Veneto – vinslotte og romantik

Veneto

Veneto har det hele – idyl ved Gardasøens glitrende vand, romantik i Verona, middelalder i Cittadella, renæssance i Padova og Venedig, lange badestrande på lidoerne langs Adriaterhavet og pragtfulde vine og gastronomi. Veneto er simpelthen et af de mest spændende områder i Italien, uanset om du elsker tidløs kunst og arkitektur – eller hellere vil nyde badeferie med sol, vand og kulinariske oplevelser i topklasse.

Veneto fra vest til øst

Veneto er lige dejlig i det grønne forår mellem blomsterduftende bakker, om sommeren, når vejret er på sit højeste, og strandene ved Bibione, Caorle og Lido di Jesolo genlyder af vandplask, og om efteråret, når bondepigernes arme driver af saften fra vingårdenes modne druer. Selv om vinteren er Veneto forførende, og Gardasøen er med sit milde klima en populær vinterferiedestination, mens Venedig lokker med karneval og shopping. Politisk er Veneto borgerlig, indbyggerne er flittige, og hele regionen oser af velstand og lykke.

Se vejret i Veneto lige nu >

Den forunderlige Gardasø

Vidunderligt vejr over Malcesine

I vest ligger Gardasøen, Italiens største sø, hvis østlige bredder hører til Veneto. Langs den maleriske vej La Gardesana, der følger søen hele vejen rundt med en forrygende udsigt undervejs, ligger den ene lille yndige by efter den anden. I nord det maleriske Malcesine med sin middelalderborg højt hævet over byen, hvorfra man med svævebane kan tage turen op til bjerget Monte Balbo, der er et unikt naturreservat med et rigt dyreliv og fredede, vilde orkidéer. Dernæst kommer det lille fiskerleje Torri del Benaco, hvor man spiser en god frokost, mens man nyder vejret og synet af søen. Så følger vinbyen Bardolino, hvor den frodige jordbund giver gode vækstbetingelser for de kendte druer, og endelig danske turisters favorit, det lille rolige Lazise >

LÆS MERE: Gardasøen er meget smukkere, end du aner – se den nu >

Vingårde og vinmarker i Veneto

Vingårde i Valpolicella

Øst for Gardasøen ligger Venetos kendte vindistrikt Valpolicella, som med bakker, vinslotte og vilde klippeformationer i bølgende blomsterhave er en oplevelse for sig. I de små landsbyer her midt i Veneto leves livet ligesom for århundreder siden – nemlig tilpasset årstidens behov i vinmarkerne. Her dyrkes nogle af verdens bedste rødvine, de berømte Amarone della Valpolicella. Sæt en dag af til at besøge vingårdene og smage deres herlige dråber – find dem her: www.stradadelvalpolicella.com

Andre vindistrikter i Veneto

I Bardolino-distriktet ved Gardasøen gror den lyse og lette Bardolino, der dyrkes på de samme druer som Valpolicella-vinene, men skal drikkes tidligt. Sydøst for Verona ligger Soave-området med de tørre og milde hvidvine. Soave-vinene kan være for milde, men nogle vingårde producerer den kraftigere DOC-vin Soave Classico, som kun må dyrkes af Pinot bianco, Trebbiano di Soave og Chardonnay-druer.

Romantiske Verona

Mellem Valpolicella- og Soave-distrikterne ligger Verona, som William Shakespeare gjorde verdenskendt i sin tragedie Romeo og Julie, og som er en af de mest romantiske byer i Veneto og i hele Italien. Verona er et vidunder af historiske bygninger, adelige paladser og seværdigheder helt tilbage fra romertiden.

Piazza delle Erbe

På byens største plads, Piazza Brà, ligger Veronas seværdighed nummer ét, Arena di Verona, som er Italiens næststørste, 2000 år gamle romerske amfiteater. I dag har arenaen plads til 22.000 tilskuere, som hver aften i sæsonen sidder bænket i det dejlige vejr under den åbne stjernehimmel, mens de med alle sanser nyder nogle af verdens skønneste operaer.

Verona er også kendt som det bedste shopping-mekka i Veneto med fashionable mode- og designbutikker i Europas ældste gågade, Via Giuseppe Mazzini. På Piazza delle Erbe er der stadig frugt- og grøntsagsmarked ligesom for århundreder siden. Romantikere stormer straks hen til Julies hus for at se den falske balkon, hvor de unge elskende bekræftede deres kærlighed.

LÆS MERE: Verona er opera, Romeo og Julie og seværdigheder på stribe >

Mod øst over Veneto-sletten

Vicenza

Fra Verona går turen videre mod øst til de andre renæssancebyer på Veneto-sletten. Undervejs støder vi på byen Soave med de kendte, liflige hvidvine og en middelalderborg ved navn Rocca Scaligero, og i nord den lille hjerteknuser Asolo, der ligger drysset ud over grønne høje, men som de fleste turister aldrig har hørt om. I godt vejr er udsigten fra Asolo superb – i horisonten ses Monte Grappa, i vest dejlige Bassano del Grappa (se øverste foto), hvor grappa'en blev opfundet, og nedenfor Venetos frodige lavland med cypresser, klatrende vinranker og sølvgrå oliven, mens roserne hænger over vingårdenes mure og hegn.

Vicenza og Padova – og Palladios villaer

Midt på Veneto-sletten ligger den rige by Vicenza, der er kendt for sine juvelerer og sin store guldindustri. Her levede og døde den verdensberømte arkitekt Andrea Palladio, arkitekturens Rafael, og her opførte han talløse mesterlige villaer og paladser, der den dag i dag inspirerer arkitekter verden over. I selve Vicenza skal man se hans Basilica med skønne arkader, og verdens ældste indendørs teaterbygning, det elegante Teatro Olimpico.

LÆS OGSÅ: Se de 10 smukkeste feriedestinationer i Italien >

Ågerkarlen sendes i helvede

Padova

Palladio levede i Vicenza, men fødtes i den ældgamle universitetsby Padova, hvor den venetianske renæssance begyndte. Hele den gamle by er pragtfuld – men sørg endelig for at se Giottos fornemme fresker i Cappella Scrovegni. Scrovegni var en ågerkarl, som sammenskrabede enorme rigdomme og i Dantes Inferno bliver sendt i helvede. For at sikre sig selv mod samme skæbne bestilte hans søn Giottos mesterværker, som forestiller Jesu lidelseshistorie og blev epokegørende i den europæiske malerkunst.

I Padova ligger Italiens næstældste universitet, Università degli Studi di Padova fra 1222, hvor Galileo Galilei underviste, og hvis medicinske fakultet stadig regnes for et af verdens bedste. Café Pedrocchi fra 1831 praler med at være verdens ældste og var i 1800-tallet mødested for italienske revolutionære, der ønskede østrigerne ud af Italien.

Husk nu yndige Verona >

Bibione, Caorle og Lido di Jesolo

Bibione

Helt inde i bunden af Adriaterhavet mellem Venedig og naboregionen Friuli Venezia-Giulia lokker Venetos små, muntre badedestinationer Lido di Jesolo, Caorle og Bibione med kilometerlange, lavvandede og meget børnevenlige sandstrande. Bibione og Lido di Jesolo er slet ikke rigtige byer, men kunstigt skabte badedestinationer, der kun består af brede, endeløse strande, moderne betonhoteller og ferielejligheder flankeret af strandpromenader med restauranter, butikker og diskoteker. Lido di Jesolo er de unges larmende favorit, mens Bibione er mere rolig og familievenlig.

LÆS OGSÅ: Badeferier med børnevenlige strande – nok til en hel barndom >

Midt imellem Lido di Jesolo og Bibione ligger den gamle romerske militærlejr Caorle med farverige huse omgivet af fine og flade strande, der er er velegnede selv til småbørn. Men det bedste ved Caorle er den gamle bydel med en domkirke fra middelalderen og den maleriske havn, som stadig er fuld af fiskerbåde og myldrer af liv.

Befriede fattige jomfruer

I år 943 angreb barbariske pirater fra Dalmatien og bortførte og voldtog 12 fattige jomfruer fra Caorle. Heldigvis greb den venetianske flåde ind, dræbte piraterne og befriede jomfruerne. 3. søndag i september afholdes regattaen Caorle Vivistoria, hvor de taknemmelige indbyggere udklædt i middelalderdragter fejrer piraternes udryddelse.

Vandlande i Veneto

I Lido di Jesolo ligger det grotesk store vandland Aqualandia med verdens højeste vandrutsjebane og Europas højeste bungee jump-tårn, foruden temapark, Funnyland for små børn, restauranter osv. – om aftenen garneret med øredøvende popmusik. Dyrt og vulgært, men forsonende placeret på den fornemme adresse Via Michelangelo Buonarotti 15, Lido di Jesolo.

Fire kilometer øst for Bibione, inde i Friuli Venezia-Giulia, ligger det lidt mindre vandland Aquasplash. Se mere under Lignano >

Golf i Caorle

I Porto Santa Margherita syv km fra Caorle ligger Golf Club Pra' delle Torri med en 9-hullers golfbane. Tlf. 0421 29 95 70.

Drømmen om Venedig

Venedig

Nu er rejsen nået til Venedig, Venetos berømte hovedstad, med kanaler, gondoler og seværdigheder i ufattelige mængder. Dogepaladset, Markuspladsen, Canal Grande, Rialtobroen og Sukkenes Bro – altsammen fuldstændigt som man har læst og hørt om. Blot endnu smukkere og næsten ufatteligt i virkeligheden. Venedig er som en skøn drøm, men også den mest turistede by i verden – så prøv at lægge rejsen udenfor højsæsonen.

LÆS MERE: Oplev drømme blive til virkelighed i eventyrlige Venedig >

Syd for Venedig ligger den lille farverige og lidt uslebne by Chioggia, som er Venetos største fiskerihavn med et meget velbesøgt fiskemarked og restauranter, der byder på alt fra blæksprutter til krabbesuppe.

Paneret aborre og bøf i amarone

En af Venetos absolutte attraktioner er den meget varierede gastronomi, som ikke mindst er præget af nærheden til Østrig og Balkan. Hver eneste egn og hver eneste by i Veneto har sit eget spisekort. Ved Adriaterhavskysten spiser man utallige fiske- og skaldyrsretter, mens en typisk ret i indlandet er Grigliata mista, grillede kødretter af svin, okse og kylling. Ved Gardasøen serveres der ferskvandsfisk som Luccio in salsa, kogt gedde, og Pesce persico, paneret aborre.

Turen går til Veneto

 • Danske navn: Venetien
 • Beliggenhed: Norditalien
 • Hovedstad: Venedig >
 • Indbyggertal: 4,500.000
 • Klima: subtropisk i det meste af Veneto
 • Areal: 18.000 km²
 • Største byer og indbyggertal: Venedig (270.000), Verona (270.000), Padova (211.000), Vicenza (115.000), Treviso (80.000)
 • Lufthavne: Aeroporto Marco Polo (Venedig), San Giuseppe (Treviso), Valerio Catullo (Verona)
 • Dansk konsulat: Pier Vettor Grimani, Santa Croce 466/G, 1. sal, Venedig, tlf. 041-520 08 22
 • Engelsktalende læger: Ahmed Bouhssine, Via Pigafetta 10, Caorle, tlf. 042 121 00 70; Giampaolo Venchierutti, San Marco 2605, Venedig, tlf. 041 528 55 53
 • Engelsktalende tandlæge: Fabio Caine, Campo San Maurizio, San Marco 2760, Venedig, tlf. 041 522 43 43
 • Engelsktalende hospital: Ospedale Sangiovanni e Paolo, Castello 6777, Venedig tlf. 041 529 41 11

Venetos mest kendte specialitet er Polenta, majsgrød, som enten spises alene eller som tilbehør til kød eller fisk. Men regionen byder også på den særlige venetiske pasta Bigoli, der ofte serveres med forskellige former for ragù (kødsovs) af f.eks. andekød, svampe og ærter.

I de skovrige bjergegne i det nordlige Veneto spises en del vildt, gerne med østrigske indslag som Canederli eller Knödel. En klassisk ret i Vicenza er Bacałà a ła Vicentina, en slags klipfisk, mens Padova byder på Oca in onto, gås marineret i urter og salt. I Valpolicella-området findes en ren lækkerbisken: Brasato all'amarone, oksebøf i amarone. Uhm!

Oste og lækre pølser

Andre delikatesser fra Veneto er oste som Asiago fra Vicenza og Grana Padana. Desuden har Veneto en stor produktion af pølser, ikke mindst Prosciutto Veneto Berico-Euganeo, som fremstilles af det bedste svinekød, og Soppressa, der som regel er tilsat både hvidløg, forskellige urter og rødvin. Efter middagen runder man af med desserten Tiramisu, der er opfundet i Veneto.

Den største kulinariske nydelse er måske den berømte Carpaccio, skiver af råt okse- eller kalvekød serveret alene med rucolasalat, ifølge traditionen opfundet af kokken på Harrys Bar i Venedig, Arrigo Cipriani.

LÆS MERE: – og smut så videre til lækkerierne ved Gardasøen >

Vejret og klimaet i Veneto

Meteo Veneto

Ligesom overalt i Italien er vejret og klimaet i Veneto generelt dejligt, men der er stor forskel på regionens forskellige områder. Som regel er vejret venligt med fine temperaturer langs Adriaterhavskysten og ved Gardasøen, der har ægte middelhavsklima. Marts kan være lunefuld, mens april og maj lokker med forår og temperaturer på 17-22 grader.

← Vejret i Veneto lige nu

I det indre Veneto sørger fastlandsklimaet for, at der generelt er meget varmt vejr om sommeren. Juni, juli og august kan byde på temperaturer over 30 grader, mens maj og september også har sommervejr. På Veneto-sletten omkring Pofloden kan der ofte forekomme tåge.

Efteråret – især september og oktober – er ideelt til storbyferie i Veneto. Den værste varme er aftaget, og vejret er mildt og behageligt. November kan dog give kraftige oversvømmelser i Venedig.

Skiferie i Cortina d'Ampezzo – jetsettets legeplads

Men Veneto er ikke kun vinslotte og fortryllede byer. Helt i nord, ved grænsen til Østrig, ligger Italiens mest fashionable skisportssted, Cortina d'Ampezzo, omgivet af Dolomitternes mest berømte bjergtinder. Her samles Italiens ski-elskende elite hver vinter, og her finder man i skisæsonen Europas højeste koncentration af Ferrari- og Lamborghini-sportsvogne. Men også om sommeren finder turisterne alt, hvad de kan begære af fornøjelser

Cortina d'Ampezzo var vært for de olympiske vinterlege i 1956 og har både isstadion, skihopbakke, bobslædebane og et veritabelt skøjtediskotek – foruden tennisbaner og swimmingpools til dem, der mest er med på skiferien for et syns skyld.

Se mere om Cortina d'Ampezzo >