Umbrien – middelalderbyer og Orvieto-vin

Umbrien

Når man smager den liflige, hvide Orvieto-vin, får man straks et lyst syn på livet i almindelighed og på Umbrien i særdeleshed. Ofte er der på flasken et billede af djævelen med en smuk pige i armene. Det er en detalje fra Luca Signorellis fresker i Orvietos domkirke. Da Signorellis hustru var ham utro, hævnede han sig ved at portrættere hende i Satans favn på vej til helvede. Det er en munter introduktion til Umbrien – og efter en hel flaske Orvieto Sole bliver selv de mindste bagateller ustyrligt morsomme.

Umbriens landskaber er lige så yndefulde og fredfyldte som Toscanas. Bakkernes former og farver er ikke helt så maleriske, men lige så charmerende. I solnedgangen blandes den blå himmel med violernes blide, hvide toner, og den umbriske slette indhylles i varmedisen fra den solbagte jord. I små labyrintiske bjergbyer som Todi og Gubbio midt i Umbrien nyder mændene livet og vejret på torvet, mens bedstemødrene ælter pasta fra bunden i de åbne køkkendøre. På trattoria'erne bliver man i timevis betjent af hele familien på én gang, indtil man mæt og livsglad slentrer hjem til hotellet gennem de middelalderlige gyder. Se vejret i Umbrien i dag >

Domkirken i Assisi

Assisi – Umbriens seværdighed nr. 1

Umbriens religiøse centrum er den lille, yndige middelalderby Assisi (øverste foto) med blomstrende pelargonier uden for vinduerne, snævre gader i det gamle centrum og bunker af souvenirboder med juks til turisterne. Her levede Den hellige Frans, der kaldte sig selv "Guds lille fattige", og bortset fra turisterne ser Assisi stadig ud som i hans dage. Hver eneste gade og hver eneste plads i Assisi emmer af Frans, overalt myldrer det med grå munkekutter, og selv protestanter kan ikke undgå at blive grebet af al den indflydelse, ét eneste menneske har haft i århundreder.

Festede sorgløst med vennerne

Frans af Assisi blev født i 1182 som søn af en rig købmand og tilbragte sin ungdom i sorgløst vellevned uden tanke for andet end fester og fornøjelser med sine venner. Efter en svær sygdom begyndte han at reflektere over sit liv, og i kirken San Damiano talte korset på væggen til ham: "Du skal genopbygge min faldefærdige kirke". Frans besluttede at skaffe penge til at reparere San Damiano og solgte nogle af faderens varer, hvorefter han blev gjort arveløs. For øjnene af menneskemængden midt på torvet i Assisi tog Frans sit tøj af, kastede det på jorden foran faderen og erklærede, at han fra nu af kun anerkendte sin fader i himmelen. I to år traskede han rundt i Umbrien i en ussel kutte, hvorefter han stiftede Franciskanerordenen, fattigmunkene, som ikke må eje noget som helst unødvendigt.

Afviste nøgen skønhed

Pragtfuldt vejr over Umbrien og Assisi

Da Frans var på besøg hos Syditaliens kong Frederik 2., bestemte kongen sig for at efterprøve gæstens hellighed. Han anbragte en smuk pige i Frans' soveværelse og bad hende forføre helgenen, mens han selv fulgte med gennem et kighul. Men Frans lagde glødende kul mellem sig selv og den skønne, nøgne pige, og Frederik blev så imponeret, at han tilbragte hele natten i intellektuel samtale med den hellige mand.

Den enorme og klodsede domkirke i Assisi svarer slet ikke til Frans' ydmyge ånd. Alt er lagt an på turister og pilgrimme, og kun glimtvis gribes man af stemningen. I den mørke krypt hviler Frans i en stor, enkel stenblok, og fra den smukke klostergård fører en trappe op til den øverste kirke, der er lige så lys, som den nederste er mørk. Freskerne er malet af Giotto, verdens første renæssancekunstner, og de er så milde og ligefremme, at Frans' ånd må have hvilet over Giotto, mens han malede.

Men Assisi har andre, langt skønnere kirker som Chiesa Nuova, der er rejst på det sted, hvor Frans voksede op. Smut også hen i San Damiano og se krucifikset, som talte til Frans – der er kun et kvarters gang fra domkirken. Både turistkontoret og politistationen ligger på Piazza del Comune.

SE OGSÅ: De 10 smukkeste feriedestinationer i Italien >

Todi

Hvert år i august valfarter tusinder af pilgrimme til Umbrien og Assisi for at få "Il Perdono d'Assisi", syndsforladelsen, som kun virker, hvis man oprigtigt angrer sine slette handlinger. I maj afholdes forårsfesten Festa di Calendimaggio med optræden i middelalderdragter.

Postkortet Todi

Todi er endnu en af de bjergbyer i Umbrien, der ligner et postkort, og hvor man får lyst til at slå sig ned. Her leves livet ligesom for 100 år siden. Todis hovedtorv, Piazza del Popolo, er en af de allerældste middelalderpladser i Italien med en domkirke fra det 11. århundrede, og en stemning som var man sat tilbage i tiden. Todi byder på skønne kirker med pragtfulde fresker, små pittoreske torve og paladser, og rundt om det hele ses historiens gang på resterne af tre ringmure: inderst den etruskiske og ældste, dernæst den romerske og yderst en ringmur fra middelalderen. I klart vejr er udsigten over Umbriens bløde bakker fænomenal. September byder på Todi Festival, som er en blanding af klassiske koncerter, ballet og teater. Info på turistkontoret på Piazza del Popolo.

Perugia sprudler af forelskelse

23 kilometer km fra Assisi ligger Umbriens hovedstad, den gamle universitetsby Perugia, som sprudler af ungdom og forelskelse, og i sig selv er en oplevelse. Med sin lufthavn og motorvejs- og togforbindelser er Perugia det ideelle udgangspunkt for en tur til Umbrien. LÆS MERE: Perugia – middelalder og chokoladefestival >

Orvieto – Umbriens vinby nr. 1

Domkirken i Orvieto

Umbriens vinby Orvieto ligger fredfyldt øverst på en tufstensklippe, og der er ingen undskyldninger for ikke at aflægge et besøg, for den ligger ganske tæt på Autostrada del Sole, motorvej A1, som fører hele vejen til Rom. Den nemmeste vej op til byen er svævebanen, hvorfra udsigten over Umbrien er ubetalelig. Men Orvietos vidunder er den gotiske domkirke, som det tog 300 år at bygge, og selv turister, som er ligeglade med arkitektur, vil blive henrykte. Marmorfacaden er et mesterværk, formet som en kæmpemæssig, trefløjet altertavle og dækket af mosaikker og skulpturer af Andrea Pisano og Orcagna. Det enkle interiør er holdt i sort basalt og gule kalksten og med værker af Fra Angelico og Benozzo Gozzoli – og selvfølgelig Luca Signorellis fresker fyldt med dommedag og nøgne kroppe i utrolige stillinger. Det var ikke Vorherre, men Signorellis fresker i Orvieto, der inspirerede Michelangelo til loftet i det sixtinske kapel.

Ved domkirken løber gågaden Via Duomo og Corso Cavour med museer, butikker og middelalder- og renæssancebygninger, deriblandt Palazzo Papale, hvor paverne i 1500-tallet ofte søgte tilflugt. Her midt i Umbrien kunne de være i fred for fjenderne i Rom. Paladset rummer et lille museum med Andrea Pisanos Madonnastatue som det fornemste værk.

Umbriens bedste vine

I Orvieto produceres Umbriens bedste vine i karakteristiske tykmavede flasker med kurvefletning og som secco, tør, eller abbocato, halvsød, og her afholdes Italiens største vinmesse. September og oktober byder på den gastronomiske slow food-festival Orvieto con Gusto. Turistkontoret ligger på domkirkepladsen og politistationen på Piazza Cahen.

SE OGSÅ: Top 10-rejsemål i Italien >

Kønne Spoleto

Kønne Spoleto midt i Umbrien har også sin helt egen bjergtop og sin helt egen middelalderborg. På Piazza Mercato ligger barer og restauranter mellem lækre gastronomiske specialforretninger med trøfler og vildsvinepølser, og flere af sidegaderne byder på shopping.

Seværdigheder i Umbrien – her akvædukten i Spoleto

Men Spoleto er også fuld af seværdigheder som den drabelige middelalderborg, ringmuren, et romersk amfiteater og bunker af museer. Hvert år i juni-juli afholder Spoleto Umbriens store opera-, teater- og kunstfestival Festival dei due Mondi – eller bare Spoletofestivalen – med internationale og italienske stjernenavne midt på middelalderbyens små pladser. Bestil billetter på www.festivaldispoleto.com eller i turistkontoret på Piazza della Libertà 7.

Lige siden antikken har Umbrien ligget på den direkte vej til Rom, Via Flaminia, og overalt er der romersker og etruskiske ruiner og arkæologiske seværdigheder. Den mest kendte attraktion er den gamle akvædukt Ponte delle Torri, lige øst for Spoleto, som romerne byggede omkring år 200 og i dag kan passeres til fods.

Lago di Trasimeno – Trasimenersøen

Lago di Trasimeno – Trasimenersøen

Lige syd for Toscana i det nordlige Umbrien ligger den betagende smukke Lago di Trasimeno, Trasimenersøen, som er Italiens fjerdestørste. Ved bredden hviler de 15.000 romerske legionærer, som blev nedslagtet under Slaget ved Trasimenersøen i år 217 f. kr. under den 2. Puniske Krig mellem Rom og Karthago. Den romerske konsul Flaminius marcherede med sin hær mod nord ad den vej, som stadig bærer hans navn, men blev i den kraftige morgentåge angrebet af Hannibal, Karthagos militære geni, og fuldstændigt knust. Slagmarken kan ses nord for søen ved Tuoro sul Trasimeno.

Når vejret er varmt, tiltrækker Trasimenersøens strande tusinder af badende fra hele Umbrien. Den bedste strand findes på den lille rare, cypres-prydede ø Polvese, hvortil der går sejlture fra San Feliciano på den østlige bred. På vestsiden ligger fæstningsbyen Castiglione del Lago med shopping, gode restauranter og seværdigheder som den gamle borg Rocca del Leone – og hver onsdag morgen et spændende marked.

Surfing og sejlture

Lago di Trasimeno er et pragtfuldt sted at holde ferie i Umbrien, og ud over at bade byder søen på surfing, sejlture, vandcykling og lystfiskeri med lækre ferskvandsfisk som aborrer og karper. Rundt om søen vrimler det med golfbaner, vingårde med vinsmagning, campingpladser og agriturismi med bondegårdsferie, og både Perugia, Orvieto, Assisi og Siena er mindre end en times kørsel væk. På den store agriturismo Poggio del Belveduto på Via San Donato 65 i Passignano Sul Trasimeno er der mulighed for ridning.

LÆS OGSÅ: Forelsk dig i Gardasøen >

Cascate delle Marmore

Vandfaldet Cascate Marmore

I den sydlige del af Umbrien, øst for Terni ved landsbyen Marmore, bruser det kunstige vandfald Cascate delle Marmore, som romerne anlagde i år 271 f. kr. for at afvande et sumpet, malaria-befængt område. Vandet vælter ud over klipperne og er en af Umbriens største attraktioner. Når mørket sænker sig over Umbrien, flokkes forelskede på Kærlighedens Balkon lige under vandfaldet og kysser akkompagneret af de brølende, oplyste vandmasser i et af de mest romantiske panoramaer, man kan forestille sig.

Oplevelser for børn og andre

Ud over vandsport ved Lago di Trasimeno byder Umbrien på bunker af oplevelser og aktiviteter. I Orvieto kan man komme på guidede ture i byens undergrund. Indgangen er på Piazza Duomo 23. I pinsen i maj eller juni afholder Orvieto festen Palombella, som minder om Firenzes Scoppio del Carro: En smuk "due" flyver fra domkirken ud på pladsen og antænder et mægtigt fyrværkeri.

Palio i Città della Pieve og Gubbio

Syd for Lago di Trasimeno i den lille by Città della Pieve afholdes hvert år festen Palio dei Terzieri med parader og konkurrencer i bueskydning i middelalderdragter. I 2016 falder Palioen 10.-21. august. Sidste søndag i maj er charmerende Gubbio nord for Perugia vært for middelalderfesten Palio della Balestra med konkurrencer i armbrøstskydning.

Skønne oplevelser – her Palio dei Terzieri

Rafting og canyoning

Ved Cascate delle Marmore er der faciliteter til rafting og canyoning over tre kilometer på den brusende Neraflod mellem tæt vegetation som i en jungle. Eneste krav er, at man kan svømme. Børn kan prøve det mere fredelige Easy Rafting – Hydrospeed-Tubing. Corno-floden i det østlige Umbrien byder på familievenlig rafting gennem betagende klippekløfter. Se mere på www.raftingmarmore.com.

I Perugia afholdes der i oktober chokoladefestival og i juli Umbria Jazz – se Perugia >

Turen går til Umbrien

 • Italienske navn: Umbria
 • Beliggenhed: Mellemitalien
 • Hovedstad: Perugia >
 • Klima: subtropisk
 • Areal: Umbrien omfatter 8.456 km²
 • Indbyggere: 910.000
 • Største byer m/indbyggertal: Perugia 162.000, Terni 109.000, Foligno 58.000, Città di Castello 40.000, Spoleto 38.000
 • Afstande i kilometer: Rom 173, Firenze 113, Hamburg 1545, København 1862
 • Lufthavn: Perugia >
 • Dansk konsul: Dennis Blicher, Via dei Monti Parioli 50, Rom, tlf. 06 9774 831
 • Hospitaler: Monteluce Hospital, Via Bonacci Brunamonti 51, Perugia; Ospedale San Mateo, Via Madonna di Loreto, Spoleto; Ospedale di Assisi, Via Fuori Porta Nuova, Assisi

Umbriens gastronomi

Der er ikke de store kulinariske forskelle på Umbrien og Toscana. Men ved Spoleto gror de eftertragtede sorte trøfler, som de gamle romere elskede, og som eksporteres til hele verden. Andre specialiteter er Mongana, det møre og lyse umbriske kalvekød, samt lækre oste, pølser og vildsvineskinker og ikke mindst chokolade fra Perugia.

Vin er en af Umbriens største eksportartikler – ikke mindst hvidvinene fra Orvieto, der anerkendes som nogle af verdens allerbedste, især den kendte Orvieto Classico. En tør Orvieto er excellent til Mazzafegati, krydrede leverpølser. Men Umbrien byder også på rødvine i topklasse som Montefalco Sagrantino og Torgiano Rosso Riserva.

LÆS OGSÅ: Du mangler de 19 andre skønne regioner >

Vejret og klimaet i Umbrien

Vejret og klimaet i Umbrien er venligt ud over alle grænser med tidlige forår og sene efterår. Allerede i marts kan temperaturerne nå over 20 grader, og april og maj byder på op til 25. I juni, juli og august kan vejret i Umbrien blive meget varmt med dagtemperaturer på 35 – men med køligere, svalende sommernætter. Juli er også den tørreste måned.

Meteo Umbria

← Vejret i Umbrien lige nu

September er en af de bedste rejsemåneder med hverken for varmt eller koldt vejr. Den værste sommerhede er aftaget, men dagtemperaturen er stadig over 25 grader, og sommeren slutter først i oktober. November er den vådeste måned, og eftersom Umbrien ligger midt inde i Italien, kan morgenerne i december, januar og februar være kolde – men man vågner næsten altid til en strålende blå himmel over det grønne landskab.

Umbriens historie

Umbrien er opkaldt efter de første kendte indbyggere, umbrerne, men allerede i det 6. og 5. århundrede f. kr. blev det meste af regionen erobret af etruskerne, som trængte de oprindelige beboere op i bjergene.

I år 298 f. kr. sluttede umbrerne sig sammen med samnitterne og etruskerne i en fælles krig mod Rom, den såkaldte 3. Samnitterkrig. Krigen endte med Roms fuldstændige sejr i slaget ved Sentinum i det nordlige Umbrien, og derefter blev området indlemmet i romernes organisation af forbundsfæller og senere en del af Romerriget. I middelalderen blev Umbrien besat af forskellige invaderende hære – byzantinere, langobarder og østgoter – og den østlige del blev til hertugdømmet Spoleto. De forskellige umbriske byer var jævnligt i krig med hinanden, bl.a. fordi de ikke altid var på samme side i striden mellem den tysk-romerske kejser og paven – den samme konflikt mellem ghibellinere og guelfer, som også fandtes mellem byerne i Toscana.

I 1377 blev Umbrien en del af Kirkestaten, hvilket førte til århundreders relativ stabilitet, og i 1861 indlemmet i den nye italienske stat.