Oplevelser og festivaler i Italien

Oplevelser

Der er indlagt bunker af festlige begivenheder, når turen går til Italien – både festivaler, koncerter, vinfester, middelalderoptog og meget andet. Sommeren er den mest aktive periode, men stort hele hele året sker der noget forskellige steder i Italien. Her ser du de bedste oplevelser, måned for måned – så kan du planlægge din ferie. Find mange flere under de forskellige regioner, storbyer og badedestinationer.

Forår – marts, april og maj

Top 5-oplevelser i Italien

  • 1. Påskemesse og påskeoptog i Rom (marts eller april)
  • 2. Il Palio i Siena (juli og august)
  • 3. Karneval i Venedig, Viareggio og mange andre byer (februar)
  • 4. Calcio Storico i Firenze (juni)
  • 5. Festa de' Noantri i Rom (juli)

I februar-marts afholdes Battaglia delle Arance, Appelsinslaget i Ivrea i Piemonte, hvor 3000 indbyggere dynger hinanden til med 400.000 kilo appelsiner. En meget speciel oplevelse. 12. marts ærer San Gimignano den tapre 10-årige pige Santa Fina, der i 1253 mistede begge forældre og selv døde af tuberkulose, men alligevel takkede Gud for hans velgerninger.

April er den allerbedste måned at lade turen gå til Italien. Mange byer har blomsterfestivaler – i Milano afholdes Fiori sui Navigli, og Verbania ved Lago Maggiore lokker med Settimana del Tulipano med over 80.000 blomstrende tulipaner.

April byder også på den allerstørste oplevelse i Italien: påskeferie i Rom med pavens påskeoptog fra Peterskirken til Colosseum og påskemessen 1. påskedag. Et storslået skuespil med tusindvis af tilskuere fra hele verden. Se mere under Rom >

Scoppio del Carro i Firenze

Også andre steder i Italien lokker med oplevelser i påskeferien. I Firenze afholdes den traditionelle Scoppio del Carro midt på domkirkepladsen. På Sardinien er der i hele påsken religiøse fester med middelalderoptog. I Limone sul Garda ved Gardasøen er der fra april til oktober klassiske udendørskoncerter ved søpromenaden.

1. søndag i maj, 19. september og 16. december afholdes festen for Napolis skytshelgen, Festa di San Gennaro. Hvis ikke hans størknede blod bliver flydende, ser det sort ud for Napoli.

26. maj byder på den natlige regatta Festa di San Filippo Neri i lille yndige Torri del Benaco ved Gardasøen.

Kristi Himmelfartsdag fejrer Venedig La Sensa, byens "bryllup" med Adriaterhavet med store optog af pragtfuldt udsmykkede gondoler i kanalerne. Også på Kristi Himmelfartsdag afholdes hestevæddeløbet Cavalcata Sarda i Sassari på Sardinien, med farverige kostumer, optræden etc.

I den hellige by Assisi i Umbrien byder maj på forårsfesten Festa di Calendimaggio med optræden i middelalderdragter osv.

Fra 2. torsdag efter pinse og til søndagen afholder Genzano i Lazio blomsterfesten l’Infiorata di Genzano, hvor en hel gade dækkes af et eventyrligt blomstertæppe. Se under Lazio >

Sommer – juni, juli og august

Pragtfulde oplevelser i Italien

Gioco del Ponte i Pisa: Sidste lørdag i juni drager Pisas to bydele i farvestrålende optog og kæmper mod hinanden i middalderdragter. Se meget mere under Pisa >

Hvis du er i Umbrien fra sidst i juni til midt i juli, må du ikke gå glip af Festival dei due Mondi, den internationale kunst-, teater- og operafestival i middelalderbyen Spoleto. Her byder stjernenavne fra hele verden på store oplevelser.

Palio i Siena

Calcio Storico di Firenze er trods navnet ikke fodbold, men en slags rugby, hvor Firenzes kvarterer hver juni dyster mod hinanden i middelalderdragter på Piazza Santa Croce.

To gange om året, 2. juli og 16. august, afholdes Il Palio di Siena, det berømte, middelalderlige hestevæddeløb på Sienas rådhusplads, hvor byens kvarterer stiller med hver deres hest og rytter. En af de allerstørste oplevelser i Italien – se meget mere om Palio i Siena >

15. juli indledes Festa de' Noantri i Roms Trasteverekvarter med fyrværkeri, gadekoncerter, boder osv. samt Roms sommerfestival Estate Romana med events, kunst, dans og koncerter.

Lucca i Toscana afholder hvert år i juli Puccini-festival med vidunderlige, udendørs operaer. Se mere under Lucca >

Gioco del Ponte i Pisa

Umbria Jazz, Umbriens internationale jazzfestival, finder sted 10 dage i juli med nogle af verdens største jazz-stjerner.

Juni-juli afholdes Garda Jazz Festival jazzfestival i Torbole og Riva del Garda ved Gardasøen.

15. august er Ferragosto, og den dag begynder italienernes ferie. Derfor er august også den dyreste måned at lade turen gå til Italien. Mange restauranter og butikker lukker, og storbyerne bliver "næsten" mennesketomme.

I august valfarter tusinder af troende til Assisi i Umbrien for at få syndsforladelsen, Il Perdono d'Assisi.

I Positano på Amalfikysten fejres byens sejre over araberne med Sbarco dei Saraceni, ridderkampe mellem udklædte indbyggere. Se meget mere under Amalfikysten >

Efterår – september, oktober og november

September og oktober er gode rejsemåneder. Det er stadig sommer, og der er færre turister, men bunker af oplevelser, f.eks. Festa del vino Chianti Classico, vinfest i Chiantidistriktets hovedby Greve i Toscana. Køb et glas og smag på de forskellige vine. Men skynd dig – de løber hurtigt tør for glas.

Vinfest i Chiantidistriktet

Første søndag i september byder på Regata Storica, Venedigs historiske regatta med kapsejlads og udsmykkede optog gennem Canal Grande.

I september, oktober og november afholdes Milanos store musikfestival,Milano Musica Festivale, med vidunderlige, klassiske koncerter.

Oktober-november betyder Fiera Internazionale del Tartufo Bianco d'Alba, trøffelfestival i Italiens gastronomiske centrum, Alba i Piemonte, og gourmeter fra hele verden strømmer til. November byder også på ostefestival i byen Cuneo, hvor man kan smage spændende oste fra hele Piemonte.

21. november drager halvdelen af Venedig på pilgrimsfærd til kirken Madonna della Salute som tak for afslutningen af pesten.

Vinter – december, januar og februar

Midnatsgudstjenesten i Peterskirken er et absolut must på en juleferie i Rom – men der skal ansøges om billetter måneder i forvejen. Se mere under Rom >

I Italien får børnene ikke gaver juleaften, men på La Befana, Helligtrekonger, 5.-6. januar. I Rom festes der på Piazza Navona, og i Venedig afholdes Regata della Befana med mænd, der sejler gennem kanalerne klædt ud som hekse.

I februar er der karneval mange steder i Italien. Venedigs karneval (se øverste foto) er det mest berømte, mens det største i Viareggio i Toscana tiltrækker 800.000 tilskuere.

På Sicilien er mandeltræerne sprunget ud, og i Agrigento afholdes i februar-marts Sagra del Mandorlo, mandelfestival med strålende kostumer og optog med gamle hestevogne.

Se mange flere oplevelser under regioner, storbyer og badedestinationer.