Trentino-Alto Adige – vingårde og sydtyrolsk alpeidyl

Sydtyrol

Allerede i det tidligste forår, når sneen endnu ligger højt i Alperne i Trentino-Alto Adige, blomstrer i tusindvis af frugttræer, og solen lokker turisterne ned til Gardasøens palmer og vingårdene i de smukke dale. Her på Alpernes solside, med dybe, harpiksduftende fyrreskove, udstrakte enge, ren luft og en stilhed, der giver ny energi, kan man vandre i bjergene om formiddagen, besøge vinslotte om eftermiddagen og bade i Sydtyrols søer om aftenen.

Se vejret i Sydtyrol nu >

Om vinteren er Sydtyrols nordlige del, Alto Adige, en sne- og isverden med sydvendte gletsjere og gæstfri Gasthäuser i tyrolerstil med brændeild, varm mad og smukke træbalkoner, hvor man kan nyde vintersolen under udhængende tage, som holder sneen på afstand. Højt oppe i den evige sne ligger fortryllende, isblå gletsjersøer og evigt pludrende floder og bjergbække, som med aborrer, gedder og ørreder er uimodståelige for enhver lystfisker. Om sommeren finder man et duftende alpeland med pertentligt dyrkede vinmarker, vingårde og snesevis af middelalderborge, som greverne af Sydtyrol byggede for at beskytte de rejsende mod landevejsrøvere.

Moena i Sydtyrol

Alto Adige – det rigtige Sydtyrol

Alto Adige er det rigtige Sydtyrol – med ægte tyrolsk arkitektur og blonde østrigere, som er mindre åbne og impulsive end italienerne. Overalt i Alto Adige står navnene både på tysk og italiensk, for Sydtyrol blev først italiensk efter 1. Verdenskrig. Det første, man hører på hoteller og campingpladser, er Guten Tag, og på restauranterne serveres Knödel, Landjäger-pølser og Sauerkraut. I butikkerne sælges rugbrød, som ingen rigtige italienere ville drømme om at sætte tænderne i.

Bolzano

Hyggelige Bolzano

Midt på den transalpinske motorvej fra Brennerpasset ligger den tysktalende, velstående by Bolzano (Bozen). Her cykler man i Armani-habitter og overholder færdselsreglerne. På vestsiden af Talfer-floden ligger den nyere italienske bydel, der blev opført som et led i italieniseringen af Sydtyrol og er fuld af skrammelbyggerier. Skynd dig over i den gamle, tyske bydel på østbredden, hvor det vrimler med wienercaféer og hyggelige gader med 1600-tals palæer med balkoner og karnapper. På Piazza Walther (Waltherplatz) lokker den lyserøde, gotiske 1200-tals domkirke og under Via dei Porticis buegange de eksklusive mode- og antikvitetsforretninger. Nord for Bolzano er den gamle ridderborg Castel Roncolo (Schloss Runkelstein) et must see.

Se liget af verdens første bjergvandrer

Seværdigheder i Sydtyrol – her Piazza Walther i Bolzano

I Bolzanos Museo Archeologico i Via Museo 43 kan man få et koldt gys ved synet af "Ismanden Ötzi", det 5300 år gamle, mumificerede fortidsmenneske, der i 1991 blev fundet i isen i Ötzaler-bjergene i Sydtyrol. Her ligger han, velbevaret i sine klæder, i en frossen kapsel med minus 6 grader og et lille kighul, hvorigennem man kan hilse på ham.

Svævebane til Renon

Om sommeren er vejret i Bolzano kvælende, men Dolomitternes alpeenge og svalende klima er lige i nærheden. Fra Bolzano fører en 5 km lang svævebane og en gammel, romantisk jernbane, der stadig kører med vogne fra begyndelsen af 1900-tallet, til det smukke bjerg Renon (Ritten). Når vejret er klart, er udsigten formidabel. Snup en vandretur og besøg pittoreske småbyer som Longomoso (Lengmoos), Soprabolzano (Oberbozen) og Collalbo (Klobenstein), hvor selveste Sigmund Freud i 1911 boede på Hotel Bemelmans Post, mens han grublede og skrev på sine bøger om psykoanalyse.

Se 117 gode råd til kør selv-ferie i Støvlelandet >

Lagt i lænker og skudt

Bjergbæk ved Merano

I en bedårende, grøn dal lige efter Brennerpasset ligger ærketyrolske Vipiteno (Sterzing) med 1400-talshuse med malerier i stærke farver og blomstrende geranier i alle vinduesbænkene. I en landsby i nærheden levede Sydtyrols berømte frihedshelt under Napoleonskrigene, værtshusholderen Andreas Hofer. To gange lykkedes det ham at befri Sydtyrol for fremmede tropper, men i 1810 blev han fanget, lagt i lænker og skudt.

Merano – Sydtyrols perle

Fra Vipiteno går alpevejen til Val Venosta (Vinschgau) over Passo di Monte Giovo til Sydtyrols perle, den kønne og rolige, østrigske kurby Merano (Meran), hvor turister fra hele Europa nyder kurbadene, tesalonerne og Belle Epoque-stemningen med palmekransede promenader, promenadekoncerter, hestevæddeløb, eksklusive butikker og store, gamle hoteller. Klimaet er mildt og sundt, og selv midt på sommeren sørger Alpetindernes evige sne for, at vejret i Merano er behageligt.

Midt gennem Merano strømmer den evigt pludrende flod Passirio. Her ligger kurbadet Casino di Cura med få skridt til Meranos hjerte, Piazza del Teatro, og den livlige hovedgade, Corso Libertà, hvor turistkontoret ligger i nr. 35. På Piazza Terme ligger Terme Merano med mere end 25 indendørs og udendørs bade (endda et med undervandsmusik). Men den mest maleriske gade er den snævre Via dei Portici med mørke buegange og restauranter, hvor man ikke spiser pasta, men Paprika-Gullasch.

Spis to-tre kilo druer dagligt

Når det gyldne efterår kommer, begynder Meranos højsæson – druekurens tid. På endeløse rækker af vinstokke hænger de tunge, blå klaser, og takket være den radioaktive jordbund har disse druer et højt sukkerindhold og vigtige mineraler og salte. Druekuren siges at lindre mange sygdomme, men kræver daglig indtagelse af to-tre kilo druer!

Fra Merano kan man frådse i udflugtsmuligheder i omegnen. Midt i byen fører svævebanen til Castel Tirolo, et smukt 1100-tals slot med en usandsynlig udsigt over dalen. En anden svævebane fører til Avelengo i 1300 meters højde, og lidt efter lidt åbenbares et så skønt panorama over Sydtyrol, at man får lyst til at blive her altid.

Trentino – det italienske Sydtyrol

Turen ned langs Adige-floden (Ertsch) er smuk som et maleri af Tizian med rolige landskaber som en skarp kontrast til de forrevne bjerge i nord. Nu kommer vi ind i Trentino, Sydtyrols italienske del, og i marts og april er de frugtbare højdedrag ét stort blomsterflor mellem vinmarkerne og vingårdene. Parallelt med floden og motorvejen fører Strada del Vino (Südtiroler Weinstrasse) gennem hyggelige småbyer, der er som skabt til vinterferie, med lokale vine og ristede kastanjer – og med strømme af turistbusser ved de store vingårde.

Castello del Buonconsiglio i Trento

Sofistikerede Trento

50 km syd for Bolzano ligger Sydtyrols stille, sofistikerede hovedstad, minimetropolen Trento (Trient), som er en ægte italiensk by fuld af alpehygge. Trento er den kønneste by i Sydtyrol med et gågadecentrum fuldt af studerende og turister, med renæssancepaladser og den fine Piazza Duomo med en romansk katedral, det 41 meter høje tårn Torre Civica og caféer og tyrolermusik. På Piazza Duomo lå det gamle romerske forum, og i juni afholdes madfestivalen Mangiarbene med pølser, polenta og apfelstrudel. Trentos største seværdighed er 1200-tals borgen Castello del Buonconsiglio, som tidligere var fyrstebiskoppernes residens og i dag rummer et museum og fine gotiske fresker. I juni afholder Trento middelalderfesten Feste Vigiliane og sidste weekend i december Polenta Festival. Politistationen ligger på Piazza della Mostra 3 og turistkontoret i Via Manci 2.

LÆS OGSÅ: Nu mangler du kun de 19 andre skønne regioner >

Lavarone-området

Alpesø i Sydtyrol

Lavarone-området sydøst for Trento er fyldt med dybe skove, lysegrønne alpeenge og østrigske forter og krigskirkegårde fra 1. Verdenskrig. Nyd Lago Lavarone, hvor man kan bade fra en kunstig strand, windsurfe og fiske i helt rent vand. Lago Lavarone er også den eneste sø i Sydtyrol, hvor det er tilladt at stå på vandski.

15 km syd for Trento ligger falmede Rovereto, som italienerne smadrede grundigt under 1. Verdenskrig. Hver dag ved solnedgang ringer Campena dei Caduti, de faldnes klokke, som er støbt af omsmeltede kanoner, til minde om de dræbte soldater. I omegnen vrimler det med gamle skyttegrave, og i Museo Storico della Guerra i Via Castelbarco 7 ses memorabilia fra de to verdenskrige. Rovereto byder også på et must for elskere af moderne kunst: Museo di Arte Moderna e Contemporanea i Corso Bettini 43.

Gardasøen – windsurfing og paragliding

Pragtfuldt vejr over Torbole

Men Sydtyrol er mere end middelalderbyer og Alper. Nordspidsen af Gardasøen smutter ind i Sydtyrol med de små maleriske windsurfing- og paragliding-paradiser Torbole og Riva del Garda fulde af restauranter, diskoteker og modebutikker. Om sommeren mangedobles indbyggerantallet, når unge fra hele Europa mødes for at windsurfe, bade og feste til den lyse morgen i pragtfuldt middelhavsklima. Men Gardasøen er også meget familievenlig, og rundt om søen flyder det med campingpladser, hvor børnefamilier nyder vejret og idyllen.

Gardasøen ER dejlig – ikke mindst ved Torbole >

Skiferie i Sydtyrol

Sydtyrol myldrer med fremragende skidestinationer. I Madonna di Campiglio nord for Gardasøen kommer jetsettet fra nær og fjern for at stå på ski og blive set i dyrt designergear. Ved grænsen til naboregionen Veneto ligger Valle di Fassa og Sydtyrols store, familievenlige skisportsområde Canazei med spektakulære dolomitter-scenerier og over 500 km pister for både begyndere og øvede.

Sydtyrol vrimler med fine skidestinationer

Her begynder den berømte Sella Ronda, skikarrusellen, som er en cirkulær rundtur om det mægtige Sella-massiv, alt sammen forbundet med lifte og svævebaner og hyggelige Gasthäuser. De mest magiske landskaber ligger bag Predazzo, i Lagorai og i Catinaccio, hvor solnedgangen bader Dolomitterne i lyserødt lys. Husk vinterdæk og snekæder, hvis du er på kør selv-ferie >

Andre gode skisportssteder i Sydtyrol er langrendsdestinationen Pinzolo og det meget snesikre Passo del Tonale ved grænsen til Lombardiet. I Val Gardena ligger skidestinationerne Ortisei (Sct. Ulrich) og Selva (Wolkenstein), og herfra snor vejen sig over Passo di Sella (Sellajoch) til Cortina d'Ampezzo i Veneto.

SE MERE: Snesikre skiferier i Dolomitterne >

Dolomitterne er exceptionelle til vandreture

Oplevelser i bunkevis

Sydtyrol byder på bunker af oplevelser – om vinteren eventyrlige skiferier og om sommeren windsurfing og badning i Gardasøen, hanggliding og paragliding, lystfiskeri, vandreture, bjergbestigning og mountain biking. Alene i Trentino, den sydlige del af Sydtyrol, er der over 4500 km spor til mountain biking. I Noce-floden i Val di Sole er der perfekte forhold til rafting og windsurfing. Få oplysninger om rafting hos Centro Rafting Val di Sole på www.raftingcenter.it.

Turen går til Sydtyrol

 • Italienske navn: Trentino-Alto Adige
 • Beliggenhed: Norditalien
 • Hovedstad: Trento
 • Klima: tempereret/subtropisk
 • Areal: Sydtyrol omfatter 13.607 km²
 • Indbyggere: 950.000
 • Største byer m/indbyggertal: Trento 117.000, Bolzano 104.000, Rovereto 37.000, Merano 38.000, Bressanone 20.000
 • Afstande i km (fra Trento): Verona 100, Venedig 214, Milano 225, Hamburg 1129, København 1317
 • Lufthavn: Bolzano
 • Dansk konsul: Pier Vettor Grimani, Santa Croce 466/G, Venedig, tlf. 041 520 08 22
 • Hospitaler: Largo Medaglie d'Oro 9, Trento; Via Lorenz Böhler, Bolzano, Via Rossini 5, Merano
 • Lystfiskeri: ørred, gedde, aborre, karpe

Vandreture i vilde scenerier

Sydtyrol er et paradis, når det gælder vandreture og trekking. Overalt er der gode, afmærkede stier med små gæstgiverier med lokal gastronomi. Parco Nazionale dello Stelvio er med 1346 km² Norditaliens største nationalpark med sneklædte tinder, skove med lærketræer og graner, gletsjere med evig sne og østrigske forsvarsværker fra 1. Verdenskrig.

Alpernes sidste brune bjørne

Forår, sommer og efterår er skidestinationen Madonna di Campiglio i det vestlige Sydtyrol et godt udgangspunkt for vandreture i Parco Naturale Adamello-Brenta. Landskabet er majestætisk med alpesøer, vandfald og dybe skove med dyr som mufloner, gemser, ørne, hjorte, murmeldyr og Alpernes sidste brune bjørne. Andre gode vandresteder er Gruppo di Sella ved Val Gardena, Alpe di Siusi og den frodige Val Pusteria med spektakulære scenerier i Sesto Dolomiti.

LÆS OGSÅ: Se de 10 smukkeste rejsemål i Italien >

Vejret og klimaet i Sydtyrol

Meteo Trentino Alto Adige

Vejret og klimaet i Sydtyrol varierer ikke bare efter årstiden, men også højden. I marts, april og maj kan det sne i Alperne, mens frugttræerne i dalene prydes med duftende blomster. Temperaturerne kan variere fra 0 grader i bjergene til 22-23 grader i lavlandet. Sommervejret er hedt i syd, og på de varmeste dage i juni, juli og august er temperaturer på 35 grader ikke ualmindelige. Men så kan man heldigvis snuppe svævebanen op i det mildere vejr og klima i højderne.

← Vejret i Sydtyrol nu

Efteråret og efterårsferien er ideel til vandreture i et behageligt klima. I september, oktober og november svinger temperaturerne fra 12-25 grader i dalene og ned til minusgrader i bjergene.

Om vinteren er Sydtyrol dækket med sne, men vejret er godt, og solen skinner fra en blå himmel. Det største snefald kommer i december, januar og februar i højtliggende områder som Val Venosta og Val Gardena, og her varer skisæsonen ind i både marts og april. Søerne fryser, så man kan løbe på skøjter.

Sproget og kulturen

Sydtyrol er delt i to delvist autonome provinser – det tyske Alto Adige i nord og det italienske Trentino i syd. I 1920'erne forsøgte den fascistiske diktator Mussolini at udrydde tysk sprog og tysk kultur ved at flytte tusindvis af fattige syditalienere til Sydtyrol og dermed opveje det tyske flertal. Senere blev han enig med Adolf Hitler om at flytte alle de tysktalende til Østrig, men det blev aldrig til noget. Kulturblandingen førte naturligvis til kaos, og i 1950'erne og 1960'erne sprængte østrigerne terrorbomber for at få løsrevet Sydtyrol fra Italien. I dag har de fået sprogfrihed, udstrakt selvstyre og så store skattefordele, at de er rigere end østrigerne på den anden side af grænsen, og terroren er for længst ophørt. Men stadig består Sydtyrol af to vidt forskellige folkeslag, som lever adskilt og ikke har meget med hinanden at gøre. I Alto Adige – det egentlige Sydtyrol – bor østrigerne primært på landet, mens italienerne holder til i byerne.

Sydtyrol kan også prale med den lille sproggruppe rætoromansk (eller ladinsk), som tales af omkring 20.000 indbyggere. I fem af dalene – bl.a. Val Gardena – er rætoromansk endda hovedsproget.