Lago Maggiore – isblåt vand og alpeidyl

Verbania ved Lago Maggiore

En morgen tidligt i maj, når sæsonen endnu ikke for alvor er begyndt, er der intet skønnere end en sejltur på Lago Maggiore. Midt i det glasklare, isblå vand og mellem mørke bjerge med snedækkede tinder glider båden frem gennem søen, forbi byer med melodiske navne som Pallanza, Cannobbio, Stresa og Maccagna, og med alle Lago Maggiores små grønne øer drysset ud rundt omkring. Hist og her runder man et næs med hvide villaer og prægtige palazzi mellem palmer og cypresser, der spejler sig i vandet, og ovenover troner fjeldene med deres mørke skove og de hvide alpetinder med solglimt i gletsjerne.

Dejlige Lago Maggiore

Op ad formiddagen, når morgentågen forsvinder, og solen får overtaget, skifter Lago Maggiores middagsdovne vand i alle opalens farver, alt efter hvor et vindpust strejfer, mens livet vågner i de små lyserøde og okkergule landsbyer med campaniler knejsende mod himmelen. Og når middagsheden rammer, kommer dagens første vigtige spørgsmål: frokost, badning eller blot driverliv på dækket?

Lago Maggiores forunderlige vestbred

Lago Maggiores vestlige bred er den yndigste og fuld af smilende småbyer, med hoteller, restauranter og campingpladser strøet ud mellem kastanjer, vinranker og citrusplantager. Klimaet ved søen er så mildt, at selv eksotiske og subtropiske planter overlever vinteren igennem, og overalt lokker smukke blomsterhaver, berømte villaer og små, idylliske strande med rent, klart badevand. Vi begynder rundturen ved Lago Maggiores allerdejligste hot spot: Isole Borromee eller De Borromeiske Øer.

Du skal også se Comosøen – paradisisk og romantisk som få >

Pallanzabugten og De Borromeiske Øer

Isola Bella

Lago Maggiores dronning er Pallanzabugten med Isole Borromee eller De Borromeiske Øer, hvor greverne af Borromeo-slægten for 400 år siden skabte deres egne små paradiser. Den skønneste er den kun 0,2 km² store Isola Bella, som ligner fortæppet til en opera med klipper, hvorpå ti terrasser rejser sig oven på hinanden som Babylons hængende haver.

Den ene halvdel af Isola Bella består af en lille landsby med vulgære souvenirboder samt greveslægtens ufærdige pragtpalads, Palazzo Borromeo, med værker af bl.a. Tiepolo. Flere etager er åbne for publikum. Her overnattede Napoleon Bonaparte og Josephine Beauharnais i 1797, og man kan stadig se deres seng. Den anden halvdel af Isola Bella udgøres af en typisk barokhave med pavilloner, statuer, obelisker og fontæner mellem blomstrende kamelia, azalea og rhododendron, alt sammen indrammet af fint klippede hække.

Isola Madre består af parker fulde af blåregn, agaver og palmer, bittesmå anløbspladser for bådene samt Borromeo-slægtens store 1700-tals villa, Palazzo Madre. Midt imellem herlighederne spankulerer hvide påfugle uanfægtede omkring.

Barokhaven på Isola Bella

Den lille og maleriske Isola Superiore (eller Isola Pescatori, Fiskerøen) er den mest autentiske og har altid tiltrukket kunstmalere. Her er ingen souvenirboder, men til gengæld små restauranter med stadigt sprællende fisk fra Lago Maggiore. Hotellet Albergo Verbano er så romantisk, at en enkelt overnatning er nok til at forny ethvert ægteskab. Det er ikke billigt – men værelse kan bestilles på www.hotelverbano.it.

Nup hop-on hop-off-båden

Man kan sagtens ødsle en hel dag væk på De Borromeiske Øer. Fra havnen i Stresa (se nedenfor) kan man nappe hop-on hop-off-båden, som sejler til alle tre øer – billetter kan bookes her >

Stresa, Lago Maggiores mondæne juvel

Stresa og Isole Borromee

De bedste strande ved Lago Maggiore findes netop i Pallanzabugten, og her ligger også den lille juvel Stresa. Med strålende barokhaver, bugnende shoppinggader og store luksushoteller, der får d'Angleterre i København til at ligne missionshotellet i en provinsby, er Stresa Lago Maggiores mest mondæne og livlige ferieby.

Her har aristokrater og rigmænd i århundreder slappet af i bedårende omgivelser, mens de byggede deres villaer og nød det pragtfulde vejr. Fra den kønne, palmebeklædte promenade, Corso Umberto I, ser man ud over hele søen med Isola Bella og de andre Borromeo-øer lige overfor. Fra Piazzale Lido i Stresa går svævebanen op på Mottaronebjerget, hvorfra man i 1500 meters højde har en overvældende udsigt over Lago Maggiore og i klart vejr kan se helt til Milano.

Hele foråret og sommeren er Stresa hjemby for udendørs musikfestivaler som Midsommer Jazz (juli) og den klassiske festival Between earth and sky (august-september).

Baveno, Feriolo og Verbania

Feriolo i Pallanzabugten

Nord for Stresa ligger Baveno, hvorfra der også sejler færger til de Borromeiske Øer. Baveno byder også på en adventurepark (se nederst). Inderst i bugten finder man lille landlige Feriolo, hvor tiden ikke spiller nogen rolle.

På den anden side af Pallanzabugten lokker Lago Maggiores største by, den charmerende Verbania (øverste foto), med den berømte botaniske park Villa Taranto. Her afholdes hvert forår tulipanfestivalen Settimana del Tulipano med over 80.000 blomstrende tulipaner, som får Verbania til at eksplodere i farver. Længere nordpå finder vi idylliske Cannero Riviera, der med sin lange badestrand med palmer, citrontræer og fred og ro er enhver børnefamilies paradis. Kun 5 km fra grænsen til Schweiz ligger lillebitte Cannobio, der med sine brostensbelagte gader er usandsynligt malerisk. 3 km vest for byen, midt i de mest dramatiske klippeformationer, findes slugten Orrido di Sant'Anna med et flot vandfald. Cannobio byder desuden på både windsurfingskole og mountain bike-udlejning.

Arona

Romantiske Arona

Helt i syd ligger det populære feriested Arona med en attraktiv søpromenade, badestranden Le Rocchette midt inde i byen og en hul kæmpestatue af den hellige grev Carlo Borromeo med plads til fire personer i hovedet! Men den fineste seværdighed er den gamle borg Rocca Borromeo med legetøjsmuseet Museo della Bambola, hvor man kan beundre Borromeo'ernes enorme samling af dukkehuse og legetøjsbiler.

Spis middag i Milano – kun en times kørsel væk >

Østbredden – Luino, Angera og Laveno-Mombello

Pragtfuldt vejr over Laveno

Østbredden ved Lago Maggiore er ikke nær så fuld af turister. Alligevel er her bunker af campingpladser og ferielejligheder mellem de hyggelige byer Luino, der hver onsdag afholder Europas største marked, og Angera med et muntert dukkemuseum, en gammel borg og pragtfulde panoramaer over søen. Over for Pallanza-bugten ligger Laveno-Mombello med et mylder af seværdige kirker og flotte adelsvillaer fra det 19. århundrede. Fra Laveno er der bilfærge til Verbania på vestbredden.

Santa Caterina del Sasso

Santa Caterina del Sasso

Lige over for Stresa hænger det gamle kloster Santa Caterina del Sasso ud over søen. Det betagende bygningsværk, som kun kan ses fra vandsiden, er med sin stilhed og sine bedårende fresker en af Lago Maggiores største seværdigheder. Santa Caterina del Sasso blev bygget i 1100-tallet af Alberto Besozzi, der havde lidt skibbrud under en storm på Lago Maggiore. Med hjælp fra den hellige Santa Caterina reddede han sig i land og svor at vie resten af sit liv til bøn. Der afgår regelmæssige både fra Stresa (fra anløbsbroen er der 80 trin op). Man kan også køre i bil til bjerget ovenfor og gå de 268 trin ned. Kom helst lige ved åbningstid, enten 8.30 eller 14.30 – resten af dagen er Santa Caterina oversvømmet af turister, som nyder vejret og udsigten over Lago Maggiore.

Sejlture på Lago Maggiore

Arona er det perfekte udgangspunkt for sejlture, hvor man oplever hele søen og landskaberne med Lake Maggiore Express. I en eller to uforglemmelige dage med tog og båd gennemrejser man hele Lago Maggiore og bjergområderne i omegnen. Turen er overmåde romantisk, og man får et helt andet indtryk af søen end fra land. Book billet på forhånd og bestil frokost om bord på www.lagomaggioreexpress.com. Der er naturligvis også mange muligheder for krydstogter på søen og til De Borromeiske øer – se udvalget og book billetter her >

Turen går til Lago Maggiore

 • Fordansket navn: Maggioresøen
 • Beliggenhed: Norditalien
 • Regioner: Lago Maggiore ligger mellem Piemonte, Lombardiet og Schweiz
 • Vejr og klima: middelhavsklima
 • Areal: 212 km²
 • Længde: 66 km
 • Bredde: Op til 10 km
 • Dybde: Ned til 372 m
 • Lystfiskeri: ørred, helt, gedde, aborre og ål
 • Øer: Isola Bella, Isola Madre, Isola Superiore samt flere mindre
 • Vandtemperatur i grader: juni 19-20, juli-august 22-24, september 17
 • Største byer (m/indbyggertal): Verbania 30.000, Arona 15.000, Locarno (Schweiz) 15.000, Stresa 5.000, Cannobio 5.000
 • Lufthavn: Milano
 • Afstande: Stresa-Milano 98 km, Stresa-København 1400 km
 • Dansk konsul: Steen Thorsted, Via Ludovico Ariosto 30, Milano, tlf. 02 48 00 86 75

Andre oplevelser og aktiviteter

Villa Pallavicino i Stresa er en lille, men dejlig zoologisk have med lamaer, påfugle, kænguruer, flamingoer, aber og mange andre dyrearter, som løber frit rundt i en blomstrende park med rhododendron, magnolia og platantræer. Villa Pallavicino er åben fra 15. marts til 31. oktober kl. 9-18, og adressen er Via Sempione Sud 61, Stresa.

I søens nordlige ende, 19 minutter fra Cannero Riviera, ligger Wonderwood Adventure Park med eventyrspor, mini-jeeps, legeplads og restaurant. Ideelt for børn og afslappende for forældrene. Adgangsbilletter kan bookes her >

Den bedste golfbane ved Lago Maggiore er måske den 18-hullers Golf Club des Iles Borromees ved Stresa – find den på www.golfdesilesborromees.it. Lago Maggiore er også ideel til vandsport, både vandski, windsurfing, dykning og kanosejlads. Desuden er søen et eldorado for lystfiskere med kæmpestore, kampklare søørreder, der giver fight til stregen. Fiskekort købes på posthusene.

Nationalparken Val Grande, som ligger ca. 10 km vest for Lago Maggiore og er Italiens største vildmarksområde, byder på fornemme muligheder for vandreture og trekking, og undervejs kan man overnatte i små bjerghytter. Se mere på www.parcovalgrande.it. I Stresa kan man desuden leje mountain bikes – se f.eks www.bicico.it.

Kombiner med et smut til elegante Torino >

Vejret og klimaet ved Lago Maggiore

STRESA Vejret i den kommende uge

Med 2400 årlige solskinstimer er vejret og klimaet ved Lago Maggiore mildt året rundt. Selvom det kan sne om vinteren, har søen middelhavsklima med en gennemsnitstemperatur på 15 grader. Den mest regnfulde måned er maj. Sæsonen begynder i juni, når solstrålerne bryder igennem, og blomsterne springer ud. Højsæsonen er juli, august og første halvdel af september med temperaturer mellem 25 og 35 grader om dagen. På grund af søens grydeform forekommer om sommeren kraftige tordenvejr, hvorunder skyerne kastes frem og tilbage mellem bjergene. Nattetemperaturen kan falde til 16 grader – men sommernætterne er alligevel fortryllede. Ovenfor ser du den kommende uges vejrudsigt for Stresa by.

Vandtemperatur

Husk, at Lago Maggiore er fersk, og at vandtemperaturerne er lavere end i saltvand. Vandet er varmest i juli og august med mellem 20 og 24 grader.

Hemingway og Lago Maggiore

Det meste af Lago Maggiore ligger mellem Lombardiet og Piemonte, men i nord går den usynlige landegrænse og på den anden side ligger Schweiz med sine bjælkehuse og snetinder. Her, ved den lille by Brissago, landede hovedpersonerne i Ernest Hemingways udødelige roman Farvel til våbnene, Frederic Henry og hans elskede Catherine Barkley, efter deres eventyrlige rotur gennem Lago Maggiore på flugt fra det italienske politi. Og det er ikke svært at se, hvorfor Hemingway valgte netop Lago Maggiore til sit mesterværk. Lago Maggiore er kun Italiens næststørste sø, men efter manges mening endnu smukkere end både Comosøen og Gardasøen.

Gør som Hemingway – book et pragtfuldt krydstogt >