Milano – international, kosmopolitisk og pulserende

Duomo di Milano

Lige midt på den flade, frugtbare Poslette ligger Milano, som er Italiens næststørste by og alt det, man forstår ved en hypermoderne, pulserende metropol. International, kosmopolitisk og levende døgnet rundt. Rom er Italiens hovedstad og hjerte – men Milano er til gengæld landets hjerne, finans- og modecentrum og hovedstad i regionen Lombardiet. Desværre har internationaliseringen medført, at Milano knap nok længere fornemmes som en italiensk by. Desuden er en stor del af den gamle bydel på grund af de allieredes bombardementer under Anden Verdenskrig i dag blevet afløst af skyskraberlignende kolosser i glas og beton. Men det skal ikke afholde dig fra at lade turen gå til Milano. Se bare her:

Milanos seværdigheder

Domkirkepladsen med domkirken

Alle de vigtigste seværdigheder i Milano ligger inden for gåafstand. Ignorer de moderne skrammelbyggerier, og skynd dig ind til Milanos historiske centrum, Piazza del Duomo. Her ligger byens største seværdighed, domkirken, Duomo di Milano, som er den vigtigste gotiske bygning i Italien og den fjerdestørste kirke i verden.

LÆS OGSÅ: På under en time er du ved Comosøens dybblå vand >

Pragtfuld bronzedør i Milanos domkirke

Allersmukkest er den i det tidlige morgengry, når den langsomt dukker frem af disen som et kæmpemæssigt smykke af sølv- og guldtråde med skove af spir og statuer. Domkirken blev påbegyndt i 1386, men først fuldendt på Napoleon den Stores ordre i 1805. Gå endelig ikke ind med det samme! Tag først en spadseretur rundt om bygningen og få et indtryk af det enorme arbejde, der hele vejen rundt er lagt i den ydre marmorudsmykning, med ikke færre end 2245 statuer.

Den hellige Bartholomæus, der blev hudflettet levende

Indvendig domineres det 148 meter lange kirkeskib af 52 mægtige piller og de tre vidunderlige vinduer bag højalteret, som sender de mest strålende farver gennem kirken. I højre kirkeskib troner Marco d'Agrates statue af apostlen Bartholomæus, der blev hudflettet levende og korsfæstet med hovedet nedad, da han missionerede i Armenien. På statuen står han med sin egen hud i hænderne. Ved siden af statuen finder man gravmælet for condottieren Gian Giacomo Medici og elevatoren op til domkirkens tag. Smut en tur op – i klart vejr får man den mest pragtfulde udsigt over Milano med Alpernes halvcirkel i horisonten.

Galleria Vittorio Emanuele II – Milanos foyer

Galleria Vittorio Emanuele II

Til venstre for domkirken ligger det gamle Viscontipalads, Palazzo Reale, og til højre Milanos foyer, de myldrende arkader Portici Settentrionali og Meridionali. Gennem triumfbuen kommer man ind i den skønne Galleria Vittorio Emanuele II fra 1865, som butiksarkader verden over har forsøgt at efterligne. Her mødes hele Milano for at shoppe, flirte og blive set. Både sommer og vinter, når vejret enten er for varmt eller for koldt til at nyde livet udendørs, er Galleria Vittorio Emanuele II det perfekte mødested med sine restauranter og flotte barer. I det hele taget findes der ingen steder i Italien, hvor barerne er så elegante som i Milano. Det samme gælder modebutikkerne, men man opdager hurtigt, at Milano er finanskongernes by. Alt er dyrt – men til gengæld får man også de mest udsøgte varer i hele Italien.

LÆS OGSÅ: Lige uden for hotellet venter det smukke Lombardiet >

La Scala – verdens skønneste opera

La Scala – Milanos opera

I den anden ende af arkaderne træder man ud på Piazza della Scala med den berømte operabygning La Scala fra 1778, hvor enhver sanger i hele verden drømmer om at optræde. Mange turister rejser til Milano udelukkende for at opleve La Scala, og det er en fryd at synke ned i de ceriserøde fløjlsstole og lytte til verdens største dirigenter, mens man nyder synet af det store gyldne og hvide operarum. Nogle af de allerbedst kendte operaer, som Puccinis Turandot og Madame Butterfly, Verdis Othello og Rossinis Il turco in Italia, havde i sin tid verdenspremiere her.

Pragtfulde rober og smukke kvinder

På en gallaaften er operaen en ganske særlig oplevelse. Overalt ses pragtfulde kjoler og rober, kostbare pelse og juveler, elegant båret af Europas skønneste kvinder, hvoraf en del mere kommer for at blive bemærket end for operaens skyld.

Billetbestilling og dresscode

Sæsonen begynder 7. december på mindedagen for Milanos skytshelgen Sant'Ambrosio. Men sæderne i verdens dejligste opera er eftertragtede. Der skal bestilles billetter måneder i forvejen – og det kan man gøre på www.teatroallascala.org. På grund af et stigende antal ikke-operavante turister har La Scala måttet indskærpe operaens dresscode: Gæster, der dukker op i shorts, undertøj (kortærmet T-shirt), klipklappere etc., bliver nægtet adgang – uden at få refunderet billetten. Det er naturligvis udelukket at medbringe madvarer fra f.eks. McDonald's, sådan som amerikanske turister har præsteret.

Leonardo da Vinci – Den Sidste Nadver

Leonardo og Den Sidste Nadver

Foran La Scala står en statue af Leonardo da Vinci, for den store mester levede 15 år af sit liv i Milano, og i Pinacoteca Ambrosiana kan man se 1750 af hans tegninger og skrifter.

Men kun ét af geniets store værker er bevaret i Milano, nemlig den berømte Sidste Nadver, som er malet på væggen i refektoriet (munkenes spisesal) ved kirken Santa Maria delle Grazie i Corso Magenta. Under 2. Verdenskrig blev bygningen ramt af bomber, og taget og tre af murene styrtede sammen – men på mirakuløs vis blev muren med Den Sidste Nadver stående. Farverne er trods mange restaureringsforsøg falmede, men man ser stadig tydeligt usikkerheden i apostlenes øjne i det øjeblik, hvor Kristus siger, at én af dem vil forråde ham.

Køen til at se Den Sidste Nadver er alenlang, og det er absolut nødvendigt at booke billetter i forvejen på tlf. 0039 02 800 360 eller www.lastsuppertickets.com. Hvert besøg er begrænset til 15 minutter.

Kysset og Pinacoteca di Brera

Kys dog Milanos seværdigheder

Pinacoteca di Brera er Milanos sublime samling af renæssancekunst – og næst efter Dogepaladset i Venedig det vigtigste kunstmuseum i hele Norditalien. Museet ligger 900 meter nord for domkirkepladsen i Via Brera 28 og er helt uundgåeligt. Sal efter sal er spækket med mesterværker af Tizian, Tintoretto, Veronese, Mantegna, Bellini-brødrene og Rafael. Dertil kommer 1700-tals-kunstnere som den romantiske venetianer Francesco Hayez. Napoleon grundlagde museet i 1809, og hans soldater stjal simpelthen mange af malerierne i Venedig og andre norditalienske byer. Glem alt om at se det hele på én gang – det ville være en udmattende oplevelse.

Kvarteret omkring Pinacoteca di Brera vrimler med kunstgallerier og smarte barer, og man kan sagtens få en hel dag til at gå her. Hvis vejret er dårligt, smutter man tilbage til Pinacoteca di Brera og svømmer hen over Hayez' ømme postkortmotiv Il Bacio, Kysset.

LÆS OGSÅ: Se de 16 mest romantiske byer i Støvlelandet >

Castello Sforzesco

Castello Sforzesco

En anden top-seværdighed i Milano er den kolossale borg Castello Sforzesco, hvor alle byens herskere har boet siden 1400-tallet, og som stadig er en af de største fæstninger i Europa. Med sine dystre tårne og dybe voldgrave minder den om dramatiske begivenheder i Milanos historie. Her herskede hertugslægterne Visconti og Sforza, ikke mindst den grusomme Giovan Maria Visconti, der dresserede sine hunde til at sønderrive mennesker, og som til sidst blev dræbt af nogle sammensvorne ved kirken San Gottardo.

Smed sin døende yndling ud

I Castello Sforzesco boede også den sidste Visconti, Filippo Maria, der var så bange for sin egen befolkning, at han sjældent bevægede sig ud i Milanos gader, men i stedet fyldte borgområdet med herlige haver og alléer. Filippo var så dødsangst, at han lod sin egen døende yndling slæbe ud af Castello Sforzesco, for at ingen skulle ende deres liv i hans borg. I dag huser det imponerende bygningsværk flere seværdige museer og biblioteker.

Hele resten af Lombardiet venter >

Mode og shopping i Milano

Det mest eksklusive shoppingkvarter i Milano er den såkaldte "Quadrilatero d'Oro", den gyldne modefirkant, nogle hundrede meter nordøst for Scala-operaen mellem gaderne Via Monte Napoleone og Via della Spiga.

Shopping i Milano

Her ligger hovedkvartererne for de største italienske modehuse med showrooms og butikker, bl.a. Armanis, Dolce e Gabbanas, Trussardis, Valentinos, Pradas og Versaces – foruden et hav af internationale modelbureauer. Det ser man tydeligt i gadebilledet, som vrimler med unge, smukke mænd og kvinder fra hele verden – nogle allerede som etablerede modeller, mens andre dagligt belejrer bureauerne i håb om, at deres chance snart kommer.

LÆS OGSÅ: Mode og sandaler til hele sommeren >

Man kan selvfølgelig shoppe overalt i Milano. F.eks. er Corso Buenos Aires en af verdens allerlængste shoppinggader med hundredevis af mode- og skobutikker. Hvis man rejser på de rigtige tidspunkter af året, nemlig lige efter jul og midt på sommeren, kan man finde fantastiske udsalg og gøre et rent kup. Prøv også at slå et smut om ad Via Torino, Corso Vittorio Emanuele II, Via Manzoni og Corso Venezia.

Perfekt til storbyferie – eller en forlænget weekend

Lad os bare være ærlige – det internationale storbypræg har sin pris. Milano minder overhovedet ikke om det typiske Italien, og man finder ikke den autentiske, italienske stemning med vasketøj mellem vinduerne i snævre gader og husmødre, der køber ind på markedet med deres kurv under armen.

Det samme gælder gastronomien. Milano har forlængst glemt sine egne specialiteter, opskrifterne er typisk kopieret fra Toscana eller Emilia Romagna, og Cotoletta alla Milanese er faktisk bare en wienerschnitzel. Men hvis man vil mærke pulsen af en moderne metropol, kommer ingen andre italienske byer på siden af Milano. Ud over seværdighederne og de ekstreme shoppingtilbud byder Milano på hundredevis af hoteller, natklubber og restauranter i alle prisklasser – fra de dyre gourmet-templer til de mindre, familiedrevne restauranter i sidegaderne. Og med sine to store lufthavne, Linate og Malpensa, og en flyvetid fra København på under to timer er Milano som skabt til en kort storbyferie eller en forlænget weekend – f.eks. i påsken.

Bøsser og lesbiske

Milano er en af de mest bøssevenlige byer i Italien med bunker af tilbud til bøsser og lesbiske. Få information om natklubber og særlige arrangementer for homoseksuelle hos Centro d'Iniziativa Gay i Via Bezzecca 3, tlf. 02 5412 2225.

Se Støvlelandets 10 bedste rejsemål >

Oplevelser og festivaler

Turen går til Milano

 • Gamle danske navn: Mailand
 • Region: Milano er hovedstad i Lombardiet
 • Indbyggere: 1.300.000 i selve Milano
 • Vejr og klima: tempereret fastlandsklima
 • Lufthavne: Linate og Malpensa
 • Flyvetid: København/Kastrup-Milano 1 time 40 minutter
 • Afstande i km: Comosøen 49, Gardasøen 120, Hamburg 1100, København 1432
 • Dansk generalkonsul: Steen Thorsted, Via Ludovico Ariosto 30, tlf. 02 4800 8675
 • Engelsktalende læge: Ute Samtleben, Milan Medical Center, Via Angelo Mauri 3, tlf.. 02 4399 0401, utesa@milanmedicalcenter.it
 • Engelsk hospital (privat): Milan Clinic, Via Cerva 25, tlf. 02 760 16 047
 • Døgnåbent apotek: Stazione Centrale, tlf. 02 669 09 35
 • Politistation (kontor for udlændinge): Via Montebello 26, tlf. 02 622 61
 • Billeje: De store biludlejningsfirmaer har kontorer i begge lufthavne og på Stazione Centrale
 • Sprogskole: Scuola Leonardo da Vinci, Via Darwin 20, +39 02 8324 1002, milan@scuolaleonardo.com
 • Lokal helligdag: 7. december

Der er bunker af oplevelser, når turen går til Milano. Den største festdag afholdes for byens skytsengel, Sant'Ambrogio, og falder sammen med operasæsonens indledning 7. december. Den dag luftes minkpelse og smokings i hele byen. Verdens længste karneval Carnevale Ambrosiano finder sted i februar, mens blomsterfestivalen Fiori sui Navigli afholdes i april. De to første uger i juli byder på Festa del Naviglio med parader og koncerter, og endnu en række koncerter finder sted i juni, juli og august under sommermusikfestivalen La Bella Estate. I september, oktober og november afholdes Milano Musica Festivale med vidunderlige, klassiske opførelser.

Vandland Lido

Midt i Milano ved Piazzale Lorenzo Lotto omtrent to kilometer fra domkirken ligger Vandland Lido med swimmingpools og rutsjebaner. Tlf. 02 4820 01 34.

Fodboldrejser

For fodboldfans er Milano oplagt til en forlænget weekend. Byen er hjemsted for hele to af Italiens største fodboldklubber, Milan og Inter. Med god planlægning kan man nå at se begge hold i løbet af en weekend. Milan, der blev stiftet af fastboende englændere i slutningen af 1800-tallet, og derfra har sit engelske navn, er traditionelt byens aristokratiske klub, mens Inter – hvis fulde navn er F. C. Internazionale – er grundlagt af arbejdere fra Milanos fabrikker.

Comosøen venter...

Cernobbio ved Comosøen

Milano er hovedstad i regionen Lombardiet, og her ligger de tre store søer Lago Maggiore, Comosøen og Gardasøen med rent badevand, sejlture, vandsport og afslapning i vidunderlige omgivelser.

Alle tre er i kort afstand fra Milano, med Comosøen som den nærmeste – og måske smukkeste – og det er en skam ikke at se den, når turen går til Milano. Men Lombardiet byder også på skønne middelalderbyer som Bergamo, Varese og Mantova og i nord på vandreture eller skiferie i Alperne. Kombiner med smutturen til Comosøen >

Vejret og klimaet i Milano

I Milano minder vejret og klimaet om Centraleuropa. Om sommeren kan temperaturen svinge meget, men den kommer sjældent under 20 grader og ligger som regel på 25-30 grader.

← Vejret i Milano nu

Det kan godt regne om sommeren, men det mest våde vejr oplever man i oktober og november. Faktisk er februar den måned, hvor vejrudsigten lover mindst regn. Til gengæld er der ofte snevejr om vinteren, og i december og januar kan temperaturen nå ned omkring frysepunktet. De bedste måneder at rejse til Milano er marts, april (perfekte til påskeferie), maj, juni, september og oktober (ideelle til efterårsferie og shopping), mens vejret i juli og august kan være kvælende hedt.

Milanos historie

Romerne kaldte Milano for Mediolanum, og byen var allerede i oldtiden Norditaliens vigtigste. I det 4. århundrede blev Milano et ærkebispedømme, men først i middelalderen voksede byens magt for alvor, og den blev centrum for Norditaliens kamp mod den tyske adelsslægt Hohenstauferne. Det gik ikke helt problemfrit, for i 1162 jævnede den tyske kejser Frederik 1. Barbarossa Milano med jorden. Efterhånden opnåede byen dog uafhængighed. I den sene middelalder tiltvang huset Visconti sig tyrannisk magt over Milano, men da slægten uddøde i 1447, fik Francesco Sforza magten. I årtier kæmpede Sforza-slægten en udmattende kamp mod Frankrig, og Milano kom i en periode i begyndelsen af 1500-tallet under fransk styre. Fra Sforzaernes uddøen i 1535 havde spanierne magten i Milano indtil 1713, hvor byen blev en del af det østrigske kejserrige.

I revolutionsåret 1848 var Milano var en af de første italienske byer, der rejste sig mod de østrigske magthavere. Oprøret blev hurtigt knust, men under krigen om Italiens Samling i 1859 blev byen omsider frigjort fra fremmedherredømmet og en del af det nye Italien. Men det var ikke slut med de turbulente tider. Under industrialiseringen blev Milano en af det unge socialistpartis højborge med hyppige strejker og kampe mellem anarkister og politiet, og under 2. Verdenskrig blev byen som industricentrum udsat for voldsomme allierede luftbombardementer med store ødelæggelser til følge.