Lucca – den smukkeste renæssanceperle i Toscana

Lucca

Man bliver så indtaget i lille elskelige Lucca, at man har svært ved at rive sig løs. Selvom Lucca ikke har så mange berømte seværdigheder som Firenze og Siena, er byen så charmerende og levende og fuld af personlighed, at man får lyst til at blive – og ikke bare rejse videre.

Lucca er i den grad typisk toscansk med kirker og paladser, som man se. Men ingen anden by i Toscana er så fuldstændigt indesluttet af en velbevaret ringmur som Lucca. Den 4 kilometer lange og 12 meter høje mur, som er fra 1500- og 1600-tallet og har 10 pileformede bastioner, er i dag beplantet med skyggefulde fyrretræer, som danner en yndet promenade, hvorfra man skiftevis ser ned over den middelalderlige by og ud over det omgivende, frugtbare land. Bag ringmuren er Lucca én stor renæssanceperle uden moderne skrammelbyggerier – men nyd først den 5 kilometer lange tur rundt om byen for at få det helt rigtige indtryk.

Luccas stolthed

Smukt vejr over San Michele

Luccas centrum er Piazza Napoleone med Ammanatis smukke Palazzo della Prefettura fra 1578, og tæt på ligger domkirken San Martino med sin asymmetriske facade og et lille ottekantet tempel. Her opbevares Luccas stolthed, Il Volto Santo, et lille trækrucifiks fra Libanon. Med hjælp fra en engel blev det udskåret af Nikodemus, som havde overværet korsfæstelsen, og krucifikset er derfor et øjenvidneportræt af Jesus. En biskop fandt det på en rejse til Det hellige Land og kastede det i havet i det håb, at det ville drive i land i Italien. Det gjorde det – og hvert år 13. september bliver krucifikset båret i procession gennem Lucca fulgt af tusindvis af levende lys. Foran domkirken afholdes den 3. weekend i hver måned antikvitetsmarked.

Luccas førende bygmester var Giudetto fra Como, og han skabte både domkirkens facade og den lige så prægtige og fantasifulde San Michele in Foro i pisansk stil. Den levende facade, der ligner en bryllupskage, er en oplevelse i sig selv med sine gennembrudte murmasser og forskellige søjler. Kirkens navn kommer af, at her lå det gamle romerske forum, og indenfor er San Michele proppet med kunstværker af store mestre som Luca della Robbia og Filippino Lippi.

SE OGSÅ: Toscana er romantik, renæssance og hvirvlende ildfluer >

Piazza dell'Anfiteatro

Seværdigheder og shopping

I romertiden havde Lucca også et amfiteater, hvis form tydeligt ses på det ovale, maleriske torv Piazza dell'Anfiteatro (eller Piazza del Mercato). I dag er den lille plads et af Luccas samlingspunkter med små trattoria'er og slentrende turister. Resten af byen er et mylder af krumme og smalle gader flankeret af gamle paladser og en overflod af endnu flere seværdige kirker, bl.a. San Frediano og San Pietro Somaldi.

Piazza dell'Anfiteatro

Selvom Lucca ikke er en egentlig storby, er den fuld af shopping-muligheder, og vest for Piazza dell'Anfiteatro løber den lange, snævre gågade Via Fillungo, hvor luccheserne inden aftensmaden slentrer langs lækre restauranter, mondæne butikker og historiske palæer med magisk charme. I Via Fillungo 58 ligger den berømte Caffè di Simo i jugendstil, hvor operakomponisten Giacomo Puccini, der blev født i Lucca i 1858, drak grappa og røg stærke Toscano-cigarer, mens han nød synet af Luccas smukke kvinder og nørklede med sine operaer.

Kronprins Frederiks tabte kærlighed i Lucca

Da den danske kronprins Frederik, den senere kong Frederik 4., i 1692 var på rejse i Italien, mødte han den smukke adelsfrøken Teresa Trenta ved et bal i Lucca. Kronprinsen blev så forelsket, at han sendte hende sit portræt – og hendes svar, et lille krucifiks, opbevares den dag i dag på Rosenborg Slot i København.

Teresa blev senere nonne i Firenze, men selv efter at han var blevet gift og konge af Danmark, kunne Frederik ikke glemme sin ungdoms elskede og besøgte hende senere i smug i klostret.

Oplevelser og aktiviteter

Man kan sagtens holde en hel ferie i Lucca uden at kede sig. Byen ligger ved foden af de Apuanske Alper, hvor der er fine muligheder for trekking og vandreture på de markerede trails med overnatningshytter, og der er kun en halv times kørsel til de mondæne badebyer Viareggio og Forte dei Marmi og de lange strande langs Toscanas riviera.

Puccinimuseum og Puccinifestival – operasæsonens romantiske højdepunkt

Lige ved siden af Piazza Napoleone ligger Teatro del Giglio, hvor Puccini i sin ungdom arbejdede som pianist – og her spilles hans operaer flittigt sæsonen igennem. Hans barndomshjem i Corte San Lorenzo 9 er i dag omdannet til Puccini-museum.

Seværdigheder i Lucca

Hvis man er i Toscana i juli eller august, må man endelig ikke gå glip af operasæsonens højdepunkt, den romantiske udendørs Puccinifestival, som hvert år afholdes i Torri del Lago, 25 kilometer fra Lucca. I 2020 begynder sæsonen 17. juli med Tosca og slutter 23. august med Madame Butterfly. Det vides dog endnu ikke, om sæsonen 2020 bliver aflyst. Normalt er det klogt at bestille billetter i forvejen på www.puccinifestival.it.

Lucca Summer Festival

Lucca er ikke kun Puccini og opera. Hver juli afholdes Lucca Summer festival med popmusik på den ellers så ærværdige Piazza Napoleone.

Pinocchio-parken

En god oplevelse for børn er Parco di Pinocchio i Collodi omkring 16 kilometer nordøst for Lucca. Her opvoksede Carlo Collodi, som skabte Pinocchio, og i dag kan børn blive fotograferet med Pinocchio-figurer, køre i Pinocchio-karusseller osv. Der er åbent hele året, og adressen er Via S. Gennaro 3, Collodi Pescia, tlf. 0572 42 93 42.

Smut også til forførende Firenze – kun en times kørsel væk >

Toscanas bedste køkken

Turen går til Lucca

 • Region: Lucca ligger i Toscana >
 • Indbyggertal: 84.000
 • Klima: subtropisk
 • Afstande i kilometer: Pisa 24, Firenze 81, Hamburg 1392, København 1680
 • Lufthavn: Galileo Galilei i Pisa (24 km), Amerigo Vespucci i Firenze (81 km)
 • Hospital: Ospedale Campo di Marte, Via dell'Ospedale, tlf. 0583 97 01
 • Døgnåbent apotek: Piazza Curtatone
 • Politistation: Via Cavour 120, tlf. 0583 45 51
 • Taxi: Piazza Santa Maria, tlf. 0583 49 41 90
 • Biludlejning: Hertz, Via Catalani 59, 0583 50 54 72; Avis, Viale Luporini 136, 0583 31 72 83
 • Turistkontor: Piazza Napoleone, tlf. 0583 91 99 41
 • Dansk guide/tolk: Louise Haugård, tlf. 0039 339 28 17 113, e-mail louise.guide@alice.it
 • Cykeludlejning: Piazzale Verdi og Piazza Santa Maria
 • Dansk konsul: Alessandro Berti, Via dei Servi 13, Firenze, tlf. 055 21 10 07

Der er endnu en god grund til at bo et par dage i Lucca, for her findes den mest raffinerede gastronomi og det bedste køkken i hele Toscana. Her får man lam i oliven, som man aldrig har smagt det før. Men Luccas mest kendte ret er den klassiske Tortelli Lucchese, lækker lys pasta med krydret kød-ragù. Byens smukke omegn er leveringsdygtig i forskellige arter af vildt, som duer og kaniner, der tilberedes på alle mulige måder, samt vilde ørreder fra de mange små floder og bjergbække. Man kan også vælge bønnesuppen Minestra di Faro Lucchese, og det hele rundes af med Luccas specialitet, kagen Bucellato, der er berømt i hele Toscana!

Sådan rejser du til Lucca

Det er nemt at rejse til Lucca med fly til enten Pisa eller Firenze. Fra Pisa varer turen med toget kun ca. 20 minutter. Byen har næsten 100 hoteller, og man kan finde noget for enhver smag. Desuden ligger Lucca tæt på motorvejsnettet og kan nemt nås i bil. Fra Hamburg er der 1392 kilometer – bare følg motorvejen mod Firenze og drej af mod Pisa og Lucca. Det er nemmest og billigst at parkere uden for bymurene.

Resten af Toscana venter lige uden for bymuren >

Vejret og klimaet i Lucca

Vejret og klimaet i Lucca er typisk middelhavsklima med en varm sommer og temperaturer i juni, juli og august på omkring 30 grader – med juli og august som de varmeste. Heldigvis ligger Lucca i et fladt terræn, så man ikke skal vade opad i sommervarmen. I september holder temperaturen stadig 25 grader, mens april, maj og oktober ligger omkring 20. Under alle omstændigheder byder Luccas vejr og klima på skønne muligheder for en forlænget weekend – eller et yndigt udgangspunkt for en længere ferie i Toscana.

Luccas historie

Lucca er ligesom så mange andre toskanske byer grundlagt af etruskerne, men blev i år 177 f. kr. erobret af romerne. I middelalderen blev Lucca den vigtigste by i Toscana, men en lang krig mod Pisa udmarvede byen, og den hørte i en periode under Firenze. Men i 1369 blev den endelig selvstændig, og i modsætning til de fleste andre italienske småstater bevarede Lucca uafhængigheden og eksisterede som en slags aristokratisk republik helt frem til Napoleonstiden. Efter Napoleons fald blev Lucca først en del af en storhertugdømmet Toscana og i 1860 indlemmet i det samlede Italien. I dag er Lucca en velhavende by – dels på grund af turisterne, dels på grund af omegnens store produktion af olivenolie og tobak i højkvalitet.