, Via Luigi Einaudi 1/b, tlf. 0365 954051

Sejlture på Gardasøen

Limone sul Garda er en af anløbspladserne for flyvebådene og de små dampskibe, der tilbyder sightseeingture mellem Gardasøens småbyer. Turen til Garda by varer en times tid og er uendeligt smuk. Om sommeren sejler bilfærger den 20 minutter lange tur tværs over søen til Malcesine. Nup en idyllisk sejltur på Gardasøen >

Sådan rejser du til Limone sul Garda

Hvis ikke du er på charterferie, kan du sejle til Limone fra Malcesine. Der er også busforbindelser til lufthavnen i Brescia. Hvis du er på kør selv-ferie, finder du en stor parkeringsplads (betaling) lige syd for søpromenaden og ved hovedvejen, Via IV Novembre 24.

Turistinformation

Turistindustrien i Limone sul Garda er meget velorganiseret. Den lille by har hele to turistkontorer (se faktaboksen), som giver information og udleverer pjecer om alt muligt fra sommerkoncerterne på havnen til info om vandreruter etc. Smut forbi – det betaler sig.

Og skynd dig så videre til resten af Gardasøen >

Vejret og klimaet i Limone sul Garda

Det første, du gør om morgenen i Limone sul Garda, er at åbne hotelvinduet og nyde den friske brise og udsigten over Gardasøen. Skønheden er nemlig kun én af grundene til at rejse til Limone sul Garda. Vejret og klimaet er mindst lige så tiltrækkende. Gardasøens vand sørger for, at temperaturerne er milde selv om vinteren, og for at vejret aldrig bliver alt for varmt om sommeren. Marts og april byder på 18-23 grader, maj omkring 28, mens juni, juli og august kan snige sig op over 30 – men om eftermiddagen mildnet af ora'en, den sydlige vind, der nærmest på klokkeslæt rammer kl.12 og skaber så gode forhold til sejlsport og windsurfing. I september og oktober ligner klimaet en dansk sommer. Man kan bade i Limone sul Garda fra juni til september, og i august og september når vandtemperaturen omkring 25 grader.

Festivaler og marked

Fra april til oktober afholdes en hel serie af udendørs-koncerter i Limone sul Garda – mest klassisk og wieneroperetter, men også forskellige afarter af popmusik. Koncerterne finder hovedsageligt sted i den gamle havn, på søpromenaden og i Limonaia del Garda. Dertil kommer forskellige kunstudstillinger, tennisturnering osv. 29. juli afholdes Sagra di San Pietro, festen for Skt. Peter. Info hos turistkontoret på tlf. +39 0365 954008.

Mellem fastelavn og påske afholdes festen Mezzaquaresima med vin- og madboder, og i selve påsken er der langfredag et natligt, oplyst optog gennem Limone sul Garda. Hver 1. og 3. tirsdag hver måned er der marked med alt fra antikviteter til vin og lædervarer.