Marche – Italiens gemte juvel

Marche

Marche er virkelig én af Italiens gemte juveler – med betagende bjerge, middelalder- og renæssancebyer og lange, tiltrækkende badestrande langs Adriaterhavskysten. Foruden operafestivaler, spændende gastronomi og et vidunderligt klima. Men det bedste af det hele er næsten, at man her stadig kan opleve det autentiske Italien fra verden af i går og nyde en behagelig ferie i rolige og smukke omgivelser, fuld af oplevelser og god mad. Man skal dog ikke vente alt for længe, for Marches turistindustri arbejder på højtryk for at bringe turismen op på samme niveau som i naboregionerne Toscana og Emilia Romagna. Og der er gode chancer – Marche har nemlig i den grad noget at byde på.

Se vejret i Marche nu >

Hovedstaden i Marche er den gamle græske koloni, havnebyen Ancona (øverste foto), som blev meget ødelagt under 2. Verdenskrig, men i dag er fuldt restaureret. Den store tyske digter Goethe elskede Ancona, som i dag er en lokal metropol med shopping på Corso Garibaldi, et livligt natteliv og mange seværdigheder, bl.a. et imponerende middelaldercentrum med domkirken San Ciriaco og den romerske triumfbue Trajansbuen. På Piazza del Plebiscito ligger San Domenico-kirken med værker af bl.a. Tizian. Fra Ancona afgår der færger til både Kroatien og Korfu, og en ferie i Marche kan derfor snildt kombineres med en sejltur over det blå Adriaterhav.

Urbino og Rafael

Arena Sferisterio i Macerata

I Marche er Urbino et must see. Her fødtes den store renæssancekunstner Rafael, hvis rigtige navn var Raffaello Santi, i 1483. Hans barndomshjem er i dag museum. Urbino blev grundlagt af romerne og byder på hertugpaladset Palazzo Ducale fra 1400-tallet, hvor den berømte fyrste og feltherre Federico da Montefeltro engang herskede, og som i dag rummer en uvurderlig kunstsamling af bl.a. Rafael, Luca Signorelli og Piero della Francesca. Urbino er stadig en helt igennem ægte renæssancestad, og det historiske centrum er på UNESCO's verdensarvsliste. 3. søndag i august fejrer Urbino mindet om Federico da Montefeltro med optog i renæssancekostumer, ridderturneringer og meget mere.

LÆS OGSÅ: Nup nu den tur til Toscana >

Opera i Macerata og Pesaro

I barok- og middelalderbyen Macerata byggedes i 1820'erne den klassicistiske Arena Sferisterio, som oprindelig benyttedes som sportsstadion, men hvor der nu i juli og august afholdes Sferisterio Opera Festival, pragtfulde udendørs operafestspil på allerhøjeste niveau, som f.eks. Giuseppe Verdis Aida og La Traviata. Aida blev første gang opført i Macerata i 1921. Derudover byder Macerata på universitetet fra 1290, den trekantede plads Piazza della Libertà med tårnene Torre Civica og shopping på gader som Corso Matteotti og Corso della Repubblica. Andre festspil finder man i det velholdte Pesaro ved Adriaterhavskysten, hvor komponisten Gioachino Rossini blev født i 1772. Her kan man i august opleve Rossini Opera Festival som helt og holdent er dedikeret til Rossinis operaer, som de vidunderlige Barberen i Sevilla og Den tyvagtige skade.

LÆS OGSÅ: I Verona begynder operasæsonen 14. juni >

Marches smukkeste plads

Den lille by Jesi med sin ringmur fra 1300-tallet er mest kendt for, at den senere tyske kejser og konge af Syditalien og Sicilien, Frederik 2., blev født midt på domkirkepladsen i år 1194. Pladsen bærer i dag hans navn, Piazza Federico II, og rummer også renæssancepaladset Palazzo della Signoria. Helt i syd, i middelalderbyen Ascoli Piceno, finder man Marches smukkeste plads, Piazza del Popolo, som af nogle endda regnes for det skønneste torv i hele Italien. Her ligger slottet Palazzo dei Capitani og kirken San Francesco samt barer og restauranter, hvor man mødes på de lange sommeraftener og drikker den lokale rødvin Rosso Piceno Superiore og spiser fritto misto all'ascolana, grillet lammekød med oliven, squash og artiskokker.

LÆS OGSÅ: Vild med smukke byer og romantisk natur? Så nyd Umbrien >

San Marino

San Marino

San Marino, eller La Serenissima Repubblica di San Marino, der er en selvstændig republik på grænsen mellem Marche og Emilia Romagna, er en af historiens pudsigheder. For 1000 år siden var Italien opdelt i mange lignende småstater, men i tidens løb blev de alle opslugt af større og kraftigere naboer. Men San Marino har overlevet århundrederne. Den lille stat ligger oppe på bjerget Monte Titano og er med sine kun 61 km2 og en forfatning fra år 1263 både verdens mindste og ældste republik.

Momsfri shopping

I San Marino handler euro-turister momsfrit, så hvis man alligevel er i Marche, er det en oplagt mulighed for shopping – mens man nyder den flotte udsigt oppe fra bjerget. Det er der mange, som har opdaget, og derfor har de 26.000 indbyggere – som kaldes santamarinere – hvert år besøg af omkring tre millioner turister. Om foråret må man ikke gå glip af indsættelsen af San Marinos to nye statsoverhoveder, som finder sted 1. april og fejres med alskens pomp og pragt. Desuden festes der hvert år 3. september for republikkens grundlæggelse med bl.a. konkurrencer i armbrøstskydning.

LÆS OGSÅ: Abruzzo – hvis du elsker spændende gastronomi og uberørt natur >

Strandene langs Adriaterhavskysten

Strand ved Adriaterhavskysten

Langs Marches lange strande ved Adriaterhavskysten ligger den ene lille badeby efter den anden. Den pittoreske middelalderfæstning Sirolo med badestrande, der regnes blandt Italiens allerbedste, og som ofte er værtsby for Miss Italia-konkurrencerne; det populære, kønne Senigallia med middelalderborgen Rocca Roveresca; og det eksotiske San Benedetto del Tronto med tusindvis af palmer og lange, fine og meget familievenlige sandstrande. For bare at nævne de mest kendte. Marches kyst veksler i øvrigt mellem klipper og små bugter med idylliske strande, hvoraf nogle kun kan nås med båd. I Grottamare ligger der prægtige villaer ved strandbadet, hvor bl.a. komponisten Franz Liszt har boet. Pesaro er – foruden Rossinis fødeby – også en kendt badeby med fine, børnevenlige strande både nord og syd for byen. Her bliver der for øvrigt hvert år i juli afholdt en mad-festival med smagsprøver på delikatesser fra hele Marche.

SE OGSÅ: Snup nu den badeferie, som du allerede havde fortjent sidste år >

Meteo Marche

Vejret og klimaet i Marche

Marches skønne klima og vejr indbyder virkelig til badeferie. Foråret er som regel mildt og overalt ses blomstrende valmuer. Om sommeren kan vejret blive meget varmt, navnlig i juli og august, men ved strandene langs kysten kan man nyde godt af forfriskende havbriser, ligesom der altid er køligere i bjergegnene. Sommeren i Marche føles til tider næsten tropisk, og lige indtil slutningen af september kan man bade i Adriaterhavet. Om vinteren falder der ofte sne, og i de Sibyllinske Bjerge nær grænsen til Umbrien kan man nogle år både stå på ski, kælke og snowboarde.

Mad og gastronomi i Marche

Gastronomien i Marche er autentisk, tro mod sine rødder, og en slags gastronomisk rejse gennem hele Mellemitalien. Den er mere varieret end i Toscana og også præget af de meget forskellige køkkener i de andre naboregioner Emilia Romagna og Abruzzo. Hvor Emilia Romagnas køkken er raffineret og forfinet, er Abruzzos rustikt og landligt – og Marche har skabt sin egen, uensartede, men unikke blanding af de to. I Marche får man f.eks. Vincisgrassi, lasagne med en blanding af oksekød og kylling. I kystbyerne spiser man både marinerede ål og Brodetto, en slags fiskesuppe med både krebs, krabber, rejer, blæksprutter og friske fisk serveret med stegt landbrød. Gastronomien i Marche kan næsten ikke beskrives – den skal opleves!