Med sensuel elegance: italiensk mode

Italiensk mode er sensuel elegance

I Italien er tøj ikke bare noget, man tager på for at holde varmen. Italienere har et helt andet forhold til mode end de fleste nordeuropæere, og hele deres tilværelse handler om at fare una bella figura – at gøre en god figur. Elegance ligger italienerne i blodet, og de fleste vil hellere spare på alt andet end den nyeste mode. I Italien betyder den ydre fremtoning alt, og det forventes i enhver sammenhæng, at man er i besiddelse af en sikker sans for mode, en velplejet frisure og elegante sko. Både på jobbet, i supermarkedet og i fritiden. Og det gælder alle, fra studerende og forretningsmænd til politikere fra alle fløje. For nogle år siden blev formanden for det italienske socialistparti DS, Massimo d'Alema, kåret til Støvlelandets bedst klædte mand. Noget lignende vil næppe nogensinde overgå en dansk venstrefløjspolitiker.

Mode er en national passion

Mode er en national passion

Mode er nærmest en national passion i Italien, og for at se de nyeste trends behøver man blot at kaste et blik rundt på pladser og gader. Hold øje med timerne mellem kl. 18 og 20, hvor det er tid til den traditionelle passeggiata (spadseretur) på byens hovedstrøg. La passegiata går simpelthen ud på at vise sig frem, blive beundret og selv at beundre – diskret. Men for en italiener drejer mode sig om at fremhæve sine bedste sider og skjule de mindre heldige. En italiener vælger altid tøj, som særligt klæder hende eller ham, og som ikke bare er moden lige nu, men klassisk, holdbart og ægte.

Milano – shopping, der overgår alle dine fantasier >

Berømte italienske modedesignere

Det er derfor ikke så underligt, at nogle af verdens bedste modedesignere kommer fra Italien. I det meste af 1900-tallet har italienske mænd og kvinder haft nogle af de dygtigste og mest trendsættende designere til at sætte stilen, uanset om det gælder tøj, parfume, sko, smykker eller hår.

Smut til Capri og nap et par håndsyede Canfora-sandaler >

Sandaler fra Canfora

Italiensk mode blev for alvor verdenskendt i 1950'erne, da det internationale jetset fik øjnene op for feriedestinationer som Capri og den italienske riviera. Den franske mode var alt for sofistikeret og tung, mens moden i Italien var mere afslappet, venlig og enkel – som en glad Chianti over for en tung Bordeaux.

Capri-sandaler og kjoler uden trusser

En af pionererne var designeren Emilio Pucci, som kreerede overraskende elegant, kvindelig og sensuel mode til hele verden. Det var et helt anderledes look med lette kjoler, som var beregnet til at blive båret uden undertøj. Til den sofistikerede kvinde på ferie skabte Canfora sandaler, som var de smukkeste, man nogensinde havde set på bare fødder. Dronninger, prinsesser og filmstjerner fra hele verden måtte eje de dyre og lette sandaler, som giver en fejende flot gang, selvom hælen er helt flad.

Siden er italienske mænd blevet privilegerede med jakkesæt fra Ermenegildo Zegna, mens Valentino og Gucci har leveret eksklusiv damemode. Det afdæmpede og elegante look har Armani sørget for, mens Versace har redefineret begrebet glamour. Zara har sat en ære i at gøre italienerne smukke i dagligdagen, og Sergio Rossi har skabt udsøgte sko, støvler og sandaler til de italienske kvinder. I modekredse over hele verden nævnes navne som Prada, Ferragamo, Gianfranco Ferre, Bottega Veneta, Trussardi, Prada og Roberto Cavalli med tilbageholdt åndedræt og ærefrygt i stemmen.

Selv Hollywood har hyldet italienernes sans for mode, og når filmstjernerne promenerer på den røde løber, er de som regel klædt i tøj og smykker fremstillet i Italien.

Elegante kvinder med attitude

Italiens elegante kvinder

Mange skandinaviske kvinder på ferie i Italien bliver ramt af akutte anfald af mindreværdskomplekser, første gang de sætter deres ben i en italiensk storby. De italienske kvinder er blandt de mest elegante i verden med perfekt tøj, frisure og makeup – og selvfølgelig smukt pedicurerede tånegle i sexede sandaler.

Tradition for forførelse

Den slanke italienske kvinde, der ubesværet skridter ned ad en brostensbelagt gade i de seneste ultrahøje stiletter eller wedges med sit perfekt klippede hår bølgende i brisen, er indbegrebet af den typiske italienske attitude: Påklædningen er udvalgt med stor omhu og selvtillid, men virker naturlig og ukunstlet. Denne attitude kommer af århundreders tradition for forførelse og raffineret spil mellem kønnene. Italienske kvinder elsker at vise sig frem, men på en individualistisk, underspillet facon. Tøjet sidder altid perfekt, men giver stadig mulighed for sensualitet og bevægelse.

For italienerne handler mode i virkeligheden slet ikke om tøj. Italiensk mode er et spørgsmål om sofistikeret attitude. Italienere har evnen til at udstråle en ophøjet form for skødesløshed – indstuderet og spontant på én og samme tid.

Modebevidste mænd

De italienske mænd er mindst lige så godt med, når det gælder modebevidsthed. En italiensk mand bruger gerne det meste af sin indkomst på mode og klassiske sko, og mange tager et ekstrajob udelukkende for at kunne finansiere de dyre mærkevarer – som derefter med stolthed promeneres på gader, restauranter og natklubber. Desuden sparer de unge mænd mange penge ved at blive boende hjemme hos deres forældre til langt op i trediverne og har derfor så meget mere tilovers til den nyeste mode.

Italienske mænd er lige så modebevidste som kvinderne

Shorts hører hjemme på stranden

Det er utænkeligt at se en italiensk mand i joggingtøj offentligt, og kun helt unge i storbyerne finder på at gå i korte bukser på gaden – selv i den værste sommervarme. Shorts og gummisko hører hjemme på stranden, eller når man dyrker sport. Det ville også være umuligt at opleve en italiensk politiker eller en forretningsmand uden jakke og slips og en helt igennem ulastelig påklædning. I fritiden kan jeans sagtens gå an, men altid kombineret med et par lækre, brune lædersko. Faktisk er italienske mænd så forfængelige, at de for ikke at tynge blazerjakken unødvendigt ned bærer små, lette æsker med vokstændstikker – i stedet for en almindelig, "tung" tændstikæske eller lighter.

Modebutikkerne ligger dør om dør

Elegante sko og støvler hos Sergio Rossi

De store italienske modehuse hører især hjemme i Milano, Rom og Firenze. Milano er kendt som Italiens modehovedstad med designere som Versace, Prada, Armani og Dolce & Gabbana, mens Bvlgari, Fendi og Laura Biagiotti har hovedkvarter i Rom. Salvatore Ferragamo, Gucci, Roberto Cavalli og Emilio Pucci ligger i Firenze. I disse og andre storbyer ligger mode- og skobutikkerne så tæt, at man sagtens kan få en hel uge til at gå med shopping og stadig have fornemmelsen af, at der var mange dejlige butikker, man ikke nåede at se. Indenfor få meter kan man nemt finde adskillige forretninger med mode, sko og accesories, som man må og skal eje. Det er en rigtig god idé at vente lidt, inden man køber den dyre taske til 500 euro – for i den næste butik er der med garanti én, man endnu hellere vil have!

Shopping i Milano

Prøv de mindre modefirmaer

Alle kender navnene på de verdensberømte italienske modedesignere. Men der findes hundredevis af mindre tøj- og modefirmaer i Italien, som bare ikke er kendte i Danmark – endnu. I Firenze ligger f.eks. modefirmaet Lotti, som producerer både tøj og accessories, som ikke kan købes her i landet, men som har samme lækre kvalitet som de store, kendte designeres.

Ligeledes er der små, familiedrevne skomagere i næsten hver eneste lille by. Navnene er som regel ikke kendt uden for byen, men kvaliteten er ofte høj – og til en langt lavere pris end de store, verdenskendte mærker. Prøv at kigge i sidegaderne og find de "skjulte" skobutikker, hvor skoene bliver produceret i baglokalet. Hvis man kigger godt efter, kan man gøre et kup.

I Firenze flyder det med nøgne mænd på gaden >

Lækre italienske modedesignere

Prisniveauet på mode i Italien er generelt som i Danmark, men varierer fra by til by. Nogle varer er billigere i Italien, og man kan som sagt finde små modefirmaer med høj kvalitet til små penge. Normalt har modebutikkerne udsalg i januar og i juli. Husk, at italienske størrelser er to-tre numre mindre end danske – hvis du f.eks. bruger 38, skal du i Italien bede om 42 eller 44. Det gælder dog ikke for sko.

Mode på markederne

De fleste byer har et marked, hvor man kan købe både tøj, bælter, slips, tasker og meget andet. Kvaliteten er meget svingende, men hvis man ser sig lidt for, kan man gøre et godt køb – og man er velkommen til at prutte om priserne. Men undgå kopiprodukter. Italien gør meget for at beskytte sin modeindustri, og derfor vanker der skrappe bøder for både at købe og sælge kopivarer. Det kan nemt blive en kedelig overraskelse efter en ellers fin shoppingtur.

Outlets

Mange steder i Italien kan man i såkaldte outlets købe dyr mode til favorable priser. I den lille by Leccio Reggello syd for Firenze ligger det store outlet The Mall, hvor både Gucci, Bottega Veneta, Armani, Sergio Rossi og mange andre modefirmaer har separate butikker. Regn ikke med at få varerne gratis eller med at finde lige netop den taske, du har set til dyre penge i byen. Men måske kan du finde noget andet, som er næsten lige så godt – til en lavere pris.