Valle d'Aosta – skiferie og naturoplevelser

Valle d'Aosta

Valle d'Aosta er en af de mindst kendte regioner i Italien, for her er hverken renæssancebyer, badestrande eller kanaler med gondoler. Regionen ligger i Alperne i landets nordvestlige hjørne, klemt inde mellem Frankrig, Schweiz og Piemonte, og er Italiens mindste med kun 3.263 km2 og godt 110.000 indbyggere (heraf et franco-provencalsk mindretal).

Lad det bare være sagt med det samme: Hvis man ikke er begejstret for skiferie og smuk natur, er der ingen særlige årsager til at rejse til Valle d'Aosta. Klimaet er langt fra det, man normalt forbinder med il paese del sole, og regionen kan heller ikke prale med hverken kunst, fænomenal kultur eller udsøgt gastronomi. Tættest på kommer man i regionshovedstaden Aosta, der blev grundlagt af romerne i det 1. århundrede f. kr., og hvor man sagtens kan tilbringe nogle gode dage. Aosta tilbyder ikke et sprudende natteliv, men byen er hyggelig og fuld af romerske monumenter og ruiner, bl.a. et amfiteater og en triumfbue for Roms første kejser, Augustus. Nede mod regionsgrænsen til Piemonte kan man se flere velholdte middelalderborge, bl.a. Castello d'Issogne og den smukke, men dystre Castello di Fénis.

Castello di Fénis

Snesikker skisport på Mont Blanc

Men hvad Valle d'Aosta mangler i middelhavsklima og kulturelle seværdigheder, har regionen til overflod i sine overdådige muligheder for snesikker skiferie, skisport og snowboarding. På grænsen til Frankrig ligger Europas højeste bjerg, Mont Blanc. Og Mont Blanc ligger bogstaveligt talt grænsen. Italien og Frankrig har i årtier diskuteret, om Mont Blanc befinder sig i det ene eller det andet land, og bjerget kaldes derfor på italiensk Monte Bianco. Her kan man også opleve den berømte Mont Blanc-tunnel, som fører til Chamonix i Frankrig. Området på og omkring Mont Blanc er kendt for sine mange skisportsdestinationer med meget høj snesikkerhed – bl.a. det navnkundige Courmayeur, hvor man finder Europas højest beliggende svævebane, der ender i godt 3.400 meters højde. Andre kendte skidestinationer er La Thuile med en ubeskrivelig udsigt over Mont Blanc, det smukke, solbeskinnede Champoluc og Pila, der især er snowboardernes favorit.

SE MERE: Snesikker skiferie på exceptionelle pister >

Skiferie i Valle d'Aosta

Men også om sommeren er Alperne betagende smukke, med deres frodige grønne landskaber, floder og vandfald, og overdådige naturoplevelser. Trekking og bjergvandring er helt oplagte sommerfornøjelser, hvis man har lagt vejen forbi Valle d'Aosta.

Rafting og eventyr i Valle d'Aosta

En ferie i Valle d'Aosta behøver dog ikke kun at bestå af skisport og afterskiing. Her er også flere anderledes aktiviteter for børn – i alle aldre. I nærheden af Aosta finder man eventyrparken Parco Avventura Monte Bianco, hvor man i klatrenet, tovbaner og rebstiger kan gennemføre forskellige mere eller mindre halsbrækkende ruter mellem trækronerne. Tæt på Courmayeur er der hos Morgex Rafting mulighed for at prøve rafting og kajaksejlads i floderne Dora Baltea, som har sit udspring på Mont Blanc, og Sesia, som udspringer i Schweiz. Sæsonen i Dora Baltea går fra maj til september, mens den i Sesia løber april-juli. Det er nødvendigt med en god fysik og skridsikkert fodtøj.

Vejret og klimaet i Valle d'Aosta

Vejret og klimaet i Valle d'Aosta er barsk i forhold til andre steder i Italien, fordi Alperne blokerer for de milde vinde fra Atlanterhavet. Man rejser bestemt ikke til Valle d'Aosta for at promovere sine nye sandaler! I den sydlige del af regionen er temperaturerne dog højere end i bjergene, og det sner som regel kun i januar og februar. Den gennemsnitlige temperatur i juli kommer sjældent over 20 grader, men kan selvfølgelig nogle år være højere. I bjergene er middeltemperaturen endnu lavere, alt afhængigt af højden. Når man kommer omkring 3.500 meters højde, som på Courmayeur, er temperaturen hele året omkring frysepunktet. Valle d'Aosta er også en forholdsvis regnfuld region, ikke mindst om sommeren.