Sicilien – den paradisiske solskinsø

Sicilien

Allerede i slutningen af januar blomstrer tusindvis af mandeltræer på Sicilien, og i marts fylder en bedøvende blomsterduft luften, når vilde fresia og narcisser myldrer frem af den solbagte jord. Man kan bade på Sicilien næsten året rundt, og i syd vokser daddel- og bananpalmer, bambus og papyrus. I øst lokker Taormina med rigmandsvillaer i et overdådigt blomsterflor, i nord millioner af gyldne appelsiner, og overalt har tidligere erobrere efterladt deres spor: græske templer på højde med Akropolis, normanniske katedraler og spanske paladser – Sicilien byder på en vrimmel af seværdigheder, som man ikke finder noget andet sted. Vinen hedder Sangue di Sicilia, Siciliens blod, mens appelsinerne kaldes Siciliens guld og næsten intet koster.

Faktisk kender man ikke virkelig Italien, før man har set Sicilien. Sicilien er ikke bare Middelhavets største ø, men en verden for sig med eget sprog og egne ældgamle skikke. Den, der bruger en ferie på at rejse Sicilien rundt, vil aldrig fortryde det, men have minder nok til et halvt liv. Følg med på en rundtur mod uret – se kortet længere nede:

Siciliens smukke nordkyst

Den pragtfulde strand ved Cefalù

Vi begynder i nordøst, hvor det tre kilometer brede Messina-stræde adskiller Sicilien fra Italiens tå. Her lurede tidligere faren for den rejsende: På hver side af strædet knejser de klipper, hvor søuhyrerne Skylla og Karybdis huserede. Mens Karybdis sugede vandet ind, så skibene knustes mod klipperne, kunne Skylla med sine seks hoveder på lange halse fra hvert skib snappe seks sømænd, som skrigende blev løftet op i uhyrets hule og ædt levende.

Rundtur på Sicilien – mod uret

Selve den ældgamle, langstrakte by Messina blev helt ødelagt af jordskælvet i 1908, der kostede 80.000 dræbte, og i 1943 af de allieredes bomber. Messina er i dag mest en kaotisk trafikprop, og når du har set den genopbyggede normanniske domkirke på Piazza del Duomo, kan du med god samvittighed drage videre mod vest og nyde den usandsynligt smukke og afvekslende tur langs Siciliens nordkyst mellem blodappelsinplantager, kirsebærtræer og figenkaktus. Ruten går over Milazzo, hvorfra der afgår både til de Lipariske Øer (se nedenfor), og dernæst kommer Tindari med et uinteressant ruinområde.

Maleriske Cefalù

Vejen fører videre med en betagende udsigt over Patti-bugten, forbi de stenede badestrande Marina di Patti og Sant'Agata di Militello. Snart ses forbjerget ved det malerisk beliggende Cefalù (foto ovenfor), der er en af Siciliens ældste byer, med morsomme gader og gode butikker i den yndige gamle bydel samt den storslåede, tvetårnede domkirke, som den taknemmelige normannerkonge Roger 2. lod opføre i 1100-tallet efter at være blevet frelst fra skibbrud. Den halvmåneformede strand er ypperlig, men overrendt i højsæsonen. Smut hellere op til udsigtspunktet Belvedere Principe Umberto bag domkirken – panoramaet over Cefalù og havet er pragtfuldt.

Palermo, Siciliens hovedstad

Domkirken i Palermo

60 kilometer fra Cefalù kommer det smukt beliggende Bagheria, hvor Palermos adel byggede sine barokvillaer mellem olivenlunde og vinstokke (nord for kystvejen ses Soluntos Ruiner med rester af en fønikisk-romersk by), og neden for bjerget Monte Pellegrini dukker Siciliens hovedstad Palermo op. Her møder du det rigtige Orienten med råbende sælgere, tryglende tiggerbørn og duften af sære krydderier og helstegte pattegrise. Byen er fuld af skønne kirker og store pladser, der ligger som duftende oaser midt i storbyen. På det elegante strøg Ruggiero Settimo lokker udsøgte butikker, dagene bortødsles på stranden Mondello Lido, og nætterne fordrives i de utallige diskoteker med udendørs dansegulve fulde af selvsikre, solbrændte mænd og sortøjede skønheder. Men Palermo fortjener sin helt egen omtale >

Castellammare del Golfo

Vest for Palermo passerer vi det lille fiskerleje Terrasini med en god badestrand og bevæger os nu for alvor ind i mafiaens hjemegn. Lidt inde i landet ligger Montelepre, der tidligere var et af organisationens tilholdssteder. Dernæst følger idylliske Castellammare del Golfo med nogle af de kønneste og bedste strande på Sicilien. Vest for Castellammare ligger naturreservatet Lo Zingaro (Sigøjneren) med yndige, turkisblå laguner med stenstrande, klart badevand og vilde dyr som sæler, ørne og vildkatte.

Majestætiske Segesta

Men her forlader vi kysten og sætter kursen mod syd og de græske ruiner ved Segesta, der i oldtiden var det vestlige Siciliens politiske og økonomiske centrum. Allerede på lang afstand får man øje på det næsten intakte doriske tempel fra omkring 450 f.Kr. (øverste foto), som med sine 6 søjler under den trekantede gavl og 14 søjler på siderne står på et lille højdedrag og majestætisk pryder det øde landskab. Der er parkeringsplads lige neden for templet, og herfra kan man fortsætte til det ligeledes velbevarede amfiteater, der er udhugget i selve klippen med en sensationel udsigt til Castellammare og det blå Middelhav.

Erice, Trapani og Marsala

Fra Segesta drejer vi mod Siciliens vestkyst og den lille, magiske perle Erice, som i 750 meters højde byder på forfriskende luft og kølighed selv midt på sommeren. Både Erices beliggenhed og turen derop er eventyrlig, og byen er desuden kendt som Siciliens reneste, med blomsterprydede patioer bag tykke mure og en fredfyldthed, som man ikke finder mage til på hele øen – selvom turisterne fylder. Nærmest groet ud af klipperne over Middelhavet hænger normannerborgen Castello di Venere med en helt uterlig udsigt over det vestlige Sicilien.

Castello di Venere i Erice

Fra Erice er der svævebane til den gamle karthagiske flådehavn, tunfiske- og saltbyen Trapani, hvorfra man i klart vejr kan se helt til Afrika. Trapani er fuld af betonbyggerier, men smut en tur ned i den labyrintiske gamle bydel og gågaden Via Giuseppe Garibaldi først på aftenen, når den traditionelle spadseretur La Passeggiata er i gang.

Syd for Trapani bærer vestkysten stadig præg af de arabiske erobreres laissez faire-indstilling og minder mere om Orienten end om de velordnede græsk-romerske kolonier på resten af øen. På Siciliens yderste spids ligger kedelige Marsala, hvis oprindelige navn er Lilybæum, men som araberne kaldte Marsa-el-Allah, Guds havn. Marsala er næsten blottet for seværdigheder, men byen producerer den kendte hedvin og blev berømt, da den italienske nationalhelt Giuseppe Garibaldi i 1860 gik i land med sine 1000 rødskjorter og indledte befrielsen af Sicilien fra Bourbon-kongen i Napoli.

Kort over Sicilien

Sydkystens 2.500 år gamle seværdigheder

Siciliens sydkyst er ikke nær så frodig og blomstrende som nordkysten, men til gengæld er den oversået med 2.500 år gamle seværdigheder. Turen mod øst fra Marsala går først igennem Mazara del Vallo, hvis kønne domkirke indeholder flere kunstværker, og lidt inde i landet ligger Castelvetrano, hvor mafiaen 5. juli 1950 myrdede sin egen bandeleder Salvatore Giuliano, der selv var involveret i adskillige mord og bortførelser, men vidste for meget.

Selinunte

Selinuntes ruiner

Herfra er der 15 kilometer til Selinunte, oldtidens vældige græske by Selinus, der blev grundlagt omkring 620 f.Kr. og snart knuste rivalerne i Segesta. Men nemesis ramte sejrherren: To gange, i år 409 og 250 f.Kr., kom karthagerne fra Nordafrika og udslettede Selinus, og siden har jordskælv fuldendt ødelæggelsen. I dag breder ruinerne sig gennem det ensomme landskab ned mod stranden. Seværdighederne skylles ned i det hyggelige Marinella lige ud til Middelhavet med strandbarer, restauranter og perfekte forhold til vandski og windsurfing.

Agrigento og Templernes Dal – Sicilienrejsens højdepunkt

Men Selinunte er langtfra rundturens klimaks. 100 kilometer mod sydøst ligger Agrigento, der i sin storhedstid under det græske navn Akragas havde langt over 200.000 indbyggere og af den græske poet Pindaros blev kaldt "Den smukkeste af alle de dødeliges byer".

Concordia-templet i Templernes Dal

Det moderne Agrigento er ligegyldigt – hele interessen samler sig om Valle dei Templi, Templernes Dal, der var centrum i den antikke by, og som kun Akropolis kan hamle op med. Synet af Templernes Dal er Sicilienrejsens absolutte højdepunkt. Om foråret indrammer blomstrende mandeltræer resterne af romerske huse og græske templer, og i juli og august dirrer den hvide ruinby i varmedisen på sin bjergtop, mens de bølgende højder er svedet gulbrune af solen.

Fra Agrigento fører Via Petrarca til indgangen. Her findes både en stor parkeringsplads, den seværdige cistercienserkirke San Nicola, der delvis er opført af sten stjålet fra templerne, samt Museo Archeologico Regionale, som du først skal se. Så er du godt forberedt til at besigtige de fem templer nærmere.

Det ædle tempel for gudinden Concordia (foto ovenfor) fra omkring 450 f.Kr. er med sine 34 doriske søjler i gul tufsten på en baggrund af sølvgrå oliventræer det bedst bevarede græske tempel på Sicilien og et af de vidunderligste bygningsværker i hele verden. Mindre velbevaret, men alligevel storladent er det højtliggende Juno-tempel (foto nedenfor), der formentlig er fra ca. 405 f.Kr. Kun en del af arkitraven over de 25 søjler er i behold. Det ældste er Herkules-templet fra omtrent 520 f.Kr., af hvis søjler 9 er genrejst, mens resten ligger i ruiner. Det største er det ufuldendte, 112 m² store Jupiter-tempel (også kaldet Zeus-templet), der blev bygget af karthagiske krigsfanger efter Agrigentos sejr over Karthago i 480 f.Kr., men nu ligger i ruiner.

Juno-templet

Vest herfor fører en sti til den maleriske hjørneruin af Dioscuros-templet (eller Castor- og Pollux-templet), hvis 4 tilbageværende søjler er Agrigentos vartegn. Nærmest kysten ses resterne af det lille Æskulap-tempel. Herudover findes en større samling civile bygninger. Om aftenen er alle templerne illuminerede, og et besøg i Templernes Dal i mørket er en helt speciel oplevelse.

I februar, når mandeltræerne står i fuldt flor, og jorden er et blomstertæppe, overværer 40.000 tilskuere den farvestrålende fest Sagra del Mandorlo in Fiore ved Concordia-templet, med sicilianske sangere i farverige kostumer, marionetteater og optog med gamle tohjulede vogne trukket af fjerprydede heste med bjælder og broderede dækkener.

Bikinipiger fra oldtiden

Seværdigheder i Villa del Casale

Men Sicilien byder på mange flere oldtidsseværdigheder. Vi kører ind i landet til den lille by Piazza Armerina og finder 7 kilometer syd herfor Villa del Casale, en pragtfuld romersk kejservilla fra det 3. århundrede, der i dag er en af Siciliens største seværdigheder. I december 1950 opdagedes en gulvflade med mosaikker, der viste en pige med lændeklæde – en oldtidsbikini. Villaen har sandsynligvis været en slags retræteslot for den romerske kejser Maximian og er fyldt med velbevarede mosaikker med bikinipiger, hestevæddeløb, jagtscener og et siddende samleje i kejserens soveværelse. Et godt råd er at komme først på dagen eller uden for højsæsonen for at undgå horderne af turister. Hvert år 12.-14. august afholder Piazza Armerina ridderturneringen Palio dei Normanni, hvor byens kvarterer kæmper mod hinanden i middelalderdragter.

Tilbage ved kysten passerer vi Gelas kridhvide strand, hvor den 7. amerikanske armé under general Patton indledte de allieredes invasion af Sicilien 10. juli 1943. I Viale Indipendenza findes et arkæologisk område med spredte græske fæstningsværker, men nyd især badestranden og den lange, palmesmykkede strandpromenade. Og nu er vi nået til

Østkystens glitrende skatte

Stranden ved Cala Mosche

Nu er rundturen nået til Siciliens østkyst, der er fyldt med skatte. Men først er det tid til en dukkert efter de støvede oplevelser på sydkysten. I naturparken Riserva Naturale Orientale Oasi Faunistica di Vendicari gemmer sig Spiaggia di Cala Mosche, der er en af de bedste og smukkeste strande på Sicilien. Men Cala Mosche er kun 200 meter lang - så det kan være svært at finde plads.

Sardinien er smaragdgrønt vand og vidunderligt driverliv >

Gyldne Noto og charmerende Ragusa

Noto

Lige nord for Cala Mosche ligger det gyldne Noto, som efter det store jordskælv i 1693 blev genopbygget i ren barokstil af varme, solgyldne sandsten. Domkirken knejser på den yndefulde Piazza Municipio, over for rådhuset, Palazzo Ducezio, og turisterne flanerer ad Corso Vittorio Emanuele mellem fortovsrestauranter og butikker. Efter mørkefald illumineres Noto, så barokfacadernes skønhed understreges. Inde i landet ligger barokbyen Ragusa, der trods den gamle bydels (Ragusa Ibla) charme og smukke pladser endnu ikke er blevet opdaget af turisterne. Sydvest for Ragusa glitrer de brede og uberørte sandstrande Donnalucata, Scoglitti og Marina di Ragusa.

Livlige Siracusa – Siciliens prægtigste by

Domkirkepladsen i Siracusa ved solnedgang

Siciliens østkyst er proppet med historie – ikke mindst det livlige Siracusa (på dansk Syrakus), der blev grundlagt af grækerne år 734 f.Kr. som oldtidens største og rigeste metropol med 300.000 indbyggere. Her fødtes matematikeren Arkimedes, og da han i 212 f.Kr. under den 2. Puniske Krig blev dræbt af en romersk legionær, mens han sad og tegnede krigsmaskriner i sandet, udtalte han de berømte ord "Noli turbare circulos meos!" (Forstyr ikke mine cirkler!). Men Siracusa ligger på samme breddegrad som Nordafrikas kyst, og det har altid været skæbnesvangert. Da araberne i 800-tallet invaderede Sicilien, var Siracusas storhedstid forbi.

Ortigia, Siracusas hjerte

Siracusas hjerte er den maleriske lille ø Ortigia, hvor gaderne er snævre og snoede, og hvert eneste skridt er en oplevelse. Her findes byens centrum, Piazza Archimede, med Artemis' Kilde og flere strålende paladser. Få skridt væk ligger den nærmest halvmåneformede Piazza Duomo med domkirken, der er bygget oven på et græsk Athene-tempel, og lige over for Nationalmuseet med en udsøgt antiksamling. Ad Via Piccherale når man Fonte Aretusa, Aratusas Kilde, der er opkaldt efter den skønne nymfe Aretusa, som gudinden Artemis forvandlede til en kilde for at skåne hende for flodguden Alfeios' stormende tilbedelse. På Piazza Pancali ses resterne af Apollontemplet, som sandsynligvis er Siciliens ældste.

Men Siracusas største attraktion ligger inde på fastlandet: Parco Archeologico della Neapolis med det ovale romerske amfiteater fra Augustus' tid, Teatro Romano, udhugget direkte af klippen, og få skridt derfra det halvcirkelformede græske Teatro Greco fra omkring 470 f.Kr.

Det græske teater i Siracusa

Med 15.000 siddepladser i skønne omgivelser er Teatro Greco et af de største og bedst bevarede i hele Italien. I maj og juni opføres klassiske tragedier med en enestående akustik og Siracusa og det Ioniske Hav som strålende baggrundstæppe. Billetter kan bookes på www.indafondazione.org. Det arkæologiske område omfatter også den 65 meter dybe grotte L'Orecchio di Dionigi (Dionysos' øre), hvis forbløffende ekko lod tyrannen Dionysos høre alt, hvad folket sagde.

Catania – Siciliens Chicago

Fra Siracusa er der 65 kilometer ad motorvejen mod nord til Siciliens næststørste by, Catania, hele tiden med vulkanen Etnas profil i baggrunden. Catania ligger i en gryde midt på østkysten og er ældgammel, men jordskælv og Etnas gentagne udbrud har ødelagt alt, og den lavasorte by har derfor i dag et sørgeligt moderne præg. Hertil kommer, at Catania ikke bare er øens varmeste by med 40 grader om sommeren, men også kaldes "Siciliens Chicago", eftersom mord på åben gade tidligere var almindelige.

Catania

Du kan altså med god samvittighed springe Catania over. Men hvis du har en halv dag tilovers, så smut ind at se centrum, Piazza del Duomo, med domkirken fra 1094, rådhuset og den fantasifulde, 1700-tals Elefantfontæne med en antik elefant, der bærer en ægyptisk obelisk på ryggen. Herfra udgår Siciliens mest befærdede hovedgade, den myldrende Via Etnea, med stribevis af butikker og elegante barer. Folk i Catania har altid travlt, men du kan undslippe beklumringen i den dejlige park Giardino Bellini, der er anlagt til ære for Catanias store søn, komponisten Vincenzo Bellini. Han har naturligvis også sit eget operahus, Teatro Bellini, på pladsen af samme navn. 1200-tals-borgen Castello Ursino huser nu med sine bastante rundtårne Catanias bymuseum.

Fik du oplevet brølende Palermo? >

Etna – Europas største aktive vulkan

Etna

Nu skal vi på en af de mærkeligste udflugter på Sicilien, ad de vinbevoksede skråninger op til Etna, Europas største aktive vulkan og Siciliens største bjerg, som er synlig på hele den østlige del af øen. Fra Catania går ruten over Nicolosi på sydsiden, og gennem småbyer, der kunne være kulisser til Cavalleria Rusticana, kurver vejen sig opad mellem vinranker, ferskentræer og pinjer, helt op til Rifugio Sapienza, der ligger mellem udbrændte kratere i 1.927 meters højde.

Etnas månelandskab

Etnas månelandskab

Når vegetationen hører op, kører man i et månelandskab med lavablokke, så langt øjet rækker. Afmærkninger viser, hvor lavastrømmen er standset. Herfra kan man i godt vejr fortsætte med svævebanen eller i specialbyggede firhjulstrækkere til 2.611 meters højde. Resten af turen foregår til fods op til 3.000 meter og kan vare tre-fire timer. Den øverste, 3.263 meter høje top, er forbudt område. Husk varmt tøj – også om sommeren! I Rifugio Sapienza er der hoteller og restauranter, som serverer Siciliens bedste vin, den kraftige Etna-vin. Også Gruppo Guide Alpine Etna Sud, der arrangerer guidede ture på Etna, har kontor her.

På toppen sner det syv måneder om året, og langt ind i foråret kan man stå på ski på Etna. De officielle pister har åbent indtil april. Etna er også fin til vandreture, men det kræver godt vejr, god form og gode sko – og husk, at kraterne jævnligt går i udbrud. I 1993 blev en hel landsby udslettet af lavaen, og der har været mange mindre udbrud siden.

Aci Trezza og den rasende kyklop

Fra Catania er der nu motorvej langs Siciliens østkyst, men tidligere kørte man ad den idylliske strandvej, Riviera dei Ciclopi, mellem citrusplantager, nerier og geranier. Her og der ses ude i havet små forbjerge, dannet af lavastrømme fra tidligere udbrud. Ud for fiskerlejet Aci Trezza ses de store klippeblokke, som kyklopen Polyfemos kastede efter Odysseus' skibe, efter at sagnhelten og hans mænd havde blindet kæmpen ved at jage en tilspidset stamme af oliventræ i hans eneste øje. Aci Trezza er også kendt for sine helsebringende mineralske kilder og i februar og marts hjemsted for det største karneval på Sicilien. Dernæst kommer kurbyen Acireale, inden vi når til:

Taormina – turisternes paradis

Taormina – turisternes paradis

Højt oppe på Monte Tauro med en ubeskrivelig udsigt over Middelhavet ligger Siciliens ferieparadis nummer 1, lille yndige Taormina, der i mere end 2000 år har været en magnet for solhungrende turister. Her er vejret altid godt, blomsterduften er utrolig og skønheden ubeskrivelig. I det gamle græske teater afholdes sommeren igennem vidunderlige koncerter. Neden for bjerget, på strandrestauranterne ved badestederne Lido Spisone, Giardini Naxos og Mazzarò, serverer tjenerne i Siciliens korteste shorts, og vandsportsfaciliteterne er upåklagelige. Men Taormina fortjener sin helt egen omtale – se lige her >

De Lipariske Øer

Oplevelser og festivaler

 • Februar: Siciliens ældste karneval i Palermo
 • 3.-5. februar: Festa di Sant'Agata i Catania (religiøs fest)
 • Februar (1. søndag): Sagra del Mandorlo in Fiore (folkefest i Templernes Dal)
 • Påsken: Settimana Santa (religiøs fest i Palermo); I Misteri (religiøs fest i Trapani)
 • Skærtorsdag: Processione del Giovedi Santo (religiøs fest i Marsala)
 • Maj (3. søndag): Infiorati (blomsterfestival i Noto)
 • Maj-juni: Ciclo di Spettacoli Classici (græske dramaer i Siracusa)
 • Juli: Catania Musica Estate (klassisk musikfestival); Marsala Jazz Festival
 • Juli (1. søndag): Festa di San Calògero (fest for Agrigentos skytshelgen)
 • 10.-15. juli: Il Fistino (fest for Palermos skytshelgen)
 • Juli-august: Taormina Arte Festival (film- og musikfestival i Taormina)
 • 12.-14. august: Palio dei Normanni (ridderturnering i Piazza Armerina)
 • 13. december: Festa di Santa Lucia (religiøs fest i Siracusa)

Fra Taormina til Messina er der kun godt 50 kilometer, og rundturen på Sicilien er derfor slut. Vi mangler dog noget: I horisonten nord for Sicilien ses tydeligt nogle kegleformede øer, som nærmest flyder på vandoverfladen. Det er de syv Lipariske Øer (eller De Æoliske Øer), som er nogle af de mest fængslende vulkanøer i Italien.

Ingrid Bergmans skandaleaffære

Den mest kendte er Stromboli, som blev berømt efter instruktøren Roberto Rossellinis film med Ingrid Bergman i hovedrollen – og især affæren mellem de to, som medførte en skandale og et uægte barn. Men den største ø er Lipari med sin maleriske havn og natur og sit vidunderlige klima – også om vinteren. Efter de overbefolkede turistcentre på Sicilien er Liparis beskedne hoteller lige sagen. Om morgenen vækkes man af kirkeklokker og skrydende æsler, og selv i november er det lige så varmt som en julidag i Danmark. Vejret er skønt, og udsigten fås ikke bedre – grønne bjergsider overdrysset med små, hvide huse; klipper, der falder lodret ned i det spejlblanke Middelhav og ind imellem uberørte vige med små, romantiske strande og ideelle forhold til snorkling. Flyvebådene sejler fra Milazzo på nordkysten af Sicilien til Lipari, og herfra er der forbindelse til Stromboli og de andre øer.

Se Støvlelandets 19 mest vidunderlige badedestinationer >

Turen går til Sicilien

 • Italienske navn: Sicilia
 • Beliggenhed: Syditalien
 • Hovedstad: Palermo >
 • Areal: 25.700 km²
 • Indbyggere: 5.080.000
 • Største byer m/indbyggertal: Palermo 678.000, Catania 316.000, Messina 242.000, Siracusa 123.000
 • Klima: subtropisk
 • Lufthavne: Punta Raisi i Palermo, Fontanarossa i Catania og Comiso i Ragusa
 • Flyvetid fra København: 3 timer 10 min
 • Badestrande: hele Sicilien rundt
 • Campingpladser: over 100
 • Danske konsulater: Palermo: Hanne Carstensen Castellucci, Piazzetta Scannaserpe 3, tlf. 091 54 35 06; Taormina: Antonella Silvestri, Corso Umberto 143, tlf. 094 22 30 52; Messina: Domenico Speciale, Via Vittorio Emanuele II 21, tlf. 090 67 37 19
 • Sprogskole: Babilonia, Via Scalinata Timoleone 10, Taormina, tlf. 094 22 34 41

Paradiset Lampedusa

Syd for Sicilien ligger det lille paradis Lampedusa med smaragdgrønt vand, vidunderligt hvide sandstrande og paradisisk vejr. Her finder man Spiaggia dei Conigli, der netop er blevet kåret til verdens bedste strand. Spiaggia dei Conigli er uspoleret, fordi den kan kun nås med båd og rummer et naturreservat for havskildpadder. Der er bådforbindelse til Lampedusa fra Porto Empedocle på Siciliens sydkyst.

Vandland og forlystelser

Har du fået nok af seværdigheder og badestrande? Så smut en tur til Etnaland, Siciliens største vandland med enorme vandrutsjebaner, mini-vandland for de mindste, en dinosaurpark og bunker af andre forlystelser. Etnaland ligger ved Catania – se mere på www.etnaland.eu. Ved Palermo findes Aqua Park Monreale, Via Pezzingoli 172, Monreale (åbent juni-september). På sydvestkysten nær stranden i badebyen Tre Fontane ligger det mindre vandland Acquasplash, Via Tonnara Fontana, tlf. 09 24 80 880.

Kør selv-ferie til Sicilien

Hvis du er på kør selv-ferie til Sicilien, kan du enten vælge den lange køretur til Calabrien og færgen over Messina-strædet eller den pragtfulde sejltur gennem Middelhavet fra Genova eller Livorno til Palermo med Grandi Navi Veloci (www.gnv.it – turen tager ca. 19 timer). Fra Napoli sejler Tirrenia (www.tirrenia.it) til Palermo på 10 timer. Husk, at på Siciliens turistdestinationer er trafikken værst i juli og august.

Vejret og klimaet på Sicilien

Meteo Sicilia

Vejret og klimaet på Sicilien er i den grad typisk for Middelhavet med varme somre og mindst 2.500 årlige soltimer. På vejrkortet ser du vejret på Sicilien lige nu. Der er generelt ikke særligt store lokale forskelle på Siciliens klima, selvom det kan være en smule køligere i nordøst omkring Taormina.

Marts, april og maj byder vejrudsigten på temperaturer op til 23 grader, og foråret er den idelle ferietid på Sicilien. Om sommeren regner det næsten ikke, og vejret er stabilt og dejligt. Ved kysterne ligger dagtemperaturen i juni, juli og august mellem 27 og 35. Den varme scirocco fra Nordafrika kan dog bringe temperaturen helt op på 40 grader, men heldigvis er det en tør vind, som får vejret til at føles køligere. Om natten sørger briserne fra Middelhavet for, at temperaturen falder behageligt. September og oktober er fine til efterårsferie på Sicilien, mens november er øens regntid. Vinteren er kort, vejret er mildt, og der kan ved kysterne være helt op til 20 grader. Nogle år kan man bade i Middelhavet selve nytårsaften. I bjergene kan der dog falde sne fra december til marts.

Blodhævn og vanvittig jalousi

Selv i dag – godt 150 år efter, at Sicilien blev en del af Italien – er den sicilianske selvforståelse meget stærk, og mange sicilianere betragter slet ikke sig selv som italienere. Dialekten er særegen og bærer præg af de mange års blanding af italiensk, fransk, spansk, arabisk osv. Gastronomien er derimod ikke synderligt original (bortset fra i dolci), men man kan altid kaste sig over restauranternes seafood, som man sjældent fortryder – ikke før regningen kommer.

Overbefolkningen er på grund af århundredlang indvandring meget stærk. Sicilien er kun halvt så stor som Danmark, men der bor lige så mange mennesker. Og kulturblandingen fornægter sig bestemt ikke. Sicilianerens temperament er lige så hedt som vejret og klimaet, og han er i høj grad individualistisk, stolt, overtroisk og vanvittigt jaloux – men samtidig venlig og gæstfri med sit kulsorte hår og sine blændende hvide tænder. Myndighederne betragtes som fjender, men sammenholdet er stærkt, og sandsynligvis forekommer der stadig blodhævn, som for få årtier siden kunne udrydde hele familier, og som politiet næsten aldrig kunne opklare, eftersom ingen forstår at holde tand for tunge som en sicilianer.