Lombardiet – idylliske søer, middelalderbyer og smukt vejr

Lombardiet

Lombardiet er én af de mest stilfulde regioner i Italien og praler med nogle af landets mest afvekslende landskaber. Mellem Alperne i nord ligger Lombardiets solglitrende søer som perlerne i en halskæde og konkurrerer med Milanos domkirke i skønhed. I syd er de historiske byer Bergamo, Brescia, violinbyen Cremona og renæssancestaden Mantova strøet ud mellem gyldne citruslunde og grønne vinmarker. Alligevel er en stor del af Lombardiet næsten uberørt af turisme – endnu.

Se vejret i Lombardiet lige nu >

Lombardiet har navn efter den germanske stamme langobarderne, som i år 568 invaderede støvlelandet og udryddede det meste af befolkningen i Norditalien. I dag er Lombardiet en af de dyreste regioner i Italien og den mest velhavende med indkomster langt over landsgennemsnittet – og med knap 10 millioner indbyggere også den folkerigeste. En stor del af lombarderne ønsker selvstændighed, så de ikke længere skal sende enorme summer til Syditalien.

Milanos domkirke

Metropolen Milano

Hovedstaden Milano er modemetropol, Italiens finansielle centrum og næststørste by samt Lombardiets store motor. Versace, Armani og Dolce & Gabbana fylder gaderne, og Milano byder på alt, hvad man forventer af en ægte storby: Shopping, gastronomi fra hele verden, opera i La Scala og slentreture ad moderne boulevarder. Gælder det storbyferie, er Milano et førsteklasses bud.

SE MERE: Milano – international, kosmopolitisk og pulserende >

Gardasøen, Comosøen og Lago Maggiore

Limone sul Garda ved Gardasøen

Lombardiet er de store italienske søers land. Her ligger Comosøen, Lago Maggiore og Gardasøen, som er Italiens største sø og Lombardiets mest kendte feriedestination. Det milde klima sørger for frodig vegetation med citruslunde, azalea og kameliaer, og langs bredderne ligger små, pastelfarvede byer strøet ud med rund hånd – ved Lago Maggiore Stresa, Luino og Laveno, ved Comosøen Tremezzo, Menaggio, Varenna og Bellagio og ved Gardasøen Gargnano, Limone sul Garda og Salò. Overalt spejler majestætiske barokvillaer sig i vandet mellem vingårde og olivenlunde.

Gardasøen – hvis du elsker varme og idyl >

Allerbedst ses søerne fra en af de talrige både, der tilbyder sejlture fra bred til bred eller som rundfarter. Om sommeren kan man bade overalt, og især i Gardasøen og Comosøen er der exceptionelle muligheder for windsurfing, sejlsport, dykning og anden vandsport. I søernes nordlige ender dyrker man adventuresport som paragliding, mountainbiking og canoeing.

Comosøen – skønhed, du ikke vidste eksisterede >

Der er så meget at fortælle, at hver af de tre store søer fortjener deres egen omtale – bare følg linkene. Gardasøen er den sydligste og byder på det varmeste vejr, mens Comosøen er Lombardiets aristokratiske juvel, og Lago Maggiore minder om den gyldne, forsvundne tid i slutningen af 1800-tallet.

Lago Maggiore – isblåt vand og alpetinder >

Lago Lugano – Luganosøen

Lago Lugano – Luganosøen

Men også Lombardiets mindre søer er skønne – og har langt færre turister. Mellem høje bjerge og bakker snor Luganosøen, Lago Lugano, sig mellem Schweiz og Lombardiet og kun den østlige fjerdedel er italiensk. Med sine stejle bredder minder Lago Lugano om Comosøen, men er mere vild og ufriseret.

På den schweiziske side ligger den elegante by Lugano og den lille, fornøjelige, italienske enklave Campione d'Italia. Her er lovgivningen italiensk, men både stemningen, valutaen og priserne er schweiziske, og kasinoer skinner om kap med natklubber og dyre biler. Der er bådforbindelse til Campione d'Italia fra den italienske side af Luganosøen.

Lago Lugano er også kendt for sine musikfestivaler – i april og maj den klassiske Lugano Festival, mens juli byder på de udendørs Estival Jazz og Piazza Blues Festival.

Iseosøens skjulte skønhed

En times kørsel fra Bergamo ligger Italiens femtestørste sø, den 24 km lange og kønne, men lidt reserverede Lago d'Iseo, Iseosøen. Helt skjult mellem Lombardiets dramatiske bjerge og vilde natur er Iseosøen et betagende syn og ikke nær så overrendt af turister som Comosøen og Gardasøen.

Lago d'Iseo – Iseosøen

På det bredeste sted knejser Monte Isola, som er Europas største ø i en sø, og hvor man får de lækreste friskfangede ørreder i Lombardiet. Langs Iseosøens bredder er små fredfyldte flækker drysset ud mellem bjergene. Den lille venlige by Iseo er fuld af blomster og buegange og faciliteter til vandsport, og nærved ligger nationalparken Parco Nazionale delle Incisioni Rupestri med tre afmærkede ruter til bjergvandring. Der er kanoudlejning i Iseos lille havn, og mountainbikes lejes hos Iseobike, Via Colombera 2.

Se 117 gode råd til kør selv-ferie i Støvlelandet >

Lombardiets andre seværdigheder

Cremona er på alle måder Lombardiets musikby. Her opfandt Claudio Monteverdi operaen, og herfra stammer verdens bedste violinbyggere – inklusive den berømte Antonio Stradivari. Cremona er en rig by og fuld af fornemme palæer og arkitektur, men den største seværdighed er Palazzo Comunale, rådhuset fra 1200-tallet, med en udstilling af fire antikke violiner – bl.a. en stradivarius fra 1750, og den lyserøde, karakterfulde domkirke fra 1190. Rundt om den smukke Piazza del Comune bor der mere end 100 violinbyggere – flere end i nogen anden by i verden. I maj og juni fejres Monteverdi med Festival di Cremona Claudio Monteverdi. 2. weekend i november byder på mandelkagernes festival, Festa del Torrone. Turistkontor på Piazza del Comune 5.

Varese

Midt mellem Lago Maggiore, Lago Lugano og Comosøen ligger lille velstående Varese med idylliske scenerier og romanske kirker med Alperne som smuk silhout. Her finder man både højteknologiske fabrikker og modefirmaet Missoni. I dag har turisterne endnu ikke opdaget Varese, men i 1700-tallet var byen sommerresidens for Milanos adelige, som ruinerede sig selv med pragtfulde efterligninger af Versaillesslottet uden for Paris. Af samme grund kaldes Varese Città Giardino – parkernes by. Hertugpaladset Palazzo Estense med sin skønne, lombardiske park er det mest overdådige. Turistkontoret findes i Via Carobbio 2.

Gamle galliske Brescia

Sydøst for Iseosøen og 100 km øst for Milano ligger den gamle galliske by Brescia, som blev grundlagt allerede 600 f. kr. Brescias seværdigheder er den fascinerende historiske bydel, Visconti'ernes middelaldertårn Torre Mirabella og nogle beskedne romerske ruiner. Museerne er nogle af de mest seværdige i Lombardiet – nemlig Santa Giulia Museo della Città på Via dei Musei, som er blandt Italiens bedste arkæologiske museer, og våbenmuseet Museo delle Armi med Italiens fineste antikke våbensamling (i Brescias middelalderborg).

Pavia – Milanos stærkeste rival

Pavia var i middelalderen den næststørste by i Lombardiet og Milanos stærkeste rival. I dag er Pavia nærmest en forstad, men med en behagelig, afslappet stemning. Ligesom f.eks. Firenze blev Pavia oprindelig anlagt som en romersk militærlejr, og man kan stadig tydeligt se lejrens grundrids.

Pavia

Det er en fornøjelse at spadsere i den rolige, gamle bydel med den gotiske 1300-tals rødstensborg Castello Visconteo, der nu indeholder det arkæologiske Museo Civico. Centrum er den levende Piazza Vittoria med mange caféer og butikker. Pavia praler også med et af verdens ældste og bedste universiteter, hvor Petrarca, Leonardo og Columbus studerede og Alessandro Volta, opfinderen af det elektriske batteri, underviste. Afsæt en halv dag til Pavia – begynd i turistkontoret i Via Filzi 22.

Holder mund i århundreder

En af Lombardiets store seværdigheder er det enorme renæssancekloster Certosa di Pavia, der blev påbegyndt i 1396 og tog to århundreder at færdiggøre. Certosa di Pavia blev bygget til den strengeste og mest asketiske af alle munkeordner, Karteuserne, der aflægger tavshedsløfte, og som stadig lever som eneboere i små huse uden nogensinde at mæle et muk. Klosterfacaden er ikke spor asketisk, men barokt overlæsset og fuld af lombardiske skulpturer og monumenter over d'Este-slægten.

LÆS MERE: Smut dog til brølende Milano og få munden på gled >

Mantova – Gonzaga'ernes pragtby

Lombardiet er spækket med seværdigheder

I den østlige del af Lombardiet, på et næs mellem tre søer, ligger det kultiverede og noble Mantova med ægte middelalderstemning, strålende Gonzaga-paladser og Basilica di Sant'Andrea, hvor Norditaliens største renæssancemaler Andrea Mantegna er begravet. I de livlige, gamle gader vrimler det med restauranter med lokale delikatesser, hvor Lombardiets velklædte unge diskuterer mode, politik og kunst.

Mantova er fødested for den store romerske digter Virgil, og fra 1328 til 1630 førte den begavede Gonzaga-slægt her sit strålende hof, tiltrak store mestre som Rubens og Mantegna og gav Verdi inspiration til hertugen i operaen Rigoletto. Gonzaga'ernes enorme og dystre renæssancepalads Palazzo Ducale optager en stor del af byen og er indvendigt udsmykket af Mantegna og Rafael med seværdigheder som Isabella d'Estes private gemakker. Paladset indeholder 500 rum, hvoraf de 40 er åbne for turister – og det er nok til flere dages dårligt vejr.

LÆS OGSÅ: Fra Mantova er der kun en halv times kørsel til yndige Verona >

Città Alta i Bergamo

Mantova byder også på romantiske sejlture på søerne og på dagture ad Minciofloden helt til Venedig. Se mere på www.naviandes.com. Området om Mantova er ideelt til cykeludflugter, og der kan lejes cykler i La Rigola i Via Trieste. Turistkontoret ligger på Piazza Mantegna 6, politistationen på Piazza Sordello 46 og hospitalet i Via Albertoni.

Fra marts til maj er der jazzfestival i Mantova – se mere på www.mantovajazz.it.

Bergamo 50 km nordøst for Milano overses af turisterne, men er en sand perle. Parker bilen i den nye bydel Città Bassa og nup så funicolaren (tandhjulsbanen) op til det gamle Citta Alta. Når vejret er godt, er turen og udsigten over Lombardiet forrygende.

Città Alta flyder over med renæssance-, og middelalderarkitektur og er en virkelig attraktiv by – med det bedste køkken i Lombardiet. Byens hjerte er Piazza Vecchia med Palazzo Nuovo fra 1600-tallet, Palazzo della Ragione fra 1100-tallet og en vrimmel af moderne fortovsrestauranter og barer. Men den største seværdighed er domkirkepladsen med den massive barokdomkirke, den strålende Santa Maria Maggiore fra 1100-tallet, og borgen Rocca, som er bygget oven på et romersk rådhus.

Città Bassa er uinspirerende, men i dårligt vejr er Accademia Carrara turistens redning – og man behøver ikke engang at stå i kø. Her findes Lombardiets bedste samling af renæssancekunst med værker af Botticelli, Rubens, Mantegna og Rafael. I Galleria d'Arte Moderna e Contemporanea i Via Tomaso 53 kan man se moderne kunst fra Lombardiet. Der er turistkontor i Via Gombito 13 (Città Alta), hospital i Largo Barozzi 1 og politistation i Via Alessandro Noli 26.

Vandland

Ved Piazzale Lorenzo Lotto i Milano ligger det store Vandland Lido med swimmingpools og rutsjebaner. Tlf. 02 4820 01 34.

Skiferie i Lombardiet

Turen går til Lombardiet

 • Italienske navn: Lombardia
 • Beliggenhed: Norditalien
 • Hovedstad: Milano >
 • Klima: tempereret/subtropisk
 • Areal: Lombardiet omfatter 23,863 km²
 • Indbyggere: 9.700.000
 • Største byer m/indbyggertal: Milano 1,200.000, Brescia 197.000, Bergamo 121.000, Como 94.000, Varese 79.000, Pavia 71.000, Cremona 69.000
 • Afstande i km: Hamburg 1179, København 1502
 • Lufthavne: Linate og Malpensa (Milano), Orio Al Serio (Bergamo), Aeroporto di Brescia
 • Flyvetid: København-Milano 1 time 40 minutter
 • Dansk konsul: Generalkonsul Steen Thorsted, Via Ludovico Ariosto 30, Milano, tlf. 02 48 00 86 75
 • Engelsktalende læge: Ute Samtleben, Milan Medical Center, Via Angelo Mauri 3, Milano, tlf.. 02 4399 0401
 • Engelsktalende hospital (privat): Milan Clinic, Via Cerva 25, Milano tlf. 02 760 16 047

Lombardiet har nogle af Italiens bedste resorts til skiferie. En typisk lombardisk skidestination, hvor sneen bliver liggende længe, er den gamle romerske kurby Bormio helt oppe i Valtellina-området med et hyggeligt gågadecentrum, butikker og et tilbagelænet natteliv. Nær Bormio findes også det mere levende Santa Catarina.

En af de billigste skidestinationer er det kendte Livigno i en åndeløst smuk dal i 1800 meters højde over havet helt oppe ved grænsen til Schweiz. Det særlige ved skiferie i Livigno er områdets isolerede beliggenhed, der har givet byen status som toldfrit område – en stor fordel, hvis man gerne vil kombinere skiferien med shopping. Andre gode skidestinationer i Lombardiet er Ponte di Legno og Madesimo.

Både Santa Catarina og Livigno ligger omtrent fem timers kørsel fra Milano.

Se mere om skiferie i Livigno >

Slagmarker, der aldrig bliver glemt i Italien

I Lombardiet ligger de to slagmarker, som skabte Italien, og som for evigt har skrevet sig ind i krigshistorien. Ved Magenta vest for Milano og ved Solferino lige syd for Gardasøen vandt en fransk-sardisk hær 4. og 24. juni 1859 de afgørende slag mod østrigerne under krigen om Italiens Samling. Slagene kostede tilsammen 40.000 døde og sårede – men østrigerne måtte afstå Lombardiet til Kongeriget Sardinien. Det er en oplevelse at se de gamle slagmarker, og på Via Ossario di Solferino findes det lille Museo di Solferino med kanoner, håndvåben og uniformer fra krigen.

Vejret og klimaet i Lombardiet

Meteo Lombardia

Vejret og klimaet i Lombardiet veksler fra nord til syd og fra Alperne til Posletten. I bjergene er det generelt koldere end i dalen, og det kan sagtens regne selv om sommeren. Men ved de store søer, i Milano og på resten af Posletten er vejret meget varmere, og om sommeren kan det blive ret lummert.

← Vejret i Lombardiet i dag

I juni, juli og august ligger temperaturen i Lombardiet gennemsnitlig over 25 grader, mens april, maj, september og oktober har over 20 grader – og hvis vejrudsigten ikke er den bedste, kan man altid nyde seværdighederne i de skønne middelalderbyer. I november, december, januar, februar og marts kan der forekomme koldt vejr, dog sjældent med temperaturer under 2-3 grader.

Gastronomi og lækre opskrifter

Maden og gastronomien i Lombardiet er meget varieret, og hver by har sine egne specialiteter. Typiske retter er Cotoletta alla Milanese, som egentlig bare er Milanos svar på en wienerschnitzel, og Tortelli di Zucca, pasta med græskar, der hører hjemme i Mantova. I Brescia kan man smage Lo Spiedo Bresciano, grillspyd med forskellige slags kød, f.eks. vagtler, svinekød eller kanin. Omkring de store søer serveres bunker af friskfangede ørreder og gedder, og Alpeegnene byder på Alpesmør og lækre oste.

Menukortet i Lombardiet byder også på Polenta, som ofte serveres sammen med Cassoeula, retter af svinekød, der i de enkelte egne består af vidt forskellige udskæringer. Bergamo byder på Polenta con gli Uccelli, polenta med vagtel. Fra Valtellina-dalen nordvest for Comosøen stammer den berømte Bresaola. Gode lombardiske vine er f.eks. Nebbiolo og Nino Negri.