Taormina – skøn, solbagt og med utroligt vejr

Taormina

250 meter over havet på Monte Tauros skråninger, i et ubeskriveligt natursceneri med Etnas sneklædte kegle i baggrunden og en vidunderlig udsigt over det Joniske Hav, ligger lille yndige og muntre Taormina, Siciliens ubestridte turistparadis. Om morgenen, når du nyder cappucino'en på din blomstersmykkede terrasse, hører du i det fjerne gadesælgernes råb, mens du misser med øjnene i Taorminas utrolige vejr. Dybt nede langs stranden flimrer de små badebyer Mazzarò og Giardini Naxos i solen, og på den anden side af Messinastrædet ser du bjergene i Calabrien, mens en foruroligende røgsøjle stiger op fra Etna. Hvis du er heldig, oplever du det flotteste fyrværkeri, du nogensinde har set: Et af de hyppige, natlige vulkanudbrud med glødende sten, der slynges op i mørket bag Taormina.

Taorminas sorgløshed

Ferie i Taormina er rent driverliv

Taormina er på én gang sofistikeret og afslappet, og alt ånder af den ro, som følger af rigdom. Mens resten af Sicilien døjer med økonomiske problemer, er Taormina en velhavende by. Og det er ikke spor underligt: Beliggenheden minder om Amalfikysten og er så dejlig, at Taormina har været en elsket feriedestination, siden den blev grundlagt af grækeren Andromako i år 358 f.Kr. Blomsterduften er så stærk, at politiets sporhunde mister færten, og overalt mærkes Taorminas sorgløshed. Vinene fra Etnas vulkanske jord er nogle af Siciliens bedste, og når du kan rive dig løs fra strande og shopping er der flere små seværdigheder.

Sarier og cowboyhatte

Taorminas hovedgade, Corso Umberto​, strækker sig i hele byens længde og kantes af smukke paladser, farvestrålende butikker og fortovscaféer med parasoller og turister. Selvom den indre by er spærret for kørende trafik, er Corsoen en ren myreture. Her hører man sprog fra hele verden og ser indiske sarier side om side med bredskyggede cowboyhatte fra Texas. Det er det eneste skuffende ved Taormina: Den er ikke længere en italiensk by, og der tales mere dansk, tysk og engelsk end italiensk. Men skønheden og vejret kan ingen spolere, og mange bohemetyper får hele livet til at gå i Taormina. Desuden er Taormina med et mylder af juvelerer, modebutikker og antikvitetshandlere som skabt til shopping, og det er en udsøgt fornøjelse at slentre i den næsten perfekt bevarede middelalderby og beundre de lækre butikker – selvom der selvfølgelig også er et hav af souvenirbutikker med rent juks.

Piazza IX Aprile – Taorminas centrum

Piazza IX Aprile

Midt på corsoen ligger Piazza IX Aprile, hvor livet leves om eftermiddagen og om aftenen. Fortovscaféerne lokker med parasoller og indbydende stole, og på terrassen får brudepar taget deres bryllupsbillede med den yndigste udsigt over Middelhavet. Men naturskønheden er ikke pladsens eneste seværdighed. Til venstre står middelaldertårnet Torre dell'Orologio, til højre den gotiske kirke San Agostino og i baggrunden lyser den hvide og lyserøde barokkirke San Giuseppe med en bedårende trappe. Smut ind i San Giuseppe og nyd dens fine rokoko-interiør – det er turen værd.

Piazza Duomo

Hvis du går gennem buen i Torre dell'Orologio kommer du til Taorminas ældste kvarter og længere henne ad Corsoen til den maleriske Piazza Duomo med 1200-tals-domkirken, en plaskende barokfontæne fra 1635 og fortovsrestauranter. Ro og fred fra trængslen og alle turisterne finder du til gengæld i de hængende haver Villa Comunale (kaldes også Giardino Pubblico – foto nedenfor) i Via Bagnoli Croci. De blev anlagt af den engelske dame Florence Trevelyan og er et lille botanisk paradis med eksotiske planter og blomster i tusindvis og en legeplads for børn.

Husk også resten af solskinslandet Sicilien >

Det græske teater – Taorminas seværdighed nr. 1

Det græske teater – seværdighed nr. 1 i Taormina

Taorminas fornemste seværdighed er det gamle græske teater, som romerne ombyggede i røde sten og brugte til blodige gladiatorkampe. Teatret, hvis siddepladser er udhugget direkte i klippen og har plads til 11.000 tilskuere, er det næststørste på Sicilien og viser grækernes talent for at anbringe deres templer og teatre på de skønneste steder i landskabet – med Taorminas som det allersmukkeste. Nedenfor ser man først byens tagterrasser og stejle gader, dernæst det glitrende, azurblå hav med stranden ved Giardini Naxos, og i baggrunden troner Etna med sine hvide landsbyer op ad skråningerne som et evigt skiftende bagtæppe – nogle gange olivengrønt, andre gange hvidt af nyfalden sne. Akustikken er superb, og om sommeren opføres klassiske tragedier i de dejligste omgivelser, man kan tænke sig. Teatret ligger for enden af Via Teatro Greco, og i højsæsonen er det bedst at komme tidligt om formiddagen for at undgå mylderet af turister.

Ferie i Taormina er rent driverliv

En ferie i Taormina forløber sig altid på en ganske bestemt måde. Om formiddagen tager du svævebanen ned for at bade ved strandene ved Mazzarò eller Giardini Naxos. Tidligt på sæsonen, når vejret ikke er til stranden, tager du på udflugt enten til Etna, bjergbyen Castelmola eller borgen Rocca i 398 meters højde.

Efter frokost er der siesta og derefter strøgtur med shopping på Corso Umberto og drinks på en udendørs bar. Så hjem på hotellet for at klæde om til aftenen og derefter en tør martini på en af de mange caféer, hvor forelskede nyder atmosfæren, vejret og Taorminas charme.

Villa Communale

Middagen indtages f.eks. på en af Taorminas utallige restauranters pragtfulde terrasser med næsten uterlige udsigter over Middelhavet. Og så venter diskotekernes dansegulve fyldt med solbrændte mænd og sortøjede skønheder i Caprisandaler og miniskørter.

Strandene ved Mazzarò og Isola Bella

Nogle turister kommer mest til Taormina for at bade, og det er nemt og hurtigt at komme ned til strandene. Svævebanen fra Via Luigi Pirandello tager 5 minutter, men hvis du er på kør selv-ferie, kan du nappe den kurvede vej med storslåede udsigter.

Du skal da også se Palermo – ikke? >

Stranden ved Mazzarò og Isola Bella

Den gode badestrand lige neden for Taormina hedder Lido Mazzarò med udlejning af solstole og parasoller, og her ligger en yndig bugt med den bedårende Isola Bella. På strandrestauranterne er tjenerne iført de korteste shorts på hele Sicilien og forsøger at ligne græske guder, mens de serverer skaldyr og drinks og smiler til de kvindelige turister. Man kan vade ud til Isola Bella, men også leje en båd på Lido Mazzarò – hos Dive Sicily er der både dykkerkurser og udlejning af scuba diving-udstyr. Mod syd ligger de overbefolkede strande ved Giardini Naxos, og mod nord den romantiske Lido Spisone med rigtig sandstrand og bedre plads end ved Mazzarò.

Du finder endnu flere skønne strande på resten af Sicilien >

Turen går til Taormina

 • Beliggenhed: Syditalien
 • Region: Sicilien >
 • Indbyggertal: 11.000
 • Vejr og klima: subtropisk
 • Afstande i km: Messina 51, Catania 53, Palermo 271, København 2628
 • Lufthavn: Catania (68 km fra Taormina)
 • Dansk konsul: Antonella Silvestri, Corso Umberto 143-145, 0942 23 052, silver@tao.it
 • Hospital: Ospedale San Vincenzo, Via Sirina, tlf. 0942 5791 (to km mod syd i retning af Giardini Naxos)
 • Førstehjælp: Piazza San Francesco di Paola (24-timers gratis førstehjælp for turister)
 • Engelsktalende døgnapotek: Piazza IX Aprile
 • Politi: Corso Umberto, tlf. 0942 61 11 11
 • Turistkontor: Corso Umberto 1
 • Billeje: California, Via Bagnoli Croce 86, tlf. 0942 237 69
 • Parkering: Parcheggio Lumbi, ved rundkørslen på Svincolo Taormina Nord
 • Dykkershop: Dive Sicily, Lido Mazzarò

Udflugter til Castelmola

Fire km oven for Taormina ligger den lille maleriske bjergby Castelmola med en borgruin, pladser og caféer. Spadsereturen tager en times tid, og belønningen er en endnu bedre udsigt end i Taormina. I de små, hyggelige gyder er der ro og færre turister end i Taormina, men alligevel gode restauranter og barer med Castelmolas specielle mandelvin. Du kan også nøjes med den kortere tur til Rocca, Taorminas middelalderborg i 398 meters højde på Monte Tauro. I klart vejr er panoramaet fra borgen forrygende. Vejen fører forbi den maleriske kirke Madonna della Rocca, der delvis er bygget ind i klippen.

Golfbane

33 km fra Taormina ligger Il Picciolo Golf Club med 18 huller-golfbane, restaurant, og en idyllisk beliggenhed mellem vingårde og vinranker. Bortset fra januar er golfbanen åben hele året, men weekenden kan være fuldt booket. Adressen er SS 120 (strada statale), Castiglione di Sicilia, tlf. 0942 986 252.

Vejret og klimaet i Taormina

I Taormina kan man bade fra maj til november, men den smukkeste årstid er foråret. Allerede i februar er vinteren overstået, og luften fyldes med duften af blomstrende mandeltræer. I marts er overtøj faktisk unødvendigt, og vejret i april byder på 20 grader – faktisk er påsken det bedste rejsetidspunkt. I Forza d'Agro fem km nord for Taormina afholdes 2. påskedag en religiøs fest med farverige optog.

I maj er bjergsiderne et kalejdoskop af farver, mens vejrudsigten for juni byder på 26-27 grader og modne kirsebær. Vandtemperaturen er 22, men stadig er strandene halvtomme (bortset fra weekenderne). I juli og august nytter kun sommertøj og sandaler – vejret eksploderer med over 30 grader, mens vandtemperaturen helt ind i september holder sig over 25. August er allervarmest og også italienernes egen feriemåned – så forvent fyldte strande.

Om efteråret er vejret som i en dansk sommer. Indtil slutningen af oktober holder både luft- og vandtemperaturen sig på mindst 22 grader. November er den mest regnfulde måned, men stadig næsten sommerlig, mens december og januar ligner dansk forår og gør Taormina til en populær off season-destination. Husk en bluse eller blazer til de kølige dage.

Taormina Arte og Taormina Film Fest

I juni, juli og august afholdes kunstfestivalen Taormina Arte med koncerter og teaterforestillinger i amfiteatret. Her afholdes også Italiens ældste filmfestival, Taormina Film Fest – i 2019 fra 30. juni til 6. juli – gennem årene med besøg af store stjerner som Cary Grant, Sophia Loren, Marlon Brando, Steven Spielberg, Tom Cruise, Antonio Banderas og mange andre, der har elsket Taorminas vidunderlige vejr og klima.

Kør selv-ferie

Hvis du er på kør selv-ferie skal du køre ad motorvej A18 fra Messina mod Catania – den fører lige gennem Taormina.