Gardasøen – blændende smuk som en juvel

Gardasøen

Når man kører langs bredden af Gardasøen, kan man undervejs følge vandspejlets bevægelser og de skiftende farver, som glimter i sollyset. Tidligt om morgenen, når solen endnu ikke har rejst sig over Monte Baldo, ligger den grønne vandflade glat og blank hen, og ovre på Gardasøens modsatte bred kan man tydeligt skelne hvert eneste hus og hvert eneste træ. Ikke en lyd høres – måske allerhøjst en kirkeklokke i det fjerne. Efterhånden som solen stiger på himmelen, skifter søens farve fra grøn til utallige blå nuancer, mørkest på de dybeste steder. Og når solen står i zenit over Gardasøen, kommer ora'en – den sydlige brise, som får vandets overflade til at kruse og lader solstrålerne spille som i de hundredvis af facetter på en sleben diamant.

Gardone Riviera

Hen imod aften, når solen daler bag bjergene i vest, synes søen at gløde som tusind luer, mens sejlbådenes sejl står som mørke silhouetter mod flammespejlet. Men synet varer kun kort, og indtil månen dukker op og kaster sit lysegule skær over vandoverfladen, ligger Gardasøen sort og afgrundsdyb hen.

Landskaberne langs bredden er lige så afvekslende og underfulde som selve søen. De ydmyge fiskerlejer er for længst omdannet til feriebyer med elegante søpromenader, men husene er så smukke som i gamle dage. Hist og her troner en borg på toppen af et bjerg, og ind imellem ses citronplantager, olivenlunde, snoede bjergveje og flade strækninger, pyntet med prægtige villaer og haver, der gennem århundrederne er blevet anlagt af statsmænd og velhavere. Her kan enhver finde sin helt egen favorit, netop den skønne lille plet, hvorfra Gardasøen tager sig allerdejligst ud.

Gardasøens små perler på stribe

Kort over Gardasøen

Man rejser ikke til Gardasøen for at se på seværdigheder, men for at holde ferie, bade og nyde vejret. Alligevel er der bunker af fornøjelser for øjnene. Alene den lange smukke vej, Via Gardesana, der slynger sig rundt langs Gardasøens palmebredder, og som vi nu vil følge, er i sig selv en oplevelse, man aldrig glemmer (se kort over søen).

Torbole, windsurfernes paradis

Helt i nord møder vi det blomstersmykkede vandsportsmekka Torbole, der engang var en beskeden fiskerflække. Den tyske digter Goethe, der besøgte Torbole den 12. september 1786, beskrev byen som et trygt slaraffenland, hvor man ikke behøvede at låse døren om natten. I dag har Torbole en overflod af restauranter og diskoteker og er mødested for tusindvis af unge fra hele Europa, som hver sommer stimler sammen for at windsurfe, bade og ikke mindst feste. Og hvis man elsker Gardasøen, men foretrækker luftigt vejr, er Torbole ideel: Den værste sommervarme bliver nemlig blæst væk, når ora'en hver dag ved middagstid indfinder sig i Torbole efter at have taget tilløb i hele den 52 km lange Gardasø.

Torbole

Søslag i Gardasøen

Torbole er også historisk interessant, fordi byen i 1439 var baggrund for et afgørende søslag mellem Milano og Venedig. Venetianerne havde med store anstrengelser og ved hjælp af 2000 okser fragtet 31 skibe, herimellem flere store galeaser og fregatter, de 20 kilometer over bjergene fra Adigefloden og til Torbole, hvor de blev søsat i Gardasøen. Men allerede kort efter ankomsten blev de tilintetgjort af milaneserne, hvilket betød, at Venedig mistede magten over Lombardiet. På søbunden hviler knoglerne af hundredvis af de dræbte venetianske sømænd.

Charmerende Riva del Garda

Kun tre kilometer nordvest for Torbole ligger det livlige Riva del Garda, som fra landsiden er helt skjult bag Monte Rochettas stejle skråninger. Byen byder med sine små torve, smalle gader og lille badestrand på en næsten fortrolig stemning, og på Piazza III Novembre nyder man livet og udsigten over Gardasøen. Men der er ingen grund til at fortie Riva del Gardas lidt uheldige placering mellem søen og bjerget: Allerede først på eftermiddagen forsvinder solen ned bag Monte Rochetta og er væk for resten af dagen. Til gengæld er Riva usædvanligt charmerende og en af Gardasøens få rigtige byer – se meget mere om Riva del Garda >

Ad Via Gardesana Occidentale langs Gardasøens vestbred

Via Gardesana Occidentale ved Gardasøens vestbred

Turen fortsætter ind i Lombardiet ad Via Gardesana Occidentale mod syd langs Gardasøens vestbred. Vejen, som er et mesterværk i ingeniørkunst, er en af de mest maleriske i Italien og kan sagtens måle sig med vejene langs Amalfikysten. Overalt er Gardesana Occidentale sprængt ind i den røde klippeside og fører gennem 76 tunneler med strategisk placerede åbninger, der giver lys og hurtige glimt af Gardasøen langt nede. Flere biljagt-scener i 007-filmen Quantum of Solace blev optaget her.

Limone sul Garda

Limone sul Garda

Midt i disse scenerier, som er blandt Gardasøens mest spektakulære, øjner man pludselig citronernes by, Limone sul Garda, der umiskendeligt ligner et postkort (øverste foto). Her ser husene ud, som om en mægtig hånd har drysset dem ud over bjergsiden, og overalt er orangerier anlagt i terrasser. Indtil 1932 kunne man kun sejle til Limone sul Garda, men nu fører en smukt kurvet og blomsterkranset sidevej ned til den lille skønhedsåbenbaring ved søbredden. Men du skal selv opdage Limone sul Garda >

Kønne Gargnano og elskerinderne

Gargnano

Idyllen fortættes i Gardasøens kønneste by, det stille Gargnano, hvor diktatoren Benito Mussolini tilbragte de sidste år af Anden Verdenskrig under tysk SS-beskyttelse og trøstede sig over krigens miserable gang ved hyppige stævnemøder med sine elskerinder. I dag er hans bolig, Villa Feltrinelli, et af de mest luksuriøse hoteller ved søen.

Den engelske forfatter D. H. Lawrence, som i 1928 vakte skandale med sin dristige roman "Lady Chatterleys elsker", boede fra september 1912 til april 1913 i Gargnano sammen med sin elskerinde Frieda von Richthofen, der var gift med Lawrences professor på universitetet. Her skrev han romanen "Twilight in Italy", mens han nød synet af Gardasøen og Gargnanos pittoreske havn. Og Gargnano er stadig dejlig – for vejen er heldigvis for smal til turistbusserne.

Toscolano-Maderno og Gardone Riviera

Fra Campione del Garda bliver vegetationen tættere og mere varieret. Først følger de to sammenvoksede byer Toscolano-Maderno, der ligger på et næs ud i Gardasøen med flere gode strande og den kønne 1100-talskirke Sant'Andrea Apostolo, og ved Gardone Riviera (næstøverste foto) blander palmer, figen og mandarintræer sig med olivenlundene.

Toscolano-Maderno

Gardone Riviera har i mere end et århundrede været den mest mondæne af alle Gardasøens småbyer, med store, fashionable hoteller og fornemme villaer, smukt tilbagetrukne bag yndefulde cypresser. Mange excentrikere har været tiltrukket af Gardone Riviera; her ligger den botaniske have Giardino Botanico Hruska, som blev anlagt af en schweizisk tandlæge, med alskens planter og blomster fra Dolomitterne, samt Il Vittoriale, digteren og eventyreren Gabriele d'Annunzios vulgære art nouveau-villa. I Gardone Riviera findes også det berømte hotel Villa Fiordaliso, hvor Mussolinis yndlingselskerinde, den smukke Clara Petacci, boede i bekvem nærhed af diktatoren og på restaurantens terrasse nød vejret og de udsøgte middage med udsigt over Gardasøen.

Smilende Salò

Lige syd for Gardone Riviera går turen gennem Salò, den lille smilende by, hvor Mussolini i 1943 oprettede den såkaldte Salò-republik. Salò ligger tilbagetrukket fra Gardasøen i sin egen lille turkisgrønne bugt, indrammet af hundredevis af cypresser og med en lang, palmesmykket promenade. Med sine smukke udsigter over Gardasøen og attraktive gamle bydel med en 1700-tals-domkirke er Salò værd at se – og langt mere fredelig end nabobyerne. Ud for bugten ligger Isola di Garda, Gardasøens største ø, som ejes af adelsfamilien Cavazza, og hvortil der to gange om ugen er guidede sejlture fra Salò. Det er ikke billigt – men til gengæld bliver man rundvist af en ægte greve eller grevinde.

Desenzano del Garda

Desenzano del Garda

Efter Salò drejer vejen opad i brede sving og bevæger sig lidt ind i landet, indtil den igen møder vandet ved Gardasøens største og mest italienske by, Desenzano del Garda. Desenzano er ikke specielt attraktiv, men byder både på den romerske kejservilla Villa Romana fra det 3. århundrede e.Kr., et heftigt natteliv og gode shoppingmuligheder. I den gamle bydels gågader vrimler det med restauranter, barer og elegante butikker med italiensk designermode, og om aftenen fyldes havnepromenaden af glade mennesker. Når man har fået nok af gøjlet, er middelalderborgen Castello di Desenzano et besøg værd.

Du skal også se elegante Lago Maggiore >

I bunden af Gardasøen

Sirmione ved Gardasøens sydspids

Nu er vi nået helt ned i Gardasøens sydlige ende. Nogle få kilometer fra Desenzano, ude på spidsen af en smal landtange, ligger eventyrbyen Sirmione med den velbevarede gamle Scaligerborg, Rocca Scaligera, som blev bygget midt i 1300-tallet af della Scala-fyrsteslægten i Verona. Borgen, der både har voldgrav og vindebro, bevogter stadig adgangen til byen, sådan som den har gjort i 800 år.

Catullus og hans uterlige hustru

I oldtiden boede den romerske digter Catullus i Sirmione, og her skrev han digtene om sin uterlige hustru Clodia, der kastede sig ud i et skamløst skørlevned med elskere i stribevis, uden at bekymre sig om sin stakkels ægtemand. Men i det mindste kunne Catullus glæde sig over Sirmiones henrivende beliggenhed og safirblå vand. Byen er stadig en af Gardasøens mest idylliske, og hvis man fortsætter gennem olivenlundene helt ud på halvøens yderste pynt, kan man besøge de seværdige ruiner af en gammel romersk villa, som kaldes Grotte di Catullo (Catullus' grotter). Herude er vandet flere steder dybt nok til hovedspring direkte fra klipperne – men kontroller det selv først. Se meget mere om Sirmione >

Den blodige fæstningsby Peschiera del Garda

Peschiera

Efter Sirmione går turen mod øst ind i det dejlige Veneto, til det gamle, smukke Peschiera del Garda, der engang var en del af den berømte østrigske fæstningsfirkant, men nu er et badested med en kunstig sandstrand, stadig omgivet af bastioner og voldgrave. Peschiera har en lang og blodig historie, og i 1499 lod den franske konge Ludvig 12. under en krig mod den tyske kejser de 400 soldater i fæstningen hugge i småstykker. I dag kan man roligt besøge Peschiera – man bliver højst flået i turistbutikkerne.

Husk en tur til yndige Verona – kun 35 kilometer væk >

Mod nord langs Gardasøens østbred

Pragtfuldt vejr i Lazise

Efter Peschiera drejer vi mod nord og fortsætter ad Via Gardesana Orientale langs Gardasøens østlige bred. Her støder vi først på rolige Lazise, som også byder på en Scaligerborg og ligesom Peschiera stadig er omgivet af mure og tårne. Lazise var Venedigs vigtigste handelsstation ved Gardasøen, og på søpromenaden ved den lille havn med den gamle venetianske toldbod slentrer turister og unge forelskede i måneskinnet, mens de nyder vejret og stemningen. Lazise har også en af Gardasøens få ægte sandstrande, og eftersom det vrimler med campingpladser med børnefamilier, er der i juli og august trængsel i byens mange restauranter. Se meget mere om lille rolige Lazise >

Bardolino

Vinbyen Bardolino

Næste lille skønhed er vinbyen Bardolino, og netop her avles de let mousserende rød- og hvidvine, hvis druer har de ypperligste vækstbetingelser på de fugtige skråninger mod Gardasøen. Bardolino er en yndig by, med en vidunderlig promenade langs søen, og har gennem tiden tiltrukket mange berømtheder. Selveste Julius Cæsar og efter ham zar Alexander 1. af Rusland har aflagt besøg i Bardolino. I de gamle skrifter beskrives det, hvordan indbyggerne i den flagsmykkede by bød den mægtige zar velkommen i deres stiveste puds og med koncerter og alskens festivitas. Men bedst huskes zarens udflugt til det nærliggende lille næs Punta San Vigilio. Han var blevet sejlet ud til næsset, men fandt vejret og omgivelserne så dejlige, at han valgte at spadsere de fem kilometer tilbage til Bardolino.

Garda by og Den skønne Adelaide

Ingen ved, om zaren også badede ved Punta San Vigilio, der byder på Gardasøens bedste badestrand. Men på spadsereturen tilbage må han være kommet igennem byen Garda, som med sin smukke gamle bydel, prægtige 1800-talsvillaer og duft af magnolia og cedertræ er et af de romantiske højdepunkter på Gardasøens østbred.

Midt ude i vandet ligger klippen La Rocca, hvor den bedårende smukke, 20-årige dronning Adelaide i år 950 blev holdt fanget af den grusomme grev Berengar, som havde myrdet hendes mand, kong Lothar af Italien, og nu ønskede, at hun skulle giftes med hans egen søn Adalberto. Men munken Martino befriede Adelaide og bragte hende til hendes morbroders slot i Canossa. Her søgte hun tilflugt, indtil Tysklands konge Otto 1. rykkede over Alperne med sin hær og satte en stopper for Berengar. Ved synet af Adelaides skønhed blev Otto øjeblikkeligt så forelsket, at han 25. december 951 gjorde hende til sin dronning og tog hende med hjem til Tyskland.

Lille velholdte Torri del Benaco

Hotel Albergo Gardesana i Torri del Benaco

Nord for Garda by ligger det lille velholdte paradis Torri del Benaco med en diminutiv havn, endnu en smuk søpromenade og endnu en Scaligerborg, Castello Scaligero, med tårne og skydeskår, som i okkergule farver spejler sig i det ovale havnebassin. Torri del Benaco er en af de kønneste byer langs Gardasøen og den eneste, der har beholdt søens gamle navn, Lacus Benacus. I Torri del Benacos middelalderby, hvor de snævre smøger går på kryds og tværs af hovedgaden Corso Dante, kappes platantræer og maleriske huse med det fortryllende vejr om at skabe en henrivende stemning. Alligevel er Torri del Benaco ikke nær så overrendt af turister som Lazise og Bardolino.

Gennem Drømmenes Dal

Malcesine

Turen går videre mod nord, forbi det stille Brenzone-område med små upåagtede flækker omgivet af olivenlunde, og gennem Drømmenes Dal, Val di Sogno. Her drejer vi af fra hovedvejen Gardesana Orientale og følger i stedet den mindre vej ved søbredden, Lungo Lago, som langs mure dækket med roser og blåregn fører helt til den maleriske fiskerby Malcesine.

I de snævre, brostensbelagte gyder ned mod havnen kan man næsten nå fra husmur til husmur, og overalt minder duften af gæret vin og krydderier om dengang, da Malcesine var befolket af arbejdsomme fiskere, der levede fordringsløst af Gardasøens frugter suppleret med lidt grøntsager og vin. Men de tider er for længst forbi: I dag lever næsten hele den solbagte by af turisme. Højt oppe på et forbjerg knejser endnu en Scaligerborg, som i århundreder har beskyttet indbyggerne mod griske fjender, og hvorfra udsigten over Gardasøen er fænomenal. Goethe blev så betaget af borgens skønhed, at han gav sig til at tegne den og blev arresteret som østrigsk spion. Følg i Goethes fodspor og se maleriske Malcesine >

Monte Baldo – bjergklatrernes belønning

Paragliding fra Monte Baldo

Bag byen ligger det 1758 meter høje bjerg Monte Baldo, som man kan nå fra Malcesine med en svævebane, der i sig selv er en oplevelse. En del af den over fire kilometer lange opstigning foregår nemlig i en kabine, der drejer rundt om sin egen akse. Når vejret er klart, er udsigten eventyrlig. Men Monte Baldo er også et paradis for bjergklatrere og naturelskere, med sine vilde orkidéer, rige dyreliv og blændende panorama over Gardasøen, der øjnes dybt nede i dalen, som en blå, glitrende streg midt i alt det grønne.

Dermed er rundturen slut

Nu er vi næsten nået hele Gardasøen rundt. Blot 20 kilometer nord for Malcesine ligger turens udgangspunkt, Torbole. Og selvom mange mener, at Comosøen er den smukkeste sø i Italien, er Gardasøen langt mere varieret med sine skiftevis stejle og flade bredder, vekslende vinde og charmerende småbyer. Gardasøen, som også har fordelen af sit vidunderlige vejr, er ganske enkelt en perle, som man aldrig bliver træt af. Se selv Comosøen – og bedøm, hvilken der er smukkest >

Gardasøens bedste strande

Pini-stranden i Riva del Garda

Rundt om Gardasøen er der skabt talrige kunstige badestrande. I søens nordlige del er vandet dybest og koldest, men både Limone sul Garda og Torbole har lange strande, der især tiltrækker unge og surfere. I Limones sydlige udkant ligger desuden stranden Spiaggia del Tifù, hvor der spilles beachvolley. Midt inde i Riva del Garda finder man den smukke og skyggefulde Pini-strand (foto ovenfor) omkranset af grønne anlæg, mens man i Gargnano kan slappe af på bredden under oliventræer. På Malcesines strand kan man bade med en skøn udsigt lige neden for den gamle Scaligerborg.

De mest børnevenlige strande i syd

De mest børnevenlige og lavvandede badestrande ligger i syd, og Gardasøens bedste strand er idylliske Punta San Vigilio lige nord for Garda By. Punta San Vigilio er privat område, og man skal betale for at benytte stranden. Der er talrige store strande ved Desenzano, hvoraf især Porto di San Felice er lavvandet. I Toscolano-Maderno på vestbredden findes en flad og meget børnevenlig badestrand, Lido di Toscolano, med plads til alle. Sirmione byder på de blondes strand, Lido delle Bionde, mens Lazise og Peschiera har nogle af Gardasøens få rigtige sandstrande – med sand fragtet ind fra Adriaterhavet. Mellem Garda By og Torri del Benaco findes en vaskeægte nudiststrand.

Nup en sejltur på Gardasøen

Bilfærger og sejlture

I godt vejr må du ikke snyde dig selv for en sejltur på Gardasøen. Mange af de smukkeste steder ses allerbedst fra vandsiden, og der sejler utallige turbåde og færger både på langs og tværs af søen. Der er faste bilfærger mellem Limone sul Garda og Malcesine og mellem Toscolano-Maderno og Torri del Benaco, så hvis du er på kør selv-ferie, kan du her spare nogle kilometer. Om sommeren er der timedrift. Se ruter og afgangstider på www.navigazionelaghi.it.

Krydstogt på Gardasøen

Man kan også prøve et regulært krydstogt med f.eks. et af de gamle dampskibe fra begyndelsen af 1900-tallet, som adstadigt tøffer afsted, mens man i ro og mag nyder sejlturen over Gardasøen. Faktisk får man et endnu bedre indtryk end inde fra land. Bådene afgår bl.a. fra Peschiera og Sirmione. Bestil billetter til et krydstogt (eventuelt inklusive frokost) >

Gardaland og andre aktiviteter

Rundt om Gardasøens sydlige ende er der talrige attraktioner for både børn og voksne. Uden for Peschiera ligger Gardaland, Italiens største forlystelsespark med rutsjebaner, delfinshows, vandland og mange andre forlystelser samt restauranter og butikker. Gardaland er dyrt og noget malplaceret i det smukke Veneto, men børn elsker det. I forbindelse hermed ligger Gardaland Sea Life Aquarium med 37 akvarier og over 5000 fisk fordelt på alt fra hajer til søheste. Book billetter på forhånd og kom uden om køen >

Safariparken Parco Natura Viva

Seks kilometer fra Bardolino ligger safariparken Parco Natura Viva, hvor man kører man rundt på en savanne i egen bil, helt tæt på både giraffer, zebraer og løver. Parco Natura Viva bidrager med en del af billetindtægterne til kampen for at redde truede dyrearter. Se mere her >

Parco Giardino Sigurtà

12 kilometer syd for Peschiera ligger den pragtfulde park og botaniske have Parco Giardino Sigurtà med bl.a. 30.000 roser, eksotiske planter, en labyrint og selvfølgelig caféer. En rolig og yderst populær familieattraktion. Uden om køen-billetter kan bestilles her >

Turen går til Gardasøen

 • Italienske navn: Lago di Garda
 • Regioner: Gardasøen ligger mellem Trentino-Alto Adige, Lombardiet og Veneto
 • Areal: 370 km²
 • Længde: 52 km
 • Bredde: Op til 17 km
 • Dybde: Ned til 346 m
 • Vejr og klima: Subtropisk
 • Vandtemperatur i grader: april-maj 10-18, juni-juli-august-september 18-27, oktober 15
 • Afstande i kilometer: Verona 25, Milano 125, Venedig 141, København 1480
 • Nærmeste lufthavne: Verona, Milano, Venedig
 • Flyvetid: København-Verona: 1 time, 40 minutter
 • Dansk generalkonsul: Giuliana Paoletti, Via Morigi 4, Milano, tlf. 02 89 01 27 28
 • Campingpladser: 80-100
 • Golfbaner: 12
 • Vandland finder du her >
 • Lystfiskeri: ørred, gedde, aborre, suder, karpe, helt, ferskvandskvabbe

Vandlandet Parco Cavour

Kun 20 minutters kørsel syd for Gardasøen lokker vandlandet Parco Cavour med pools, palmer, rutsjebaner, laguner med rigtigt sand osv., alt indhyllet i en tropisk stemning (sæsonåbent). Se mere og køb indgang >

Mineralske spabade

Lige øst for Lazise venter de mineralske spabade Aquardens Verona, hvor livsnyderiet og velværen er sat i system – se mere og book billetter >

Besøg vinslotte i Valpolicella

10 kilometer øst for Gardasøen ligger vindistriktet Valpolicella med hundredvis af vinslotte og vingårde, der dyrker ædle Amarone-vine. Vinslottene elsker at få besøg af velbeslåede turister, og ofte kan man også spise frokost på stedet. Se mere under Veneto >

Fester og festivaler

Der afholdes bunker af festivaler og koncerter ved Gardasøen, f.eks. Festa di San Filippo Neri (natlig regatta på Gardasøen) 26. maj i Torri del Benaco; Garda Jazz Festival juni-juli i Torbole og Riva del Garda; Notte di Fiaba (festligheder med fyrværkeri og optog i middelalderdragter) i slutningen af august i Riva del Garda; Festa dell'Uva (vinhøst) 3.-7. oktober i Bardolino.

Verona venter...

Piazza delle Erbe

Man kan snildt kombinere Gardasøens skønhed med storbystemning i romantiske Verona, kun 35 km fra Lazise. Hvis du ikke er på kør selv-ferie, afgår der busser fra de fleste af flækkerne langs søens østbred. Verona er ikke bare en yndig by med utallige modebutikker og restauranter, men byder også på udendørs sommeroperaer i den gamle, romerske arena. Smut en tur til Verona >

Vejret og klimaet ved Gardasøen

Garda Vejret i den kommende uge

Gardasøens klima og vejr er ægte middelhavsklima. Antallet af solskinstimer er meget højt, og allerede i marts kan temperaturen nå 20 grader. April byder som regel på op til 25 grader, maj ofte på 30, og i juni, juli og august kan termometret krybe helt op på 35-37 grader. September byder også på godt vejr og temperaturer mellem 20 og 30 grader, mens oktober stadig holder 18-24. Men klimaet varierer – der er normalt varmest i syd ved Sirmione, Peschiera og Bardolino, mens Torbole og Riva i nord kan have lidt koldere vejr. Ovenfor ser du vejret ved Garda By lige nu og den kommende uge. Husk, at Gardasøen er fersk, og at vandtemperaturen derfor er et par grader under havets (se faktaboksen ovenfor).

Vandsport på Gardasøen

Gardasøen er perfekt til alle former for vandsport, både windsurfing, dykning, sejlsport, kanosejlads og det allernyeste, canyoning. Om formiddagen blæser vinden ned fra bjergene i nord, mens den om eftermiddagen suser sydfra op gennem søen. Især i den nordlige ende af søen er vejret og vindforholdene perfekte til windsurfing. Her er der også ypperlige muligheder for paragliding, klatring, rapelling og mountainbiking. Surf Center Marco Segnana i Torbole udlejer windsurfere, kanoer og mountainbikes og afholder kurser i windsurfing for både øvede og begyndere. Adressen er: Località Foci Del Sarca 1, tlf. 464 50 59 63, Torbole. Hør om paragliding hos Paragliding Club Malcesine, tlf. 339 1667143, info@paraglidingmalcesine.it.