Piemonte – skønhed ved foden af Alperne

Piemonte

Piemonte er Italiens vugge, for her opstod den bevægelse, der i 1861 førte til Italiens Samling. Navnet betyder ved foden af bjergene, og en tredjedel af Piemonte er netop bjergland og et paradis for skiløbere og alpinister. Resten minder med sine bløde bakker og vinmarker om Toscana – bare uden alle turisterne og kunstskattene. Helt i nord glimter de dejlige søer Lago Maggiore og Lago d'Orta, mange gastronomer regner Piemontes køkken for Italiens bedste, og her dyrkes Barolo'en og Barbaresco'en på utallige vinslotte og vingårde. Men Piemonte er også én af Italiens højst udviklede og mest velhavende regioner med store industrikoncerner som Fiat, Italiens mest veluddannede indbyggere og nogle af landets bedste universiteter (se kort over Piemonte længere nede).

Med et Torino+Piemonte Card får du adgang til utallige seværdigheder – se mere her >

Piemontes og Italiens første hovedstad

Torino, Piemontes hovedstad

Midt i Piemonte ligger den kongelige by Torino, som var residensstad for det ædle savoyardiske kongehus og i tre år Italiens første hovedstad. Torino er i dag kun hovedstad i Piemonte og ikke særlig italiensk, men udstråler schweizisk renlighed, fransk dannelse og tysk orden. Torino er en af landets vigtigste industribyer, men samtidig elegant med en blanding af klassisk og moderne arkitektur og en udpræget fornemmelse af fortidens storhed. Hovedgaden, den smukke Via Roma, vrimler med fashionable modebutikker, og allerede fra lang afstand ser man Torinos vartegn, det 167 meter høje tårn Mole Antonelliana. Men Torino fortjener sin egen omtale >

Barololand

Vingård i Piemonte

Uden for Torino er det småt med bymæssige seværdigheder i Piemonte. Til gengæld er den sydlige del af regionen gourmeternes paradis. Her gror de sorte og de sjældne hvide trøfler, og her produceres det lækreste kalvekød, topdelikate oste og Nebbiolo-druerne, som forvandles til rødvinenes konger, de ædle Barolo og Barbaresco. Gastronomien er enestående og bygger på lige så gamle traditioner, som de byer, der fostrer den.

Den fornemme vinby Asti

50 kilometer sydøst for hovedstaden ligger den fornemme vin- og trøffelby Asti, hvis omegn er centrum for Piemontes vinproduktion. Midt i Asti ligger den trekantede Piazza Vittorio Alfieri, og herfra fører hovedgaden, Corso Vittorio Alfieri, til Piazza Roma med et middelaldertårn og flere fine palæer. 200 meter fra Piazza Roma går man ad Via Luigi Goltieri til den enorme, romansk-gotiske 1300-tals domkirke Santa Maria Assunta med barokfresker. Asti er også kendt for den perlende Asti Spumante, der produceres af muscatdruen, men hvis kvalitet ikke er på højde med populariteten. Rundt om byen vrimler det med vingårde og vinslotte.

3. søndag i september fejrer Asti en tidligere sejr over Alba med hestevæddeløbet Palio d'Asti, med optog i renæssancedragter, som tiltrækker mere end 250.000 turister. I første halvdel af september afholdes mad- og vinfestivaler og i november en trøffelfestival. Oplysning om besøg på vinslotte og festivaler hos Astis turistkontor på Piazza Alfieri 29.

Gourmetparadiset Alba

Gourmetparadiset Alba

Astis rival i sydvest, det rare og rolige Alba, er hovedbyen i det smukt kuperede Langhe-distrikt og gastronomiens højborg. Her er det simpelthen umuligt at spise dårligt. I århundreder lå denne gamle stad, som engang var en magtfuld bystat og er spækket med historie, konstant i krig med Asti, men nu kæmper de to byer kun om at være himmerige for mad- og vinelskere. Alba er berømt for sine hvide trøfler samt Barolo- og Barbaresco-vinene og er også hjemsted for chokoladeelskernes kærlighed, Ferrero Rocher-fabrikken.

Smukt vejr over Alba

Derudover byder Alba også på middelalderlige tårne, og det er en fornøjelse at slentre mellem hovedgaden Via Cavours delikatesse- og modeforretninger. På den hyggelige Piazza Risorgimento troner Albas gotiske 1400-talsdomkirke omgivet af fortovsrestauranter. Hvert efterår afholder Alba en trøffelfestival, som regel fra midt i oktober til midt i november, og i denne periode er det nødvendigt at bestille hotel i god tid. Få info om besøg på vinslotte og madlavningskurser hos Albas turistkontor på Piazza Risorgimento 2.

Vingårde og vinslotte i Langhe

Bakkerne i Langhe-distriktet er fyldt med vingårde, middelalderborge og restauranter med Michelin-stjerner. Foruden flækken Barolo har 10 andre småbyer ret til at kalde deres vine for Barolo – deriblandt La Morra, Serralunga d'Alba og lille Cherasco, som også er kendt for sine vinbjergsnegle, der simrer i rødvin eller bruges som fyld i ravioli. Kontakt f.eks. www.mauroveglio.com for en guidet tur rundt på vinslottene.

Få kilometer fra Barolo-området dyrkes den næsten lige så kendte Barbaresco, der også produceres af Nebbiolo-druen, men har en blødere og mere delikat smag.

Sydøst for Asti ligger Monferrato-distriktet, hvor Umberto Eco blev født. Her dyrkes endnu en kendt rødvin, den noget billigere, men intense Barbera del Monferrato. På vingården Tenuta Castello di Razzano på Frazione Casarello 2 i Alfiano Natta kan man smage på vine, lækre pølser, focaccia og meget andet.

Sydvest for Alba ligger den lille mystiske by Cuneo, der med sine brede, vinkelrette gader er meget lidt italiensk, men hvis rom-fyldte chokoladepraliner Ernest Hemingway var så begejstret for, at han i 1954 under en rejse fra Milano til Nice tog en omvej bare for at smage dem. I november er Cuneo vært for en stor ostefestival med oste fra hele Piemonte. Få mere at vide på turistkontoret i Via Roma 28.

Monforte d'Alba i Langhe

Vercelli og Novara

I nordøst ligger handelsbyen Vercelli med 1200-talsbasilikaen Sant'Andrea med en køn klostergård og sin 1500-talsdomkirke, og ved grænsen til Lombardiet det velstående Novara med sine buegange og skønne renæssancebygninger. Nup en slentretur gennem den hyggelige hovedgade Corso Italia og dens myriader af butikker, og smut så gennem Via Giuseppe og spadser ad Via Fratelli Rosselli, som er kranset af buegange, og se den nyklassicistiske domkire med en søjleforgård.

Piemontes majestætiske søer

Feriolo ved Lago Maggiore

Det nordlige Piemonte er som skabt til vandring og mountainbiking – og badning og sejlture på de majestætiske søer Lago Maggiore og Lago d'Orta, som kaldes Piemontes riviera. Søernes vejr og klima er så mildt og dejligt, at bredderne myldrer med prægtige villaer og parker med tropiske planter og blomster. Den 67 km lange Lago Maggiore er Italiens næststørste sø og strækker sig helt ind i Schweiz. Langs bredderne mod Piemonte ligger små badebyer som Verbania, Stresa og Arona, og midt i søen de romantiske Borromeiske Øer med blomsterparadiser og barokpaladser. Se meget mere om Lago Maggiore >

Ortasøen med San Giulio

Ortasøens skønhed

Nær Novara og langt fra al verdens larm og kævl ligger den smukke, 13 kilometer lange Lago d'Orta – Ortasøen – som er meget mindre end Lago Maggiore, men hyggelig og pittoresk. Ingen, der besøger Ortasøen, glemmer den nogensinde. Den tyske filosof Friedrich Nietzsche blev så forelsket i Ortasøens skønhed, at han senere skrev, at den ændrede hans liv for altid. På et næs, som skyder sig ud i søen, ligger den lille romantiske middelalderby Orta San Giulio, hvor forelskede kan gemme sig for verden mellem de blomstrende azaleaer og stejle og smalle gyder.

Fra Orta San Giulio afgår uafbrudt både til søens største attraktion, den mystiske lilleput-ø Isola San Giulio. Sejlturen tager kun fem minutter og er et must under en rejse i Piemonte. Øen er kun 150 x 300 meter og er næsten helt optaget af en lille malerisk by, der er opstået omkring den smukke havn med pergolaer og søjlegange. Midt i det hele knejser den barokudsmykkede 1100-talsbasilika San Giulio og det tilhørende benediktinerkloster, som er fyldt med renæssancefresker. Både Isola San Giulio, byen og klostret er opkaldt efter den hellige Skt. Giulio, der i 200-tallet udryddede drager og monstre på øen. I krypten under kirken kan man beundre en sølvsarkofag med hans jordiske rester. Et godt råd er at overnatte mindst én nat ved Ortasøen. Nup et bord på en af caféerne langs søen, nyd synet af Isola San Giulio og glem hele verden. Et andet råd er at besøge Ortasøen midt på ugen, for i weekenden kommer hele Piemonte for at nyde idyllen. Kørsel i byen er forbudt, men der findes store p-pladser ved indkørslen.

Kort over Piemonte

Praktiske tips

Med et Torino+Piemonte-kort får man gratis eller billigere adgang til et hav af museer, slotte og borge samt andre seværdigheder i hele Piemonte. En rigtig god investering. Køb kortet her >

Rafting og ballonflyvning

Efter besøg på 20 vingårde og akut Barolo- og trøffelchok kan du på turistkontoret i Alba få information om aktiviteter som rafting på Tanarofloden og ballonflyvning over Piemonte.

Blomsterfestival

I marts og april mærkes duften af tusinder af tulipaner, når Verbania ved Lago Maggiore afholder blomsterfestival. I november er det kameliaernes tur. Se mere under Lago Maggiore >

Vandreferie i Piemonte

10 kilometer fra Lago Maggiore ligger den store nationalpark Parco Nazionale Val Grande, der nærmest er ubeboet og et fristed for vilde dyr som gemser, stenbukke, kongeørne og falke. Mulighederne for vandreture er exceptionelle, og der er bygget overnatningshytter. Det anbefales at bruge lokale guider.

Turen går til Piemonte

 • Beliggenhed: Norditalien
 • Hovedstad: Torino
 • Klima: tempereret/subtropisk
 • Areal: Piemonte omfatter 25.402 km²
 • Indbyggere: 4.600.000
 • Største byer m/indbyggertal: Torino 912.000, Novara 105.000, Alessandria 93.000, Asti 75.000, Cuneo 55.000
 • Store søer: Lago Maggiore og Lago d'Orta (Ortasøen)
 • Sprog: piemontesisk, italiensk, provencalsk
 • Afstande i kilometer: den italienske riviera 45, Hamburg 1136, København 1458
 • Lufthavne: Torino, Cuneo
 • Turister: tre millioner årligt
 • Dansk konsul: Federico Daneo, Via San Secondo 33, Torino, tlf. 011 1970 1879
 • Engelsktalende hospital: Ospedale San Giovanni Battista, Corso Bramante 88/90, Torino
 • Engelsktalende tandlæge: Gino Susi, Corso Agnelli 66, Torino, tlf. 011 32 23 18

Man kan også booke en skræddersyet vandreferie gennem Piemontes gourmet- og vinparadiser, f.eks. hos Ruby Rejser >

Appelsinslaget i Ivrea

Industribyen Ivrea helt oppe ved grænsen til naboregionen Valle d'Aosta er værd at bruge et par timer på. Fastelavnssøndag kl. 14 begynder det tre dage lange, kaotiske appelsinslag, Battaglia delle Arance, hvor 3000 indbyggere dynger hinanden til med 400.000 kilo appelsiner. Et forfærdeligt svineri, men børn elsker det. Turistkontor i Corso Vercelli 1.

Skiferie i Piemonte

Den nordlige del af Piemonte er fyldt med skidestinationer. En times kørsel vest for Torino ligger den fashionable Via Lattea, Mælkevejen, som består af dalene Valle di Susa og Valle di Chisone med destinationer som glamourøse Sestriere, Sauze d'Oulx, Bardonecchia og Pragelato. Her afholdtes de olympiske vinterlege i 2006, pisterne er blandt Italiens bedste, og snesikkerheden er høj. Skiområdet bliver plejet efter alle kunstens regler og byder på omkring 400 km pister – samt golf på Europas højest beliggende golfbane! Desuden er der fuldt blus på nattelivet med snesevis af restauranter og diskoteker. Se mere om skiferie i Støvlelandet >

Meteo Piemonte

Vejret og klimaet i Piemonte

Piemontes vejr og klima varierer fra nord til syd. Vingårdene i syd har det bedste klima, mens der er væsentligt koldere i Alperne. Foråret begynder i februar med 10 grader, men vejret bliver hurtigt varmere i marts og april og stiger op til 25 grader i maj. Juni, juli og august er varme og solrige med temperaturer omkring 30 grader.

Men den bedste årstid at besøge Piemonte er faktisk de varme og behagelige efterårsmåneder september og oktober med 20-25 grader, mens november har 10-15. Det regner mest i juni, men generelt er Piemonte en meget tør region – og det takker vingårdene guderne for. På vejrkortet ser du vejret i Piemonte i dag.

Slagmarken ved Marengo

Nær byen Alessandria i det østlige Piemonte ligger den lille landsby Marengo, hvor den franske kejser Napoleon den Store i år 1800 ville have tabt sit første slag, hvis ikke general Desaix med ordene "Slaget er tabt, men der er tid til at vinde et nyt" i sidste øjeblik var kommet til undsætning og med et voldsomt flankeangreb på den østrigske hær, der kostede ham selv livet, vendte et sikkert nederlag til en af Napoleons mest berømte sejre. Man kan stadig se slagmarken, og i Alessandria findes der et lille museum.