Palermo er larm, liv og Orienten

Palermo

Vidunderligt smukt ved en bred bugt med Conca d'Oro, den gyldne dal, bag sig, ligger Palermo, Siciliens hovedstad og største by. Hvis man ankommer med færgen fra Napoli, får man den dejligste indsejling i Palermos havn. Her møder man det rigtige Orienten, og hvis man finder Napoli støjende, skal man opleve Palermo. For en dansker er larmen afsindig, og i de smalle gader øst for Via Roma høres konstant dyttende bilhorn, sælgernes råb og tiggerbørnenes jeremiader, og alting minder mest om en orientalsk bazar. Trafikken er kaotisk, alt dufter af fremmede krydderier og fra de åbne boder serveres varme komaver, farvestrålende fisk, helstegte pattegrise og fritterede blæksprutter, der tilberedes på åben gade.

Orientalske drømmerier

Teatro Massimo, Palermos opera

Palermo er i forhold til sin størrelse ikke proppet med seværdigheder, og derfor er den i mange år blevet overset af turisterne. Desuden blev den kraftigt bombet af de allierede under 2. Verdenskrig, og mange af de smadrede bygninger står stadig som monumenter over krigens ødelæggelser. I modsætning til andre sicilianske byer – og i modsætning til, hvad rejseguiderne tror – har Palermo aldrig haft noget at gøre med grækerne. Palermo blev grundlagt af fønikerne, og efter romerne og folkevandringerne blev byen i 831 erobret af araberne, der fyldte byen med orientalske ornamenteringer, som udsprang af fantasier og drømmerier. I 1063 blev Palermo befriet af normannerne, og det blev en ny blomstringstid med en normannisk-arabisk blandingsarkitektur. Senere kom spanierne og franskmændene, som efter tur opførte barokpaladser og kirker – så der er bestemt noget at se i Palermo.

Og solskinslandet Sicilien venter lige uden for byen >

Pragtfuldt vejr over Palermo

Palermos centrum

Palermo er nem at finde rundt i, når man først kender den gamle bydels to hovedgader Via Maqueda og Corso Vittorio Emanuele. Alt, hvad du skal se i Palermo, ligger omkring disse gader. Der, hvor de krydser, ligger den lille, yndige barokplads Quattro Canti (eller Piazza Vigliena), som er Palermos centrum med fire afrundede hjørnehuse og fontæner og statuer. Ad Via Maqueda kommer man til Piazza Verdi og Palermos opera, Syditaliens største teater Teatro Massimo (næstøverste foto), der blev færdigbygget omkring 1900. Med 3000 pladser og en vidunderlig akustik er den en af Italiens fire store operaer og viser virkelig palermitanernes hang til det teatralske. En af slutscenerne i filmen Godfather 3 blev optaget i Teatro Massimo.

Domkirken

Midt på Corsoen ligger Palermos største og mest berømte seværdighed, den mere end 100 meter lange domkirke (øverste foto), hvis imponerende ydre er en forvirret blanding af utallige stilarter. Da araberne havde erobret Palermo, omdannede de den oprindelige kristne kirke til en moské, og på en af søjlerne findes stadig en indskrift fra koranen. Da normannerne tog magten skabte de igen en kirke, der i tidens løb er undergået utallige forandringer. Forhallen er med sine tre buer spansk gotik, mens campanilen på den anden side af gaden er fra 1835 og forbundet med kirken med gotiske buer. De fire hjørnetårne er fra den normanniske tid. I slutningen af 1700-tallet ødelagde arkitekten Ferdinando Fuga fuldkommen det oprindelige kirkerum og tilføjede den malplacerede kuppel.

Begravet med elskerinden

Domkirken i Palermo

Interiøret er et lidt trist sidste hvilested for de store normannerkonger, og den største attraktion er porfyrsarkofagerne, som engang stod i Cefalù, men nu troner under pragtfulde baldakiner båret af blinkende søjler her i Palermos domkirke. I de to første kapeller på højre hånd hviler seks af Siciliens konger, ikke mindst Roger 2. og hans datter, kejserinde Costanza, der blev mor til den senere kejser Frederik 2. Rogers sarkofag, som er smykket med evangelisternes symboler og båret af orientalske løver, er domkirkens fornemste. Og han har det formentlig godt – side om side med ham i sarkofagen ligger hans elskerinde Bianca Lancia, mens hans dronning, Costanza af Aragonien, er begravet i muren. Nogle få dage om året er den hellige Rosalias relikvier udstillet i et sølvskrin til højre for højalteret.

Palazzo dei Normanni

Skråt over for domkirken ligger Piazza della Vittoria med palmehaven Villa Bonnanno, og på toppen af en lav høj knejser Roger 2.'s barske, tykmurede middelalderborg Palazzo dei Normanni, der tidligere hed Palazzo Reale. Her dyrkede Palermos konger et strålende hofliv, men i dag er slottet sørgeligt degraderet til sæde for Siciliens regionale parlament. Slottet blev oprindeligt bygget af araberne, men udvidet og forskønnet af normannerne og i dag repræsenterer det alle Palermos forskellige stilarter.

Cappella Palatina

Facaden mod palmehaven er meget urolig, men på 1. sal venter en af Palermos største seværdigheder: Det vidunderlige Cappella Palatina med skinnende, byzantinske mosaikker, der svøber sig om søjler og buer og ligner orientalske silketæpper. Fra loftet hænger malede stalaktiter (drypsten), gulvet er indlagt med forskellige marmorsorter i geometriske figurer og arabesker, prædikestolen har sindrige cosmatiske mosaikker, og den 4,5 meter høje påskekandelaber er prydet med dejlige relieffer. Alt sammen i perfekt harmoni og et absolut højdepunkt i Palermos normannisk-arabiske stil. Øverst i kirken findes kongens værelse, Sala di Re Ruggiero, med overordentligt velbevarede jagtmosaikker.

San Giovanni degli Eremiti

Men Palermo vrimler med spor efter normannerne, og få skridt fra kongeslottet ligger San Giovanni degli Eremiti. Her skabte Roger 2. i 1132 endnu et lille hjørne af Orienten, og med sine fire purpurfarvede kupler og orientalske atmosfære er kirken blevet Palermos vartegn. I den fortryllende klosterhave dufter der af jasmin og bougainvillea, kilotunge grapefrugter tynger træerne ned, roserne blomstrer året rundt, og slyngplanter klatrer op ad søjler og murværk. Herfra tegner kuplerne sig skarpt mod den koboltblå himmel, og intetsteds i den vestlige verden føles Orienten så nær.

Palermos Pantheon

På Piazza San Domenico ligger Palermos Pantheon, kirken San Domenico, med sin harmoniske 1700-talsfacade. Her er mange af Siciliens berømte mænd begravet. Den mest kendte er Francesco Crispi, der oprindeligt var glødende republikaner og deltog i oprøret i 1848. Da han kom i parlamentet, skyndte han sig at blive monarkist og dermed få adgang til en ministerpost. Han blev anklaget for bigami og måtte gå af, men blev senere Italiens 17. ministerpræsident.

San Cataldo med La Martorana i baggrunden

På Piazza Bellini lige syd for Quattro Canti danner de to kirker Santa Maria dell'Amiraglio og San Cataldo et sandt arkitektonisk virvar. San Cataldo har tre røde orientalske kupler, mens Santa Maria dell'Amiraglio bugner af smukke mosaikker, der bl.a. forestiller kroningen af Roger 2. Det eneste, der er tilbage af den oprindelige kirke, er campanilen La Martorana fra omkring 1140, men den er til gengæld et af den normanniske arkitekturs skønneste smykker og blev med sin lette ynde forbillede for mange af Italiens tårne.

Husk lille, bedårende Taormina, som du vil elske >

Skammens Fontæne og de nøgne nymfer

Fontana della Vergogna, Skammens Fontæne

På nabopladsen Piazza Pretoria måber du foran den monumentale 1500-talsfontæne med 20 bassiner og 36 skulpturer, som fylder hele pladsen, og som er så hæmningsløst fyldt med nøgne nymfer, at den tidligere blev kaldt Fontana della Vergogna, Skammens Fontæne.

Bedste shoppingstrøg og gademarkeder

Lige nord for Piazza Verdi løber Palermos elegante shoppingstrøg Ruggiero Settimo med udsøgte butikker og barer, som ender i byens mødested og mest populære plads, Piazza Castelnuovo. Her, på grænsen mellem det gamle og det nye Palermo, ligger byens andet store teater, det nyklassicistiske Teatro Politeama Garibaldi fra 1874, som med sin fine akustik og sit pragtfulde loft byder på vidunderlige klassiske koncerter og balletter. Herfra udgår den brede, palmekransede boulevard Via della Libertá, hvor hele Palermo mødes til den traditionelle slentretur, La Passeggiata, mellem stribevis af lækre mærkevarebutikker og smarte caféer.

Marked i Palermo

Syd for Palazzo dei Normanni ligger rabarberkvarteret Albergheria med en labyrint af gader holdt sammen af snore med vasketøj og fyldt med en støj og stank, som nogle finder fascinerende, og andre afskyr. Her findes Palermos største gademarked, Mercato di Ballarò, hvor der falbydes alt fra fisk og ost til det rene skrammel. Ved Piazza Beati Paoli i det pæne 1800-talskvarter Capo nord for domkirken ligger fødevaremarkedet Mercato del Capo, og i kvarteret omkring Piazza San Domenico i nordøst for krydset mellem Via Roma og Via Vittorio Emanuele lokker Palermos ældste gademarked, Mercato Vucciria.

Must see-museer

I Palermo skal man se Siciliens "nationalmuseum", Museo Archeologico Regionale på Piazza Olivella 24, der er fyldt med arkæologiske skatte fra hele øen. Kunstmuseet Galleria Regionale della Sicilia, som ligger i et af Palermos få renæssancepalæer, Palazzo Abatellis i Via Alloro 4, og byder på skulpturer og malerier af sicilianske mestre med Antonella da Messinas hovedværk Bebudelsen som det absolutte højdepunkt, er også et must. Overse heller ikke Civica Galleria d'Arte Moderna, Palermos museum for moderne siciliansk kunst, i Via Sant'Anna 21, 300 meter fra Skammens Fontæne.

Ved foden af Monte Pellegrino otte km nord for Palermo ligger kong Ferdinands lille kinesiske palæ Favorita midt i en kunstfærdig park. Her boede kongen under sit tvungne eksil i Napoleonstiden. Ved siden af findes et lille etnologisk museum, hvor man på en halv time lærer mere om Siciliens sæder og skikke end ved at læse tykke bøger. Marionetter, musikinstrumenter, køretøjer, kostumer, køkkentøj, julekrybber og kunsthåndværk fylder de små rum.

Strande ved Palermo

Spiaggia Vergine Maria

Palermo byder på gode bademuligheder. Lige nord for havnen ligger stranden Spiaggia Vergine Maria, og på den anden side af Monte Pellegrino den lange, mere mondæne Mondello Lido med strandbarer, restauranter, golfbane og kasino. Mondello Lido er langtfra Siciliens bedste strand, og man kommer mere for at blive set end for at bade, men til gengæld ligger den lige i Palermos nordlige baghave.

Se de 20 skønneste badesteder i Støvlelandet >

Natteliv

Der er selvfølgelig natteliv overalt i Palermo. Prøv f.eks. diskotekerne på Via della Libertà, i Via Alloro eller opsøg den lille, forfaldne Piazza Rivoluzione, hvor unge mødes på de små barer og fester til den lyse morgen.

Seværdigheder tæt på Palermo

Domkirken i Monreale

Domkirken i Monreale

Hvis din ferie er kort, og du kun har tid til én udflugt, skal du køre de 8 km til Monreale 300 meter over Palermo. Når vejret er klart, er udsigten over Palermo og Conca d'Oros appelsinlunde storslået. Den lille bjergby er med rette stolt af sin domkirke, der er middelalderens prægtigste bygningsværk med verdens skønneste klostergård. Domkirken blev bygget af Wilhelm 2. i 1174 i normannisk-arabisk stil og ligner næsten sig selv. Under en jagt var kongen faldet i søvn og drømte, at Jomfru Maria betroede ham, hvor en stor skat lå begravet. Som tak byggede kongen midt i den arabiske landsby Balhará den vidunderlige Maria-kirke. Hovedportalen indesluttes af to symmetriske, firkantede normanniske tårne og langs venstre side løber en elegant buegang fra 1500-tallet. Bronzedøren med basrelieffer er udført af Barisano da Trani i 1186.

Mosaikkunstens mesterværk

Men det er interiøret, der har gjort domkirken i Monreale berømt. Måbende træder man ind i det basilikaformede kirkerum. 18 søjler med korinthiske kapitæler deler det vældige rum i tre skibe, fra hvis vægge millioner af polykrome guldmosaikker over en flade på 6500 m² udfolder det gamle og nye testamente som en skøn, pædagogisk billedbibel for Palermos analfabeter. Dette er mosaikkunstens mesterværk. På væggen over bispestolen overrækker Wilhelm 2. Jomfruen en model af kirken. Til højre for koret er Wilhelm 1. og Wilhelm 2. og andre normannerkonger begravet. I den underskønne klostergård bæres de mauriske buer af 216 tvillingesøjler dækket af relieffer og mosaikker og pragtfulde marmorkapitæler med fine ornamenteringer. På en lille firkantet plads indhegnet af dejlige søjlebundter risler en smuk fontæne, og alt ånder fred og idyl her kun få kilometer fra Palermos larm.

Turen går til Palermo

 • Region: Palermo er hovedstad på Sicilien
 • Indbyggertal: 654.000
 • Klima: subtropisk
 • Afstande i km: Messina 223, Napoli 715, Hamburg 2559, København 2800
 • Lufthavn: Falcone Borsellino (31 km fra Palermo)
 • Dansk konsul: Hanne Carstensen Castellucci, Piazzetta Scannaserpe 3, tlf. 091 54 35 06
 • Hospital m/skadestue: Ospedale Civico, Via Carmelo Lazzaro 1, tlf. 091 666 1111
 • Ambulance: tlf. 091 30 66 41
 • Engelsktalende døgnapotek: Via Mariano Stabile 177
 • Politi: Piazza della Vittoria 8, tlf. 091 21 01 11
 • Turistkontorer: Piazza Castelnuovo
 • Billeje: Hertz, Via Messina 7, 091 331 668; Maiorana Rosaria, Via Francesco Crispi 64, 091 611 8957; Sicily by Car, Via Mariano Stabile 6, 091 581 045
 • Parkering: Piazza Marina, Piazza Ungheria
 • Vandland: Aqua Park Monreale, Via Pezzingoli 172, Monreale (åbent juni-september)

Cappuccinernes katakomber og de 8000 lig

Én km fra Palermos centrum er 8000 balsamerede lig udstillet i Cappuccinernes katakomber. Indtil 1881, da det blev forbudt at anbringe døde på denne makabre måde, blev mange velhavende anbragt her af deres sørgende slægtninge. Indvoldene blev fjernet, og i seks måneder blev liget lufttørret og mumificeret. Derefter blev liget klædt på og anbragt i siddende eller stående stilling i en af gangene under klostret med en tavle med navn og årstal i de korslagte hænder.

Monte Pellegrino og den hellige Rosalia

Uanset hvor man er i Palermo, kan man se den hellige Rosalias bjerg, Monte Pellegrino. Normannerkongen Wilhelm 2.'s niece Rosalia, der var træt af hoflivet, trak sig tilbage til en grotte i Monte Pellegrino og døde kun 30 år gammel. Midt under pesten i 1624 fandt en jæger hendes jordiske rester, som førtes til Palermo, hvorved pesten straks ophørte som ved et trylleslag. Fra den dag blev Rosalia Palermos skytshelgen, og på hendes dødsdag 4. september strømmer pilgrimme til kapellet ved hendes grotte. Hvert år i juli bæres hendes knogler i fiks procession gennem byens gader.

Husk nu resten af solskinsøen Sicilien >

Vejret og klimaet i Palermo

Palermo har ægte middelhavsklima og -vejr og temperaturerne falder sjældent under 15 grader. Tidligt på foråret nås de 18 grader, og marts og april er nogle af de bedste måneder at rejse til Palermo. Byen er endnu ikke overfyldt af turister, men vejret er allerede dejligt. Sommeren varer fra maj til september med juni, juli og august som de varmeste og tørreste. Men selv de allerhedeste juli- og augustdage afkøles ofte med en frisk brise fra Middelhavet.

Om efteråret kan det regne kraftigt, og selvom vejret i september og oktober stadig ligner dansk sommer med bunker af solskinstimer, er oktober årets vådeste måned. I december, januar og februar er vejret og klimaet i Palermo bedre end i de fleste andre europæiske storbyer, og selv midt på vinteren falder temperaturen sjældent under 13-14 grader.

Se Palermo i hestevogn

Når vejret er godt, så snup en hestevogn ved domkirken eller Teatro Massimo og tag på sightseeing i Palermo på den traditionelle måde. Husk at aftale prisen med kusken på forhånd, så du undgår overraskelser.

Sådan rejser du til Palermo

Nogle rejsebureauer har charterrejser til Palermo, og der findes også rutefly. Men du kan også vælge kør selv-ferie – hvis du nupper færgen det rigtige sted, behøver turen ikke at være lang. Se mere under Sicilien >