Sicilien – paradisisk vejr og azurblå strande

Sicilien

Allerede i slutningen af januar blomstrer tusindvis af mandeltræer på Sicilien, og i marts fylder en bedøvende blomsterduft luften, når vilde fresia og narcisser myldrer frem af den solbagte jord – samtidig med at man kan stå på ski på vulkanen Etnas skråninger. Man kan bade på Sicilien næsten året rundt, og på øens sydlige del vokser daddel- og bananpalmer, bambus og papyrus.

Ingen kender virkelig Italien, før han har set Sicilien. Sicilien er ikke bare Middelhavets største ø – den er en verden for sig med eget sprog og egne ældgamle skikke. I øst lokker Taormina med rigmandsvillaer i et overdådigt blomsterflor, i nord millioner af gyldne appelsiner, og overalt har tidligere erobrere efterladt deres spor. Græske templer på højde med Akropolis, normanniske katedraler og spanske paladser – Sicilien byder på en vrimmel af seværdigheder, som man ikke finder noget andet sted. Den, der bruger sin ferie på at rejse Sicilien rundt, vil aldrig fortryde det, men have minder nok til et halvt liv. Vinen hedder "Sangue di Sicilia", Siciliens blod, mens appelsinerne kaldes Siciliens guld og næsten intet koster.

Se vejret på Sicilien lige nu >

Siciliens smukke nordkyst

Paradisisk vejr over Cefalú

Sicilien er adskilt fra den italienske halvø af det tre kilometer brede Messina-stræde, og på hver side af strædet knejser de klipper, hvor søuhyrerne Skylla og Karybdis huserede og gennem århundreder var til fare for de søfarende. Selve byen Messina blev ødelagt af et stort jordskælv i 1908, og den kan du med god samvittighed springe over. Snup i stedet den smukke tur langs Siciliens nordkyst med blodappelsinplantager, kirsebærtræer og figenkaktus. Turen går over Milazzo, hvorfra der afgår både til De Lipariske Øer, Tindari med græsk-romerske ruiner og Cefalú, som er en af de ældste på Sicilien med en fornem normannisk domkirke fra 1131. I dag er Cefalú også en moderne ferieby med fortrinlige badestrande.

LÆS OGSÅ: På Sardinien får du ægte sandstrande og smaragdgrønt vand >

Palermo, Siciliens hovedstad

Domkirken i Palermo

Mellem olivenlunde og vinstokke stråler Bagheria med sine barokvillaer, og neden for bjerget Monte Pellegrini dukker Siciliens hovedstad Palermo op. Her møder du det rigtige Orienten med råbende sælgere, tryglende tiggerbørn og duften af sære krydderier og helstegte pattegrise.

Palermo er fuld af skønne kirker og store pladser, der ligger som duftende oaser med viftende, grønne palmer midt i storbyen. Fra Piazza Castelnuovo udgår byens elegante strøg Ruggiero Settimo med udsøgte butikker og natklubber. Om dagen bortødsles tiden på Palermos mondæne strand Mondello Lido, og før restauranterne og aftensmaden kalder, gælder det slentreturen La Passegiata langs palmer og smukke villaer på Via della Libertá. Til sidst fordrives natten i Palermos utallige diskoteker med udendørs dansegulve fulde af selvsikre, solbrændte mænd og sortøjede skønheder i sommerkjoler og Capri-sandaler.

LÆS MEGET MERE: Palermo er larm, liv og Orienten >

Castellammare del Golfo

Castellammare del Golfos kønne strande

Vest for Palermo ligger lille idylliske Castellammare del Golfo med nogle af de kønneste strande på Sicilien, og inde i landet pryder de græske ruiner ved Segesta (øverste foto) majestætisk det øde landskab. Amfiteatret er hugget ud i selve klippen, og udsigten over omegnen er uovertruffen. I oldtiden var Segesta det politiske og økonomiske centrum på det vestlige Sicilien.

Erice, Trapani og Marsala

På vestkysten byder Erice i 750 meters højde på forfriskende luft og kølighed selv midt på sommeren. Erice er kendt som den reneste by på Sicilien, med blomsterprydede gårde bag tykke mure og en fredfyldthed, som man ikke finder mage til på hele øen – selvom turisterne fylder. Nærmest groet ud af klipperne over Middelhavet hænger normannerborgen Castello de Venere med en formidabel udsigt. Fra borgen er der svævebane til den gamle karthagiske flådehavn, tunfiskebyen Trapani, hvorfra man i godt vejr kan se helt til Afrika, og på Siciliens yderste spids ligger Marsala, som er kendt verden over for sine hedvine. Marsalas navn kommer af det arabiske Marsa-el-Allah, Guds havn. Marsala blev berømt, da den italienske frihedshelt Giuseppe Garibaldi i 1860 gik i land med sine 1000 rødskjorter og indledte befrielsen af Sicilien fra Bourbon-kongen i Napoli.

Seværdigheder på sydkysten

Ruinerne ved Selinunte

Siciliens sydkyst er ikke nær så frodig og blomstrende som nordkysten. Til gengæld er den oversået med 2500 år gamle seværdigheder fra de græske kolonier. I Selinunte breder ruinerne sig gennem det ensomme landskab helt ned mod stranden, men det største indtryk gør Agrigento, som i sin storhedstid havde langt over 200.000 indbyggere, og som den græske poet Pindaros kaldte "Den smukkeste af alle de dødeliges byer".

Templernes Dal

Om foråret indrammer blomstrende mandeltræer de gamle templer i Valle dei Templi, Templernes Dal, og i juli og august dirrer den hvide by Agrigento i varmedisen på sin bjergtop, mens de bølgende højder er svedet gulbrune af solen. Mellem oliventræer står rester af romerske huse og det ædle tempel for gudinden Concordia, det bedst bevarede græske tempel på Sicilien. I februar, når mandeltræerne står i fuldt flor, og jorden er et blomstertæppe, fejrer 40.000 tilskuere den farvestrålende fest Sagra del Mandorlo in Fiore med sicilianske sangere i farverige kostumer, marionetteater og optog med de smukke gamle tohjulede vogne trukket af fjerprydede heste med bjælder og broderede dækkener.

LÆS OGSÅ: Se de 10 bedste rejsemål i Italien >

Den gyldne by Noto

Noto

Længere mod øst ligger Gela med en kridhvid strand, hvor den 7. amerikanske armé under general Patton gik i land 10. juli 1943. Dernæst kommer smukke Ragusa, der endnu ikke er blevet opdaget af turisterne, og den gyldne by Noto, som efter det store jordskælv i 1693 blev genopbygget i ren barokstil som en af de arkitektonisk set mest vellykkede byer på Sicilien med en varm, solgylden kulør.

Siracusa og Arkimedes' cirkler

Østkysten er den historisk set mest interessante del af Sicilien, ikke mindst Siracusa, der blev grundlagt af grækerne år 734 f. kr. som oldtidens største og rigeste metropol. Her fødtes den store matematiker Arkimedes. Da Arkimedes under den 2. Puniske Krig i 212 f. kr. blev dræbt af en romersk legionær, mens han sad og tegnede krigsmaskriner i sandet foran sit hus, udtalte han de berømte ord "Noli turbare cirkulos meos" (Forstyr ikke mine cirkler!).

Da araberne 1000 år senere invaderede Sicilien, var Siracusas storhedstid forbi. Men man kan stadig se det græske amfiteater, udhugget direkte af klippen midt i naturskønne omgivelser og et af de største og bedst bevarede i hele Italien. I maj og juni opføres der nu klassiske tragedier med en enestående akustik og Siracusa og det Ioniske Hav som strålende baggrundstæppe.

I 1000 meters højde midt på Sicilien

I 1000 meters højde midt inde på Sicilien troner Enna, som kaldes Siciliens Belvedere på grund af den utrolige udsigt til alle sider. Middelalderborgen Castello di Lombardia har stadig bevaret seks af sine 20 tårne, og om sommeren opføres der udendørs opera for 6.000 tilskuere i borggården. Når vejret er klart, kan man se ud over størstedelen af Sicilien med Etna i det fjerne.

LÆS OGSÅ: Vild med smaragdgrønt, glasklart vand? Så smut til Sardinien >

Bikinipiger fra oldtiden

Seværdigheder i Villa del Casale

Syd for Enna ligger den lille by Piazza Armerina med Villa del Casale, en pragtfuld romersk villa fra det 3. århundrede, der i dag er en af de største seværdigheder på Sicilien. Villaen var en slags retræteslot for den romerske kejser Maximian og er fuld af velbevarede mosaikker med hestevæddeløb, unge kvinder i bikini og et siddende samleje i kejserens soveværelse. Der er intet nyt under solen på Sicilien.

Hvert år 12.-14. august afholder Piazza Armerina ridderturneringen Palio dei Normanni, hvor byens kvarterer kæmper mod hinanden i middelalderdragter. En sjov oplevelse for børn.

SE OGSÅ: Husk nu charmerende Palermo >

Etna – Europas største aktive vulkan

Etna

Nord for Siracusa ligger Siciliens næststørste by, Catania, som man uden bekymringer kan køre forbi og i stedet tage på en af de mærkeligste udflugter på Sicilien, ad de vinbevoksede skråninger op til Etna, Europas største aktive vulkan og Siciliens største bjerg. Gennem småbyer, der kunne være kulisser til Cavalleria Rusticana, kurver vejen sig opad mellem vinranker, ferskentræer, kastanjer og pinjer, helt op til Rifugio Sapienza i 2.000 meters højde. Herfra kan man med svævebanen eller i specialbyggede firhjulstrækkere komme længere op mod den 3.263 meter høje top.

LÆS OGSÅ: 18 idylliske badesteder med garanti for sol og romantik >

Skiløb og vandreture

Paradisisk vejr over Sicilien

På toppen sner det syv måneder om året, og langt ind i foråret kan man stå på ski på Etna. De officielle pister har åbent indtil april, så om formiddagen kan man suse over vulkanens snemarker og om eftermiddagen bade ved strandene nedenfor Taormina.

Etna er også som skabt til vandreture, men det kræver både godt vejr, god form og gode sko – og husk, at vulkankraterne jævnligt går i udbrud. I 1993 blev en hel landsby udslettet af lavaen, og der har været mange mindre udbrud siden.

Acitrezza

Fra lufthavnen i Catania er der nu motorvej til Taormina, men tidligere kørte man ad den idylliske strandvej mellem citrusplantager, oleander og geranier. Ud for Acitrezza ser man de store klippeblokke, som kyklopen Polyfemos kastede efter Odysseus' skibe, efter at sagnhelten og hans mænd havde blindet kæmpen ved at jage en tilspidset stamme af oliventræ i hans eneste øje. Acitrezza er også kendt for sine helsebringende mineralske kilder og i februar og marts hjemsted for det største karneval på Sicilien.

Taormina – turisternes paradis

Taormina – turisternes paradis

Højt oppe på Monte Tauro med en ubeskrivelig udsigt over Middelhavet ligger Siciliens ferieparadis nummer 1, lille yndige Taormina, som i mere end 2000 år har været en magnet for solhungrende turister. I Taormina er vejret altid godt, og tjenerne på badestrandene ved Mazzarò og Giardini Naxos serverer i Siciliens korteste shorts. Blomsterduften er utrolig, og skønheden ubeskrivelig – og i det gamle, græske amfiteater afholdes sommeren igennem vidunderlige koncerter. Se meget mere om Taormina nu – nu eller aldrig >

De Lipariske Øer

De Lipariske Øer

I horisonten nord for Sicilien ses tydeligt nogle kegleformede øer, som nærmest flyder på vandoverfladen. Det er de syv Lipariske Øer (eller De Æoliske Øer), som er nogle af de mest fængslende vulkanøer i Italien.

Ingrid Bergmans skandaleaffære

Den mest kendte er Stromboli, som blev berømt efter instruktøren Roberto Rossellinis film med Ingrid Bergman i hovedrollen – og ikke mindst affæren mellem de to, som medførte en skandale og et uægte barn. Men den største ø er Lipari med sin maleriske havn, afvekslende natur og vidunderlige klima – også om vinteren. Efter de overbefolkede turistcentre på Sicilien er Liparis beskedne hoteller lige sagen. Om morgenen vækkes man af kirkeklokker og skrydende æsler, og selv i november er det lige så varmt som en julidag i Danmark. Vejret er skønt, og udsigten fås ikke bedre – grønne bjergsider overdrysset med små, hvide huse; klipper, der falder lodret ned i det spejlblanke Middelhav og ind imellem uberørte vige med små, romantiske strande og ideelle forhold til snorkling. Flyvebådene sejler fra Milazzo på nordkysten af Sicilien til Lipari, og herfra er der forbindelse til Stromboli og de andre øer.

LÆS OGSÅ: Se top 10 over de bedste ferier i Italien >

De bedste strande på Sicilien

Sicilien vrimler med skønne strande – her Lampedusa

Nogle af de bedste og mindst overfyldte strande på Sicilien ligger på nordvestkysten ved Castellammare del Golfo med små yndige bugter og klart badevand. Der er også stenstrande ved naturreservatet Lo Zingaro (Sigøjneren) med turkisblå laguner og vilde dyr som sæler, ørne og vildkatte.

På sydkysten af Sicilien trækker især strandene neden for de antikke ruiner ved Selinunte med strandbarer, restauranter og perfekte betingelser til vandski, windsurfing og vandscootere. Nogle af strandene er meget børnevenlige og rolige, mens andre henvender sig til det unge festsegment. Syd for Ragusa findes de brede og uberørte sandstrande Donnalucata, Scoglitti og Marina di Ragusa, og på østkysten de tre ferieresorts Lido Spisone, Giardini Naxos og Mazzarò ved Taormina med stenstrande, restauranter og gode faciliteter til vandsport. Faktisk er mange af strandene på Sicilien stenstrande – så husk klipklapperne.

Turen går til Sicilien

 • Italienske navn: Sicilia
 • Beliggenhed: Syditalien
 • Hovedstad: Palermo >
 • Areal: 26.000 km²
 • Indbyggere: 5.100.000
 • Klima: subtropisk
 • Lufthavne: Punta Raisi i Palermo, Fontanarossa i Catania og Comiso i Ragusa
 • Flyvetid: Fra København/Kastrup 3 timer 10 min
 • Badestrande: hele Sicilien rundt
 • Campingpladser: over 100
 • Danske konsulater: Palermo: Hanne Carstensen Castellucci, Piazzetta Scannaserpe 3, tlf. 091 54 35 06; Taormina: Antonella Silvestri, Corso Umberto 143, tlf. 094 22 30 52; Messina: Domenico Speciale, Via Vittorio Emanuele II 21, tlf. 090 67 37 19
 • Sprogskole: Babilonia, Via Scalinata Timoleone 10, Taormina, tlf. 094 22 34 41

Se flere børnevenlige badestrande >

Lampedusa og Spiaggia dei Conigli

Syd for Sicilien ligger det lille paradis Lampedusa med smaragdgrønt vand, vidunderligt hvide sandstrande og paradisisk vejr. Her finder man Spiaggia dei Conigli, der netop er blevet kåret til verdens bedste strand. Spiaggia dei Conigli er uspoleret, fordi den kan kun nås med båd og rummer et naturreservat for havskildpadder. Der er bådforbindelse til Lampedusa fra Porto Empedocle på Siciliens sydkyst.

Vandland og forlystelser

Er børnene trætte af stranden – eller trænger I blot til andre oplevelser? Så smut en tur til Etnaland, Siciliens største vandland med enorme vandrutsjebaner, mini-vandland for de mindste, en dinosaurpark og bunker af andre forlystelser. Etnaland ligger ved Catania – se mere på www.etnaland.eu. På sydvestkysten nær stranden i badebyen Tre Fontane ligger det mindre vandland Acquasplash. Adressen er Via Tonnara Fontana, tlf. 09 24 80 880.

Kør selv-ferie til Sicilien

Hvis du er på kør selv-ferie til Sicilien, kan du enten vælge den lange køretur til Calabrien og færgen over Messina-strædet – eller den pragtfulde sejltur gennem Middelhavet fra Genova eller Livorno til Palermo med Grandi Navi Veloci (www.gnv.it – turen tager ca. 19 timer). Fra Napoli sejler Tirrenia (www.tirrenia.it) til Palermo på 10 timer. Husk, at på Siciliens turistdestinationer er trafikken værst i juli og august. Se tips til kør selv-ferie >

Vejret og klimaet på Sicilien

Meteo Sicilia

Vejret og klimaet på Sicilien er i den grad typisk for Middelhavet med varme somre og korte, milde vintre. Til højre ser du vejret på Sicilien lige nu. Der er generelt ikke særligt store lokale forskelle på Siciliens klima, selvom det kan være en smule køligere i nordøst omkring Taormina.

Se vejrudsigten for den kommende uge >

Marts, april og maj byder vejrudsigten på temperaturer op til 23 grader. Om sommeren har Sicilien næsten ingen regn, og vejret er stabilt og dejligt. Ved kysterne ligger dagtemperaturen i juni, juli og august mellem 27 og 35. Den varme scirocco fra Nordafrika kan bringe dagtemperaturen helt op på 40 grader, men heldigvis er det en tør vind, som får vejret til at føles køligere. Om natten sørger briserne fra Middelhavet for, at temperaturen falder behageligt. September og oktober er fine til efterårsferie på Sicilien – der er færre turister, og helt hen i starten af november indbyder vejret og vandtemperaturerne til badning.

Vejret om vinteren er meget mildt, og der kan ved kysterne være helt op til 20 grader. Nogle år kan man bade i Middelhavet selve nytårsaften. I bjergene – især på Etna – kan der dog falde sne fra december til marts.

Blodhævn og vanvittig jalousi

Selv i dag – godt 150 år efter, at Sicilien blev en del af Italien – er den sicilianske selvforståelse meget stærk, og mange sicilianere betragter slet ikke sig selv som italienere. Deres dialekt er særegen og bærer præg af de mange års blanding af italiensk, fransk, spansk, arabisk og andre sprog. Den sicilianske gastronomi byder også på specialiteter, som f.eks. Coniglio alla Siciliana (kanin på siciliansk) og Sangue Dolce, pølser af svineblod med sukker og rosiner.

Kulturblandingen fornægter sig bestemt ikke. Sicilianerens temperament er lige så hedt som vejret og klimaet, og han er i høj grad individualistisk, stolt, overtroisk og vanvittigt jaloux – men samtidig venlig og gæstfri med sit kulsorte hår og sine blændende hvide tænder. Myndighederne betragtes som fjender, men sammenholdet er stærkt, og sandsynligvis forekommer der stadig blodhævn, som for få årtier siden kunne udrydde hele familier, og som politiet næsten aldrig kunne opklare, eftersom ingen forstår at holde tand for tunge som indbyggerne på Sicilien.