Sardinien – smaragdgrønt vand og vidunderligt vejr

Maddalena og Spiaggia Rosa

Elsker du krystalklart, smaragdgrønt vand? Elsker du barsk, skøn natur? Elsker du at slentre rundt i gamle byer, hvor tiden har stået stille i århundreder? Så er Sardinien noget for dig. Hvis du oven i købet er vild med at dykke mellem smukke fisk og koralrev, vil du blive vild med Sardinien. Og tilsæt så et vidunderligt vejr og klima, en spændende gastronomi og et stolt, men venligt folkefærd. Det er alt sammen en del af Middelhavets næststørste ø, som med 24.100 km² er mere end halvt så stor som Danmark. Det meste af Sardinien består af bjerge, og det højeste punkt Monti del Gennargentu, Sølvbjerget, når helt op i 1918 meters højde. Men ind i mellem brydes bjergkæderne af grønne dale med olivenlunde og frugttræer, og hele Sardiniens sydlige spids består af lavland. Det daglige sprog er sardisk, som regnes for et helt selvstændigt sprog – og sarderne føler sig faktisk overhovedet ikke som italienere!

Se vejret på Sardinien lige nu >

Cagliari, Sardiniens hovedstad

Cagliari

De fleste indbyggere på Sardinien bor i byerne ved kysterne. Alene i hovedstaden Cagliari på sydkysten lever en tredjedel af hele Sardiniens befolkning, og byen har i årtusinder været øens vigtigste havn og eneste rigtige storby. Cagliari er i dag en blanding af gamle, smalle gader og nye, brede hovedstrøg med restauranter, caféer og elegante butikker. Her findes også øens vigtigste seværdighed fra romertiden, nemlig det gamle amfiteater, og en smuk katedral, som blev anlagt af kolonister fra Pisa. Ved Cagliari ligger også Sardiniens største og mest populære badestrand, Il Poetto. Overalt på sydkysten kan man nyde synet af vilde flamingoer, som både overvintrer og yngler.

Alghero – Sardiniens kønneste by

Kejserligt vejr over Algheros centrum

I nordvest ligger Sardiniens kønneste by, Alghero, der i 1100-tallet blev anlagt af erobrere fra Genova. Senere blev Alghero spaniernes hovedsæde og er derfor fuld af catalansk arkitektur. Den gamle bydel er stadig omgivet af en middelaldermur og byder på den katalanske middelalderkirke San Francesco og adskillige palæer fra renæssancen og middelalderen. Om aftenen slentrer man ad den brede strandpromenade Lungomare og nyder synet af Middelhavet og de gamle vagttårne på bymuren. Alghero er også en skøn badeby med hvide sandstrande lige uden for bymidten, og 40 km mod syd ligger Bosa Marina, der er udpeget som den reneste badestrand i Italien. Se MEGET mere om kønne Alghero >

Sassari og Castelsardo

Castelsardo

Nordøst for Alghero ligger Sardiniens næststørste by, det gamle spanske og charmerende Sassari, med en smuk historisk bydel med snævre gader. Overalt er der seværdigheder fra spanierne og genoveserne, og Sassari er en god blanding af middelalder, renæssance og barok. På hovedgaden, Corso Vittorio Emanuele, shopper man alt fra modetøj til brugskunst. Få kilometer væk troner Castelsardo med sin barske middelalderborg fra 1100-tallet. Højt på en klippe har borgen i århundreder våget over byen og fået pirater til at tænke sig om to gange, før de gik i land. Det meste af nordkysten er fyldt med drabelige klippeformationer, men ved sandstranden Porto Pollo finder man nogle af Sardiniens bedste forhold for windsurfing. Prøv det!

LÆS OGSÅ: Badedestinationer, som du vil elske – og som vil elske dig >

De bedste strande på Sardinien

La Cinta på Costa Smeralda

Sardiniens natur er smuk – men det allerbedste er strandene og vejret. Sardinien har i mange år været én af italienernes egne favoritdestinationer, når de har søgt væk fra sommerheden på fastlandet. Sardinien er ganske enkelt et paradis for sol- og vandelskere. Kysten består mange steder af klipper, men ind imellem er der smukke sandstrande med indbydende, glasklart badevand.

Faktisk er havet rundt om Sardinien kendt som det reneste og klareste i hele Italien, og i roligt vejr kan man se bunden på adskillige meters dybde.

På sydkysten er de bedste strande måske Santa Margherita di Pula (se foto ovenfor), der ligger gemt bag dejlige pinjeskove, og romantiske Tuerredda, som ligger i en idyllisk vig omkring 60 km vest for Cagliari lige over for en lille, uberørt paradisø. På vestkysten er den henrivende og blomstersmykkede by Bosa med sine brede alléer og den berømte strand Bosa Marina syd for Alghero et populært feriemål, og ved Oristano ligger den gode strand Arutas. Derudover findes der børnevenlige og lavvandede strande ved Cala Domestica.

La Maddalena

De bedste strande på Sardinien

På Sardiniens nordkyst kan man fra Santa Teresa og Palau sejle til de små øer La Maddalena (øverste foto), Spargi og Budelli med snesevis af små, ugenerte vige med fine sandstrande som Cala Corsara og Spiaggia Rosa. Fra Maddalena fører en seks km lang vej til den endnu mindre ø Caprera, hvor man se den store italienske frihedshelt Garibaldis hus og gravsted.

På selve nordkysten nord for Alghero ligger det lille paradis Stintino med Sardiniens mest berømte strand, den kridhvide og familievenlige La Pelosa, der desværre er helt overrendt fra maj til september.

Se flere børnevenlige badestrande >

Costa Smeralda – jetsettets legeplads

I nordøst ligger Smaragdkysten, Costa Smeralda, som er Sardiniens mest eksklusive ferieområde og jetsettets legeplads. Her ligger nogle af øens bedste strande, velplejede golfbaner og fashionable sejlklubber, der om sommeren er mødesteder for den europæiske elite, som slikker sol, dyrker sejlsport og windsurfing.

Santa Margherita di Pula

De vigtigste byer på Costa Smeralda er Porto Rotondo og Porto Cervo, hvor rigmænd kappes om at fremvise de største lystyachts og om at vinde sejlsportskonkurrencer og golfmesterskaber. Gaderne er fyldt med dyre butikker og restauranter – men man kan nøjes med at slentre en tur langs strandpromenaderne og beundre de flotte både i havnen. Eller smutte sydpå til stranden La Cinta (foto lidt længere oppe), hvor unge nyder solskinnet og windsurfer i den smaragdgrønne bugt. Nærved ligger den lille by Arzachena med arkæologiske fund fra både stenalderen og bronzealderen.

Surfing ved Buggerru

Syd for Costa Smeralda på Sardiniens østkyst lokker Cala Gonone og Cala Luna ud for Nuoro. Stranden ved Cala Gonone er bred og smuk og ikke specielt lavvandet, men en stor favorit blandt børnefamilier. Længere sydpå ved Ogliastra ligger Bari Sardo med hele tre malerisk beliggende strande.

Som skabt til vandsport

Sardinien er nærmest ideel til surfing, dykning og anden vandsport. Øen er simpelthen et paradis for dykkere, for vandet er klart og mange steder dybt helt ind til kysten med flotte koralrev og et utroligt dyreliv. Havet rundt om Sardinien er ét af de rigeste økosystemer i Europa, både på grund af det rene vand og de forskellige havstrømme. I de underjordiske klippeformationer er der perfekte skjulesteder for rovfisk som barracudaer og glubske muræner, der gemmer sig i revnerne på lur efter småfisk. Ved de østlige og nordlige kyster er der endda gode chancer for at se både sæler og delfiner.

LÆS OGSÅ: Badedestinationer, som du vil elske – og som vil elske dig >

Oplevelser og aktiviteter

Capo Caccia ved Alghero

Der er bunker af muligheder for oplevelser på Sardinien. I påsken er der overalt religiøse fester med optog i middelalderdragter. 1. maj afholdes folkefesten San Efisio i Cagliari, mens Sassari hvert år på Kristi Himmelfartsdag afvikler hestevæddeløbet Cavalcata Sarda, der har været en tradition i over 100 år. Fra hele øen møder folk op iført farverige kostumer fra deres hjemegn. Oprindeligt var væddeløbet en fest til fejring af foråret, men i dag har det udviklet sig til en folkeforlystelse med korteger, sang og optræden. Hvis du er mere til betagende natur, kan du også bare smutte til Alghero og opleve Capo Caccia og Neptungrotten >

Fra juni og sommeren igennem er der overalt sejlsportskonkurrencer, gastronomiske festivaler og musikfestivaler. I indlandets hovedby Nuoro afholdes den sidste søndag i august den religiøse fest Sagra del Redentore, som er et festfyrværkeri af optræden, rustik mad og fantasifulde dragter.

Efteråret byder på Sagra delle Castagne e delle Nocciole, hvor man fejrer kastanje- og hasselnødhøsten, og i december kan man smage delikatesser på den berømte pølsefestival, Sagra delle Salicce. I januar-februar er der i mange byer karneval.

Golfbaner og vandland

Den nyeste og bedste golfbane på Sardinien er den 18-hullers Is Arenas ved Oristano på vestkysten – kun 200 meter fra en lang, fin sandstrand. Se mere på www.isarenas.it. På sydkysten ved Pula vest for Cagliari ligger den berømte, 27-hullers golfbane Is Molas, som er Sardiniens største og med tilhørende, privat strand. Se mere på www.islasmolas.it. Find mere om golf på Sardinien på www.golfinsardinia.com

På nordkysten i landsbyen Baja Sardinia tre km vest for mondæne Porto Cervo ligger Sardiniens største vandland, Aquadream, med enorme vandrutsjebaner, swimmingpools, trampoliner osv. Et vandland, børnene vil huske hele vinteren. Info på tlf. 0789 99 511.

Sådan rejser du til Sardinien

Kort over Sardinien

Sardinien er med sine tre internationale lufthavne ved Cagliari, Alghero-Fertilia og Olbia nem at rejse til med fly. Med en flyvetid på under tre timer er selve rejsen til Sardinien også meget børnevenlig. Men hvis man er på kør selv-ferie, kan man nyde sejlturen gennem Middelhavet med en af de mange færger fra det italienske fastland. Der er bl.a. færger fra Genova (til Porto Torres nord for Alghero), Civitavecchia (til nordøstkysten) og Napoli (til Cagliari). Med bil er sejlturen ikke billig – men guddommeligt smuk! Find afgangstider og billetter på www.tirrenia.it.

Fra midten af juli og august måned ud holder hele Italien ferie på Sardinien – sådan virker det i hvert fald. Især Costa Smeralda og strandene omkring Cagliari og Alghero er overfyldte. Så hvis man gerne vil opleve en ferie på Sardinien i nogenlunde fred og ro, er det bedst at rejse i april, maj og juni, samt september og oktober. Se kort over Sardinien til højre.

LÆS OGSÅ: Husk nu lille, dejlige Alghero >

Seafood og sardiske lækkerier

Seafood på Sardinien

Det sardiske køkken er stærkt præget af alle Middelhavets velsmagende fisk og skaldyr. Hummer, rejer, blæksprutter og tunfisk er klare vindere på enhver restaurant. Hvad med f.eks. spaghetti med hummer – eller risotto med blæksprutteblæk? Den traditionelle fiskesuppe, Zuppa di pesce, fås naturligvis overalt. Andre specialiteter er Musciame, soltørret tunfisk, Spaghetti alla Bottarga (spaghetti med rogn af multe), og Pesce Spada alla Sardegna, sværdfiskebøf. Dertil kommer den lille sardin, som bruges i forskellige pastaretter, og den såkaldte sardel, som i virkeligheden er en ansjos. I Alghero og på resten af vestkysten serveres mange retter af catalansk oprindelse, f.eks. Panadas, tærter fyldt med alt fra kød og grøntsager til ål.

Men Sardiniens gastronomi er meget andet end sea-food – som vildsvin, der gerne anrettes i forbindelse med pasta, stegt pattegris og lam. En klassiker er Agnello alla Zafferano, safran-lammegryde. Man må heller ikke snyde sig selv for det helt specielle sardiske brød og den verdenskendte fåreost pecorino, der produceres i et hav af varianter. Hertil kommer de sardiske vine, som i dag er anerkendte over hele verden.

LÆS OGSÅ: Gastronomi, der får tænderne til at løbe i vand – hver gang >

Det vilde og uberørte Sardinien

Nationalparken Gennargentu

I den centrale del af Sardinien findes de mest uberørte områder med øde bjerge, stejle dale, vandfald – og små byer inde midt i det hele. Det vilde og uregerlige Sardinien, som det har set ud i årtusinder. I den store, bjergrige nationalpark Gennargentu findes ikke bare øens højeste punkt, men også et overflødighedshorn af vildsom natur. Hele parken er som skabt til bjergvandring og trekking, og undervejs kan man være heldig at se både vildkatte, vildsvin, mufloner og vilde heste og æsler – samt sjældne rovfugle og mange andre dyr. Man bliver også belønnet med storslåede udsigter – men det kræver god form, for det er ikke en søndagstur. Helt ude ved østkysten ligger den kridhvide sandstrand Cala Luna, som kun kan nås til fods eller med båd. Til gengæld kan man være heldig at se den sjældne munkesæl, som man indtil for få år siden regnede for uddød.

LÆS OGSÅ: På Sicilien får du græske templer og solgaranti – hele sommeren >

Turen går til Sardinien

 • Italienske navn: Sardegna
 • Beliggenhed: Syditalien
 • Areal: 24.100 km²
 • Indbyggere: 1.700.000
 • Hovedstad: Cagliari
 • Største byer m/indbyggertal: Cagliari (150.000), Sassari (123.000), Olbia (53.000), Alghero (40.000), Nuoro (36.000)
 • Sprog: sardisk, italiensk
 • Vejr og klima: subtropisk
 • Lufthavne: Cagliari, Alghero-Fertilia og Olbia/Costa Smeralda
 • Flyvetid: København/Kastrup-Alghero 2 timer 50 minutter
 • Vigtige erhverv: turisme, gede- og fårehold, minedrift
 • Badestrande: hele Sardinien rundt
 • Dansk konsul: Mario Plaisant, Via Roma 127, Cagliari, tlf. 070 66 82 08
 • Turistkontor: Viale Trieste 105, Cagliari, tlf. 070 606 70 05
 • Billeje: Alle de store biludlejningsfirmaer har kontorer i lufthavnene og på turistdestinationerne

En ejendommelighed ved Sardinien er, at beboelserne langs kysterne aldrig har været spredt, men altid er blevet samlet i byer på utilgængelige steder. Det var først og fremmest en forsvarsforanstaltning over for de evindelige arabiske piratangreb, men skyldtes også, at kystområderne især i øens sydlige del tidligere var sumpede og malariabefængte.

Dvaske og ondskabsfulde indbyggere

Klimaet var så usundt, at de romerske kejsere brugte Sardinien som forvisningssted, og de betragtede de oprindelige indbyggere som dvaske og ondskabsfulde. I dag er områderne tørlagte og taget i anvendelse som landbrugsjord. En anden særhed er, at Sardiniens vilde dyr er mindre end på fastlandet. Endelig er Sardinien en af de få regioner i Italien, der har været velforsynet med metaller som bly og zink, som allerede de gamle romere udnyttede. I dag har Sardinien en del industri samt en stor landbrugsproduktion, især af citrusfrugter, grøntsager og fåre- og lammekød. Gennemsnitsindkomsten er højere end i resten af Syditalien.

LÆS OGSÅ: Se top 10 over ferier i Italien >

Sardiniens vidunderlige vejr og klima

Sardinien har udpræget subtropisk vejr og klima med klar luft og blå himmel det meste af tiden. Helt generelt er temperaturerne i syd to-tre grader varmere end i Alghero og på nordkysten. Nedenfor ser du vejret på Sardinien lige nu.

Allerede i marts er gennemsnitstemperaturen op imod 20 grader, og i april og maj er vejret som på en god dansk sommerdag. Hvis man elsker varme er juli og august de bedste ferieperioder med temperaturer, der godt kan passere 40 grader.

LÆS OGSÅ: Se vejrudsigten for næste uge

I september og oktober byder vejrudsigten for Sardinien stadig på sommer med temperaturer mellem 20 og 30 grader. Ligesom på Sicilien kan der forekomme vinterregn, og i januar-februar kan det især midt på øen blive koldt. Sardinien er derfor mest velegnet til ferie forår, forsommer og efterår, hvor klimaet minder om dansk højsommer. Nup gerne en påskeferie i skønt vejr!

Vandtemperaturer

I maj har vandtemperaturen nået et gennemsnit på 18 grader, og fra juni til oktober falder den normalt ikke under 20 – med juli, august og september som de varmeste.

Kongeriget Sardinien – der blev til Kongeriget Italien

De første kendte beboere på Sardinien var de såkaldte sardere, som formentlig kom fra det nuværende Spanien. I 238 f. kr. blev øen Roms 2. provins (Sicilien var den første). I mere end 700 år hørte Sardinien derefter under Rom, som havde stor glæde af metallerne og øens andre råstoffer.

Efter Romerrigets sammenbrud blev Sardinien på skift erobret af vandalerne, byzantinerne og endelig i år 720 af araberne. I 1004 opfordrede paven de kristne stater til at befri den med et korstog. Sardinien blev straks invaderet af tropper fra Pisa og Genova, som i de næste trehundrede år kæmpede om kontrollen over øen. Fra 1295 kom Sardinien under spansk herredømme, og det varede indtil 1714, hvor spanierne måtte overlade øen til den østrigske kejser. Overalt på Sardinien – især i byerne på vestkysten – ser man stadig spor efter den mere end 400 år lange spanske besættelse.

Efter endnu en europæisk krig blev øen i 1720 overdraget til hertug Victor Amadeus 2. af Savoyen, der antog titlen konge af Sardinien. Sådan opstod Kongeriget Sardinien, der snart skulle blive den økonomisk og militært førende stat i Italien. I 1848 påbegyndte Kongeriget Sardinien den kamp mod østrigerne, som – efter to krige og med militær hjælp fra Frankrig – i 1861 førte til dannelsen af det italienske kongerige.