Verona – yndig, glad og fuld af opera

Verona

Højt oppe i Alperne udspringer floden Adige, og de første mange kilometer styrter den af sted, hele vejen langs Gardasøens østbred gennem den smukke region Veneto. Men i samme øjeblik Adige når til Verona, tager den sig pludselig god tid med nogle ekstra sving, som for at nyde så meget som muligt af den by, som den skænkede rigdom og yndefuldhed.

I år 49 f. kr. gav Julius Cæsar Verona romersk borgerret, og i de næste 200 år voksede den til en by, som med fæstningsmure, teatre og termer kunne måle sig med de ypperste i kejsertiden. I dag er Verona en glad og yndig by, og ifølge et gammelt veronesisk mundheld er indbyggerne en smule gale. Og når folk i Verona selv siger det med et smil, kan de ikke være helt kedelige.

Veronas hjerte – Piazza Bra

Flot vejr over Piazza Bra

Alle seværdigheder i Verona findes i byens hjerte. Lige i centrum ligger den levende plads Piazza Bra med den berømte promenade fra 1770, Liston, som er helt omgivet af fortovsrestauranter og barer, hvor turisterne spiser specialiteter fra Verona og drikker den lokale Amarone-vin, mens de nyder vejret og synet af travle veronesere, der haster over pladsen. Men alt det blegner fuldkommen, når man kaster blikket mod Veronas absolutte top-seværdighed:

Operaen – Arena di Verona

Piazza Bra er først og sidst domineret af den berømte Arena di Verona, det enorme og elliptiske, næsten lyserøde marmor-amfiteater, som er det bedst bevarede i hele verden og sommeren igennem er ramme om den ene vidunderlige opera efter den anden. Alene Giuseppe Verdis Aida er blevet opført næsten 600 gange – og fra juni til september er store dele af Piazza Bra fyldt med enorme kulisser og rekvisitter til aftenens opera.

Operaen – Arena di Verona

Nogle historikere mener, at Veronas arena er opført af romerne omkring år 100 e. kr., mens andre hævder, at grunden er lagt af etruskerne. Jordskælv og oversvømmelser har fået den oprindelige ydermur og den øverste del til at styrte sammen, og desuden har foragtelige tyve gennem århundrederne benyttet amfiteatret som marmorgrube og stjålet sten på sten. Men den indvendige del af arenaen er velbevaret, og det allerbedste er at overvære en opera en lun sommeraften. Hver eneste plads er besat, og i samme øjeblik lysene slukkes, så ouverturen kan begynde, tænder 22.000 tilskuere hver deres lille vokslys eller lighter. Et utroligt syn!

Sæsonen 2020 er aflyst, men i 2021 indledes 25. juni med Mascagnis Cavalleria rusticana og afsluttes 4. september med Verdis Aida. Puccinis Turandot spilles første gang 29. juli. Billetpriserne begynder omkring 22 euro – og hvis man vil se opera i juli, skal man ikke bestille i juni, for der er rift om pladserne. Se program og bestil billetter på www.arena.it. Hold også øje med vejret – i tilfælde af dårligt vejr, bliver aftenens opera aflyst.

Kristne brændes levende

Mens man nyder en frydefuld opera af Puccini, Verdi eller Mozart, kan man lade tankerne flyde tilbage til dengang for 2000 år siden, da underholdningen i arenaen forestodes af slaver, der blev flået af vilde dyr, og kristne martyrer, der levende blev brændt på bålene – alt sammen under veronesernes endeløse jubel. Sådan går historien sin gang – også i Verona.

Shopping i verdens ældste gågade

Shopping i Verona

På Piazza Bra ligger også Veronas rådhus og den gamle hovedvagt, Palazzo della Gran Guardia fra 1610, og herfra udgår byens hovedgade, den livlige og elegante Via Giuseppe Mazzini, der har været gågade siden 1955 og dermed er verdens ældste. Her ligger Veronas bedste modebutikker i prægtige renæssancepaladser med grønne balkoner. Turisterne betragter længselsfuldt butiksvinduerne med dyre Trussardi-tasker og Gucci-sandaler, mens taskenspillere og gademusikanter forsøger at franarre dem en håndfuld euro. Ved 17-18-tiden er hele Verona samlet på Via Mazzini til den traditionelle passegiata, spadsereturen, hvor man ser og bliver set inden aftensmaden.

Julies hus

For enden af Via Mazzini drejer du til højre ad Via Capello, og står straks ved Casa di Giulietta, Julies hus, med den balkon, hvor Romeo og Julie bekræftede deres kærlighed. Men det er en ren konstruktion, opdigtet af Veronas turistkontor, som meget passende har en filial i de samme sale, hvor Romeo og Julie for første gang trådte dansen sammen i 1590'erne. I virkeligheden er huset bare en gammel kro, som intet som helst har at gøre med Shakespeares skuespil, og balkonen blev først tilføjet i 1936. Dertil kommer den detalje, at Romeo og Julie aldrig har eksisteret.

Julies hus med balkonen

Men det bliver historien kun lidt ringere af, og synet af balkonen bringer hvert år unge, elskovssyge turister i Verona i den helt rigtige, romantiske stemning.

Julies grav og de kurrende duer

Det bliver endnu mere romantisk, hvis du besøger Tomba di Giulietta, Julies falske grav i Verona. Sarkofagen er højtideligt udstillet i et kloster i Via del Pontiere. Kustoden kaldes custode dell'amore, og for en håndfuld mønter fremviser han gerne kapellet, hvor broder Lorenzo hemmeligt viede de to unge inden Romeos flugt fra Verona, og fortæller om Julies forfærdelse, da hun vågner og ser sin elskede død. For at fuldende illusionen er den henrivende klostergård fuld af hvide duer, der kurrer kærlighedshungrende rundt om gårdens gamle brønd.

Henrivende Piazza delle Erbe

Hvis du i stedet drejer til venstre for enden af Via Mazzini, når du til den henrivende, rektangulære plads, Piazza delle Erbe, som i oldtiden var Veronas forum. Nu er den grønttorv og om dagen fuld af hvide parasoller, som skærmer de friske grøntsager, saftige frugter og blomsterhavet mod den skærende sol.

Piazza delle Erbe

I denne symfoni af farver og lyde er det herligt at ødsle tiden bort med bare at slentre rundt og nyde vejret og de pragtfulde omgivelser. Men Piazza delle Erbe er allerdejligst om aftenen, når parasollerne er væk, og pladsen folder sig ud i al sin skønhed. Længst borte troner tårnet Torre del Gardello tæt ved det fornemme barokpalads Palazzo Maffei.

Halshuggedes hoveder udstilles

Lige midt på Piazza delle Erbe står et lille gotisk tempel og en marmorbaldakin ved navn Capitello, hvorfra lovene i gamle dage blev forkyndt. Her udstilledes hovederne fra halshuggede forbrydere, og her straffedes falskspillere og gudsbespottere – om sommeren med pisk, om vinteren med at blive smidt i den iskolde fontæne, mens befolkningen i Verona nød den pragtfulde underholdning.

Piazza dei Signori – den smukkeste plads i Verona

Piazza dei Signori – den smukkeste plads i Verona

Fra Piazza delle Erbe smutter du gennem Arco della Costa og ind på Veronas smukkeste plads, den lille fredfyldte Piazza dei Signori (også kaldet Piazza Dante) med de samme fornemme bygninger som på Shakespeares tid. Her ses den yndefulde renæssanceloggia Loggia del Consiglio prydet af statuer af Veronas store sønner, det 84 meter høje tårn Torre dei Lamberti og midt for det gamle Scaligerpalads Palazzo del Governo, hvor Dante var gæst under flugten fra Firenze. Det er man stolte af i Verona, og midt på pladsen hædres Dante med en fornem statue. Nap en aperitif på en af de to små caféer og nyd pladsens stilhed og synet af det gamle fængselstårn, hvor enhver, der mishagede della Scala-fyrsterne, blev smidt i en celle og torteret i årevis.

Den første ærlige mand i Verona

Meget passende kaldes den store bue til højre for paladset Arco della Tortura, fordi den tidligere var behængt med forskellige torturinstrumenter. Gennem buen når man ind på en lille plads med et smukt smedejernsgitter, som beskytter de gotiske grave for Scala-slægten, Arche Scaligeri, med Veronas største fyrste, Cangrande 1.'s rytterstatue som den prægtigste. Få meter rundt om hjørnet ligger Via Arche Scaligeri og paladset, som ejedes af Romeos familie, Montaguerne. På en anden af buerne på Piazza dei Signori står en statue af astronomen Fra Castoro. Statuen blev sat op i 1559, og folkeviddet siger, at når den første ærlige mand i Verona går under buen, taber Fra Castoro sin kugle. Men kuglen sidder stadig på sin plads.

Adige-floden – som en blå silkesløjfe gennem Verona

Som en blå silkesløjfe gennem Verona

Langs Adige-floden løber Via Sottoriva med søjlegange i venetiansk stil og et mylder af antikvitetsbutikker. Her fører Ponte Pietra – desværre ikke den oprindelige, 2000 år gamle stenbro, som tyskerne sprængte på 2. Verdenskrigs næstsidste dag – over den smukt slyngede flod til Teatro Romano, den gamle halvcirkelformede arena fra kejser Augustus' tid.

Ponte Pietra

Når vejret er godt, har man på S. Pietro-højen oven for arenaen det mest fortryllende panorama over Verona. Som en blå silkesløjfe slynger Adige sig om paladserne og campanilerne, og Verona ser så fortryllende ud, at man får lyst til at blive her altid.

Castelvecchio

Tilbage over Adige betages man af Veronas domkirke, Santa Maria Matricolare, og oppe, hvor floden slår sit første sving, knejser den drabelige scaligerborg Castelvecchio, der blev bygget af Cangrande 2. i 1354 og ligner alle dem, man kender fra Gardasøen. Borgen oser af romantik, men de solide mure, tårne og voldgrave havde kun ét formål: at holde fjenderne ude, så man ikke fik hovedet knust af deres sværd og morgenstjerner. Her mødte Scala-slægten sin undergang, men i dag er den museum for de største mestre i Verona som Veronese og venetianere som Tiepolo og Bellini – foruden en seværdig samling af våben og rustninger fra middelalderen.

Rund af med at slikke sol ved Gardasøen – kun 35 km væk >

Turen går til Verona

 • Beliggenhed: Norditalien
 • Region: Verona ligger i region Veneto >
 • Indbyggertal: 270.000
 • Vejr og klima: subtropisk
 • Afstande i kilometer: Gardasøen 35, Venedig 126, Hamburg 1175, København 1411
 • Turister: 3 millioner årligt
 • Turistkontor: IAT Verona, Via Degli Alpini 9 (Piazza Bra), 0039 045 806 86 80, iatverona@provinciadiveronaturismo.it
 • Lufthavn: Valerio Catullo di Verona Villafranca (5 km fra Verona)
 • Dansk konsul: Pier Vettor Grimani, Santa Croce 466/G, 1. sal, Venedig, tlf. 041 520 08 22
 • Hospital: Ospedale Civile Maggiore Borgo Trento, Piazzale Stefani 1, tlf. 045 812 11 11
 • Politistation: Lungadige Galtarossa 11, tlf. 045 809 04 11

Bag borgen ses Ponte Scaligero, som tyskerne også ødelagde, men er genopført af de oprindelige sten. I dag er Ponte Scaligero et af de mest yndede mødesteder for unge, som kysser mellem skydeskårene og nyder synet af deres dejlige by, Verona.

Bekvem parkering

Hvis du er på kør selv-ferie, får du normalt ikke de store problemer med parkering i Verona. Der er flere brede boulevarder med offentlige parkeringspladser rundt om Piazza Bra, hvor operaen ligger. Blå striber langs kantstenen betyder, at parkering er tilladt (men ikke gratis). Gule striber betyder, at parkering kun er for lokale beboere.

Det sikreste er naturligvis at vælge et parkeringshus. 200 meter fra operaen ligger parkeringshuset på Piazza Cittadella – se takster på www.apcoa.it. En anden mulighed er Parcheggio Arena, som ligger i Via M.Bentegodi 8. Se www.sabait.it.

Veneto er vinslotte og renæssancebyer >

Vejret i Verona lige nu

Vejret og klimaet i Verona er normalt behageligt det meste af året. Foråret begynder i marts, og i april er temperaturen i gennemsnit 18-19 grader. Af og til kan dog komme korte regnskyl.

Maj byder på balsamisk vejr og omkring 25 grader, mens juni, operasæsonens start, byder på mellem 28 og 30. Ud på aftenen bliver det mærkbart køligere, så medbring en let sommerbluse eller sommerblazer til at supplere hørskjorten, nederdelen og sandalerne. I juli og august kan vejret i Verona være kvælende varmt med +30 grader som det normale – og lige når man savner det allermest, åbner himmelen sig og sender på kort tid kaskader af svalende regn ned. Den slags skybrud varer dog kun kort, og få minutter efter dufter Veronas nu renskurede paladser og pladser igen af sol og sommer.

I september og oktober byder vejrudsigten stadig på sol og temperaturer på 20-25 grader. Byen er også mindre overfyldt, så hvis ikke man primært kommer for operaernes skyld, er forår og efterår faktisk de bedste tidspunkter at holde ferie i Verona.

Scala-slægten – og et strejf af Veronas historie

Oppe på S. Pietro-højen byggede østgoterkongen Theoderik efter Romerrigets fald sit palads, som siden blev overtaget af den rå langobarderkonge Alboino, der blev begravet under en trappe i paladset, efter at hans kone havde myrdet ham. I de kommende århundreder afløste talrige tyranner hinanden, bl.a. den grusomme Berengar, indtil den forstandige della Scala-slægt endelig i 1262 fik magten i Verona. Under den største af dem, den kloge og tapre Cangrande 1., hvis navn betyder den store hund, blev Verona hovedstad for en stor stat, og han fyldte byen med kirker og paladser, mens handelen og industrien blomstrede. Men da Cangrande en smuk sommerdag var ved at spise et æble, døde han pludseligt, kun 38 år gammel. Scala-slægten herskede frem til 1387, da Visconti'erne fra Milano erobrede byen, og for at sikre sig beskyttelse gav Verona sig i 1405 frivilligt ind under Venedig og var de næste 400 år en del af den venetianske republik.