Molise – her står tiden stille

Molise

Molise er ikke på nogen måde en af Italiens store regioner – geografisk er det den næstmindste, og heller ikke hvad angår seværdigheder og andet af interesse for turister skiller Molise sig ud. Til gengæld byder Molise, der indtil 1963 sammen med Abruzzo udgjorde regionen Abruzzerne, på en rå autenticitet, som man andre steder skal lede længe efter. Det meste af Molise ser ud på samme måde som for 100 år siden: et naturskønt, tyndt befolket bjergland med små, maleriske landsbyer, som tiden tilsyneladende er gået uden om, og hvor livet leves, som det skal – adstadigt, nydende og i fred og ro. Nogle steder går indbyggerne endda stadig i folkedragter. Langs Adriaterhavskysten er der gode strande ved Termoli, men badegæsterne består stort set kun af italienere, hvilket giver Molise et langt mere ægte præg.

Termoli

Charmerende Termoli

Termoli, der oprindeligt er anlagt på et næs ud i Adriaterhavet, er Molises største kystby. Selvom Termoli som ferieresort er fyldt med trattoriaer, diskoteker og barer, byder den på en vis underspillet charme og er utvivlsomt Molises mest attraktive by. Langs Adriaterhavskysten glimter kilometerlange sandstrande, og ude på næsset lokker den velrestaurerede gamle bydel med middelalderhuse, krogede og snævre gader og dejlige udsigter over havet.

Den største seværdighed er Frederik 2.’s dystre borg, Castello Svevo di Termoli, der med sin beliggenhed helt nede ved stranden siden 1200-tallet har vogtet adgangen til byen. Fra borgen følger man strandpromenaden, drejer til højre ad Via Federico II di Svevia og står et øjeblik efter på Piazza Duomo med den romanske domkirke fra 1100-tallet. Turistkontoret findes på Piazza Bega 42. Termoli er også afgangsby for færger til de smukke Tremiti-øer. Se afgangstider og book billetter på www.navlib.it.

Syd for Termoli ligger en enklave af albanske landsbyer, der blev anlagt af indvandrede albanere i 1400-tallet. Dialekten er totalt uforståelig for fremmede, og landsbyerne er mest kendte for deres gamle oksekærreløb. Mens indbyggerne hepper på fra hesteryg, trækkes kærrerne af tyre rundt ad den traditionelle rute med det hellige kors ombord. Absolut en oplevelse, hvis vejen kommer forbi. Løbene afholdes 30. april i landsbyen San Martino in Pensilis, 3. maj i Ururi og pinsemandag i Portocannone.

Campobasso, Molises hovedstad

Campobasso

Molises hovedstad er Campobasso, der med sin beliggenhed i 700 meters højde midt inde i Appenninerne kan blive uhyggeligt kold om vinteren, og som udover en diminutiv historisk bykerne er grim, fuld af moderne skrammelbyggerier og næsten ligegyldig for turister. Oven for byen knejser 1400-tals-slottet Monforte, der er mere imponerende på afstand end tæt på. Hvis du alligevel besøger Campobasso, så se de romanske kirker San Giorgio og San Bartolomeo i den gamle bydel samt Museo Samnitico i Via Chairizia 12 med arkæologiske artefakter fra bl.a. samnitterne.

Kombiner med en tur til søsterregionen Abruzzo >

De romerske ruiner ved Saepium

Saepium

Smut hellere 20 km sydvest for Campobasso til landsbyen Altilia og se den romerske ruinby Saepium, som er en af de bedst bevarede i Molise og hele Italien, men næsten upåagtet af turisterne. Saepium blev ødelagt af arabiske røvere i 800-tallet, men tre af de fire oprindelige byporte har overlevet, og man kan stadig se de to hovedgader, arenaen samt meget mere. Lad tankerne glide tilbage til dengang, da Romerrigets pragt stadig herskede i Molise, og smut derefter 15 km mod nordvest til Monti del Matese-bjergryggen, hvor den lille by Bojano er et godt udgangspunkt for vandreture. Længere oppe, i 1400 meters højde nær grænsen til Campania, ligger Campitello Matese, et mindre skisportssted med betonhoteller, udlejning af ski og mountainbikes etc.

Turen går til Molise

  • Beliggenhed: Syditalien
  • Hovedstad: Campobasso
  • Klima: subtropisk
  • Areal: Molise omfatter 4.438 km²
  • Indbyggere: 313,000
  • Største byer m/indbyggertal: Campobasso 49.000, Termoli 32.000, Isernia 22.000
  • Afstande i km (fra Campobasso): Napoli 182, Rom 229, Hamburg 1878, København 2070
  • Nærmeste lufthavne: Foggia (Apulien), Napoli (Campania)
  • Dansk konsul: Erik Klingenberg, Piazzale Stazione Marittima, Napoli, tlf. 081 551 22 11, consulate@klingenberg.it

Triste Isernia

Isernia er Molises tredjestørste by, men det gamle centrum er næsten udslettet af gentagne jordskælv, og byen består derfor hovedsagelig af grufulde betonbygninger. Det bedste ved Isernia er faktisk udsigten over Molise, der i klart vejr er betagende. Derudover rummer Isernia en enkelt seværdighed, nemlig en 700.000 år gammel landsby, som er en af de ældste kendte menneskelige beboelser i Italien og hele Europa. Få info hos turistkontoret, Palazzo della Regione, Via Farinacci 9, og se også Museo Paleolitico di Isernia i Località La Pineta.

Isernias omegn er mere interessant. Ved Pietrabbondante, 30 km nordøst for byen, ses resterne af et samnitisk tempelkompleks fra 2. århundrede f.Kr., og nord herfor har bjergbyen Agnone i århundreder været berømt for sin produktion af klokker, bl.a. til Peterskirken i Rom. Der findes sågar et klokkemuseum, Museo Storico della Campana (se mere på www.campanemarinelli.com). 30 km nordvest for Isernia knejser Abbazia di San Vicenzo al Volturno, der i 800-tallet var et kulturelt centrum i Molise med pragtfulde byzantinske fresker.

Smut over grænsen og nyd Apuliens vidunderlige, gyldne sandstrande >

Meteo Molise

Molises vejr og klima

Vejret og klimaet i Molise er dejligt, og om sommeren kan det blive meget varmt. Temperaturen i juni, juli og august er i gennemsnit omkring 25 grader, men kan sagtens flyve i vejret. Som altid er der dog køligere langs kysten og i bjergene. Om vinteren kan der indtræffe særdeles kolde dage, og i bjergegnene falder der jævnligt sne – Campobasso er således berygtet som Italiens koldeste regionshovedstad.

Samnitterne og Ndocciata

Molise flyder med arkæologiske vidnesbyrd om områdets oprindelige beboere, den krigeriske stamme samnitterne, der gjorde hård modstand mod den romerske ekspansion og først måtte overgive sig i år 290 f.Kr. Hvert år juleaftensdag afholder Isernia juleparaden Ndocciata, et fakkeloptog, hvorunder byernes indbyggere klædt i historiske dragter bærer en slags fakler, de såkaldte ndocce, gennem gaderne, mens kirkeklokkerne ringer, og de forskellige kvarterer kappes om at fremvise de flotteste ndocce.

Mad og gastronomi

Gastronomien i Molise er ikke spor opsigtsvækkende, men rustik og præget af regionens placering mellem nord og syd. En af favoritterne er lammekød, der er basisingrediens i talrige retter. Andre specialiteter er pecorino (fåreost) og pastaretter med ragu af lam eller svin og godt krydret med peperoncini, de små, røde chilipebre. Den største overraskelse er Molises lille produktion af superb olivenolie, der regnes blandt Italiens bedste.