Lucca – den lille elskelige renæssanceperle

Lucca

Man bliver så indtaget i lille elskelige Lucca, at man har svært ved at rive sig løs. Selvom Lucca ikke har nær så mange berømte seværdigheder som Firenze eller Siena, er byen så charmerende og fuld af personlighed, at man får lyst til at slå sig ned. Lucca er i den grad typisk toscansk med kirker og piazza'er, som man se. Men ingen anden stad i Toscana er så fuldstændigt indesluttet af en velbevaret ringmur som Lucca. Den fire kilometer lange og 12 meter høje mur, der er fra 1500-tallet og har 10 pileformede bastioner, er i dag beplantet med skyggefulde træer, som danner en yndet promenade, hvorfra man skiftevis ser ned over den gamle by og ud over det omgivende, frugtbare land. Bag muren er Lucca én stor middelalder- og renæssanceperle uden moderne skrammelbyggerier – men nyd først den fem kilometer lange tur rundt om byen for at få det helt rigtige indtryk.

Domkirken og Luccas stolthed

Piazza San Martino med domkirken

Luccas centrum er Piazza Napoleone med det smukke Palazzo della Prefettura fra 1578, og på nabopladsen Piazza San Martino står domkirken San Martino med sin asymmetriske facade og et lille ottekantet tempel på bagsiden. Her opbevares Luccas stolthed, Il Volto Santo, et lille trækrucifiks fra Libanon. Med hjælp fra en engel blev det udskåret af Nikodemus, som havde overværet korsfæstelsen, og krucifikset er derfor et øjenvidneportræt af Jesus. En biskop fandt det på en rejse til Det hellige Land og kastede det i havet i det håb, at det ville drive i land i Italien. Det gjorde det naturligvis – og hvert år 13. september bliver krucifikset båret i procession gennem Lucca fulgt af tusindvis af levende lys. Domkirken rummer desuden talrige kunstværker, heriblandt Tintorettos Sidste Nadver.

Bryllupskagen San Michele in Foro

San Michele in Foro

Luccas førende middelalderbygmester var Guidetto da Como, og i 1200-tallet skabte han både domkirkens facade og den endnu prægtigere, fantasifulde San Michele in Foro på Piazza San Michele. Navnet kommer af, at her lå det gamle romerske forum, og her forsøger gotikken at bane sig vej gennem den tunge romanske stil: Det liggende gør forsøg på at rejse sig. Den levende facade, der ligner en bryllupskage, er en oplevelse i sig selv med sine gennembrudte murmasser og vidt forskellige søjler.

Arkitektonisk uvederhæftighed

Der er dog tale om en arkitektonisk uvederhæftighed: Fra siden ser man, at facadens to øverste etager er ren kulisse. Selve kirken er en solid blok med buer på halvsøjler og en loggia ovenover, og end ikke Orvietos domkirke har et rigere marmorarbejde. Nogle af søjlerne er af broget marmor, andre snoede, mens atter andre er rene skulpturværker; alle står frit og danner en dyb loggia i hver etage uden at tage lyset fra vinduerne, og over alle kapitæler ses udhuggede hoveder. Etagerne afsluttes med fint dekorerede gesimser i sort marmor. På gavlens top står en naiv Skt. Mikael og lanser en drage med den ene hånd, mens den anden bærer den korsprydede verdenskugle, og på hjørnerne blæser marmorengle i basuner. Vi tilgiver derfor facadens bedrag og fryder os over dens skønhed, som kirken ligger der på sine lave marmortrin i en stor åben firkant af okkerfarvede huse på ærbødig afstand. Indenfor er San Michele proppet med værker af mestre som Luca della Robbia og Filippino Lippi.

Restaurant i Lucca

Shopping i Via Fillungo

Selvom Lucca ikke er en egentlig storby, er den fuld af shopping-muligheder, og næsten præcis nord-syd løber den lange, snævre gågade Via Fillungo, hvor luccheserne inden aftensmaden slentrer langs lokkende restauranter, mondæne butikker og historiske palæer med magisk charme. I Via Fillungo 58 ligger den berømte Caffè di Simo i jugendstil, hvor komponisten Giacomo Puccini, der blev født i Lucca i 1858, drak grappa og røg stærke Toscano-cigarer, mens han nød synet af byens smukke kvinder og nørklede med sine operaer.

Du skal se meget mere af frydefulde Toscana >

Piazza dell'Anfiteatro

Piazza dell'Anfiteatro

I romertiden havde Lucca også et amfiteater, hvis form tydeligt ses på det ovale, maleriske torv Piazza dell'Anfiteatro (eller Piazza del Mercato), som ligger i byens nordlige del, lige øst for Via Fillungo. I dag er den lille plads et af Luccas samlingspunkter med små trattoria'er og slentrende turister. Lidt længere mod øst ligger Piazza San Francesco med den smukke 1200-talskirke af samme navn. Resten af byen er et mylder af krumme og smalle gader flankeret af gamle paladser og en overflod af endnu flere seværdige kirker, bl.a. San Frediano og San Pietro Somaldi.

Det vidunderligste vue over Lucca

Torre Guinigi

I Via Sant'Andrea knejser tårnet Torre Guinigi, og når man har forceret de 230 stejle trappetrin får man det vidunderligste vue over Lucca i skyggen af en lille håndfuld stenege. En lidt mindre udfordring er 1200-talsklokketårnet Torre delle Ore i Via Fillungo, hvor der kun er 207 trin til toppen.

Kronprinsens tabte kærlighed

Da den danske kronprins Frederik, den senere kong Frederik 4., i 1692 var på rejse i Italien, mødte han den skønne adelsfrøken Teresa Trenta ved et bal i Lucca. Kronprinsen blev så forelsket, at han sendte hende sit portræt, og hendes svar, et lille krucifiks, opbevares i dag på Rosenborg Slot i København. Teresa blev senere nonne i Firenze, men selv efter at han var blevet gift og konge af Danmark, kunne Frederik ikke glemme sin ungdoms elskede og besøgte hende senere i smug i klostret.

Oplevelser og aktiviteter

Man kan sagtens holde en hel ferie i Lucca uden at kede sig. Byen ligger ved foden af de Apuanske Alper med fine muligheder for trekking og vandreture. Desuden er der kun en halv times kørsel til mondæne Viareggios lange, gyldne badestrande.

Puccinimuseum og Puccinifestival

Lige ved siden af Piazza Napoleone ligger Teatro del Giglio, hvor Puccini i sin ungdom arbejdede som pianist, og her spilles hans operaer flittigt sæsonen igennem. Hans beskedne barndomshjem, som nu er museum, kan ses i Corte San Lorenzo 9, på hjørnet af den lille, hyggelige Piazza Cittadella. Pladsen prydes af en siddende bronzeskulptur af mesteren.

I juli eller august må man ikke gå glip af operasæsonens højdepunkt, den romantiske udendørs Puccinifestival, som hvert år afholdes i Torri del Lago, 25 kilometer fra Lucca. Normalt er det klogt at bestille billetter i forvejen på www.puccinifestival.it.

Turen går til Lucca

 • Region: Lucca ligger i Toscana >
 • Indbyggertal: 84.000
 • Klima: subtropisk
 • Afstande (km): Pisa 24, Firenze 81, Hamburg 1392, København 1680
 • Lufthavn: Galileo Galilei i Pisa (24 km), Amerigo Vespucci i Firenze (81 km)
 • Hospital: Ospedale Campo di Marte, Via dell'Ospedale, tlf. 0583 97 01
 • Døgnåbent apotek: Piazza Curtatone
 • Politistation: Via Cavour 120
 • Taxi: Piazza Santa Maria, tlf. 0583 49 41 90
 • Biludlejning: Hertz, Via Catalani 59; Avis, Viale Luporini 136
 • Cykeludlejning: Piazzale Verdi og Piazza Santa Maria
 • Turistkontor: Piazza Napoleone, tlf. 0583 91 99 41
 • Dansk guide/tolk: Louise Haugård, tlf. 0039 339 28 17 113, e-mail louise.guide@alice.it
 • Dansk konsul: Guido Ferradini, Via Pier Capponi 73, Firenze, tlf. 055-09 81 975, e-mail florence@umgate.dk

Lucca Summer Festival

Lucca er ikke kun Puccini og opera. Hver juli afholdes Lucca Summer festival med popmusik på den ellers så ærværdige Piazza Napoleone.

Antikvitetsmarked

Den tredje weekend i hver måned afholdes stort antikvitetsmarked på domkirkepladsen, Piazza San Martino, med fine muligheder for at gøre et fund.

Pinocchio-parken

Børn elsker Parco di Pinocchio i Collodi omkring 16 kilometer nordøst for Lucca. Her opvoksede Carlo Collodi, som skabte Pinocchio, og i dag kan børn blive fotograferet med Pinocchio-figurer, køre i Pinocchio-karusseller osv. Der er åbent hele året, og adressen er Via S. Gennaro 3, Collodi Pescia, tlf. 0572 42 93 42.

Sådan rejser du til Lucca

Det er nemt at rejse til Lucca med fly til enten Pisa eller Firenze. Fra Pisa varer turen med toget kun ca. 20 minutter. Desuden ligger Lucca tæt på motorvejsnettet og kan let nås på en kør selv-ferie. Det er nemmest og billigst at parkere uden for bymurene. Byen har næsten 100 hoteller, og man kan finde noget for enhver smag.

Pilgrimsvandring gennem Toscana

Lucca er også et yndet udgangspunkt for vandreferier gennem Toscana, herunder pilgrimsvandring fra Lucca til Siena. Se f.eks. hos vores samarbejdspartner Ruby Rejser >

Vejret og klimaet i Lucca

LUCCA Vejret i den kommende uge

Vejret og klimaet i Lucca er typisk middelhavsklima med en varm sommer og temperaturer i juni, juli og august på omkring 30 grader – med august som den varmeste. Heldigvis ligger Lucca i et fladt terræn, så man ikke skal vade opad i heden. I september holder temperaturen stadig 25 grader, mens april, maj og oktober ligger omkring 20. Næsten uanset årstiden byder Luccas vejr og klima på skønne muligheder for en forlænget weekend – f.eks. i påsken – og er desuden et yndigt udgangspunkt for en længere ferie i Toscana.

Toscanas bedste køkken

Der er endnu en god grund til at blive et par dage i Lucca, for byen byder på den mest raffinerede gastronomi og det bedste køkken i hele Toscana. Her får man lam i oliven, som man aldrig har smagt det før. Omegnen er leveringsdygtig i vildt som duer og kaniner, der tilberedes på alle mulige måder, samt ørreder fra de mange små floder og bjergbække. Man kan også vælge bønnesuppen minestra di faro lucchese, men Luccas mest kendte ret er den klassiske tortelli lucchese, lys pasta med krydret kød-ragù. Alt rundes af med Luccas specialitet, kagen bucellato, der er berømt i hele Toscana.

Book en pilgrimsvandring i det skønne landskab >
Book en pilgrimsvandring i det skønne landskab >