Siena, fortryllende Siena

Siena

Cor Magis Tibi Sena Pandit – mere end porten åbner Siena dig sit hjerte. Sådan lyder indskriften over Porta Camilla, Sienas nordlige indfaldsport. Men først kører man gennem et skønt, toscansk landskab, der er lige forførende i det spæde, grønne forår, om sommeren, når den røde, solbagte jord damper af varme, og om efteråret, når duften af vinhøstens modne druer fylder luften. På lang afstand ser man i 350 meters højde Siena som en luftspejling, akkurat som de rejsende så den for 700 år siden. Her troner den på sine tre bakker bag en seks kilometer lang middelaldermur, som er blevet alt for stor til byen, der i dag kun har halvt så mange indbyggere som i sin storhedstid.

Se vejret i Siena lige nu >

Sienas seværdigheder

Sienas seværdigheder

Inden for byporten indfanges man med det samme af Sienas fortryllelse. Ingen andre byer i Toscana har som Siena i den grad bevaret middelalderatmosfæren og særpræget. De labyrintiske gader er usandsynligt smalle og stejle og uden fortove, og tårnene og paladserne ligger klemt inde mellem hinanden, så man må lægge nakken tilbage for at se toppen. Hvert skridt er en ny oplevelse, og bag hvert hjørne venter en ny overraskelse – et pragtfuldt palæ, en yndig loggia, en snæver trappegade eller en dørhammer af bronze. Her og der afslører åbninger mellem husene storslåede udsigter over landskabet rundt om Siena.

Piazza del Campo

Piazza del Campo – Italiens smukkeste plads

Første gang, man besøger Siena, skal man føres ind på Italiens smukkeste plads, Piazza del Campo, med lukkede øjne. De må først åbnes inde på pladsen, så indtrykket ikke kommer i små bidder. Man skal have hele eventyret foran sig på én gang! Find et bord ved én af barerne i hjørnerne, nyd synet og mærk efter i hjertet. Hvis ikke man er blevet rørt, er man en følelseskold og upåvirkelig enspænder.

Det første indtryk er muslingeskalformen, som arkitekten Martin Nyrop forsøgte at overføre til Københavns Rådhusplads. Det blev en fiasko, eftersom muslingeskallen i Siena er skabt af terrænet, der skråner naturligt ned mod det elegante rådhus Palazzo Pubblico fra 1297-1310, det mest perfekte eksempel på toscansk middelalderarkitektur med Mediciernes våben med kuglerne ved siden af Sienas sort-hvide skjold midt på den røde murstensfacade.

Ekstremt grovæderi

Palazzo Pubblico er ikke tungt og truende som Palazzo Vecchio i Firenze, men let og indtagende med sit utal af gotiske vinduer og det yndefulde, 88 meter høje klokketårn Torre del Mangia, der dominerer Sienas silhouet. Tårnet er opkaldt efter den første klokker, hvis ekstreme dovenskab og grovæderi gav ham tilnavnet Mangiaguadagni ("bruger alle pengene på mad"). Ad snævre trapper når man til toppen, og synet for enden af de over 400 trin henrykker den utrættelige turist. I klart vejr ser man ikke bare hele Siena, men også den betagende omegn.

Udsigt over Piazza del Campo

Rundt om Campo'en ligger restauranter, caféer og rødgyldne paladser og øverst en kopi af Jacopo della Quercias Fonte Gaia, Glædens Fontæne, fra 1419. Sieneserne elsker fontænen, som stadig får vand fra en 700 år gammel akvædukt. Inde i rådhuset står originalen, og her lokker også Museo Civico med et kosteligt udvalg af sienesiske kunstværker – med Simone Martinis Maestà og Ambrogio Lorenzettis Allegori over den Gode og den Dårlige Regering som de absolutte højdepunkter.

Til venstre for paladset står Capella di Piazza, der blev opført i 1352 som tak for pestens ophør. På søjlen til højre ses ulven, der ammer Romulus og Remus – en hentydning til legenden om, at Siena er grundlagt af Remus' søn Senus. Bortset fra om onsdagen, hvor der er marked, lyser pladsen af fred og harmoni.

Glem ikke frydefulde Firenze >

Il Palio – Sienas berømte hestevæddeløb

Il Palio – Sienas hestevæddeløb i juli og august

To gange om året, 2. juli og 16. august, er Campo'en ramme om Toscanas største fest. Paladsernes mure dækkes med tæpper og bannere, der opstilles tribuner, og hele Siena tænker kun på Il Palio, det store hestevæddeløb, som er Italiens mest strålende begivenhed. Det er ikke en leg til ære for turisterne, men Sienas egen, ældgamle kappestrid mellem byens 17 contrade (kvarterer) om sejrens trofæ, Il Palio: silkebanneret med Jomfru Maria, Sienas skytshelgen.

55.000 tilskuere

I månedsvis trænes hestene i hemmelighed, og ryttere med vinderchancer beskyttes mod attentatforsøg. Hver contrada har et dyr som våbenmærke, og på dagen for palio'en er man ikke sieneser, men giraf, panter eller ørn. Når timen for væddeløbet nærmer sig, er Campo'en et bølgende menneskehav. 55.000 tilskuere – faktisk hele Siena – stimler sammen på tage og balkoner eller midt på pladsen.

Et kalejdoskop af farver

Indtoget er et kalejdoskop af farver, trompeterne gjalder La Marcia del Palio, klokkerne bimler og hvide okser med forgyldte horn trækker vognen med Il Palio rundt på banen. Hver contrada har en capitano, en page til at føre hesten frem, trommeslagere og fanebærere, og til sidst kommer landsknægte – alle iført renæssancedragter fra Siena.

Indtoget er et kalejdoskop af farver

Før løbet er hestene blevet velsignet, og uden saddel sidder rytterne parat til at ride tre gange rundt om Campo'en. I de farlige hjørner er ophængt madrasser, og banen er dækket af hårdt stampet jord for at afværge de værste stød under rytternes vilde galop.

Når skuddet går af, og hestene sprænger båndet, lyder et brøl fra mængden, og når sejrherren efter bare 70-90 sekunder passerer målstregen, er Campo'en ét stort øresønderrivende virvar. Vinderen fejres og modtager Il Palio foran domkirken, og i den sejrende contradas gader festes i ugevis til den lyse morgen. Vildsvin steges på spid i faklernes skær, Chianti'en flyder i stride strømme, og vinderne har resten af året håneretten over for Sienas andre kvarterer.

Mød frem tre-fire timer før

Palioen 2. juli 2018

Palio'en afholdes 2. juli kl. 19.45 og 16. august kl. 19 – men det er nødvendigt at ankomme til Siena mindst tre-fire timer før, hvis man vil have en plads. Oplevelsen er utrolig; for både heste og tilskuere kan det være hårdt. Adskillige heste og ryttere er omkommet ved styrt, og tilskuere, som i timevis har ventet i den bagende sol midt på pladsen, må jævnligt under lægebehandling – så her giver den medbragte turist-vandflaske for en gangs skyld mening.

Husk resten af Toscana – når du nu er her >

Skønne hemmeligheder

Shopping i Sienas hovedgade

Sienas kælenavn er Sena vetus, den gamle, og det er velvalgt. Byen er herligt konservativ og fri for moderne skrammelbyggerier, popkoncerter og diskoteker. Alt ånder fred, og turismen holdes nede på et acceptabelt niveau. I Firenze kan man bruge en måned på at finde et uberørt sted, men 10 minutter i Siena afslører så skønne hemmeligheder, at turisten undrer sig over, at de kan eksistere i det 21. århundrede.

Sienas hovedgade Via di Città løber i en bue langs Piazza del Campo og ved den yndige Loggia della Mercanzia, Sienas gamle handelsret, møder den byens to andre vigtige gader, Banchi di Sopra og Banchi di Sotto, hvorfra trapper og smalle smøger fører ned til Campo'en. I Via delle Città ligger middelalderpalæerne side om side med eksklusive mode- og skobutikker og forretninger med Sienas berømte fajance i byens sort-hvide farver. Her ligger også Palazzo Chigi Saracini, fra hvis vinduer der om sommeren strømmer skønne klassiske toner. Her grundlagde ejeren grev Guido Chigi i 1930 Accademia Chigiana, hvor musikere og sangere undervises af de bedste lærere i Europa. I juli og august afholder Accademia Chigiana offentlige, klassiske koncerter.

Domkirken – Sienas næststørste seværdighed

Sienas domkirke, Santa Maria Assunta

Ad Via Capitano når man til domkirkepladsen og Sienas næststørste seværdighed, den chokerende, gotiske domkirke, som fortæller om en usædvanlig befolkning, hvis skaberkraft aldrig er blevet svækket af hverken velstand eller modgang, og som i århundreder kunne skille sig ud. Domkirken påbegyndtes i slutningen af 1100-tallet, men stod først færdig 200 år senere. Den nederste del af den overdådigt ornamenterede facade i sort, lyserød og hvid marmor med tre identiske portaler har Pisano befolket med profeter, sibyller og helgener, men den øverste del er skabt af Giovanni di Cecco, som har fuldendt værket med mosaikker, statuer og spidsbuer.

Men alt sammen er kun en del af en påbegyndt drøm. På domkirkens højre flanke med det zebrastribede tårn, hvor der for hver etage er et vindue mere end nedenunder, står nogle mærkeligt umotiverede marmormure. De er begyndelsen til en endnu større katedral, som Siena ville bygge for at overgå Firenze, og i denne skulle den nuværende kirke blot indgå som tværskib. Byggeriet blev standset af pesten i 1348, men hvis det var blevet fuldført, ville det have været den største kirke i verden.

Verdens skønneste prædikestol

Indvendig knejser en skov af stribede søjler om et vidunderligt gulv med 56 marmorbilleder. 40 af Sienas bedste kunstnere arbejdede i 200 år på dette mageløse marmortæppe med scener fra Det Gamle og Ny Testamente. Men kirken ejer utallige andre kunstskatte. Pisano udførte den pragtfulde, ottekantede prædikestol, som man i Siena kalder verdens skønneste (men det er de ikke helt enige i i Pisa).

Interiør fra Sienas domkirke

Andre værker er Pinturicchios fresker og Donatellos statue af Johannes Døberen i Cappella di San Giovanni. Bag kapellet findes Libreria Piccolomini og i det ufærdige skib i sidegangen Museo del Duomo med Duccio di Buoninsegnas berømte Maestà, som er et af de største værker i italiensk kunsthistorie.

Lige over for domkirken ligger det tidligere hospital Santa Maria della Scala fra 900-tallet, som er fyldt med renæssancefresker og åbent for publikum.

Sov med mursten som hovedpude

I Siena skal man også se kunstmuseet Pinacoteca Nazionale i det blændende Palazzo Buonsignori og fontænen Fonte Branda, der siden 1081 har forsynet byen med dejligt drikkevand, og som Dante nævnte i den Guddommelige Komedie. I Via Benincasa står et fredet hus, hvor den hellige Catarina af Siena blev født i 1347 som den yngste af 25 børn. Catarina af Siena døde ung, men blev i 1939 gjort til hele Italiens skytshelgen. I huset ses cellen, hvor den fromme pige sov med en mursten som hovedpude. I den enorme kirke San Domenico findes arbejder af Benedetto da Maiano og Francesco Vanni, og her hviler også Catarina af Sienas hoved. I klostret ved siden af kan man smage munkenes likør Elisir di San Catarina. En anden seværdig kirke er Santa Maria dei Servi med værker af Taddeo di Bartolo, Coppo di Marcovaldo og Pietro Lorenzetti.

Oplevelser og udflugter

Vicolo del Bargello med torturmuseet

Den traditionelle italienske passeggiata, eftermiddagspromenaden, foregår i det smukke parkanlæg og gamle kastel Fortezza Medicea ved Via la Lizza. Fortet blev anlagt af overherrerne fra Firenze som en trussel mod Sienas evigt stridbare befolkning. Her findes også den store vinudstilling Enoteca Italiana di Siena, og eftersom man nødes til at smage på utallige vine, kan vejen hjem til hotellet blive lang. Når vejret er godt, er udsigten fra fæstningsmurene over Siena henrivende.

I den lille Vicolo del Bargello ved rådhuspladsen ligger Museo della Tortura, hvor man kan studere middelalderlige torturinstrumenter, kyskhedsbælter og andre munterheder. Fra Siena er det nemt at gøre udflugter til bunker af seværdigheder i omegnen. 44 kilometer fra Siena ligger tårnenes by, San Gimignano, og endnu nærmere de tre små perler Montepulciano, Montalcino og Pienza. Der er også fine muligheder for at besøge vinslotte i nærheden. Se mere under Toscana >

Turen går til Siena

 • Region: Siena ligger i Toscana >
 • Indbyggertal: 55.000
 • Klima: subtropisk
 • Afstande i km: San Gimignano 44, Firenze 75, Perugia 110, Rom 235, Hamburg 1505, København 1695
 • Turister: 170.000 årligt
 • Hoteller: over 80
 • Politistation: Via del Castoro 23
 • Turistkontor: Piazza del Campo 56
 • Lufthavne: Pisa, Firenze
 • Dansk konsulat: Alessandro Berti, Via dei Servi 13, Firenze, tlf. 055 211 007
 • Hospital: Viale Mario Bracci 16, tlf. 0577 585 111
 • Sprogskole: Società Dante Alighieri, Via Tommaso 37, tlf. 0577 495 33
 • Dansk guide/tolk: Louise Haugård, tlf. 0039 339 28 17 113, e-mail louise.guide@alice.it

Her spiser man godt i Siena

Siena vrimler med gode restauranter. I Via Giovanni Duprè til højre for rådhuset ligger den beskedne, men hyggelige restaurant Garibaldi, og på markedspladsen bagved La Finestra, som ikke er spor fornem, men serverer god mad. Sienas specialiteter er de delikate panforte, som er små, runde og fint indpakkede kager med honning, mandler, figner og krydderier. De kræver gode tænder, og en lille økse ville ikke være af vejen, når de skal skæres for. Siena er også kendt for sine velsmagende vildsvinepølser.

Sådan rejser man til Siena

Sienas egen lille lufthavn er forbeholdt militæret. De nærmeste internationale lufthavne er i Firenze og Pisa. Derfra kan man leje bil. Fra Firenze kører man ad superstrada'en (en slags motortrafikvej) hele vejen til Siena. Man kan også snuppe den dejlige tur gennem Chiantidistriktet, Strada Chiantigiana. Det er nemmest at parkere ved La Fortezza Medicea (Viale Vittorio Veneto/Piazza IV Novembre) lige uden for centrum.

Du er kun en halv times kørsel fra kønne San Gimignano >

Vejret og klimaet i Siena

Sienas vejr og klima ligner resten af Toscanas. Den bedste årstid at besøge byen er foråret og sensommeren. Allerede i marts og april føles vejret som dansk forsommer, og maj er vidunderlig. I juni sætter varmen ind, og i juli og august kan temperaturen i ugevis være over 35 grader. September er med sit behagelige klima ideel til efterårsferie, mens oktober byder på vinhøst og november på olivenplukning. I december, januar og februar kan vejret være bidende koldt. Der er allerflest turister under palio'erne i juli og august, men også påsken, maj og juni kan være meget besøgte.

Rigdom og verdens ældste bank

Bannere for de forskellige contrade før palioen

Siena blev grundlagt af etruskerne, blev derefter romersk og udviklede sig i middelalderen til en stærk, uafhængig bystat. Her blev bankvæsenet opfundet, og Monte dei Paschi di Siena fra 1472 er stadig en af de største banker i Italien og den ældste i hele verden. Byens bankierer og købmænd trængte ind på alle europæiske markeder, og vekselererne fik overdraget at indkassere kirkeskatter til paven i hele Europa. Det var enorme summer, og sieneserne beregnede sig rigelige renter og gebyrer. Firenze blev misundelig på Sienas rigdom og indledte en krig, men under et slag i 1260 blev floden Arbia farvet rød af florentinernes blod.

Indtrængende får benet hugget af

I nogle år var Siena Toscanas førende by, men så begyndte byens adelsfamilier at bekriges indbyrdes. Byen splittedes i to partier, som sloges i gaderne med døde og sårede overalt. Fra omegnen ilede bevæbnede bander til for at komme det ene eller det andet parti til hjælp. Til sidst erklærede De Ni's Råd Siena i krigstilstand, tændte et lys i Palazzo del Podestas vinduer og meddelte, at alle, der ikke havde afleveret deres våben, inden lyset brændte ned, ville blive hængt, og at enhver, der forsøgte at trænge ind i byen udefra, ville få et ben hugget af. Det virkede, men de evindelige fejder, repressalier og ødelæggelser forhindrede byen i at blomstre for alvor. Alligevel rejste Sienas skønneste bygningsværker sig i disse år. Storhedstiden sluttede, da den sorte død i 1348 hærgede så voldsomt, at en tredjedel af indbyggerne bukkede under. Derefter kom Siena først under Milano, så paven, indtil byen i et bål af tapperhed, blod og had tabte krigen mod florentinerne og fra 1555 hørte under Firenze.