Comosøen – dybblåt vand og guddommelig skønhed

Comosøen

Dengang guderne og istiden bestemte sig for at skabe Comosøen – Lago di Como – var de i deres allermest gavmilde hjørne. Da gletsjerne trak sig tilbage, efterlod de et landskab, der er mere pragtfuldt, end selv den største kunstner kunne have malet. Lukket inde mellem næsten lodrette klippevægge, som i nord rejser sig flere kilometer mod himmelen, opstod Comosøens dybblå vandspejl. Landskabet er ikke så varieret som ved Gardasøen, men friseret og yndigt ud over al beskrivelse. Her er heller ingen storme, som forvandler søen til et frådende hav med vrede, skumklædte bølger, der slår mod klipperne. Ved Comosøen ånder alt fred og idyl, og med sin blå flade og de hvide villaer, som klamrer sig til grønne bjergskråninger, er hver eneste plet ved søens bredder en ren lyst for øjet.

Ferie ved Comosøen

Comosøen er ikke bare en af de dejligste søer i Italien, men et af de smukkeste steder overhovedet – og mange mener, at området hører til blandt de skønneste i hele verden. Her, midt i Lombardiet og kun knap 40 kilometer fra millionbyen Milano, ser man overalt langs bredderne dybgrønne kastanjeskove, der af og til afbrydes af vandfald, hvide landsbyer, klostre og kirker – og overalt dyrkes der vin og silke.

Magnet for jetset-turister

Lige siden Julius Cæsars dage har Comosøen virket som en magnet på kunstnere, aristokrater og statsmænd. Greta Garbo, Winston Churchill, Alfred Hitchcock, George Byron og Franz Liszt fandt alle ro og sjælefred i søens vidunderlige omgivelser. Men også nutidige kendte som Gianni Versace, Madonna, Robert de Niro og George Clooney. Det er ikke nattelivet, der har tiltrukket berømthederne, men naturskønheden, de små rolige byer og Comosøens milde vejr. Her har de kunnet samle tankerne og slappe af uden for omverdenens søgelys og dyrke deres hemmelige forbindelser.

Langs Comosøens smukke vestbred

Domaso på den nordlige vestbred

Comosøens vestbred er den mest solrige og også den smukkeste. Helt i nord finder du lille Domaso, der ligger klinet ned ad smukke bjergskråninger og med sine konstante briser er en af Comosøens bedste lokaliteter til windsurfing, sejlsport og vandski – men som med sine diskoteker og barer især er attraktiv for unge.

Menaggio

Menaggio

Feriebyen Menaggio midt på Comosøens vestlige bred er mødested for turister fra hele Europa, som ikke mindst er tiltrukket af de perfekte forhold til vandsport og kitesurfing – og naturligvis after-windsurfing på Menaggios søpromenade og på barerne og restauranterne på Piazza Garibaldi. Menaggio huser også den kendte Menaggio & Cadenabbia Golf Club, der blev stiftet i 1907 af en af de mange englændere, som i sidste århundrede elskede at rejse til Comosøen. Menaggio har også den fordel, at vejret aldrig bliver for varmt om sommeren.

Tremezzos og Lennos pragtvillaer

Villa Balbianello ved Lenno

Kønt beliggende syd for Menaggio venter kurstedet Cadenabbia, hvorfra der er daglige bilfærger til Bellagio og Varenna. Længere sydpå ligger elegante Tremezzo med utallige restauranter og butikker. Både Tremezzo og Cadenabbia har fine badestrande, og midt imellem ligger den eksklusive Villa Carlotta som paradisets have i en park med et orangeri og tætte krat af blomstrende kamelia, azalea og enorme rhododendron. Villaen blev bygget i 1600-tallet og byder på en lille, eksklusiv kunstsamling (bl.a. Bertel Thorvaldsens Alexanderfrise). I Lenno lokker den romantiske Villa Balbianello, der blev anlagt i 1787 med skønne terrasser, som nærmest smelter ud over søbredden. Villa Balbianello er nu et seværdigt museum og lagde i 2006 location til flere scener i genindspilningen af 007-filmen Casino Royal. Adgangsbilletter kan bookes her >

Mussolinis og elskerindens sidste nat ved Comosøen

Man kan sige meget om Italiens fascistiske diktator Benito Mussolini, men han havde sans for skønhed. Sin sidste nat tilbragte han i Dongo ved Comosøen, inden han 28. april 1945 sammen med sin smukke yndlingselskerinde Claretta Petacci blev skudt af italienske partisaner. Han havde i 2. Verdenskrigs sidste dage forsøgt at flygte til Schweiz, men var blevet genkendt og anholdt af partisanerne i landsbyen Musso ved Comosøen. Efter likvideringen blev ligene af Mussolini og Petacci ophængt med hovedet nedad på en snusket benzinstation i Milano, hvor de blev hånet og spyttet på af folkemængden. I dag byder Dongo på gode badestrande og nærmest ideelle muligheder for windsurfing.

Silkebyen Como

Como

I Comosøens sydvestlige gren finder man det elegante feriested Cernobbio (øverste foto) med Villa Erba, hvor George Clooney optog dele af filmen Oceans Twelve, og dernæst den driftige og velhavende silkeby Como. Como er ikke den yndigste af byerne langs Comosøen, men beliggenheden mellem bjerge dækket af vinranker og olivenlunde helt nede i bunden af søens omvendte Y er forførende. I Como fører alle veje til byens centrum, Piazza Cavour, som med store caféer helt nede ved søpromenaden er ramme om Comosøens sofistikerede turistliv. Her drikkes aperitiffen med stil, mens man nyder udsigten over Comosøens vandspejl og de mange passagerbåde.

Om formiddagen går turen til Comos seværdigheder, de gamle 1200-tals-bymure og tårne, den gotiske domkirke med marmorfacaden og basilikaerne Sant'Abbondio og San Felice – mens eftermiddagen fordrives med shopping og sejlture på søen. I middelalderen var Como midtpunkt for silkehandelen med Rætien, det nuværende Schweiz, og byen er stadig Europas største producent af silketørklæder, silkeslips osv. Historien kan studeres på Museo della Seta i Via Castelnuovo 9.

Du får endnu mere ud af besøget i Como med en Guided City Tour inklusive et Boat Cruise, hvor du ser byen og omgivelserne fra søsiden - book billetter på forhånd her >

Med tandhjulsbanen til Monte Brunate

Vest for Como knejser ruinerne af middelalderborgen Baradello og langs den vestlige søbred strækker sig Dronningens Vej, Strade Regina, forbi smukke 1800-tals-villaer helt indtil Villa d'Este. Mod øst knejser det skovklædte, 720 meter høje Monte Brunate. Nup den 7 minutter lange tur op med funicolaren, tandhjulsbanen, der afgår fra Piazza del Gasperi i Como. Når vejret er klart, er udsigten over Comosøen nærmest chokerende.

Bellagio – kunstnernes paradis

Bellagio

Den skønneste plet ved Comosøen begynder ved Como by og strækker sig mod nordøst til Bellagio, hvor den skovbevoksede pynt rejser sig hele 160 meter over vandspejlet. Letbevægelige sjæle kan næsten besvime over Bellagios utrolige beliggenhed på et forbjerg mellem de to flodarme, med udsigt til Comosøen på tre sider, og der findes dem, som mener, at Bellagio er den dejligste by i hele Italien.

Lago Maggiore er majestætisk skønhed og isblåt vand >

Kig til Comosøen fra Bellagios gyder

Med de snævre gader i den kønne gamle by, den blomstersmykkede søpromenade og de talrige fashionable hoteller og villaer er atmosfæren i Bellagio uimodståelig. Shoppingbutikkerne lokker med alt fra kunsthåndværk og mode til gastronomiske lækkerier, ligesom restauranterne varierer fra ydmyge trattoria'er til elegante ristoranti for gourmet-turister. Og hver gang, du passerer en af de smalle gyder mod søpromenaden, får du glimt af Comosøens dybblå spejl. Fra Bellagio afgår der desuden passagerfærger til både Menaggio, Cadenabbia og Varenna. Turistkontoret på Piazza Mazzini giver gerne info om vandsport og mountain biking. Men det mest pragtfulde er Bellagios gamle villaer – ikke mindst Villa Serbelloni med sin 20 hektar store, henrivende park og dejlige udsigt og umiddelbart ved søen det nyklassicistiske empireslot Villa Melzi og den fornemme, engelske have med klassiske statuer og et mindst lige så klassisk vue over Comosøen.

Kombiner med shopping i Milano >

Villa Melzi

Forelsket i Bellagio

Fra slutningen af 1700-tallet var Bellagio den lombardiske adels foretrukne paradis, hvor de byggede deres villaer, og lige siden har kronede hoveder, politikere, intellektuelle og kunstnere elsket at komme her – ikke mindst på grund af udsigten. Den berømte filminstruktør George Lucas var så forelsket i Bellagio og Comosøen, at han lod nogle af kærlighedsscenerne i Star Wars 2 optage her, og Mark Twain elskede at sidde sent om aftenen på Villa Melzis terrasse og ryge, mens han nød vejret og synet af søen.

Den franske forfatter Henri Beyle, der er bedre kendt som Stendhal, var blevet forelsket i Comosøen, da han i år 1800 ankom til Italien med Napoleons hær. I 1814 vendte han tilbage, og i Villa Melzi skrev han i sit debutværk Rom, Napoli og Firenze, at "Jeg isolerede mig i et rum på anden sal, og så ud over den mest vidunderlige udsigt i hele verden...".

Franz Liszt og hans gifte elskerinde

I efteråret 1837 lagde Bellagio jord til en af datidens mest omtalte kærlighedshistorier, da den berømte ungarske komponist Franz Liszt ankom sammen med sin gifte elskerinde, den charmerende og begavede grevinde Marie d'Agoult. Her ved bredden af Comosøen skrev han nogle af sine største mesterværker. Men omgivelserne havde også en frugtbar indflydelse på deres kærlighed, og her i Bellagio fødte Marie d'Aguolt deres datter Cosima, som senere skulle blive gift med en anden komponist, nemlig Richard Wagner.

Lecco

Alligevel endte romancen tragisk. To år senere skiltes parret, og Liszt nåede også at opleve den store sorg, at deres to andre børn døde, inden de var fyldt 30.

Comosøens østbred

Comosøens østbred er mindre velfriseret og mindre turistet. Den sydøstlige arm kaldes også Lago di Lecco og er ikke særligt malerisk. Alligevel ligger byen Lecco idyllisk ved foden af bjerget Resegone med ruinerne af gamle fæstningsværker og et romersk amfiteater. Ligesom de andre byer ved Comosøen har Lecco været centrum for silkespinderier og er stadig en livlig handels- og industriby. I nærheden finder man den seværdige Basilica di San Pietro al Monte på Monte Pedale-bjerget ved Civate.

Book en vandreferie i de smukke landskaber >
Book en vandreferie i de smukke landskaber >

Pastelfarvede Varenna

Varenna

Men østbredden byder også på yndige småbyer, ikke mindst den gamle, pastelfarvede fiskerby Varenna, som klistrer sig op ad klippevæggen lige over for Bellagio med snævre smøger og en del restauranter og butikker. Varenna er en rolig by og ikke kendt for sit natteliv, men til gengæld regnes den af mange for Comosøens smukkeste. De største seværdigheder er Villa Cipressi og den fornemme Villa Monastero, som egentlig er et lystslot, med herskabelige saloner og en botanisk have, og tæt på middelalderborgen Castello di Vezio, som i dag er åben for publikum.

Få kilometer væk lokker Lombardiets middelalderbyer >

Gade i Varenna

Varenna er et af de bedste badesteder ved Comosøen med en søbred, som kan minde om en strand, og en udsøgt romantisk søpromenade, der er som skabt til slentreture, mens solens sidste stråler opflammer vandspejlet, inden den forsvinder bag bjergene i vest. Fra Varenna er der færgeforbindelse til Bellagio – turen varer ca. 15 minutter – hvor man kan afveksle med shopping og natteliv.

Få kilometer fra Varenna ligger det lille Bellano omgivet af idylliske landsteder og parker – og et seværdigt 64 meter højt vandfald.

Sejlture på Comosøen

Intet er mere beroligende for sjælen end en sejltur på Comosøen, mens man glider forbi de små byer og den smukke natur. Turen er ren romantik, og navnlig sejladsen mellem Bellagio og Como hører til de mest bedårende i verden. Rejsen på søen varer en time, og det er ikke et sekund for meget, mens færgen glider af sted langs klipperne, der falder brat ned i søen, og det ene henrivende syn afløser det andet. Se mere om sejlture på Comosøen på www.navigazionelaghi.it.

Turen går til Comosøen

 • Italienske navn: Lago di Como
 • Region: Comosøen ligger i Lombardiet
 • Vejr og klima: Middelhavsklima
 • Areal: 146 km²
 • Længde: Op til 46 km
 • Bredde: Op til 4,5 km
 • Dybde: Ned til 425 m
 • Lystfiskeri: Gedde, aborre, ørred og ål
 • Vandtemperatur i grader: Juni 20-22, juli-august 23-25, september 18
 • Vigtigste byer m/indbyggertal: Como 84000, Lecco 48000, Cernobbio 7000, Dongo 3400, Menaggio 3100, Bellagio 3000, Tremezzo 1300
 • Lufthavne: Malpensa (60 km), Linate (69 km) (begge Milano)
 • Afstande i kilometer (mindste): Milano 53, Hamburg 1008, København 1329
 • Campingpladser: ca. 40
 • Nærmeste danske konsul: Giuliana Paoletti, Via Morigi 4, Milano, tlf. (+39) 02-89 01 27 28, e-mail milano@umgate.dk
 • Hospital: Ospedale Sant'Anna, Via Napoleone 60, Como
 • Dansk tandlæge: Susanne Hørsving, Via Albricci 9, Milano, tlf. 0286 45 06 34, shorsving@yahoo.com

Romantiske solnedgangsture

I Bellagio og Varenna tilbyder Barindelli Taxi Boats romantiske solnedgangsture på Comosøen i smukke, gamle mahognibåde. De faste ture varer en time, men du kan også booke din helt egen, skræddersyede tur – eller bestille en eksklusiv vandtaxi. Info på taxiboatlakecomo@gmail.com.

Dagsture fra Milano

Fra Milano arrangeres guidede dagsture med besøg i Como og Bellagio, sejltur på søen osv. Billetter kan bestilles her >

Como Adventure Park

Ved Dongo i søens nordende ligger Como Adventure Park med trævandring, hængebroer, svævebaner mv., inddelt i ruter for alle alderstrin. Hertil kommer isbarer, caféteria osv. I sæsonen en spændende adspredelse for børnefamilier. Se mere og book adgang her >

Camping og golfbaner

Der er flere gode campingpladser ved Comosøen. I Domaso på den nordlige vestbred ligger den 2-stjernede campingplads Villaggio Gefara helt ned til vandet med bar, beach volley, shopping og faciliteter til vandsport i nærheden. Se www.campinggefara.it. Kun 10 minutters gang fra Menaggios centrum ligger den lille Camping Europa med en privat strand, bar og minimarked. Adressen er Via Cipressi 16, Menaggio, tlf. 0344 311 87. Ved Menaggio finder du også Comosøens legendariske, 18-hullers golfbane Circolo Golf Villa d'Este. Adressen er Via Cantù 13, Montorfano. Book bane på info@golfvilladeste.com.

Vandreferie ved Comosøen

De ekstremt spektakulære scenerier langs søen er i den grad oplagte til vandreture, hvor man oplever alt meget tættere på end fra en bil. Enkelte rejsebureauer arrangerer vandreferier ved Comosøen, f.eks. vores samarbejdspartner Ruby Rejser >

Vejret og klimaet ved Comosøen

Como Vejret i den kommende uge

Vejret og klimaet ved Comosøen er generelt meget mildt. Søen er kendt for sit middelhavsklima, og tropiske og subtropiske planter gror uden problemer året rundt. Om vinteren sørger vandet for, at temperaturen ved søen altid er højere end i resten af området. De fleste forår er vejret varmt og dejligt allerede i april, og den gennemsnitlige dagtemperatur i juli og august er omkring 30 grader. Vandtemperaturen kan i løbet af sommeren nå helt op på 24 grader. Det behagelige vejr holder sig normalt både september og oktober ud. Om vinteren kan der nogle år falde sne, men som regel kun langt oppe ad bjergskråningerne. Til gengæld er maj den mest regnfulde måned, mens januar og februar som regel er tørre. Ovenfor ser du den kommende uges vejrudsigt for Como by.

Strande ved Comosøen

En sø har fra naturens side ikke strande, men bredder. Alligevel er der bunker af muligheder for badning i Comosøen. Hele vejen rundt kan man ligesom ved Gardasøen bade fra små strande med grus, mens man nyder den romantiske udsigt til de omkransende, blå bjerge. Både Tremezzo og Lido di Cadenabbia har gode strande med udsigt til Bellagio, og i Tremezzo findes der en pæn lille park, der er som skabt til soldyrkning. Helt i nord er der gode badestrande i Domaso ved Dongo og La Punta, som har en af Comosøens få, kunstige sandstrande. I sydøst, ved Lierna, er der også en idyllisk beliggende strand. Stort set overalt kan man dyrke alle tænkelige former for vandsport lige fra windsurfing til vandski.