Piemonte – vinslotte og idyl ved foden af Alperne

Piemonte

Piemonte er Italiens vugge, for her opstod den bevægelse, der i 1861 førte til Italiens Samling. Navnet betyder ved foden af bjergene, men med sine bløde bakker, vinmarker og charmerende middelalderbyer minder Piemonte i virkeligheden om Toscana – bare uden alle turisterne. Gastronomer regner Piemontes køkken for Italiens og verdens bedste – og her dyrkes Barolo'en og Barbaresco'en på utallige vinslotte og vingårde. Men Piemonte er også én af Italiens højst udviklede og mest velhavende regioner med store industrikoncerner som Fiat, Italiens mest veluddannede indbyggere og nogle af landets bedste universiteter.

Se vejret i Piemonte lige nu >

Det kongelige Torino – Piemontes og Italiens første hovedstad

Torino

Midt igennem Piemonte løber Po-floden, indtil den rammer den kongelige by Torino, som var residensstad for det ædle savoyardiske kongehus og i tre år Italiens første hovedstad. Torino er i dag regionshovedstad i Piemonte og ikke særligt italiensk, men præget af schweizisk renlighed, fransk dannelse og tysk orden. Med næsten en million indbyggere er Torino én af Italiens vigtigste industribyer, men samtidig elegant med en blanding af klassisk og moderne arkitektur og fornemmelse af fortidens storhed.

Rundt om Torino vrimler det med seværdige kongelige slotte og paladser. Og som millionby byder Torino på endeløse muligheder for shopping, gastronomi og natteliv. Hovedstrøget er Via Garibaldi, som er Europas længste gågade med modebutikker, restauranter og hoteller. Desuden rummer Torino mange interessante museer, deriblandt Italiens højeste, det 167 meter høje Mole Antonelliana, der blev opført 1863-1889 og i dag huser filmmuseet Museo Nazionale del Cinema.

Vinslot i Piemonte

Barololand

Det sydlige Piemonte er gourmeternes paradis. Her gror de sorte og de sjældne hvide trøfler, her produceres det lækreste kalvekød, topdelikate oste og Nebbiolo-druerne, som forvandles til Barolo og Barbaresco. Gastronomien er enestående og bygger på lige så gamle traditioner, som de byer, der fostrer den. I vest det velstående Novara med sine buegange og skønne renæssancebygninger og den lille mystiske by Cuneo med sine rom-fyldte chokoladepraliner, som Ernest Hemingway var så begejstret for, at han i 1954 under en rejse fra Milano til Nice tog en omvej bare for at smage dem.

I november er Cuneo vært for en stor ostefestival, hvor man kan smage spændende oste fra hele Piemonte. Yderligere infomation på turistkontoret i Via Roma 28.

Gourmetparadiset Alba

Det rolige Alba, hovedbyen i det smukt kuperede Langhe-distrikt, er gastronomiens højborg. I Alba er det umuligt at spise dårligt. Denne gamle stad, som engang var en magtfuld bystat og er spækket med historie, koncentrerer nu alle sine kræfter om mad. Alba er også hjemby for chokoladeelskernes paradis Ferrero Rocher-fabrikken (Nutella og Kinder-overraskelser), her findes de sjældne hvide trøfler og den ædle Barolo, rødvinenes konge. Hvert efterår afholdes der trøffelfestival i Alba, som regel fra midt i oktober til midt i november. I festivalsæsonen er det nødvendigt at bestille hotel i god tid. Info om besøg på vinslotte og madlavningskurser på Albas turistkontor på Piazza Risorgimento 2.

Vingårde og vinslotte i Langhe

Vingård i Langhe

Bakkerne i Langhe-distriktet er fyldt med vingårde, middelalderborge og restauranter med Michelin-stjerner. Foruden flækken Barolo har 10 andre småbyer ret til at kalde deres vine for Barolo – deriblandt La Morra, Serralunga d'Alba og lille Cherasco, som også er kendt for sine vinbjergsnegle, der simrer i rødvin eller bruges som fyld i ravioli. Kontakt f.eks. www.mauroveglio.com for en guidet tur rundt på vinslottene.

Få kilometer fra Barolo-området dyrkes den næsten lige så kendte Barbaresco, der også produceres af Nebbiolo-druen, men har en blødere og mere delikat smag.

LÆS OGSÅ: Se uundværlige tips til rejsen >

Trøffelbyen Asti

Smukt vejr over Alba

30 kilometer fra Alba ligger den fornemme trøffelby Asti. I århundreder lå de to byer konstant i krig med hinanden, men nu slås de om at være himmerige for mad- og vinelskere. I Asti, hvor man også kan se den enorme domkirke Santa Maria Assunta, produceres den perlende Asti Spumante af muscatdruen, og rundt om byen vrimler det med vingårde og vinslotte.

Tredje søndag i september fejres en vundet krig mod Alba med hestevæddeløbet Palio d'Asti, som tiltrækker mere end 250.000 turister og andre tilskuere. Første halvdel af september byder på mad- og vinfestivaler og november på en trøffelfestival. Oplysning om besøg på vinslotte og de forskellige festivaler hos Astis turistkontor på Piazza Alfieri 29.

Sydøst for Asti ligger Monferrato-distriktet, hvor Umberto Eco blev født. Her dyrkes endnu en kendt rødvin, den noget billigere, men intense Barbera del Monferrato. På vingården Tenuta Castello di Razzano på Frazione Casarello 2 i Alfiano Natta kan man smage på vine, lækre pølser, focaccia og meget andet.

Lago Maggiores elegance og Ortasøens skønhed

Ortasøen med Isola San Giulio

Det nordlige Piemonte er som skabt til vandring og mountainbiking – og badning og sejlture på de smukke søer Lago Maggiore og Lago d'Orta, som kaldes Piemontes riviera. Søernes vejr og klima er så mildt og dejligt, at bredderne myldrer med prægtige villaer og parker med tropiske planter og blomster. Den 67 km lange Lago Maggiore er Italiens næststørste sø og strækker sig helt ind i Schweiz. Langs bredderne mod Piemonte ligger små badebyer som Verbania, Stresa og Arona, og midt i søen de romantiske Borromeiske øer med blomsterparadiser og barokpaladser.

LÆS MERE: Lago Maggiore er ren skønhed under snehvide alpetinder >

Nær Novara og langt fra al verdens larm og kævl ligger den smukke, 13 kilometer lange Lago d'Orta – Ortasøen – som er meget mindre end Lago Maggiore, men hyggelig og malerisk. Ingen, der besøger Ortasøen, glemmer den nogensinde. Den tyske filosof Friedrich Nietzsche blev så forelsket i Ortasøens skønhed, at han senere skrev, at den ændrede hans liv for altid. Perlen er den lille romantiske middelalderby Orta San Giulio, der er som skabt til forelskede, der vil gemme sig for verden mellem de blomstrende azaleaer. Besøg helst Ortasøen midt på ugen, for i weekenden kommer hele Piemonte for at nyde idyllen. Fra Orta San Giulio afgår der både til søens største attraktion, den mystiske lilleput-ø Isola San Giulio med sin smukke havn med pergolaer og søjlegange og det gamle benediktinerkloster San Giulio, som er fuldt af renæssancefresker og fylder det meste af øen. Både Isola San Giulio, byen og klostret er opkaldt efter den hellige Skt. Giulio, der i det 3. århundrede udryddede drager og monstre på øen. Et godt råd er at overnatte mindst én nat ved Ortasøen. Nup et bord på en af caféerne langs søen, nyd synet af Isola San Giulio og glem hele verden.

LÆS OGSÅ: Comosøen – hvis det ikke kan blive smukt og idyllisk nok >

Skiferie ved Cuneo i Piemonte

Skiferie i Piemonte

En tredjedel af Piemonte er bjergland og et paradis for skiferie. Godt en times kørsel vest for Torino ligger den fashionable Via Lattea, Mælkevejen, som er to dale med førsteklasses faciliteter, Valle di Susa og Valle di Chisone, med destinationer som glamourøse Sestriere, Sauze d'Oulx, Bardonecchia og Pragelato. De olympiske vinterlege i 2006 blev afholdt her, pisterne er blandt de allerbedste i Italien, og snesikkerheden er meget høj. Skiområdet bliver passet og plejet efter alle kunstens regler og byder på omkring 400 km pister foruden faciliteter til mountainbiking og golf på Europas højest beliggende golfbane! Desuden er der fuldt blus på nattelivet med snesevis af restauranter og diskoteker.

LÆS MERE: Snesikre og familievenlige skiferier >

Oplevelser for børn og voksne

Turen går til Piemonte

 • Beliggenhed: Norditalien
 • Hovedstad: Torino
 • Klima: tempereret/subtropisk
 • Areal: Piemonte omfatter 25,402 km²
 • Indbyggere: 4.600.000
 • Største byer m/indbyggertal: Torino 912.000, Novara 105.000, Alessandria 93.000, Asti 75.000, Cuneo 55.000
 • Store søer: Lago Maggiore og Lago d'Orta (Ortasøen)
 • Sprog: piemontesisk, italiensk, provencalsk
 • Afstande i kilometer: den italienske riviera 45, Hamburg 1136, København 1458
 • Lufthavne: Torino, Cuneo
 • Turister: tre millioner årligt
 • Dansk konsul: Federico Daneo, Via San Secondo 33, Torino, tlf. 011 1970 1879
 • Engelsktalende hospital: Ospedale San Giovanni Battista, Corso Bramante 88/90, Torino
 • Engelsktalende tandlæge: Gino Susi, Corso Agnelli 66, Torino, tlf. 011 32 23 18

Efter besøg på 20 vingårde og akut Barolo- og trøffelchok kan man på turistkontoret i Alba få information om aktiviteter som rafting på Tanarofloden og ballonflyvning over Piemonte.

I marts og april mærkes duften af tusinder af tulipaner, når Verbania ved Lago Maggiore afholder blomsterfestival. I november er det kameliaernes tur. Se mere under Lago Maggiore >

Vandreture i Parco Nazionale Val Grande

10 kilometer fra Verbarnia og Lago Maggiore ligger den store nationalpark Parco Nazionale Val Grande, som er et sandt vildnis i Alperne. Nationalparken er nærmest ubeboet og et fristed for vilde dyr som graciøse gemser og stenbukke, kongeørne og falke. Mulighederne for vandreture, hiking og trekking er exceptionelle, og der er opsat overnatningshytter. Det anbefales at bruge lokale guider. Se mere på www.parcovalgrande.it.

Appelsinslaget i Ivrea

Byen Ivrea 55 km nordøst for Torino mod naboregionen Valle d'Aosta er værd at bruge et par timer på. Fastelavnssøndag kl. 14 begynder det tre dage lange, kaotiske appelsinslag, Battaglia delle Arance, hvor 3000 indbyggere dynger hinanden til med 400.000 kilo appelsiner. Et forfærdeligt svineri, men børn elsker det. Turistkontor i Corso Vercelli 1.

Husk også hestevæddeløbet i Asti >

Kombiner med de skønne strande på den italienske riviera

Fra det sydlige Piemonte er der mindre end en times kørsel til de romantiske badebyer og strande i naboregionen Ligurien, den italienske riviera >

Vejret og klimaet i Piemonte

Meteo Piemonte

Vejret og klimaet i Piemonte varierer fra nord til syd. Vingårdene i syd har det bedste klima, mens der er væsentligt koldere i Alperne. Foråret begynder i februar med 10 grader, men vejret bliver hurtigt varmere i marts og april og stiger op til 25 grader i maj. Juni, juli og august er varme og solrige med temperaturer omkring 30 grader.

Vejret i Piemonte lige nu →

Men den bedste årstid at besøge Piemonte er faktisk de varme og behagelige efterårsmåneder september og oktober med 20-25 grader, mens november har 10-15. Det regner mest i juni, men generelt er Piemonte en meget tør region – og det takker vingårdene guderne for.

Sådan blev Piemonte til Kongeriget Sardinien

På en bakke lidt øst for Torino står den smukke barokkirke Basilica di Superga, der blev bygget 1717-1731 for at opfylde et løfte, Savoyens hertug Victor Amadeus 2. havde aflagt under den Spanske Arvefølgekrig 1702-1714. Den upålidelige hertug, der ellers var allieret med Frankrig, havde forrådt sin våbenbroder og i stedet allieret sig med Østrig, og i maj 1706 blev Torino belejret af en fransk hær. 7. september kom en østrigsk hær til undsætning og slog franskmændene på tilbagetog. Basilica di Superga blev opført som tak til Gud for sejren. I sidste ende viste det sig, at hertugen havde valgt den rigtige side, for Østrig og dets allierede vandt krigen og som tak for støtten fik Victor Amadeus 2 kongeriget Sicilien – og den tilhørende kongetitel. Efter en ny krig seks år senere måtte han til sin store utilfredshed ombytte Sicilien med Sardinien – men beholdt kongetitlen. Sådan opstod det stærke kongerige Sardinien, der i 1861 skulle samle Italien.

Den berømte slagmark ved Marengo

Nær byen Alessandria ligger den lille landsby Marengo, hvor den franske kejser Napoleon den Store i år 1800 ville have tabt sit første slag, hvis ikke general Desaix med ordene "slaget er tabt, men der er tid til at vinde et nyt", i sidste øjeblik var kommet til undsætning og med et voldsomt flankeangreb på den østrigske hær, der kostede ham selv livet, vendte et sikkert nederlag til en af Napoleons mest berømte sejre. Man kan stadig se slagmarken, og i Alessandria findes der et lille museum.