Napoli – ægte syditaliensk trolddom

Napoli

Hvis man kun kender Napoli fra medierne, får man indtryk af, at byen kun byder på slum, infernalsk trafik og fattigdom. Det er ikke så mærkeligt, for ordet lazaron kommer af det napolitanske ord "lazzarone", der er betegnelsen for de tusindvis af fattige, Napoli altid har været berygtet for. Men Napoli er meget mere end det – det er også en millionby med mennesker på godt og ondt og alle deres laster og smil og gråd og livsglæde – indhyllet i et mageløst vejr og klima.

Napoli er simpelthen det ægte Syditalien med magi, sol, støj, romantik og udendørsliv døgnet rundt. Byen sover aldrig – det kan man som turist i hvert fald få indtryk af. Napoli er også gestikulerende og råbende gadesælgere og tiggere og vasketøj spændt til tørre over de smalle gader, og man forventer hvert øjeblik at se Lady og Vagabonden få serveret makaroni med kødboller af en velnæret og moustacheprydet napolitansk kok i baggården til et af de hundredvis af trattoria'er.

Se vejret i Napoli lige nu >

Napoli og Molo Beverello

I virkeligheden minder Napoli mere om Algier og Tunis end om en europæisk by, og befolkningen har mere fremmed end italiensk blod i årene. Men Napoli er både tidligere hovedstad i kongeriget Begge Sicilier, hovedstad i regionen Campania og har et utal af skønne udflugtsmål lige i nærheden – se mere om Campania >

Næsten ingen andre byer i verden kan prale med en så magisk beliggenhed som Napoli. Byen ligger teatralsk på en lille slette midt inde i Golfo di Napoli, Napolibugten, og kravler op ad de lave bjergskråninger, hvorfra der er en utrolig udsigt over byen og den dybblå golf. Lige syd for byen, kun 13 kilometer fra Napolis centrum, troner vulkanen Vesuv, der i år 79 ødelagde de romerske byer Pompeji og Herculanum – og som hver eneste dag kan gå i udbrud igen og udspy sin sky af sten, lava og giftige svovldampe lige i hovedet på de ubekymrede napolitanere.

Seværdigheder i Napoli

Piazza del Plebiscito

Alle hotelejerne i Napoli er ulykkelige, fordi byen i årtier ikke har været på mode som feriedestination – mens Rom og de små nabobyer Amalfi og Sorrento vælter sig i turister. Men Napoli er fuld af seværdigheder og modsætninger, og de to århundreder under spanske vicekonger har sat deres spor. Napoli kan være majestætisk smuk, med kongeslotte og barokbygninger og verdenskendte museer – men også larmende, beskidt og snusket.

LÆS OGSÅ: Kombiner med en tur til Amalfi – kystens smilende dronning >

Verdens ældste opera

Galleria Umberto 1.

Hovedgaden er den lange Via Toledo (også kaldet Via Roma), som Stendhal beskrev som den mest muntre gade i hele universet, og som er Napolis førende shoppinggade med fashionable modebutikker, hoteller og restauranter.

Her ligger også indkøbsarkaden Galleria Umberto 1. fra 1887, der engang var centrum for mondæne butikker og caféer, men i dag – bortset fra marmorgulvene og det smukke glasatrium – er en skuffelse. For enden af Via Toledo ligger Napolis mest enestående arkitektoniske seværdighed og største plads, Piazza del Plebiscito, med kirken San Francesco e Paola, der er en nyklassicistisk kopi af Pantheon i Rom. Lige overfor ses det røde kongepalads, Palazzo Reale, som blev opført på rekordtid 1600-1602, da den spanske konge Filip 3. skulle komme på besøg. Og her ligger verdens ældste opera, det enorme seksetagers Teatro San Carlo fra 1737, der vakte misundelse i hele Europa, og hvis akustik er vidunderlig. Napolis store søn, operasangeren Enrico Caruso, fejrede nogle af sine største successer i Teatro San Carlo. Billetter og guidede rundture kan bestilles på www.teatrosancarlo.it.

Pragtfuldt vejr over Napolibugten

Napolis dagligstue

Mod bugten åbner Napoli sig med designershops, dyre butikker og elegante caféer. Det er det kongelige Napoli, som gjorde så stort indtryk på turister og kunstnere i 1800-tallet. En af de smukkeste udsigter får man fra Napolis dagligstue, den lange, palmesmykkede havnepromenade Lungomare, der ikke har sin lige i hele Italien, og hvor Ferrari'er og Maserati'er glider langs golfens azurblå spejl.

Napolis lyde og lugte

Napolis lyde og lugte driver altid en tilbage til byen. Hvert vindue i Napoli har en balkon, hvorfra husmødrene med udpræget dialekt og fægtende arme knævrer tværs over gaden, mens bilerne og taxierne kører uafbrudt, og affaldet hober sig op i ildelugtende bunker i rendestenen. Hen imod middag tvinger klimaet og solen alle til siesta, og gaderne tømmes – bortset fra turisterne. Taxichaufførerne sover i deres biler, lazzaronerne midt på gaden med en sæk over ansigtet, og det muntre liv uddør for en stund.

Om aftenen stråler gaderne og husene som et lyshav, og det hele begynder forfra. Det er tid til at slentre gennem de smalle gyder, som er fyldt med alt det mærkelige og rørende: Gamle sidder udenfor på stole og sludrer ivrigt, børn løber rundt og leger under guirlander af vasketøj, unge Vespa-ejere er ved at parkere deres køretøj, skopudsere lokker turister til at tage plads, og biler med pyntede damer kører til operaen. Forretningerne er åbne til midnat, og unge kvinder med bare ben i klaprende klipklappere henter en flaske vin til den sene aftensmad. Vrimlen af fodgængere og blomstersælgernes råben fortsætter til langt ud på natten.

Napolis perle – Museo Archeologico Nazionale

Museo Archeologico Nazionale

Napolis virkelige skatte finder man i det storslåede Museo Archeologico Nazionale, som er verdens ypperligste arkæologiske museum, når det gælder antikken. Museet, der ligger på Piazza Museo Nazionale 19, er bygget i en gammel kavalerikaserne og fyldt med romerske fresker, statuer og mosaikker især fra Pompeji og Herculanum – men også et pinakotek, som enhver anden by ville være stolt af, med Tizian, Masaccio, Simone Martini og Caravaggio.

Menukort til bordeller

I Museo Archeologico Nazionales hemmelige kabinet, Gabinetto Segreto, findes verdens ældste porno – de erotiske udsmykninger fra Pompeji, der var en slags menukort for byens bordeller og indtil få år siden kun kunne ses efter særlig ansøgning. Bestil billetter i forvejen på 0039 06 39 96 70 50 – det er især nødvendigt til Det Hemmelige Kabinet.

Det gamle Bourbon-slot Capodimonte på et højdedrag i Napolis nordlige del er nu omdannet til Museo e Galleria Nazionale di Capodimonte med en af Italiens fineste samlinger af renæssancekunst. Juvelen er Tizians mesterlige maleri af pave Paul 3. Farnese, der havde mest travlt med at få sin familie forsørget og blev kaldt skørtekardinalen, fordi hans gejstlige karriere skyldtes søsteren Giulia Farneses elskovsforhold til pave Alexander 6.

LÆS OGSÅ: Se de 10 smukkeste rejsemål i Italien >

Halshugget, fordi løverne ikke gad æde ham

Det myldrer med kirker i Napoli, men de fleste er smagløst overlæssede barokkirker. To af dem er dog uundgåelige: Den smukke San Lorenzo Maggiore, hvor Boccaccio i 1334 mødte kong Robert den Godes datter Maria, som lagde skikkelse til Fiammetta i Dekameron – og den gotiske domkirke San Gennaro fra1300-tallet i Via Duomo 147. Her smuldrer knoglerne af Napolis skytshelgen, San Gennaro, der som kristen blev kastet for de vilde dyr, som nægtede at fortære ham, hvorefter han blev halshugget. Tre gange om året – 1. søndag i maj, 19. september og 16. december – bliver hans størknede blod flydende. Ellers vil det gå Napoli ilde.

Castel Sant'Elmo

Udsigten fra Castel Sant'Elmo

Højt over Napoli knejser middelalderborgen Castel Sant'Elmo, der formentlig er grundlagt i 1200-tallet, men i 1540 blev ombygget af den spanske vicekonge Pedro de Toledo. Helt op til 1970'erne var borgen militærfængsel og italiensk flådehovedkvarter. Lige nedenfor ligger det gamle barokkloster Certosa di San Martino, som nu er blevet til det henrivende Museo Nazionale di San Martino, hvor man i dag kan se billeder og dragter og en mængde malerier primært af napolitanske malere fra 1600-tallet. Men når man er i Napoli samler man fremfor alt på smukke udsigter, og i klart vejr får man fra balkonen Belvedere én af de allermest bedårende med vue over Golfo di Napoli og den skønne ø Ischia.

LÆS OGSÅ: Nyd livet i Ischias varme kilder – sejlturen tager kun 20 minutter >

Castel dell'Ovo – her blev Napoli født

Castel dell'Ovo

På et lille næs i havnen ligger endnu en middelalderborg, Castel dell'Ovo, der i 1100-tallet var normannernes hovedforsvarsværk mod araberne. Her lå engang Lucius Licinius Lucullus' villa – ham, der lagde navn til ordet luksus – og her døde den sidste romerske kejser, Romulus, af rent og skært vellevned. Det var også i denne villa, Brutus og Cicero mødtes efter mordet på Cæsar i år 44 f. kr. for at lægge planer. Med sine mørke gange og uhyggelige fangekældre er borgen et besøg værd.

Druknede sig af ulykkelig kærlighed

Men det lille næs er også Napolis fødested, for netop her skyllede liget af sirenen Parthenope i land, efter at hun på grund af ulykkelig kærlighed til Odysseus var sprunget i havet og druknet. Odysseus havde bedt sine folk binde sig til masten, så han ikke kunne høre hendes sang og sejlede derfor videre. Men andre sejlende var ikke så kloge – de lod sig lokke af sirenernes skønne toner, hvorefter deres skibe blev knust mod klipperne. Havbunden ud for Napoli er fyldt med deres smuldrende knogler.

Færger og flyvebåde til Ischia og Capri

Når Napoli i juli og august rammes af glødende sommersol og scirocco'en, den varme ørkenvind fra Afrika, er det en god idé at snuppe en sejltur til Ischia eller Capri, hvor turisterne kærtegnes af blidt vejr og viftende briser fra Middelhavet. På Ischia kan man slappe af i helsebringende kilder, mens man på Capri kan lufte tæerne i smækre Capri-sandaler.

Foran Castel Nuovo ligger Molo Beverello, hvorfra flyvebåde til Ischia, Capri, Amalfi og Sorrento og færgerne til Sicilien og Sardinien afgår. Hvis man rejser til Napoli med toget, kan man fortsætte til Stazione Marittima helt nede på havnen. Sejlturen gennem Golfo di Napoli er én af de skønneste i verden, og der er kun 40 minutter til Capri og endnu kortere til Sorrento og Ischia. Så hvis man efter flere dages ferie er træt af Napolis larm og lugte, er en dagstur til de skønne øer oplagt. Find afgangstider for flyvebåde til til Capri, Ischia, Amalfi og Sorrento på www.gescab.it, www.alilauro.it, www.caremar.it og www.navlib.it. For færger til Sardinien og Sicilien se www.tirrenia.it.

LÆS OGSÅ: Snup flyvebåden til Capri og dyk i safirblåt vand >

Pizza Napolitana og andre lækkerier

Napolis lækre gastronomi

Efter en hård dag med shopping og seværdigheder er det en fornøjelse at kaste sig over det napolitanske køkken om aftenen. Og når man er i Napoli, skal man selvfølgelig smage en ægte Pizza Napolitana. Det er der faktisk kun to pizzaer, der må kalde sig – nemlig Pizza Margherita med tomater og mozzarella og Pizza Marinara med alt godt fra havet. Tag en slentretur gennem Spaccanapoli, og vælg et af de små trattoria'er – her fås den helt ægte vare. Se flere lækkerier >

Hvis pizza er for ordinært, kan man vælge Zuppa di pesce, den særlige bouillabaisse fra Napoli, som er et herligt sammensurium af fisk, rejer og muslinger i en kraftigt krydret suppe, eller Calamarette Fritte, bittesmå sprøde blæksprutter i friture. Som forret fristes man af Crostini, brødskiver med mozzarella-ost, krydret med ansjos og stegt i olie godt mellemmåltid, ledsaget af en Vino Bianco. Buon appetito!

Turen går til Napoli

 • Gamle navne: Parthenope, Neapolis
 • Danske navn: Neapel
 • Region: Napoli er hovedstad i Campania
 • Indbyggertal: 960.000
 • Klima: subtropisk
 • Afstande i kilometer: København 2100, Hamburg 1863, Rom 229, Amalfi 72, Sorrento 50, Pompeji 26
 • Turistkontor: På hovedbanegården, på Piazza Gesù Nuovo 7 og Piazza Martiri 58
 • Biludlejning: Avis: Corso Novara 5 og i lufthavnen; Hertz: Via G. Ricciardi 5 og i lufthavnen
 • Lufthavn: Aeroporto Internazionale di Napoli i Capodichino 6 km fra Napoli
 • Flyvetid: København-Napoli 2 timer 45 minutter (direkte med SAS)
 • Dansk konsul: Erik Klingenberg, Piazzale Stazione Marittima, tlf. 081 551 22 11, consulate@klingenberg.it
 • Engelsktalende læge: Luigi Improta, Via B. Cairoli 75, tlf. 081 45 93 11
 • Engelsktalende tandlæge: Francesco Olivieri, Via G. Carducci 6, tlf. 081 245 70 03
 • Politi: (kontor for udlændinge) Via Medina 75, tlf. 081 794 11 11 (ved stjålen bil ring 081 794 14 35)
 • Apotek: Stazione Centrale

Den grimmeste plads i Napoli

Napolis grimmeste plads er den lurvede Piazza del Mercato, som engang var byens hovedtorv lige ned til havnen. Her blev den sidste prins af den berømte tyske Hohenstauferslægt, den kun 15-årige Konrad, der var barnebarn af den store Frederik 2., halshugget, efter at han havde tabt slaget ved Benevent mod den franske tronprætendent Karl af Anjou. I dag hviler Konrad i Santa Maria del Carmine med et legemsstort gravmæle af Bertel Thorvaldsen. Foran kirken fejres hvert år den 16. juli den hellige Madonna med fyrværkeri.

Henrettes efter socialklasse

Piazza del Mercato var byens henrettelsesplads, og her kunne man virkelig se Neapel og dø. Pladsen bød endda på hele tre forskellige aflivningsredskaber: For de adelige et skafot, hvor man blev halshugget med sværd. Til borgerskabet var der indrettet en velsnedkereret galge, mens pøbelen måtte nøjes med at blive hængt i en ussel strik. Men alle kunne de i deres sidste minutter nyde udsigten over den smukke Golfo di Napoli.

Katakomberne

Napoli Sotteranea er en halvanden time lang guidet tur i Napolis undergrund gennem uhyggelige tunneler og grotter 40 meter under jorden – nogle steder med meget snævre passager, hvor man ikke skal være for overvægtig eller have tendens til klaustrofobi. Se mere på www.napolisotterranea.org.

LÆS OGSÅ: Du skal også se Sorrentohalvøen – kun en times kørsel væk >

Vejret og klimaet i Napoli

I marts, april og maj er vejret og klimaet med temperaturer på 20-30 grader ideelt for rejser til Napoli. I juni, juli, august og september byder vejret på op mod 35 grader, høj luftfugtighed og stort set ingen regn. Oktober og november lokker med storbyferie og 20-25 grader, men kan godt være regnfulde, mens vejrudsigten for december, januar og februar lyder på vintervejr og 5-15 grader.

Værd at huske i Napoli

Napoli er en af Middelhavets største havne, og ligesom andre havnebyer har den en mørk side. En del af napolitanerne har tilsyneladende arvet alle de dårlige egenskaber fra grækere, arabere, spaniere og franskmænd, og for bare få år siden skulle turister være glade, hvis de kun fik stjålet et mindre beløb. Og på besynderlig vis er det nærmest umuligt at opdrive et vidne. Vær specielt opmærksom på hurtigkørende scootere, som er specialiserede i at flå tasker fra folk, og grupper af sigøjner-lignende børn, der tigger penge og afleder turistens opmærksomhed, mens medsammensvorne plyndrer løs. Biltyverier florerer, så parker med omtanke og efterlad aldrig bagage eller overtøj i bilen. Om natten skal turister undgå kvarteret omkring Stazione Centrale og området vest for Via Toledo, det overbefolkede Quartieri Spagnoli.

Og nu er det nødvendigt at genopfriske Napolis historie, for den har stor betydning for indbyggernes mentalitet og byens arkitektur. Napoli blev grundlagt af grækerne og hed oprindelig Parthenope, men skiftede senere navn til Neapolis ("ny by"). I år 326 f. kr. blev Napoli erobret af romerne, og på grund af landskabet og det pragtfulde vejr blev den hurtigt de romerske kejseres yndlingsby.

Efter Roms sammenbrud kom Napoli skiftevis i hænderne på østgoter, langobarder, arabere, normanner, franskmænd og tyskere. I år 1282 opstod Kongeriget Napoli under den franske Karl af Anjou, og det forblev selvstændigt, indtil spanierne under kongen af Aragonien, Alfons 5., i 1435 gik i land med en hær og knuste det franske styre. Derefter blev Napoli og Syditalien slået sammen med Sicilien i kongeriget "Begge Sicilier", som hørte under den spanske konge. Senere blev de spanske herrer afløst af østrigske, men indtil Italiens Samling i 1861 var kongeriget formelt selvstændigt under en sidelinje af det franske Bourbon-dynasti. Alle disse herskere og folkeslag har bidraget til Napoli med et væld af paladser og kirker og gjort byen til en kulturel smeltedigel – på godt og ondt.

LÆS OGSÅ: Husk nu Capris safirblåt vand >