Molise – her står tiden stille

Molise

Molise er Italiens næstmindste region og omfatter kun 4,438 km2 med omkring 320.000 indbyggere. Regionen ligger i det centrale Italien, ud mod Adriaterhavet, og er også den yngste af de italienske regioner, eftersom den indtil 1963 hørte sammen med Abruzzo.

LÆS MERE: Abruzzo – skøn natur og mad >

Lad os bare være ærlige – Molise er ikke den mest kendte region i Italien og heller ikke den, der har mest at byde på af brølende storbyferie, shopping, kunst og andre seværdigheder. Men Molise har noget andet – de uspolerede badestrande, den betagende natur og ikke mindst fraværet af tusindvis af turister. Rejsebureauerne har nemlig ikke rigtigt fået øje på Molise, selvom ferieindustrien ligesom i Abruzzo og andre steder er i stigning. Området er ikke nær så besøgt som f.eks. Toscana og har derfor stadig et meget autentisk præg. Og for den arkæologi-interesserede er her trods alt en del at se. Som resten af Italien vrimler Molise nemlig med romerske monumenter og ruiner, navnlig ved den lille by Sepino.

Smukt vejr over Molise

Det meste af Molise ser ud på samme måde som for 100 år siden. Små, maleriske byer, som tiden tilsyneladende er gået uden om, og hvor livet leves som livet skal – adstadigt, nydende og i fred og ro. Hovedstaden er Campobasso, der har en smuk gammel bykerne og slottet Monforte, som blev opført i det 15. århundrede. En anden interessant by i Molise er Termoli, som er regionens foretrukne badested med en bred og indbydende sandstrand og en gammel, drabelig fæstning.

LÆS MERE: Nap flyvebåden til de skønne Tremiti-øer >

Gastronomien i Molise er rustik og bærer præg af regionens placering mellem nord og syd. En af favoritterne er lammekød, som danner grundlag for talrige retter. Andre specialiteter er pecorino, fåreost, og spændende pastaretter med ragu af lam eller svin og godt krydret med peperoncini, de små, røde chilipebre. Områdets lille produktion af olivenolie regnes forresten blandt Italiens bedste.

Molises vejr og klima

Vejret og klimaet i Molise er dejligt, og om sommeren kan det blive meget varmt. Temperaturen i juni, juli og august er i gennemsnit omkring 25 grader, men kan sagtens komme langt højere op. Om vinteren kan der godt indtræffe kolde dage, og i bjergegnene falder der jævnligt sne.

Hvis du holder af børnevenlige familieferier med ægte middelhavsklima, skønne badestrande og arkæologiske seværdigheder, skal du se naboregionen Apulien >

Samnitterne og Ndocciata

Molise er også fyldt med arkæologiske vidnesbyrd om områdets oprindelige beboere, samnitterne, som var en krigerisk folkestamme, der gjorde hård modstand mod romernes ekspansion. Samnitterne måtte endelig overgive sig i år 290 f. kr. Men fra dem stammer skikken Ndocciata, en juleparade, der afholdes hvert år på juleaften. Ndocciata er et fakkeloptog, hvor byernes indbyggere klædt i historiske dragter bærer de såkaldte ndocce, som er en slags fakler, gennem gaderne, mens kirkeklokkerne ringer, og de forskellige kvarterer kappes om at fremvise de flotteste ndocce.