Viareggio – Ligurerhavets perle

Viareggio

Viareggio er den klassiske italienske badeby – skøn, dekadent og med en intens stemning fra tiden, før verden gik af lave. En berømt forlystelsesmetropol, der opstod organisk, efter at ferierende englændere opdagede stedet i 1800-tallet, helt anderledes end de kunstige destinationer med betonhoteller, man især finder på Adriaterhavskysten. I Viareggio er elegancen intakt, og selvom Anden Verdenskrig gik hårdt ud over byen, finder man stadig de smukke badeanlæg og jugend-villaer. Den kilometerlange, fine sandstrand er fyldt med en skov af parasoller i lange rækker, og bag dem løber strandpromenaden med blomsterrabatter og hoteller i engelsk rivierastil, mens lystyachter i millionklassen vugger i den mondæne havn. Bag byen knejser duftende pinjeskove og de statelige Apuanske Alper og giver hele området karakter.

Stranden i Viareggio

I Viareggio får du faktisk lidt af det hele: en perfekt badeferie med shopping og hektiske natklubber midt i et naturparadis. Dagsordenen er daseri og livsnyderi. Kun storbystemningen mangler, men alle seværdighederne i Pisa, Lucca og Firenze er inden for kort køreafstand.

Viareggios gyldne, børnevenlige strand

Den brede og gyldne strand, der hører til den toscanske riviera og også er kendt som Versilia-kysten, strækker sig over 18 km til Forte dei Marmi med bjergene i baggrunden. Hele Toscanas nordlige kyst består faktisk af lavvandede og børnevenlige sandstrande med strandpromenader. Lange strækninger ejes af hotellerne, som opkræver uhyrlige formuer for udlejning af liggestole, parasoller og brusere. En stor del af stranden er dog offentlig, og selv om der er mange badegæster, er der altid rigelig plads.

Viareggios berømte strandpromenade

Bag stranden løber den 3 kilometer lange, elegante og palmesmykkede strandpromenade med hotel efter hotel samt et utroligt udvalg af butikker, barer, restauranter, natklubber, biografer og kunstgallerier. Hvis du skal bo på hotel i Viareggio, er det sandsynligvis her. Som regel finder man finder ud af, at hotellet har aftaler med restauranter og barer, der giver hotellets gæster rabat. De fleste strandbarer og spisesteder har dog kun åbent i højsæsonen, ligesom stranden kun bliver rengjort om sommeren.

Den stakkels Shelley

Viareggios smukke strand er dog også kendt for en sørgelig begivenhed. 8. juli 1822 sejlede den romantiske engelske digter Percy Shelley ud i en lille båd og forsvandt. Da liget en måned senere blev fundet skyllet op, blev det efter Shelleys eget ønske brændt på stranden.

Hektisk natteliv

Man keder sig aldrig i Viareggio. Alene en slentretur på strandpromenaden er en vidunderlig oplevelse. Nyd en espresso på en bar eller spis frokost på en restaurant og shop i et væld af butikker – hvis du da ikke vil nøjes med bare at indsnuse atmosfæren. Om aftenen er promenaden skueplads for italienernes traditionelle passeggiata, den langsomme spadseretur frem og tilbage, som går ud på at se og blive set.

Viareggio er rent livsnyderi

Desværre blev de fleste af Viareggios historiske bygninger ødelagt under Anden Verdenskrig, og den eneste tilbageværende seværdighed er tårnet Torre Matilde fra 1541, der blev opført som værn mod arabiske sørøvere. Byens centrum er derfor moderne og anlagt i den ucharmerende amerikanske ”gitterstil" med gågader og utallige butikker med sko, designertøj og kunsthåndværk samt et permanent marked. Hertil kommer utallige forlystelsesetablissementer. Hvis du søger et heftigt natteliv, er du kommet til det helt rette sted. Viareggio er faktisk kendt for sine smarte pianobarer og livlige diskoteker. Barer og restauranter er åbne til langt ud på natten, og strandpromenaden er stort set døgnet rundt fyldt med mennesker.

Seafood og lystyachter

Viareggios havn

Udover at være et ferieparadis er Viareggio, der opstod som fiskerflække i 1100-tallet, i dag en velstående industriby. Byen er opdelt af Burlamacca-kanalen (øverste foto), og en løftebro forbinder selve byen og stranden i nord med havnen i syd. Hver morgen sejler fiskerbådene ind i kanalen med nattens fangst og sælger frisk fisk direkte fra rælingen. Lige før frokosttid ankommer en af Viareggios attraktioner, den såkaldte "fish og chips”-båd, mens en lang kø venter ved broen. Syd for kanalen ligger både den vigtige industrihavn og en stor og travl lystbådemarina. Hele denne del af Viareggio er nærmest ét stort skibs- og bådeværft, hvor blændende dygtige skibsbyggere bl.a. konstruerer eksklusive, luksuøse lystyachts, der beundres i hele verden.

Turen går til Viareggio

 • Region: Viareggio ligger i Toscana >
 • Indbyggertal: 64.000
 • Klima: subtropisk
 • Afstande i kilometer: Pisa 22, Lucca 29, Firenze 118, Genova 138, Hamburg 1371
 • Lufthavn: Aeroporto Internazionale di Pisa (Galileo Galilei), 2 km syd for Pisa
 • Flyvetid fra København: 2 timer 40 minutter
 • Politistation: Via Nino Bixio, 0584 46543
 • Hospital: Ospedale Versilia, Strada Statale 1 Via Aurelia 335, Camaiore, tlf. 0584 6051
 • Engelsktalende tandlæge: Robert Roy, Via S. Cecilia 2, Pisa, tlf. 050 540 198
 • Taxi: Tlf. 0584 47000
 • Billeje: Europcar Viareggio, Via Aurelia Nord 143, tlf. 0584 962936; Hertz, Viale Giosuè Carducci 26, tlf. 0584 564499
 • Turistkontor: Viale Giosuè Carducci 10, tlf. 0584 962233
 • Cykeludlejning: Burlanolo Di Francesconi Massimiliano, Viale Capponi, tlf. 0584 49991
 • Sprogskole: Centro Culturale Giacomo Puccini, Via Amerigo Vespucci 173, tlf. 0039 0584 43 02 53, infopack@centropuccini.it
 • Dansk konsul: Alessandro Berti, Via dei Servi 13, Firenze, tlf. 055 21 10 07

Viareggios karneval

I februar og marts afholdes Viareggios karneval, der er blevet fejret siden 1873 og nu er det største i Italien. Over 800.000 tilskuere ankommer fra nær og fjern for at se på blomsteroptog og kæmpemasker. Karnevalet strækker sig over fem weekender, og hvis du vil være med, skal du reservere hotelværelse i god tid – de er altid helt bookede i karnevalsperioden.

Andre oplevelser

Der sker altid noget i og omkring Viareggio, og turistkontoret oplyser gerne om aktiviteter i sommermånederne. I den sidste uge i august afholdes Barga Jazz Festival i den lille by af samme navn. 4 kilometer fra Viareggio ligger Torre del Lago, hvor Giaccomo Puccini blev født. Hans hus er åbent for offentligheden, og hver sommer afholdes her den berømte Puccini Festival – se mere under Lucca >

Viareggios omegn er også velegnet til aktiv ferie. Kystområdet er helt fladt og omgivet af fyrreskove, med små marinaer og strande. Her ligger gamle byer som Pietrasanta og Massa med badestederne Marina di Pietrasanta og Marina di Massa. Ved Carrara findes marmorbruddene, hvor Michelangelo udvalgte råvarerne til sine mesterværker. Inde i landet breder det smukke Garfagnana-område sig, med skove af kastanje- og akacietræer, der leverer en pragtfuld honning. De små historiske byer Castelnuovo di Garfagnana og Coreglia Antelminelli er også et besøg værd. Viareggio ligger også fint for udflugter til andre af Toscanas kendte byer. Både Pisa og Lucca er inden for 30 minutters kørsel, og der er kun en time til Firenze.

Toscana er romantik, renæssance og hvirvlende ildfluer >

Elever fra sprogskolen studerer på stranden

Der er gode muligheder for at leje cykel i Viareggio. Hvis du elsker mountain biking eller trekking eller bare gerne vil udforske de middelalderlige bjerglandsbyer og nyde den blændende udsigt, lokker De Apuanske Alper lige bag byen.

Attraktiv sprogskole

Viareggio er også et godt sted at lære italiensk, og her ligger en af Toscanas mest attraktive sprogskoler, Centro Culturale Giacomo Puccini. Skolen tilbyder en bred vifte af sprogkurser fra standardprogrammet til individuel undervisning mv. Her mødes unge fra hele verden i sommerhalvåret for at lære italiensk sprog og studere italiensk kultur i det skønneste vejr og kun 500 meter fra stranden. En herlig oplevelse, som man husker resten af livet. Adressen er Via Amerigo Vespucci 173, tlf. 0039 0584 43 02 53, e-mail infopack@centropuccini.it.

Vejret og klimaet i Viareggio

Vejret og klimaet i Viareggio er i hele sommerhalvåret pragtfuldt. En af de bedste måneder at besøge Viareggio er maj, hvor vejret er dejligt uden at være for varmt. Badevandstemperaturen er allerede fin – i hvert fald for en dansker. Juni, juli og august byder på 32-33 grader og ofte endnu mere, med juli som den varmeste måned. Sommernætterne er dog dejligt kølige. Om efteråret (især oktober og november) kan det på grund af bjergenes nærhed til kysten regne kraftigt. Om vinteren varierer temperaturen meget (fra 4-5 grader og helt op til 14-15), og der kan forekomme nattefrost. Havet og bjergene giver en del blæst, og de sydøstlige vinde Libeccio og Ponente raser ofte i to-tre dage i træk og kan udvikle sig til alvorlige storme. Især om sommeren kan Viareggio have en høj luftfugtighed.

Sådan rejser du til Viareggio

Med kun 25 minutters kørsel til den store lufthavn i Pisa er det let at rejse til og fra Viareggio. Desuden er byen en stor station på den vigtige Genova-Rom jernbanelinje. Viareggio er også lettilgængelig i bil, eftersom motorvej A12, Autostrada Azzurra, der løber langs med middelhavskysten, fører helt ind gennem byen. Både indbyggerne og bystyret er glade for turisterne, så der er rigeligt med parkeringspladser i og omkring centrum.