Perugia – middelalder, livsglæde og chokolade

Perugia

Muntre Perugia er en af Italiens ældste byer og ifølge legenden grundlagt af Noah. Det ville dog nok have været svært for ham at nå helt fra Araratbjerget i Lilleasien, hvor han strandede med sin ark. I virkeligheden er Perugia en gammmel etruskisk by og sikkert lige så gammel som Rom. I 295 f.Kr. erobrede romerne Perugia, og derfor ses overalt romerske bygningsværker oven på de etruskiske. Men i de sidste 400 år har ikke meget ændret sig. Gaderne er så smalle og stejle, at selv bilens 1. gear knap kan klare dem og med så mange ensretninger, at man kører i ring. Alligevel er Perugia med næsten 40.000 årlige studerende på samme tid intim og en af de mest livlige byer i Italien. Det oprindelige universitet, Università degli Studi, stiftedes i 1308 og er et af verdens ældste. I 1921 åbnedes Perugias fremmeduniversitet, Università per Stranieri di Perugia, som underviser unge fra hele verden i italiensk sprog og kultur – og derfor fyldes Perugia hver aften med ungdom, latter og livsglæde – midt på en skøn bakketop 500 meter over havet.

Seværdigheder i Perugia

Piazza IV Novembrea og Palazzo dei Priori

Begynd besøget i Perugia med at smutte hen i turistkontoret på Piazza Matteotti og køb et Perugia Città Museo Card, som giver adgang til fem museer – det er et godt køb.

Piazza IV Novembre

Hovedgaden er Corso Vannucci, der er opkaldt efter Perugias store søn, maleren Pietro Vannucci, også kaldet Perugino. Corso Vannucci munder ud i Perugias centrum, Piazza IV Novembre, med det pragtfulde Palazzo dei Priori fra 1293 med smukke vinduer med buer og søjler og en vidunderligt ornamenteret indgangsportal. Øverst i Palazzo dei Priori lokker Galleria Nazionale dell'Umbria, som enhver kunstelsker vil besvime over, med kunst fra hele Umbrien, herunder selvfølgelig Perugino og Perugias andet store geni, Pinturicchio.

Perugias smukke kvinder

Men lige overfor, i renæssancepalæet Collegio del Cambio fra 1400-tallet, ses Peruginos absolutte mesterværker (bortset fra hans arbejde i Peterskirken i Rom). Endnu et geni har sandsynligvis hjulpet ham, for sammen med sin smukke kone tog Perugino den 16-årige Rafael som lærling, og Rafael har formentlig assisteret under arbejdet i Collegio del Cambio. Måske er det Rafaels fortjeneste, at Perugias kvinder er portrætteret som smukke med markerede, ovale ansigter og mørke øjne. Perugino døde af pest som 77-årig og kunne derfor ikke begraves i Perugia. I stedet blev han stedt til hvile på et ukendt sted i Perugias omegen. Hans hus kan ses i den trange Via Deliziosa.

Midt på pladsen springer en af Italiens skønneste fontæner, Fontana Maggiore, skabt af Nicola og Giovanni Pisano fra Pisa, med dejlige statuetter og nymfer. Her samles turisterne og Perugias utallige studerende hver dag og spiser is og flirter, indtil det er tid til at fortsætte driverlivet på barerne og restauranterne.

Gade i Perugia

Bag fontænen troner Perugias dramatiske, gotiske domkirke, Cattedrale di San Lorenzo med sin lyserøde, ufuldendte facade, flere pavegrave og værker af Duccio og Signorelli. I Capella del S. Anello opbevares Jomfru Marias trolovelsesring.

Over for domkirken når du ad den stejle Via Rocchi til Arco Etrusco, den vigtigste og mest seværdige af de etruskiske byporte i Perugia.

Myrderier på Piazza IV Novembre

Rundt om Piazza IV Novembre udspilledes i 1400-tallet blodige scener mellem nogle af Italiens værste voldsherrer: De to familier Baglioni, der fødtes med et sværd i hånden, og familien Oddi, som igen og igen udkæmpede voldsomme kampe. Baglioni'erne havde smidt Oddi'erne ud af Perugia, og da 130 af deres mænd alligevel trængte ind, blev de alle som én hugget ned og hængt midt på pladsen. Efter sejren sloges Baglioni'erne indbyrdes, og under en bryllupsfest begyndte de at myrde hinanden i et så blodigt voldsorgie, at domkirken bagefter måtte vaskes i vin og indvies på ny. Myrderierne stoppede først, da Perugia i 1506 blev erobret af pavens tropper og indlemmet i Kirkestaten.

Lige uden for bymuren venter det underfulde Umbrien >

Shopping i Perugia

Turen går til Perugia

 • Beliggenhed: Mellemitalien
 • Region: Perugia er hovedstad i Umbrien
 • Vejr og klima: Subtropisk
 • Indbyggere: 162.000
 • Afstande i km: Firenze 157, Rom 177, Hamburg 1590, København 1778
 • Lufthavn: Perugia San Francesco d'Assisi (Umbria International Airport) 12 km fra Perugia
 • Dansk konsul: Dennis Blicher, Via dei Monti Parioli 50, Rom, tlf. 06 9774 831
 • Politistation: Via del Tabacchificio 21, tlf. 075 50 621
 • Hospital: Monteluce Hospital, Via Bonacci Brunamonti 51
 • Vagtlæge: Tlf. 075 365 84 (weekend/nat)
 • Turistkontor: Piazza Matteotti 18, tlf. 075 573 64 58
 • Taxi: Telefon 075 500 4888
 • Biludlejning: I lufthavnen og på jernbanestationen

Med disse fornøjelige tanker kan du kaste dig over shopping i de små sidegader, mens du nyder vejret og Perugias seværdigheder. Ud over Corso Vannucci er de bedste shoppinggader Via dei Priori og den krogede Via Gugliemo Oberdan med små skobutikker, juvelerer og barer. Hver 4. weekend i hver måned er der antikmarked på Piazza Italia med en blanding af fund og skrammel.

Pragtfulde San Pietro

Efter shoppingturen er det igen tid til seværdigheder, så smut hen til marmorkirken San Pietro fra 900-tallet, som har den mest vidunderlige beliggenhed i Perugia. Fra Piazza Italia går du gennem Porta Maria, fortsætter ad Corso Cavour og gennem Porta di San Pietro, og så står du foran San Pietro. Når du har frydet dig over kirkens smukt udskårne korstole, åbnes en lige så smukt udskåret dør i koret, og hele Umbrien viser sig for fødderne. I klart vejr er udsigten over Perugias omegn lige så guddommelig som kirken. Udenfor ligger det dejlige, middelalderlige anlæg Giardino di Frontone, og fra terrassen er udsigten ikke mindre skøn. Nyd solnedgangen, når himmelen over Umbrien bliver mælkehvid, og varmen stiger op fra Perugias solbagte mure.

Perugia er uundgåelig, hvis du elsker at se på middelalderkirker. I San Domenico fra 1300-tallet hviler Benedikt 11., der kun nåede otte måneder som pave, inden han blev forgiftet i Perugia. Se også Sant'Agostino med et smukt 1500-tals kor samt Sant'Angelo, der er en af Italiens allerældste kirker.

Vejret og klimaet i Perugia

PERUGIA Vejret i den kommende uge

Perugia byder på skønt, subtropisk vejr og klima med varme og tørre somre og milde vintre. Allerede i april når temperaturen ofte 20 grader og i maj 25. Juni byder på 27-30 grader, mens juli og august topper med et godt stykke over 30. Efteråret ligner foråret med 20-30 grader i september og oktober, der nærmest svarer til dansk sommer. Om vinteren – december, januar og februar – har Perugia i gennemsnit omkring 5 grader. Vejret er som regel klarest i juli, mens det kan regne moderat i julen. Med års mellemrum kan det sne sidst på vinteren. Alt i alt er vejret og klimaet i Perugia perfekt til både påskeferie og efterårsferie, mens sommeren – især juli og august – kan blive meget varm.

Chokoladefestival og Umbria Jazz

Men Perugia har andre attraktioner end kirker og myrderier. Byen er berømt for sin fajance – og især for sin chokolade. Her produceres Italiens fineste chokolademærke, Perugino, med de kendte Baci (Kys). Chokoladeelskere kan besøge Perugino-fabrikkens museum – bestil en guidet tur på tlf. 075 527 67 96. I midten af oktober afholdes chokoladefestivalen Eurochocolate med chokoladeskulpturer, undervisning i chokoladekogning, og hundredtusindvis af chokoladeelskere fra Italien og hele verden strømmer til Perugia – ikke mindst for de gratis smagsprøver. Fanatikere kan endda bo midt i Perugia på et ægte chokoladehotel, Etruscan Chocohotel i Via Campo di Marte 134, med brune værelser og en chocomenu!

Perugia lokker også bunker af turister til sin internationale jazz-festival, Umbria Jazz, som finder sted 10 dage i midten af juli med koncerter over hele byen, og hvert år tiltrækker nogle af verdens største jazz-navne.

Og smut så videre til Umbriens andre skønne byer >