Sorrento smager af sol og sommer

Sorrento

Lige over for Napoli, med det dejligste panorama over Napolibugten, ligger den gamle græske by Sorrento med sine 16.000 indbyggere. Selve navnet Sorrento smager af sol og sommer, og når man første gang står i byen, føler man for alvor, at man er nået til det Syditalien, man har hørt om hele sit liv. Med den enestående beliggenhed højt på stejle klipper, der falder næsten lodret ned i havet, og helt indhyllet i citruslunde, valnøddetræer og herligt vejr har naturen været overmåde gavmild mod Sorrento. Overalt ligger hvide villaer, hoteller med havudsigt og duftende palmehaver strøet ud over klipperne, helt ud til den yderste kant ved det azurblå Middelhav, og bag murene gløder tusindvis af appelsintræer i det stedsegrønne løv. Her boede sirenerne, der lokkede sømænd med deres sang, indtil skibene knustes mod klipperne, og som kun den snedige Odysseus kunne modstå.

Tæt på paradis

Sorrentohalvøen

I 1902 skrev Ernesto De Curtis sangen Torna a Surriento, der gennem 1900-tallet gjorde Sorrento berømt som ferieparadis, og som siden er blevet kopieret af Frank Sinatra, Elvis Presley, Luciano Pavarotti og mange andre. Selvom der kun er få egentlige seværdigheder, er Sorrento fuld af turister, og hele sommeren høres utallige fremmede tungemål på de udendørs caféer og restauranter.

Afslappet syditaliensk charme

Alligevel er Sorrento stadig ikke blevet ødelagt. Byen er i modsætning til Capri ikke spor mondæn, og den afslappede syditalienske charme er stadig i behold med romantiske vejnavne som Via degli Aranci og Via del Mare. Netop charmen er en af grundene til, at så mange internationale filmsuccesser er optaget her – senest danske Susanne Biers Den Skaldede Frisør. Det vidunderlige vejr, den evige duft af blomster, den azurblå havoverflade og den henrivende udsigt danner tilsammen det tætteste, du kommer på paradis. Sorrento er endda relativt fri for motorstøj, for der er ingen større veje i nærheden af byen.

Sorrentos centrum er Piazza Tasso, der er opkaldt efter byens store søn, 1500-talsdigteren Torquato Tasso. Her har berømtheder som Ibsen, Wagner og Oscar Wilde nydt solen og vejret og de maleriske omgivelser.

Piazza Tasso

Hovedgaden Via San Cesareo, som også er Sorrentos bedste shoppingstrøg, er lang og lige, og her foregår sidst på eftermiddagen den traditionelle spadseretur la passegiata hvor man ser og bliver set. Parallelt hermed løber den også snorlige Corso Italia, men ellers er gaderne i Sorrentos gamle bydel krumme og buede og i sommeraftenerne fyldt med turister, som slentrer mellem barer, restauranter og butikker med Sorrentos specialitet, dejlige silketørklæder.

Smut en tur over halvøen til Amalfikysten – kun 15 kilometer væk >

Sorrentos få seværdigheder

San Francesco

Ind imellem sol, shopping og saltvand skal du se kirken San Francesco med dens smukke, middelalderlige buegange i Via San Francesco i den romansk-gotiske klostergård. Ved siden af San Francesco ligger et lille yndigt haveanlæg, Villa Comunale, hvorfra udsigten ud over havet er vidunderlig. I Via Correale 50 ligger Sorrentos mest seværdige museum, Museo Correale, med en malerisamling fra 1600-1700-tallet og græske og romerske oldtidsfund. Fra museets smukke park er der ligefrem himmelske udsigter over Napolibugten. Smut også ind i den glinsende hvide domkirke i Corso Italia og nyd det smukke interiør.

Sorrento og kunstnerne

Da Europas kunstnere omkring 1830 fik øjnene op for Sorrento, skød de første beskedne hoteller op, og siden er listen over besøgende berømtheder blevet lang. I 1876-77 opholdt Friedrich Nietzsche sig et halvt år i Sorrento, og ifølge ham selv gav "synet af Vesuv og havet, mellem haverne og villaerne" hans værker en helt ny drejning. Også komponisten Richard Wagner, skuespilleren Oscar Wilde og forfatterne Henrik Ibsen, George Byron, Charles Dickens og Walter Scott elskede roen og vejret i Sorrento. Henrik Ibsen færdiggjorde sit skuespil Peer Gynt netop her midt i det lille, stille himmerige.

Strande og bademuligheder

Egentlig er selve Sorrento ikke en ægte badedestination, for strandene er små og triste og med grimt, sort vulkansand. Få skridt fra bymidten ligger de ikke specielt attraktive betalingsstrande ved Marina Piccola og Marina Grande med solstole, brusebade, barer og restauranter. Prisen er 10-15 euro om dagen. I Marina Piccola findes også en dykkershop, hvor man kan leje scuba diving-udstyr.

Det er bedst at vælge et hotel med swimmingpool. Flere af dem, f.eks. Grand Hotel Riviera, Tramontano og Ambasciatori, har også bygget brede badeplatforme ud i havet.

Find de små ugenerte vige fra Den Skaldede Frisør

Den Skaldede Frisørs strand ved Sorrento

Heldigvis er der langs Sorrentohalvøen mange små bugter og vige mellem klipperne, hvor man kan svømme i krystalklart vand og solbade helt ugenert – fuldkommen som Trine Dyrholm og Pierce Brosnan i Den Skaldede Frisør. De bedste og mest uspolerede er dem, der kun kan nås i båd. Hos Sic Sic i Marina Piccola kan du leje båd for nogle timer eller en hel dag.

To km mod vest ved klippekysten mellem ruinerne af den romerske Villa Pollio Felix ligger den mere attraktive Lido La Solara, som man kun kan nå til fods, og som er mindre overrendt end resten af strandene ved Sorrento. Lidt længere væk ligger flere småstrande ved Marina di Puolo, som hurtigt kan nås med SITA-bussen fra Sorrento mod Massalubrense.

Badedestinationer, som du vil elske – og som vil elske dig >

Turen går til Sorrento

 • Region: Sorrento ligger i Campania >
 • Beliggenhed: Syditalien
 • Indbyggertal: 16.000
 • Klima: subtropisk
 • Afstande i km: Amalfi 31, Napoli 49, Hamburg 1901, København 2142
 • Lufthavn: Aeroporto Internazionale di Napoli i Capodichino (Napoli)
 • Flyvetid: København-Napoli 2 timer 45 minutter (direkte med SAS)
 • Dansk konsul: Erik Klingenberg, Piazzale Stazione Marittima, Napoli, tlf. 081 551 22 11, consulate@klingenberg.it
 • Engelsktalende læge: Luigi Improta, Via B. Cairoli 75, Napoli, tlf. 081 45 93 11
 • Engelsktalende tandlæge: Francesco Olivieri, Via G. Carducci 6, Napoli, tlf. 081 245 70 03
 • Hospital: Corso Italia 1, tlf. 081 533 11 11
 • Politi: Via Capasso 11, tlf. 081 807 53 11
 • Taxi: 081 878 22 04
 • Turistkontor: Via Luigi De Maio 35
 • Biludlejning: Jolly Service & Rent, Via degli Aranci 180, tlf 081 877 34 50
 • Bådudlejning: Sic Sic, Marina Piccola
 • Dykkershop: Marina Piccola

Udflugter rundt på Sorrentohalvøen

Sorrento ligger helt perfekt for udflugter rundt på Sorrentohalvøen. På Piazza De Curtis kan man tage bussen City Sightseeing Sorrento, som viser hele Sorrento og ender højt oppe på Santa Agata sui due golfi, hvorfra udsigten nærmest er chokerende. På den ene side ser man den blå Napoligolf og på den anden side Amalfikystens små solbagte byer.

I det nærliggende Castellamare mod øst bliver man med svævebanen på ti minutter hejset op til det 1103 meter høje Monte Faito. Turen, hvor mere og mere af Sorrentohalvøens skønne sceneri åbenbares under én, er helt ubeskrivelig.

Sejlture til de andre seværdigheder

Fra Marina Piccola sejler flyvebåde til Capri, Ischia, Napoli og Amalfikysten. Uanset hvor du sejler hen, er turen gennem det azurblå hav rent ud sagt vidunderlig.

Vejret og klimaet i Sorrento

Det er ikke kun Sorrentos skønhed, der er årsag til, at Den Skaldede Frisør og mange andre biograffilm er blevet optaget on location her. Byens paradisiske vejr og frodighed med milde vintre og tørre somre gjorde allerede i romertiden Sorrento berømt, og kejser Claudius elskede at holde ferie her, mens hans uterlige hustru Valeria Messalina dyrkede sine orgier i Rom.

Allerede i april kan temperaturen nå 28-29 grader, og marts, april og maj er generelt de bedste rejsemåneder – vejret er behageligt uden at være for varmt, og Sorrento er endnu ikke helt overrendt af turister. På vejrkortet ser du vejret i Sorrento lige nu og i de kommende fem dage.

Sommeren begynder i maj med temperaturer over 22 grader. Juni har sjældent under 27, og højsæsonen juli og august byder som regel på temperaturer over 30. Sommeren er også den tørreste årstid, og i hele juli regner det næsten ikke. Den første del af efteråret er også en god rejsesæson, og i september og oktober lokker vejret stadig med gennemsnitlige 22-25 grader. Vinteren er sjældent rigtig kold og har ofte op til 12-13 grader. Den vådeste måned er november.

Påske i Sorrento

Påskeugen Settimana Santa fejres med berømte påskeoptog både skærtorsdag og langfredag.

Sådan rejser du til Sorrento

Nogle rejsebureauer har charterrejser til Sorrento. Men du kan også tage på éndagsture fra Napoli med flyvebåden (op til fem daglige afgange) eller med Circumvesuviana-toget (afgange hver halve time). Hvis du er på kør selv-ferie er der 49 km fra Napoli til Sorrento – og turen langs Napolibugten er ovenud smuk.