Rom – Italiens vidunderlige hovedstad

Skumring over Rom

Når man står på toppen af Monte Pincio i Rom, kan man i ét eneste blik overskue hele den glitrende, solbagte by. Alle de hvide kupler og tårne synes så nær, at man kan række ud efter dem. Men Rom er enorm. Mindst ti af byens pladser er så store, at de på trods af den tætte romerske trafik virker øde og forladte. Snesevis af brede corsoer strækker sig på kryds og tværs af Rom, og kolossale paladser breder deres metertykke mure om de henrivende gårdhaver. Hundredevis af kirker og klostre ligger spredt indenfor synsfeltet, og alligevel er der stadig plads til alle Roms triumfbuer, templer og de andre seværdigheder fra oldtiden. Alt dette ser man på én gang – som den smukkeste introduktion til Italiens og hele verdens vidunderlige hovedstad.

Se vejret i Rom lige nu >

Piazza Navona

Rom har ikke et egentligt centrum. Men til gengæld kan byen prale med verdens eneste udendørs dagligstue, Piazza Navona, som er et af de dejligste steder i Rom midt i en labyrint af smalle smøger, maleriske gader, paladser med små, yndige gårdmiljøer og butikker af enhver art. Her er det en fornøjelse at fare vild, mens duften af grillstegt kød fra trattoria'er og ydmyge osteria'er stimulerer sulten, og synet af enoteca'ernes vinflasker kalder på tørsten. Overalt myldrer det med turister, romerske husmødre på indkøb og munke og nonner fra de mange åbne kirkedøre. Fortove er her ingen af, men til gengæld brosten overalt. I gågaden Via Coronari, hvor der tidligere blev solgt rosenkranse, finder man i dag Roms antikvitetshandlere dør om dør med restauranter og barer.

Liv og stemning døgnet rundt

Portrætmaler på Piazza Navona

Man kan slet ikke opholde sig på Piazza Navona uden at blive i godt humør. Her udfoldes hele Roms brogede folkeliv døgnet rundt, og her tjener gøglere og portrætmalere gode penge på turisterne. Romerne kalder selv Piazza Navona for Roms dagligstue – il salotto di Roma – og man får lyst til at sætte sig på en bænk, lytte til de pludrende stemmer og rislende fontæner og undre sig over pladsens ovale form. Mysteriet er hurtigt opklaret: Her lå kejser Domitians stadion med plads til 30.000 tilskuere, og tilskuerpladserne befandt sig lige der, hvor husene rundt om Piazza Navona ligger i dag.

SE OGSÅ: Lige uden for bymuren finder du det smukke Lazio >

Piazza Navonas tre fontæner

Fontana del Moro

Piazza Navona er med hele tre fontæner den mest vandfyldte plads i Rom. I nord står Neptun-fontænen og i syd Fontana del Moro, som viser en maurer i kamp med en delfin. Men midt på pladsen stråler den mest berømte, Gian Lorenzo Berninis Fontana dei Fiumi (Flodernes Fontæne), med en obelisk fra Circus Maximus og enorme allegorier over de fire verdensfloder Nilen, Ganges, Donau og La Plata. Nilen dækker sit ansigt for at vise, at flodens kilder dengang endnu ikke var opdaget. Det er i dette springvand, professor Robert Langdon (Tom Hanks) redder en kardinal fra druknedøden i filmen "Engle og Dæmoner" fra 2009.

Den hellige Agnes, der blev tvunget på bordel

Midt på pladsen knejser barokkirken Sant'Agnese in Agone, bygget af Bernini og hans dødsfjende Borromini, netop på det sted i Rom, hvor den hellige Agnes 21. januar 305 led martyrdøden. Agnes havde allerede som barn viet sit liv til Kristus, men bypræfektens søn forelskede sig i hende. Da hun forklarede, at ægteskab var umuligt, blev hun anbragt i et bordel, men bevarede ifølge legenden sin uskyld. Senere dømtes hun til bålet, men flammerne ville ikke fortære hende. I stedet blev hun kvalt lige der, hvor kirken ligger i dag. Hvert år den 21. januar bliver to lam velsignet på hendes grav.

LÆS OGSÅ: Se de 10 bedste rejsemål i Italien >

Trevifontænen – her mødes man i Rom

Trevifontænen

Overalt i Rom hører man konstant den rislende lyd af fontæner, men når man fra Corsoen smutter gennem den lille gyde Via dei Croceferi, stiger lyden til en høj plasken, og et øjeblik efter står man foran Roms største og mest berømte fontæne, Fontana di Trevi. Dette mageløse kunstværk er gemt inde på den lille Piazza Trevi og er en genial sammensmeltning af arkitektur, klipper og vand. På vingede havheste baner Neptun sig vej gennem vandmasserne, flankeret af statuerne Sundheden og Overfloden. Vandet kommer fra Aqua Virgo, den to tusind år gamle romerske akvædukt, der stadig bringer det herligste drikkevand til Rom. Over Sundheden ses et relief med den scene, hvor den unge jomfru Virgo viser kilden frem til nogle tørstige, romerske soldater.

Piazza Trevi er virkelig mødestedet i Rom. Turisterne flokkes om fontænen, for ifølge sagnet vil man aldrig vende tilbage til byen, hvis ikke man kaster en mønt over sin skulder og ned i vandet. Det nyder Roms slunkne kommunekasse godt af. Trevifontænen er også kendt fra den vidunderlige film fra 1953 "Prinsessen holder fridag", hvor den yndige prinsesse (Audrey Hepburn) stikker af fra hoffet og bliver guidet gennem Rom af sladderbladsreporteren (Gregory Peck).

LÆS OGSÅ: Udsøgte storbyer, som du allerede skulle have set SIDSTE år >

Piazza di Spagna og den spanske trappe

Den spanske trappe

Enhver, der har været i Rom, vil for altid kunne genkalde billedet af Piazza di Spagna og den spanske trappe. Man husker husenes røde og gule farver, der changerer efter tidspunktet på dagen, de høje, slanke palmer, den mærkværdige Fontana della Barcaccia med den synkende båd, og den brede, elegante rokokotrappe fra 1725, som rejser sig mod obelisken og tårnene på Trinità dei Monti. Man ser også for sig de eksklusive shoppingbutikker, hvor kreditkortet blev luftet, og de skønne aftener, hvor man slentrede i Roms svindende lys, inden restauranterne og den romerske gastronomi kaldte. Alt det husker man – selvom det kan være svært at se det hele for mylderet af turister!

Brutale napolitanere

Piazza di Spagna har navn efter den spanske ambassade i Rom, som ligger til højre, når man kommer fra Via Condotti. For at opretholde lov og orden på pladsen hyrede ambassadøren et berygtet korps af brutale napolitanere. Han holdt sig heller ikke for god til – mod betaling – at lade forbrydere gemme sig på ambassadens område. Banditter, der havde myrdet og udplyndret deres ofre på den spanske trappe, kunne med få skridt komme i sikkerhed for politiet i ambassaden. Forfatterinden Frederikke Brun, som boede i Rom, fortæller i sin dagbog, at "Ofte lyder om aftenen fra den spanske trappe det frygtelige råb: "Sono Ammazzato", og man hører den myrdedes legeme styrte dumpt til jorden, mens gerningsmanden undslipper og tyer op til kirketrappen eller køber sig et afladsbrev for 4 paoli hos kardinal Albanis kammertjener. Jeg så dag ud og dag ind i porten til det spanske palæ en kusk fra nabolaget, der havde boret sin unge hustru dolken i brystet".

Udsigt over Rom fra Monte Pincio

Toppen af Rom – Monte Pincio

Man skal bestige den spanske trappe så langsomt, at man kan nyde dens smukke linjeføring og udsigten, som forandrer sig, efterhånden som man kommer højere op. Talrige filmscener er blevet optaget her, og det kan være svært at finde en siddeplads, eftersom trappen er en af de allerstørste seværdigheder i Rom. Fra toppen ser man byens talløse tagterrasser, og bagved ligger den karakteristiske kirke Trinità dei Monti indeklemt mellem sine to tårne. Og nu er vi på Monte Pincio, den højeste af de syv høje, hvorfra man i godt vejr har den yndigste udsigt over Rom. Mens fontænerne synger deres stille, henrivende melodi, kan man i sollyset beundre hele den lysende by.

Messalinas bagvaskelser

Her på Monte Pincio byggede de romerske patriciere byggede deres landsteder. Feltherren Lucius Licinius Lucullus, som forstod kunsten at leve i overflod og har lagt navn til ordet luksus, havde anlagt sine pragtfulde haver her. Under Claudius lykkedes det kejserens skruppelløse hustru Valeria Messalina ved hjælp af bagvaskelse at vende sin mands vrede mod den uskyldige ejer Valerius. Han blev tvunget til at begå selvmord, men sin sidste dag tilbragte han i sine elskede haver, hvor han gav gartnerne beskeder om træer og buske. Det gik som Messalina havde beregnet – efter Valerius' selvmord blev hans familie nødt til at forære hende haverne. Men her mødte hun også sin egen skæbne. Hendes skændselsgerninger blev omsider afsløret, og da hun var for fej til at tage sit eget liv, blev hun dræbt af en officer. I år 270 skænkede kejser Aurelian haverne til folket, men de fik først deres nuværende udseende, da den franske kejser Napoleon den Store i 1809 indlemmede Rom i Frankrig og beordrede Monte Pincio sat i stand.

Piazza di San Pietro – Peterspladsen

Peterspladsen og udsigten fra Peterskirken

Hvem bliver ikke overvældet af at stå på den mægtige Petersplads? Måbende betragter man den fuldendt harmoniske plads, der med Berninis firedobbelte søjlerække gæstfrit åbner sine arme ud mod Rom og hele verden. De fornemme kolonnader blev skabt 1655-1667, men da havde Caligulas obelisk allerede stået midt i ellipsen i 80 år. På hver side flankeres obelisken af Madernos fontæner, som kaster deres stråler så højt i vejret, at selv den svageste brise sender vandstøv som en frisk douche ud over Peterspladsen. Hver dag er den usandsynligt smukke plads fuld af turister med børn, som leger mellem søjlerne og fontænerne, mens de voksne nyder den utrolige skønhed.

Peterskirken i Rom – verdens mest pragtfulde kirke

Peterskirken

Ifølge legenden blev apostlen Peter korsfæstet med hovedet nedad og derefter begravet i Rom lige dér, hvor Peterskirken ligger i dag. Den første sten lagt blev lagt i 1506, og da den blev indviet 120 år senere, havde Italiens 14 mest berømte arkitekter været involveret – heriblandt Rafael, der desværre besluttede sig for at bygge kirken som et latinsk kors med et langt kirkeskib. Som 72-årig kom Michelangelo til, og på to uger tegnede han udkastet til kuplen, hans stolteste værk. I 1585 tilføjede arkitekten Maderno barokfacaden, der desværre sammen med det lange skib helt skjuler Michelangelos guddommelige kuppel, som man kun på afstand kan nyde fuldt ud.

Holder du påske i Rom? Så husk pavens påskeoptog >

Peterskirkens kuppel

Indvendig er resultatet sublimt. Peterskirken i Rom er den største og mest pragtfulde kirke, der nogensinde er blevet bygget. Med 42 meter i diameter og 119 meter i højden er kuplen så enorm, at Københavns rådhustårn kunne stå derinde, med fornemme mosaikker af Kristus, Jomfru Maria og apostlene.

Hovedalteret er anbragt lige under kuplen og ovenpå Skt. Peters grav. Her, under Berninis kæmpemæssige bronzebaldakin, må kun paven celebrere messen – herunder midnatsmessen juleaften – og hele det overlæssede indre er et sandt museum af mosaikker, fresker, gravmæler, altre og statuer. Kun barokfacaden virker malplaceret og ude af harmoni med resten.

Se, hvordan du søger om billetter til påske- eller midnatsmessen under Turen går til Rom >

Pietà, Peterskirkens dejligste kunstværk

Michelangelos Pietà

Peterskirken flyder over af kunstskatte, og den største er Michelangelos dejlige Pietà. Michelangelo var ikke engang fyldt 26 år, da paven kaldte ham til Rom, og det er det eneste af alle sine kunstværker, han har signeret. Det forestiller den sørgende jomfru Maria, som bærer den døde Kristus i sine arme. Skønt overvældet af sorg er hendes træk fulde af ædel resignation, og selv i døden virker Kristus levende. Desværre er statuen anbragt for højt oppe til, at man kan nyde detaljerne, og efter at en sindsforvirret mand i 1972 beskadigede den alvorligt, er den nu omgivet af glas.

Man kan faktisk bruge en hel dag i Peterskirken. Og mens resten af Rom venter, kalder kuplen. Elevatoren går kun til hvælvingens begyndelse, men allerede her får man en svimlende fornemmelse, når man kigger ned i dybet. Trappen til toppen fører gennem en labyrint af gange og til en loggia øverst, hvor man efter 537 trappetrin kan nyde et blændende panorama. Når vejret er klart, kan man se helt til det blå, glitrende Middelhav – og naturligvis ud over alle Roms seværdigheder.

Vatikanet – ministaten midt i Rom

Ingen steder i verden er der koncentreret så mange kunstskatte som i ministaten Vatikanet midt i Rom, og hvis man betragtede hver genstand i ét minut, ville det tage 14 år at komme det hele igennem. Stanze di Rafaello er udsmykket af Rafael med hans triumferende mesterværk Skolen i Athen som det absolutte højdepunkt. I Det sixtinske kapel vælges den nye pave, og her ses noget af det ypperste fra Michelangelos hånd – hele skabelsesberetningen, fra Gud, der skiller lys og mørke, jord og vand og skaber fiskene og Adam og Eva, til syndefaldet og uddrivelsen fra Paradisets have og endelig Syndfloden. Undgå køen ved indgangen – bestil billetter på www.museivaticani.va.

Castel Sant'Angelo

Castel Sant'Angelo og Ponte Sant'Angelo

Da pave Gregor den Store i middelalderen var på vej til Skt. Peters grav for at bede om at få pesten standset, så man ærkeenglen Michael sænke sit flammende sværd over Rom. Det var tegn på, at den sorte død var forbi, og som tak blev en statue af ærkeenglen opført øverst på den gamle borg, som fik navnet Castel Sant'Angelo – Engelsborg. Nederst findes uhumske fangehuller, hvor filosoffen Giordano Bruno sad fængslet. I år 1600 blev Bruno brændt på bålet for at påstå, at universet er uendeligt. En anden berømt fange var plattenslageren Cagliostro, der levede fyrsteligt af at fremstille humbugspiller, som gjorde Roms grimme kvinder smukke. Han endte sit liv i Castel Sant'Angelo. Turister kan nøjes med at besøge borgens fire museer, nappe en espresso i caféen på toppen og nyde vejret og udsigten over Rom.

Den skønne Beatrice, som blev uskyldigt halshugget

Engel på Ponte Sant'Angelo

Lige overfor Engelsborg opførtes broen Ponte Sant'Angelo, hvorpå der i 1668 opstilledes ti engle med sus i skørterne, naturligvis tegnet af Bernini. På denne skønne bro blev den lige så skønne Beatrice Cenci halshugget. Hun var uskyldigt anklaget for fadermord, og selvom folket i Rom bad paven benåde hende, måtte hun gå i døden sammen med sin familie. Da Castel Sant'Angelos porte åbnede sig, gik hun modig og fattet, klædt helt i hvidt og fulgt af bødlen, hen til skafottet. Efter halshugningen blev Beatrice og hendes moder udstillet midt på broen, indtil mørket faldt på, mens hendes broders lig blev sat på hjul og stejle. Beatrice ligger i dag begravet bag alteret i kirken Sant'Pietro in Montorio.

Ved Ponte Sant'Angelo er der i dag påstigningssted for Roms nye udflugtsbåde >

Pantheon og Piazza della Rotonda

Pantheon

Ti minutters gang fra Piazza Navona ligger Pantheon, en høj og enorm rundkirke og den bedst bevarede seværdighed fra kejsertiden i Rom. Her er Rafael begravet, ligesom Italiens første to konger, Viktor Emanuel 2. og hans søn Umberto 1., der blev myrdet i år 1900. Foran Pantheon ligger den lille intime Piazza della Rotonda, hvor livet leves om en rigt udsmykket fontæne med endnu en ægyptisk obelisk. Rundt om hjørnet, på Piazza della Maddalena, kan man læske ganen med sorbet fra en af Roms bedste isbarer, Gelateria San Crispino.

LÆS OGSÅ: Se listen over Italiens 10 bedste rejsemål >

Skøgerne finansierede Roms anlægsarbejder

Fontænen foran Pantheon

Den lille trekant mellem Piazza Navona og Tiberen er det gamle Rom med gyder og smøger, små butikker, trattoriaer og glædeshuse. Her boede en af Roms mest berømte prostituerede, Lucrezia, med øgenavnet "Madremianonvuole" (min moder vil ikke have det). Piazza Fiammetta er opkaldt efter en kurtisane, som var Cesare Borgias elskerinde, og som han forærede det skønne palads for enden af pladsen. Mange af paladserne i Rom tilhørte renæssancens feterede kurtisaner, der havde fået dem som gaver af deres elskere – paver, kardinaler og adelsmænd. I disse kostbare boliger holdt damerne – som ofte var højt kultiverede – salon.

Skøgerne i Rom havde mod rigelig betaling til myndighederne fået anvist plads i Via della Barchetta. Da broen Ponte Sisto skulle genopbygges i 1474, blev den finansieret af den afgift, de prostituerede betalte for deres bevilling til at drive utugt. Hver gang, der skulle iværksættes større anlægsarbejder, blev der lagt yderligere særskatter oveni afgifterne. På denne måde fik myndighederne enorme indtægter, og de prostituerede har både betalt for restaureringen af Peterskirken og mange andre seværdigheder i Rom.

Nu skal vi 2000 år tilbage i tiden. Du kan også skynde dig videre til shopping i Rom >

Colosseum – bygget af 10.000 jødiske fanger

Dér, hvor Colosseum ligger i dag, anlagde den sindssyge kejser Nero i år 64 sit palads Domus Aurea og en kunstig sø med muræner, som blev fodret med slavekød. I parken opførte han vandfald, skove med vildt og bade med helsebringende vand fra kilderne uden for Rom. Indvendig var paladset udstyret med grænseløs luksus: vægge beklædt med det pureste guld samt marmor og kunst, som romerne stjal i Grækenland. Under festerne blev der fra rør i lofterne sprøjtet parfume og blomster ud over gæsterne, mens parken udenfor oplystes af kristne, der blev brændt som levende fakler.

Roms største seværdighed – Colosseum

Neros dygtige efterfølger Vespasian udtørrede søen og lod i stedet 10.000 jødiske fanger bringe til Rom, så de kunne bygge Colosseum. En tredjedel af bygningsværket er væk, men indtrykket er stadig voldsomt, når man træder ind gennem en af de 80 doriske buer i arkaden. Bortset fra Peterskirken er Colosseum med sine 524 meter i omkreds og 48 meter i højden den største og mest besøgte seværdighed i Rom. På den nederste tilskueretage ligger kejserlogen og senatorernes pladser, ovenover patriciernes pladser og øverst pladserne til plebejerne, Roms proletariat.

Romernes utrolige driverliv

Formålet med Colosseum var at underholde folket. Aldrig før eller siden har der eksisteret så forkælede mennesker som Roms indbyggere. Fra alle de erobrede lande modtog Rom korn, som blev uddelt gratis. Derudover behøvede romeren kun grøntsager, salt og olivenolie for at opretholde livet. Fra akvædukterne fik han frisk vand fra bjergene, og ved de utallige fester – op mod 175 om året – var der gratis forplejning for publikum. Borgerne i Rom behøvede faktisk ikke at røre en finger, men kunne fordrive dagen med at more sig, og derfor blev Colosseum bygget. Inde i arenaen har tusindvis af gladiatorer hørt tilskuernes blodtørstige brøl "Occide" (dræb ham), når de var blevet overvundne af modstanderen. Romerne elskede også at se løver flænse krigsfanger og slaver, og den 21. april 247 blev tusindåret for grundlæggelsen af Rom fejret med kampe mellem 1000 gladiatorer og snesevis af vilde dyr, lige fra elefanter til tigre, som man havde hentet helt i Asien.

LÆS OGSÅ: Vild med driverliv, høj sol og oldtidsminder? Så smut til Sicilien >

Palatinerhøjen, Roms absolutte magtcentrum

Den mest berømte af Roms syv høje er Palatinerhøjen. Ifølge sagnet fødte vestalinden Ilia tvillingesønnerne Romulus og Remus, som krigsguden Mars var fader til. Børnene blev lagt i en kiste og sat i Tiberen, men de drev i land ved Palatin og blev fundet af en hunulv, som ammede dem.

Palatinerhøjen – Roms magtcentrum

Senere tog en hyrde sig af dem, og da de var blevet voksne, anlagde de i år 753 f. kr. en bebyggelse på Palatinerhøjen, som blev begyndelsen til Rom. Men det er kun et sagn, for allerede fra omkring år 1500 f. kr. boede der på hver af de syv høje forskellige stammer, som efterhånden slog sig sammen og skabte Rom. I dag kan man næsten ikke længere se højene, for brande, krige og jordskælv har gang på gang lagt Rom i ruiner, og efterhånden er dalene mellem højene blevet fyldt op af de sammenstyrtede bygninger.

Domitians ekstreme ædegilder

Palatinerhøjen var i oldtiden Roms absolutte magtcentrum. Her boede Romerrigets første kejser og verdenshistoriens største statsmand, Augustus, ligesom talrige af de senere kejsere. Man kan stadig se ruinerne efter paladserne, og det mest velbevarede er kejser Domitians. Her afholdt Domitian sine ekstreme ædegilder, hvor 15-20 retter blev serveret for gæsterne, mens den snu kejser, der havde spist et kraftigt måltid i forvejen, aflyttede gæsternes samtale. Også dengang var viden vejen til magten i Rom.

Claudius' hustru Valeria Messalina

Mod syd ligger det enorme Circus Maximus, der havde plads til over 300.000 tilskuere, og hvor de romerske hestevæddeløb fandt sted. De bedste kørere var den tids sportsstjerner, tjente vældige summer og omgav sig med Roms smukkeste kvinder.

Orgier med hundredevis af elskere

Nyd et øjeblik den vidunderlige udsigt over Rom og kast tankerne til dengang, da Palatinerhøjen var skueplads for både giftmord, blodskam og orgier af enhver slags, bagvaskelse og de mest lumpne forræderier. Ingen laster var fremmede for de romerske kejsere og deres familier. Et grotesk eksempel er kejser Claudius' berygtede hustru Valeria Messalina, der som kejserinde hæmningsløst kastede sig ud i en kæde af orgier med elskere i hundredevis, lige fra negerslaver til Roms højeste aristokrati, mens hendes sære mand nørklede med litterært dilettanteri. Faktisk blev kejser Tiberius så træt af skandalerne og intrigerne i Rom, at han i flere år foretrak at nyde vejret på den skønne ø Capri. Men ind imellem udskejelserne styrede disse mennesker fra Rom et verdensrige, man aldrig har set magen til. I omgivelser, der i luksus overgik alt, hvad moderne mennesker kender til, afgjorde de nationers skæbne, ledte felttog i fjerne egne og lod sig tilbede som guder.

LÆS OGSÅ: Capri er safirblåt vand og ferie for kejsere >

Forum Romanum

Konstantinbuen med Colosseum i baggrunden

Indtil kejserne byggede deres egne fora, var Forum Romanum Roms økonomiske midtpunkt. I dag er området et virvar af ruiner, men alligevel en af de største seværdigheder i Rom.

På nordsiden lå Roms gamle rådhus og det mamertinske fængsel, hvor apostlen Peter ventede på henrettelsen. Dybt nede i de underjordiske rum sad statsfangerne, inden de skulle kastes ud fra den tarpeiske klippe, smides for løverne i cirkus eller slet og ret dø af sult. Her står også Septimius Severus' og Titus' triumfbuer og mellem dem gik Via Sacra, hvor de romerske kejsere og feltherrer red i triumftog gennem Rom efter hvert vellykket felttog. Her red Scipio efter besejringen af Hannibal og Claudius efter erobringen af Britannien. I dag lægger de betagende omgivelser hvert år i maj jord til Roms mest anerkendte litteraturfestival.

LÆS OGSÅ: Kan du ikke få nok af spændende historie? Så se meget mere her >

Hoved og hænder blev naglet til talerstolen

Forum Romanum set fra Capitol

Vest for Severusbuen findes fundamentet for republikkens talerstol, Rostra, hvor Marcus Antonius holdt sin mesterlige tale ved Cæsars ligfærd og rejste en storm af forbitrelse mod morderne, der skyndsomst måtte flygte fra Rom. Da Cicero forsøgte at vende folkestemningen mod Antonius, blev han dræbt, hvorefter hans hoved og hænder blev naglet til talerstolen. Men her holdt også Roms advokater deres store forsvars- eller anklagetaler. De yngste bar blændende hvide togaer, og ordet candida, som betyder snehvid, er i dag betegnelsen for den unge og uerfarne – en kandidat.

Vestalinderne – kyskhed eller levende begravelse

Vesta-templet var Forum Romanums vigtigste helligdom, og her vågede vestalinderne, Roms præstinder, over ilden. Hver gang en vestalinde indtrådte i præstindeordenen, blev hun iklædt en hvid dragt og måtte leve hele sit liv i kyskhed. Overtrådte hun dette, blev hun begravet levende. Når hun fyldte 30, kunne hun dog udtræde af ordenen og gifte sig, men kun få benyttede muligheden, for vestalindernes liv i Rom var alt for behageligt til at opgive. Ikke nok med, at de boede i et strålende palads med snesevis af tjenere og slaver – de tjente også fyrstelige summer, og i den romerske rangorden figurerede de lige under kejseren. Bortset fra ham var vestalinderne de eneste, som havde tilladelse til at køre i vogn gennem gaderne i Rom. Deres betydning var så stor, at hvis en dødsdømt forbryder på sin vej til henrettelsen mødte en vestalinde, blev han benådet.

LÆS OGSÅ: Sardinien er sol og sjov og saftige sommerglæder >

Capitol og Roms andre seværdigheder

Capitol er den mindste af Roms syv høje, og her ligger Michelangelos skønne Piazza del Campidoglio, hvor Petrarca i 1341 blev laurbærkranset som digterkonge. Tre trapper fører derop, deraf en blændende hvid marmortrappe fra 1348, som var en gave fra borgerne i Rom til den hellige Madonna, fordi hun standsede pesten.

Piazza del Campidoglio og rådhuset i Rom

Midt på pladsen knejser verdens ældste rytterstatue, den ædle kejser Marcus Aurelius med sit magtfulde ansigtsudtryk. Marcus Aurelius var en filosofisk digternatur ("filosoffen på kejsertronen"), som gerne dikterede 30-40 breve i træk og udstedte et hav af administrative befalinger for Rom. Nogle af dem var forud for deres tid – f.eks. dikterede han, at "Det ville i høj grad være ubilligt, at en ægtemand kræver kyskhed hos sin hustru uden selv at følge samme regel". Der er intet nyt under solen – heller ikke i Rom.

Bag statuen ligger Roms rådhus, Palazzo Senatorio, og til venstre Museo Capitolino, med en enorm samling af verdens største kunstværker – bl.a. den etruskiske bronzeulvinde fra omkring år 500 f. kr., som er Roms vartegn.

Cesare Borgia – den største slyngel i Rom

Dødsdømte kastes i afgrunden

Uden for museet ligger den tarpeiske klippe, hvor en romersk pige ved navn Tarpeia under en krig mod den fjendtlige stamme sabinerne viste fjenden en hemmelig vej over klippen og ind i Rom. Som straf blev hun kastet ud over klippekanten, som fra den dag blev rettersted for statsforbrydere i Rom. De dømte blev simpelthen styrtet i dybet og dræbtes ved foden af klippen – skyldige eller ej. Efter sigende blev Tarpeia begravet på klippen og dækket af de guldmønter, sabinerne havde givet hende for forræderiet. Mens man tænker over den opbyggelige historie, kan man slappe af i et lille, yndigt anlæg med bænke. Når vejret er klart, er her en dejlig udsigt over Rom.

Den største slyngel i Rom – Cesare Borgia

Nær Colosseum ligger Roms polytekniske læreanstalt med en bedårende klostergård og den brede tunneltrappe, som kaldes Borgiaernes løngang. Borgiaerne var en berygtet spansk adelsslægt, som ved hjælp af bestikkelse i 1492 indtog pavestolen i Rom under den ryggesløse Alexander 6. Den hellige fader viste sig at være knap så hellig, og ingen anden pave har trukket den gyldne tiara dybere i skarnet. Alexander 6. var fader til fire børn – bl.a. med en gift kvinde – og et af dem var slynglen og massemorderen Cesare Borgia, der var forbillede for Macchiavellis "Fyrsten". Et andet af børnene var den skønne og begavede datter Lucrezia, der måtte gennem et par hævede forlovelser og tre ægteskaber for at tjene sin faders og broders skurkestreger.

Lod svoger kvæle i ægtesengen

Løngangen løber under det palads, som Alexander 6. skænkede til sin elskerinde Vanozza, Cesares og Lucrezias moder, og i paladset har der udspillet sig mange dramaer. Hverken Cesare eller Lucrezia havde skrupler over at myrde enhver, der stod i vejen for dem i Rom, og efter en fest en sommeraften 1499 forlod Cesare selskabet sammen med sin ældre broder. Kort efter blev broderen fundet myrdet ved Tiberen, formentlig dolket af Cesare. Lucrezia, der ligeledes har ry for de mest afskyelige forbrydelser, var som purung af sin fader blevet tvunget til at gifte sig med først fyrsten af Pesaro og dernæst med en uægte søn af kongen af Napoli. Men heller ikke det andet ægteskab gav tilstrækkeligt med fordele, så Cesare lod den sidstnævnte svoger kvæle i ægtesengen, hvorefter Lucrezia blev viet til hertugen af Ferrara.

Piazza del Quirinale og præsidentpaladset

Pragtfuldt vejr over Piazza del Quirinale

Man rejser ikke kun til Rom for at se på ældgamle ruiner. Vi hopper et par tusinde år frem i tiden og til en af de smukkeste pladser i Rom, Piazza del Quirinale, hvor de italienske konger bosatte sig efter Italiens samling. Da monarkiet faldt i 1946, blev Palazzo Quirinale præsidentpalads, og her bor i dag Italiens præsident. Oprindelig var det tænkt som et sommerslot for paverne, og det ligger også på et af de højeste steder i Rom – 61 meter over havet. Paladset holder åbent søndag kl. 8.30-12 og er en af de smukkeste seværdigheder i hovedstaden.

LÆS OGSÅ: Skønne kulturbyer, som du aldrig havde tænkt på >

Trastevere, Roms mondæne løjserkvarter

Trastevere

Tidligere skulle man ikke fortælle sine venner i Rom, at danske turister elsker Trastevere, kvarteret på den anden side af Tiberen, som før havde så dårligt et ry, at man ikke kunne blive senator, hvis man boede her. Men i de senere årtier er Trastevere blevet mondænt, især blandt udlændinge, som har forelsket sig i den særlige charme. Trastevere er også et af de bedste steder at more sig i Rom, navnlig i den uge i juli, hvor "Festa de' Noantri" (festen for Madonna del Carmine) fejres med fyrværkeri og gadekoncerter, og alle bliver udendørs hele natten.

Ægte romere og byens bedste vin

I Trastevere finder man de mest ægte romere, som har boet i Rom i generationer. Indbyggerne er solide arbejdere, som sætter pris på et godt glas efter fyraften, og i Trastevere får man bedre vin end noget andet sted i Italiens hovedstad. Her ligger også snesevis af gode og billige restauranter, foruden skumle gyder med huse, der længe har trængt til en klat maling. Overalt er humøret højt, og gademusikanterne får flere drikkepenge her end i det "pæne" Rom. Trastevere rummer fine seværdigheder, f.eks. fæstningen Torre Anguillare, som viser, hvordan en rigtig middelalderborg så ud. På Trasteveres hjerte, Piazza Santa Maria in Trastevere, står den første officielle kristne kirke i Rom, Santa Maria in Trastevere, og rundt om er der altid liv med fyldte restauranter og unge, sorgløse mennesker omkring det skønne ottekantede springvand.

Rafaels elskede bagerdatter og den bedste restaurant i Rom

Idyllisk gårdhave i Trastevere

I Via di Porta Settimiana 8 ligger restaurant Romolo, og i dette hus boede den smukke bagerdatter Margherita Luti, som Rafael forelskede sig i og malede flere gange. Margheritas fader drev her et beskedent osteria med god og billig mad. I dag er Romolo måske den allerbedste restaurant i Rom. Ikke kun på grund af maden, men også på grund af den romantiske baggrund og atmosfære.

Dronning Kristinas strålende fester

I Via della Lungara knejser det store Palazzo Corsini, hvor den svenske dronning Kristina, som efter sin abdikation rejste til Rom, levede et eventyrligt liv omgivet af renæssancens største skønånder og med strålende fester indtil sin død i 1689.

Overfor ligger Villa Farnesina, som blev bygget af bankieren Agostino Chigi i 1506. I parken lå tidligere en loggia, der gik helt ned til Tiberen, og hvor Chigi afholdt pragtfulde middagsselskaber for Roms fornemme borgere. Gæsterne spiste på sølvtallerkener, som blev skiftet for hver ret og for at vise, at det ikke var de samme tallerkener, som gik igen, lod Chigi dem kaste ud af vinduet og ned i floden. Men gæsterne kunne ikke se de udspændte net, som greb tallerkenerne. Chigi var nok rig, men ikke ødsel. Da han døde i 1520, formøblede hans arvinger værdierne, og paladset blev købt af Alessandro Farnese, som gav det sit nuværende navn. Villaen er ganske vidunderlig, med fresker af Rafael og Peruzzi og en enkelt kridttegning af Michelangelo.

Villa Borghese

Yndige Giardino del Lago i Villa Borghese

Trods navnet er Villa Borghese ikke en villa, men en park, som i 1600-tallet blev anlagt af kardinal Scipione Borghese midt i Rom. Parken er på mere end en kvadratkilometer og fuld af udstrakte plæner, kastanjer, cypresser og pragtfulde gamle pinjer. En magnolieallé fører til Villa Borgheses store galopbane, hvor velhavende romere om morgenen rører deres heste, og derefter videre til monumenter for Byron, Goethe og Victor Hugo. Og i midten ligger den yndige have Giardino del Lago, som omgiver en lille, kunstig sø med svaner, mens et æskulaptempel spejler sig i vandet. Hvis man har dage nok i Rom, kan man få adskillige af dem til at gå på denne fredfyldte plet. Alt, hvad man hører, er lyden af gartneren, der pusler om de velholdte bede.

LÆS OGSÅ: Se de 10 smukkeste rejsemål i Italien >

Bocca della Verità og den utro hustru

Bocca della Verità

Man rejser ikke til Rom uden at se Bocca della Verità, sandhedens mund, den kæmpestore Tritonmaske af sten i forhallen til kirken Sant'Maria in Cosmedin. Munden er et orakel: Hvis man stikker hånden ind i gabet og lyver, vil den blive bidt af. En romersk senators unge, smukke hustru var engang anklaget for utroskab, eftersom en nævenyttig nabokone havde set en ung mand snige sig ind til hende i mandens fravær. Det blev besluttet at lade hende aflægge ed ved Bocca della Verità. På dagen for edsaflæggelsen var en stor menneskemængde forsamlet ved kirken. Pludselig sprang en ung mand frem og kyssede hustruen lidenskabeligt. I raseri ville mængden kaste sig over ham, men han råbte, at han kun havde gjort det af medfølelse, eftersom hun var så ung og smuk. Da øjeblikket var inde, lagde den unge kvinde bleg sin hånd i gabet og sagde: "Jeg sværger, at med undtagelse af den unge mand, som netop kyssede mig, har ingen andre end min mand rørt mig". Hustruen beholdt naturligvis sin hånd – for som alle har gættet, var netop den unge mand hendes elsker. Og det er ganske vist.

Turen går til Rom – måned for måned

Når turen går til Rom, er der nærmest garanti for oplevelser. Her får du en oversigt over oplevelser og fester i hovedstaden – måned for måned.

Januar, februar og marts

I januar er vejret som regel mildt, og det regner kun sparsomt. 5. januar er Helligtrekonger, og om aftenen er der folkefest på Piazza Navona med helstegt pattegris og små boder. Roms operasæson er i fuld gang.

Kalender

 • 5.-6. Januar: Helligtrekonger for børn på Piazza Navona
 • Februar/marts (40 dage før påske): Roms karneval
 • Påsken (langfredag): Påskeoptog med paven ved Colosseum (cirka kl. 21)
 • 21. April: Roms fødselsdag med fyrværkeri mellem alle seværdighederne.
 • Maj: Ridestævne i Villa Borghese, litteraturfestival ved Fori Imperiali
 • Juni (midt): Roma Pride, homoseksuel parade
 • 29. juni: Fest for Roms skytshelgener i utallige kirker
 • 15. Juli: Festa de' Noantri begynder i Trastevere med fyrværkeri og gadekoncerter
 • Juli (midt): Alta Moda, udendørs modeshow på Den Spanske Trappe
 • Juli-august: Estate Romana, sommerfest med events, kunst, dans, koncerter og gøgl
 • September (midt): Notte Bianca, Roms kulturnat
 • 24. december: Midnatsmesse i Peterskirken

Februar kan være regnfuld, men altid afvekslende med sol. 40 dage før påske begynder Roms karneval, og forældre promenerer med deres udklædte børn på Corsoen.

Marts byder sædvanligvis på godt vejr. Skt. Josefsdag 19. marts mødes man i Trionfalekvarteret i det nordlige Rom og spiser søde sager. Allerede nu har mange caféer og restauranter udendørsservering.

De 10 mest attraktive ferier i Italien >

April og påske i Rom

En påskeferie i Rom er noget helt særligt – og de fleste år falder påsken i april, som er en af de bedste måneder at rejse til Italiens hovedstad. Vejret er herligt uden at være for varmt, og i hele påskeugen fejres højtiden. Palmesøndag velsignes olivengrene i de store kirker og uddeles til de troende. Langfredag mødes unge romere ved Konstantinbuen og drager i fakkeloptog op på Palatinerhøjen. Kl. cirka 21 er der påskeoptog med paven ved Colosseum.

Påskedag kl. 12 afholdes påskemessen fra Peterskirken, og paven velsigner Urbi et Orbi – byen og verden. Hele Rom stimler sammen, og flere timer inden er pladsen tætpakket med romere og turister. Hvis du vil overvære påskemessen i kirken, er det nødvendigt at ansøge om billetter måneder i forvejen på www.papalaudience.org.

Når påsken falder i april, er der endnu flere gode grunde til at holde påskeferie i Rom. I weekenden nærmest 21. april fejres Roms fødselsdag med fyrværkeri på Campidoglio etc. I slutningen af måneden pyntes den spanske trappe med 500 pragtfulde, duftende azaleaer og omdannes til en violet have midt i hovedstaden.

Maj og juni

Maj har vidunderligt klima, og allerede nu kan man bade ved Lazios skønne strande. Husk, at 1. maj er arbejderfestdag, og at det meste af Rom er lukket. Sidst i maj afholdes internationalt ridestævne på Piazza Siena i Villa Borghese.

I juni er vejret for alvor varmt. Friluftskoncerterne begynder på Forum Romanum, og 29. juni fejres Roms skytshelgener, Skt. Peter og Skt. Paulus, med store ceremonier i kirkerne.

Juli og august

Turen går til Rom

Juli er den varmeste måned i Rom. I Terme di Caracalla begynder de udendørs operaer (slutter i august). 15. juli indledes Festa de' Noantri i Trastevere med fyrværkeri, gadekoncerter, boder osv. Roms sommerfestival Estate Romana med events, kunst, dans og koncerter begynder også i juli, og i slutningen af måneden afholdes det udendørs modeshow Alta Moda på Piazza di Spagna.

August er næsten lige så varm som juli. 15. august er Ferragosto, der oprindeligt var en sejrsfest til ære for kejser Augustus, men i dag er begyndelsen på italienernes ferie. Mange restauranter og seværdigheder lukker, og hovedstaden bliver halvtom. De to sidste uger i august er det nemmeste tidspunkt at finde parkeringspladser i Rom, og måneden er ideel til at rejse uden at drukne i turister.

Husk Lazios solbagte badestrande – kun en halv time væk >

September, oktober og november

Værd at vide om Rom

 • Italienske navn: Roma
 • Region: Rom er hovedstad i Lazio >
 • Indbyggere: 2.800.000 i selve Rom
 • Klima: subtropisk
 • Lufthavne m/afstande: Fiumicino (30 km) og Ciampino (15 km)
 • Flyvetid: København-Rom 2 timer 10 minutter
 • Afstande i km: Napoli 226, Firenze 283, Hamburg 1668, København 1909
 • Turister: Op mod 10 millioner årligt
 • Lokal helligdag: 29. juni
 • Museer: Ca. 150
 • Kirker: Over 1000
 • Universiteter: La Sapienza, Tor Vergata og Roma Tre
 • Dansk ambassade: Via dei Monti Parioli 50, tlf. +39 06 977 48 31, romamb@um.dk
 • Dansk/skandinavisk læge: Beate Sepe, Viale Bruno Buozzi 51, tlf. +39 338 6279 002; Hildegard Røer, Piazza di Spagna, tlf. +39 330 855 288
 • Hospital med engelsktalende personale: Salvator Mundi International Hospital, Viale Mura Gianicolensi 67 (Trastevere), tlf. +39 06 588 961

September er en god rejsemåned. Vejret er stadig lunt, men ikke ulideligt. Midt i september afholdes Notte Bianca, Roms kulturnat.

Oktober byder ofte på ægte indian summer. November er derimod grå og regnfuld og den eneste måned, hvor man ikke skal lade turen gå til Rom.

December og juleferie

December er oplagt til juleferie i Rom. Aftenerne er kolde, men dagene er tit solrige, og nogle år kan man stadig nyde en aperitif udendørs. Kirkerne er fyldt med smukke julekrybber, og på Piazza Navona er der legetøjsmarked.

Juleaften holder paven midnatsgudstjenesten i Peterskirken. Ligesom i påsken er der gratis adgang, men du skal ansøge om billetter lang tid i forvejen på www.papalaudience.org.

Nytårsaften dyrker romerne en besynderlig skik med at kaste tommer flasker ud ad vinduerne – så hvis du holder nytår i Rom skal du passe på glasskår og finde en sikker parkeringsplads.

Andre oplevelser for børn

I et hjørne af Villa Borghese ligger Bioparco, Roms zoologiske have, der er en af byens største attraktioner for børn. Uden for indgangen kan man leje en kinesisk rickshaw-cykel med plads til hele familien og nuppe en cykeltur i den smukke park. Foran Galleria Borghese er der to gange i timen afgang med minitoget, som fører forbi tivoliet Casa del Cinema og flere andre attraktioner.

Småtips til rejsen

 • Turistkontorer: Via Minghetti (ved Piazza di Spagna), Piazza Cinque Lune (ved Piazza Navona); Piazza Bra (ved Castel Sant'Angelo)
 • Turistbusser: Trambus Open, tlf. 800-281281 (afgår fra Stazione Termini hvert kvarter)
 • Politistation: Via San Vitale 11, tlf. 06 46 86
 • Taxi-telefonnumre: Tevere 06 41 57, La Capitale 06 49 94, Radio Taxi 06 35 70, Pronto Taxi 06 66 45
 • Parkeringshuse: Stazione Termini, Piazza dei Cinquecento; Parking Villa Borghese, Viale del Galoppatoio 33; Parcheggio Ludovisi, Via Ludovisi 60
 • Leje af scooter: Scoot-a-long, Via Cavour 302, tlf. 06 67 80 206; Bici e Baci, Via del Viminale 5, 06 482 84 43
 • Billeje: De store biludlejningsfirmaer har kontorer i begge lufthavne og på hovedbanegården, Stazione Termini

De større børn vil svælge i Museo Criminologicos store samling af henrettelses- og torturinstrumenter fra flere tusind år. Blandt seværdighederne er en økse, der er blevet brugt til halshugninger, og en original gabestok. Adressen er Via del Gonfalone 29. Hos 3D-Rewind i Via Capo d'Africa 5 nær Colosseum kan man prøve en virtuel rejse i oldtidens Rom i et moderne 3D-center, og i Via Flaminia 82 ligger Roms Eksperimentarium, hvor børnene kan udforske teknologiens muligheder, kroppens funktioner og meget andet. Se mere på www.mdrb.it.

Få flere fede tips til ferien >

Forlystelsesparker for børn

Rom har flere forlystelsesparker for børn – prøv f.eks. Roma Oasi Park i Via Tarquinio Collatino 56 eller L'Isola Felice i Viale Kant.

Sejlture på Tiberen

Det største hit er en sejltur på Tiberen med flodbådene Batelli di Roma, som svarer til kanalrundfarten i København. Sejladsen har i dag seks moderne både, som sejler fra 1. april til 31. oktober. Bestil billetter online på www.battellidiroma.it.

Bøsser og lesbiske

Rom er ikke nær så tolerant over for homoseksuelle som Milano og Firenze. Men der er et lille antal dedikerede natklubber, og i juni afholdes Roma Gay Pride-paraden i strålende vejr mellem alle seværdighederne. Info hos Roms to foreninger for homoseksuelle: Circolo Mario Mieli di Cultura Omosessuale, Via Efeso 2A, www.mariomieli.net, eller Coordinamento Lesbiche Italiano, Via San Francesco di Sales 1B, www.clrbp.it.

Og smut så ud i det skønne Lazio

Ponza

Rom er ikke kun hovedstad i Italien, men også i den smukke region Lazio – med pragtfulde badestrande langs middelhavskysten, pragtpalæer i Tivoli, etruskisk oldtids-SM i Tarquinia og vingårdene i de idylliske Castelli Romani.

Hvis du er på kør selv-ferie i Rom, er det nemt og hurtigt at nå til de gode strande ved Terracina og Sperlonga. Ellers kan du tage lokaltoget fra Rom til den mindre gode strand ved Ostia Antica. Der afgår også lokaltog (timedrift) fra Stazione Termini til Castelli Romani og de kendte vinbyer Frascati og Castel Gandolfo – turen tager kun en halv time. Se meget mere under Lazio >

Vejret i Rom lige nu

Til venstre ser du vejret i Rom lige nu og den kommende uge. April, maj og juni er de bedste tidspunkter at rejse til Rom, og vejret er varmt og solrigt uden at blive trykkende. September er også behagelig, og de bedste år fortsætter det milde vejr helt til december, mens det andre gange kan begynde at regne kraftigt i oktober. Juli og august i Rom kan næsten være for varme med temperaturer omkring 35 grader midt på dagen. Det kan være hårdt at se på seværdigheder i den temperatur, men trafikken er nemmere, fordi mange romere rejser på ferie i august og september.

Vinteren i Rom er aldrig så hård som i Danmark, men i november, december, januar og februar kan vejret være uforudsigeligt med kraftige regnskyl og kolde vinde fra bjergene. Men det er bare en god undskyldning for en juleferie eller vinterferie med shopping i Roms utallige tøjbutikker. I marts begynder foråret, og påsken er ideel til en storbyferie eller en forlænget weekend.

Shopping i Rom

Man kan selvfølgelig shoppe overalt i Rom. Men de mest eksklusive modehuse og shoppingbutikker ligger i kvarteret omkring verdens ældste hovedgade, Via del Corso, som blev anlagt i år 220 f. kr. Her promenerede de gamle romere, når de skulle ses – præcis som man gør i dag. At vise sig frem har stor betydning i Rom – tidligere fremgik det endda af ægteskabskontrakterne, hvor ofte manden havde pligt til at køre i karet gennem Corsoen med fruen. I den nordlige ende ligger "Piazza del Sole", som er romernes eget kælenavn for Piazza del Popolo, og hele vejen mod syd til Piazza Venezia er Corsoen fyldt med elegante specialbutikker med alt fra mode til kunst.

De danske kunstneres yndlingsgade var Via Condotti, som i dag er den mest fashionable shoppinggade i Rom. Lige overfor Caffè Greco ligger Bvlgari, verdens fineste juveler. Da indehaveren i sin tid blev kidnappet, var løsesummen flere milliarder lire. Mange af de tilstødende gader, som Via Frattina og Via della Croce, byder også på mode og shopping i særklasse.

Via Vittorio Veneto, det rige Roms sjæl

En anden dyr shoppinggade er Via Vittorio Veneto, Roms mest elegante boulevard, hvor Bertel Thorvaldsen havde sit atelier. Via Vittorio Veneto er opkaldt efter Italiens tvivlsomme sejr under 1. Verdenskrig, og den brede allé, som slynger sig opad i en flot bue, er virkelig det rige Roms sjæl – med luksushoteller, fortovscaféer og mondæne butikker. Her flokkes Roms jetset, skuespillere fra Hollywood og almindelige turister fra hele verden. Få fat i et bord (det er ikke nemt), bestil en caffé granito (kaffe med knust is), og indsug atmosfæren. Her promeneres den nyeste mode, ofte i så bizarre kreationer, at man knap tror sine egne øjne.

Campo dei Fiori og kvindernes fryd

På det gamle fødevaremarked Campo dei Fiori ligger grønt- og frugtvogne side om side med kødboder, hvor man kan se fremmedartede udskæringer – f.eks. komaver og væddertestikler. På italiensk kaldes retten med vædder- eller hingstetestikler for "Delizia delle femmine", kvindernes fryd. Men man kan nøjes med at smage de delikate oste og mortadellapølser, mens man tænker på, at Campo dei Fiori tidligere var Roms rettersted. Den sidste henrettelse på Campo dei Fiori fandt sted 9. oktober 1805, da den næstsidste bøddel i Rom, Maestro Titta, som nåede hele 574 henrettelser i løbet af sin karriere, halshuggede hustrumorderen Giocchino Rinaldi og derefter anbragte hans krop på hjul og stejle.

SE OGSÅ: Mode og sandaler, der gør dig til rejsens dronning >