Viareggio – Middelhavets klassiske perle

Viareggio

Viareggio er den klassiske italienske badeby – skøn, dekadent og med en intens stemning fra tiden, før verden gik af lave. En berømt forlystelsesmetropol, der opstod organisk, efter at ferierende englændere opdagede stedet i 1800-tallet, og helt anderledes end de kunstige destinationer med betonhoteller, man finder andre steder. I Viareggio er elegancen intakt, og selvom Anden Verdenskrig gik hårdt ud over byen, ser man stadig de smukke badeanlæg og jugend-villaer. Bag den fine sandstrand løber promenaden med blomsterrabatter og hoteller i engelsk rivierastil, mens lystyachter i millionklassen vugger i den mondæne havn. Dagsordenen er enkel: daseri og livsnyderi. Bag byen knejser duftende pinjeskove og de statelige Apuanske Alper og giver hele området karakter. Kun storbystemningen mangler, men alle seværdighederne i Pisa, Lucca og Firenze er inden for kort køreafstand.

Viareggios gyldne strand

Viareggios gyldne strand

Den brede og gyldne strand, der hører til den toscanske riviera og også er kendt som Versilia-kysten, strækker sig over 18 km til Forte dei Marmi med bjergene i baggrunden. Hele Toscanas nordlige kyst består faktisk af lavvandede og børnevenlige sandstrande fyldt med en skov af parasoller i lange rækker. Overalt lokker strandbarer og -restauranter samt aktiviteter som windsurfingskoler, beachvolley osv. Lange stræk ejes af hotellerne, som opkræver fornærmende summer for obligatorisk leje af liggestole og parasoller, men en stor del af stranden er offentlig, og på trods af de mange badegæster er der altid rigelig plads.

Det kan dog anbefales at blive væk i august, italienernes egen feriemåned, hvor halvdelen af Toscanas befolkning søger til stranden – sådan virker det i hvert fald. Desuden kan det om sommeren i perioder være svært at se vandet for illegale kræmmere, ofte afrikanere, der på en meget pågående facon forsøger at sælge turisterne kopier af mærkevaresolbriller etc. Køb dem aldrig – det koster store bøder.

Den stakkels Shelley

Viareggios smukke strand er også kendt for en sørgelig begivenhed. 8. juli 1822 sejlede den romantiske engelske digter Percy Shelley ud i en lille båd og forsvandt. Da liget en måned senere blev fundet skyllet op, blev det efter Shelleys eget ønske brændt på stranden.

Den palmesmykkede strandpromenade

Viareggios berømte strandpromenade

Bag stranden løber den tre kilometer lange og palmesmykkede promenade med hotel efter hotel samt et utroligt udvalg af butikker, barer, restauranter, natklubber, biografer og kunstgallerier. Hvis du skal bo på hotel i Viareggio, er det sandsynligvis her. Som regel har hotellet aftaler med restauranter og barer, der giver dets gæster rabat. De fleste strandbarer og spisesteder har dog kun åbent i højsæsonen, ligesom stranden kun bliver rengjort om sommeren.

Viareggio er rent livsnyderi

Hektisk natteliv

Man keder sig aldrig i Viareggio. Alene en slentretur på strandpromenaden er en vidunderlig oplevelse. Nyd en espresso på en bar eller spis frokost på en restaurant og shop i et væld af butikker – hvis du da ikke nøjes med bare at indsnuse atmosfæren. Om aftenen danner promenaden ramme om italienernes traditionelle passeggiata, den langsomme spadseretur frem og tilbage, som går ud på at se og blive set.

Desværre blev de fleste af Viareggios historiske bygninger ødelagt under Anden Verdenskrig, og den eneste tilbageværende seværdighed er tårnet Torre Matilde fra 1541, der blev opført som værn mod arabiske sørøvere. Byens centrum er derfor moderne og anlagt i den ucharmerende amerikanske ”gitterstil" med gågader og utallige butikker med sko, designertøj og kunsthåndværk samt et permanent marked. Hertil kommer talløse forlystelsesetablissementer. Hvis du søger et heftigt natteliv, er du kommet til det helt rette sted. Viareggio er faktisk kendt for sine smarte pianobarer og livlige diskoteker. Barer og restauranter er åbne til langt ud på natten, og strandpromenaden er stort set døgnet rundt fyldt med mennesker.

Seafood og lystyachter

Viareggios havn

Udover at være et ferieparadis er Viareggio, der opstod som fiskerflække i 1100-tallet, i dag en velstående industriby. Byen er opdelt af Burlamacca-kanalen (øverste foto), og en løftebro forbinder selve byen og stranden i nord med havnen i syd. Hver morgen sejler fiskerbådene ind i kanalen med nattens fangst og sælger frisk fisk direkte fra rælingen. Lige før frokosttid ankommer en af Viareggios attraktioner, den såkaldte "fish og chips”-båd, mens en lang kø venter ved broen. Syd for kanalen ligger både den vigtige industrihavn og en stor og travl lystbådemarina. Hele denne del af Viareggio er nærmest ét stort skibs- og bådeværft, hvor blændende dygtige skibsbyggere bl.a. konstruerer eksklusive, luksuøse lystyachts, der sælges til hele verden.

Turen går til Viareggio

 • Beliggenhed: Mellemitalien
 • Region: Toscana >
 • Indbyggertal: 64.000
 • Klima: subtropisk
 • Afstande i km: Pisa 22, Lucca 29, Firenze 118, Genova 138, Hamburg 1371
 • Lufthavn: Aeroporto Internazionale di Pisa (Galileo Galilei), 2 km syd for Pisa
 • Flyvetid fra København: 2 timer 40 minutter
 • Politistation: Via Nino Bixio, 0584 46543
 • Hospital: Ospedale Versilia, Strada Statale 1 Via Aurelia 335, Camaiore, tlf. 0584 6051
 • Engelsktalende tandlæge: Robert Roy, Via S. Cecilia 2, Pisa, tlf. 050 540 198
 • Taxi: Tlf. 0584 47000
 • Billeje: Europcar Viareggio, Via Aurelia Nord 143, tlf. 0584 962936; Hertz, Viale Giosuè Carducci 26, tlf. 0584 564499
 • Turistkontor: Viale Giosuè Carducci 10, tlf. 0584 962233
 • Cykeludlejning: Burlanolo Di Francesconi Massimiliano, Viale Capponi, tlf. 0584 49991
 • Sprogskole: Centro Culturale Giacomo Puccini, Via Amerigo Vespucci 173, tlf. 0039 0584 43 02 53, infopack@centropuccini.it
 • Dansk konsul: Alessandro Berti, Via dei Servi 13, Firenze, tlf. 055 21 10 07

Viareggios karneval

I februar og marts afholdes Viareggios karneval, der er blevet fejret siden 1873 og nu er det største i Italien. Over 800.000 tilskuere ankommer fra nær og fjern for at se på blomsteroptog og kæmpemasker. Karnevalet strækker sig over fem weekender, og hvis du vil være med, skal du reservere hotelværelse i god tid – de er altid helt bookede i karnevalsperioden.

Andre oplevelser

Der sker altid noget i og omkring Viareggio, og turistkontoret oplyser gerne om aktiviteter i sommermånederne. I den sidste uge i august afholdes Barga Jazz Festival i den nærliggende landsby af samme navn. Fire kilometer fra Viareggio ligger Torre del Lago, hvor Giaccomo Puccini blev født. Hans hus er åbent for offentligheden, og hver sommer afholdes her den berømte Puccini Festival – se mere under Lucca >

Viareggios omegn er også velegnet til aktiv ferie. Kystområdet er helt fladt med små marinaer og strande, omgivet af fyrreskove. Her lokker gamle byer som Pietrasanta og Massa med badestederne Marina di Pietrasanta og Marina di Massa. Ved Carrara findes marmorbruddene, hvor Michelangelo udvalgte råvarerne til sine mesterværker. Inde i landet breder det smukke Garfagnana-område sig, med skove af kastanje- og akacietræer, der leverer en udsøgt honning. De små historiske byer Castelnuovo di Garfagnana og Coreglia Antelminelli er ligeledes et besøg værd. Viareggio ligger også fint for udflugter til andre af Toscanas seværdigheder. Både Pisa og Lucca er inden for 30 minutters kørsel, og der er kun en time til Firenze.

Elever fra sprogskolen studerer på stranden

Der er gode muligheder for at leje cykel i Viareggio. Hvis du elsker mountain biking eller trekking eller bare gerne vil udforske de middelalderlige bjerglandsbyer og nyde den blændende udsigt, lokker De Apuanske Alper lige bag byen.

Attraktiv sprogskole

Viareggio er også et godt sted at lære italiensk, og her ligger en af Toscanas mest attraktive sprogskoler, Centro Culturale Giacomo Puccini. Skolen tilbyder en bred vifte af sprogkurser fra standardprogrammet til individuel undervisning mv. Her mødes unge fra hele verden i sommerhalvåret for at lære italiensk sprog og studere italiensk kultur i det skønneste vejr og kun 500 meter fra stranden. En herlig oplevelse, som man husker resten af livet. Adressen er Via Amerigo Vespucci 173, tlf. 0039 0584 43 02 53, e-mail infopack@centropuccini.it.

Toscana er romantik, renæssance og hvirvlende ildfluer >

Vejret og klimaet i Viareggio

VIAREGGIO Vejret i den kommende uge

Vejret og klimaet i Viareggio er hele sommeren pragtfuldt. En af de bedste måneder er maj, hvor vejret er dejligt uden at være for varmt, og vandtemperaturen allerede er fin – i hvert fald for en dansker. Juni, juli og august byder på 32-33 grader (ofte endnu mere), med juli som den varmeste, og luftfugtigheden kan ofte være høj. Sommernætterne er dog behageligt friske og kølige. I oktober og november kan det på grund af bjergenes nærhed regne kraftigt. Om vinteren varierer temperaturen fra 4-5 grader og helt op til 14-15, og der kan forekomme nattefrost. Havet giver en del blæst, og de sydøstlige vinde Libeccio og Ponente raser ofte i to-tre dage i træk og kan udvikle sig til alvorlige storme. I vejrudsigten ser du vejret i Viareggio den kommende uge.

Sådan rejser du til Viareggio

Med kun 25 minutters kørsel til den store lufthavn i Pisa er det let at rejse til og fra Viareggio. Desuden er byen en stor station på den vigtige Genova-Rom jernbanelinje. Viareggio er også lettilgængelig i bil, eftersom motorvej A12, Autostrada Azzurra, der løber langs med middelhavskysten, fører helt ind gennem byen. Både indbyggerne og bystyret er glade for turisterne, så der er rigeligt med parkeringspladser i og omkring centrum.