Sicilien – solskinsøen med evige seværdigheder

Sicilien

Allerede i slutningen af januar blomstrer Siciliens tusindvis af mandeltræer, og i marts myldrer vilde fresier og narcisser frem af den solbagte jord og fylder luften med en bedøvende blomsterduft. I syd vokser daddelpalmer, bambus og papyrus, i nord millioner af gyldne appelsiner, og overalt har tidligere erobrere efterladt en vrimmel af seværdigheder: græske templer på højde med Akropolis, normanniske katedraler og spanske paladser. Faktisk kender man ikke Italien, før man har set Sicilien, som ikke bare er Middelhavets største ø, men en verden for sig. Den, der bruger en ferie på at rejse Sicilien rundt, vil aldrig fortryde, men have minder nok til et halvt liv. Ovenikøbet kan man bade næsten hele året. Vinen hedder Sangue di Sicilia, Siciliens blod, og appelsinerne kaldes Siciliens guld og koster næsten intet. Følg med på en rundtur mod uret (se kortet nedenfor).

Siciliens smukke nordkyst

Den pragtfulde strand ved Cefalù

Vi begynder i nordøst, hvor det tre kilometer brede Messinastræde adskiller Sicilien fra Italiens tå. Her lurede tidligere faren for den rejsende: På hver side af strædet knejser de klipper, hvor søuhyrerne Skylla og Karybdis huserede. Mens Karybdis sugede vandet ind, så skibene knustes mod klipperne, kunne Skylla med sine seks hoveder på lange halse fra hvert skib snappe seks sømænd, som skrigende blev løftet op i uhyrets hule og ædt levende.

Ældgamle Messina

Selve den ældgamle, langstrakte by Messina blev helt knust af et jordskælv i 1908, der kostede 80.000 dræbte. Netop da byen var blevet nogenlunde genopbygget, kom de allieredes bombefly i 1943 og gentog ødelæggelsesværket. I dag er Messina mest en kaotisk trafikprop, og når du har set den kønne promenade langs Messinastrædet og den genopstandne normanniske domkirke på Piazza del Duomo, kan du med god samvittighed drage videre mod vest og nyde den usandsynligt smukke og afvekslende tur langs Siciliens nordkyst mellem blodappelsinplantager, kirsebærtræer og figenkaktus. Ruten går over industribyen Milazzo, hvorfra der afgår både til de Lipariske Øer (se længere nede), og dernæst kommer landsbyen Tindari med et næsten helt uinteressant ruinområde.

Maleriske Cefalù

Cefalù

Vejen fører videre med en betagende udsigt over Patti-bugten og forbi de stenede badestrande Marina di Patti og Sant'Agata di Militello. Snart ses forbjerget ved det malerisk beliggende Cefalù (foto ovenfor), der er en af Siciliens ældste byer, med morsomme gader og gode butikker i den yndige gamle bydel. Cefalùs vigtigste seværdighed er den storslåede, tvetårnede domkirke, som den taknemmelige normannerkonge Roger 2. lod opføre i 1100-tallet efter at være blevet frelst fra skibbrud. Den halvmåneformede strand er ypperlig, men overrendt i højsæsonen. Smut hellere op til udsigtspunktet Belvedere Principe Umberto bag domkirken – panoramaet over Cefalù og havet er formidabelt.

Siciliens forføreriske hovedstad

Domkirken i Palermo

60 kilometer fra Cefalù kommer det smukt beliggende Bagheria, hvor Palermos adel byggede sine barokvillaer mellem olivenlunde og vinstokke (nord for kystvejen ses Soluntos Ruiner med rester af en fønikisk-romersk by), og neden for Monte Pellegrini åbenbares Siciliens forføreriske hovedstad Palermo. Her møder man det rigtige Orienten med råbende sælgere, tryglende tiggerbørn og duften af sære krydderier. Overalt lokker skønne kirker og store pladser, der ligger som duftende oaser midt i storbyen. På det elegante strøg Ruggiero Settimo frister dyre butikker, dagene bortødsles på stranden Mondello Lido, og nætterne fordrives i de utallige diskoteker med udendørs dansegulve fulde af selvsikre, solbrændte mænd og sortøjede skønheder. Men Palermo fortjener sin helt egen omtale >

Castellammare del Golfo

Castellammare del Golfo

Vest for Palermo passerer vi det lille fiskerleje Terrasini med en god badestrand og bevæger os nu for alvor ind i mafiaens hjemegn. Lidt inde i landet ligger Montelepre, der tidligere var et af organisationens tilholdssteder. Dernæst følger idylliske Castellammare del Golfo med nogle af de kønneste og bedste strande på Sicilien. Vest for Castellammare ligger naturreservatet Lo Zingaro (Sigøjneren) med turkisblå laguner, stenstrande, klart badevand og vilde dyr som sæler, ørne og vildkatte.

Majestætiske Segesta

Segesta

Her forlader vi kysten og sætter kursen mod syd og de græske ruiner ved Segesta, der i oldtiden var det vestlige Siciliens politiske og økonomiske centrum. Allerede på lang afstand får man øje på det næsten intakte doriske tempel fra omkring 450 f.Kr., som med sine seks søjler under den trekantede gavl og 14 på siderne står på et lille højdedrag og pryder det øde landskab. Der er parkeringsplads lige neden for templet, og herfra kan man fortsætte til det ligeledes velbevarede græske teater, som er udhugget i selve klippen med en utrolig udsigt til Castellammare og Middelhavet.

Sardinien er smaragdgrønt vand og vidunderligt driverliv >

Erice, Siciliens reneste by

Castello di Venere i Erice

Fra Segesta drejer vi mod Siciliens vestkyst og den lille, magiske perle Erice, som i 750 meters højde byder på forfriskende luft og kølighed selv midt på sommeren. Både Erices beliggenhed og turen derop er eventyrlig, og byen er desuden kendt som Siciliens reneste, med blomsterprydede patioer bag tykke mure og en fredfyldthed, som man ikke finder mage til på hele øen – selvom turisterne fylder. Nærmest groet ud af klipperne over Middelhavet hænger normannerborgen Castello di Venere med en helt uterlig udsigt over det vestlige Sicilien. Fra Erice er der svævebane til den gamle karthagiske flådehavn, tunfiske- og saltbyen Trapani, hvorfra man i klart vejr kan se helt til Afrika. Trapani er fuld af betonbyggerier, men smut en tur ned i den labyrintiske gamle bydel og gågaden Via Giuseppe Garibaldi først på aftenen, når den traditionelle spadseretur La Passeggiata er i gang.

Syd for Trapani bærer vestkysten stadig præg af de arabiske erobreres laissez faire-indstilling og minder mere om Orienten end om de velordnede græsk-romerske kolonier på resten af øen. På Siciliens yderste spids ligger kedelige Marsala, hvis oprindelige navn var Lilybæum, men som araberne kaldte Marsa-el-Allah, Guds havn. Marsala er næsten blottet for seværdigheder, men byen producerer den kendte hedvin og blev berømt, da den italienske nationalhelt Giuseppe Garibaldi i 1860 gik i land med sine 1000 rødskjorter og indledte befrielsen af Sicilien fra Bourbon-kongen i Napoli.

Fra Palermo afgår heldagsudflugter til Erice og Marsala med indlagt frokost – se mere her >

Kort over Sicilien

Sydkystens årtusindgamle seværdigheder

Siciliens sydkyst er ikke nær så frodig og blomstrende som nordkysten, men til gengæld er den oversået med 2.500 år gamle seværdigheder. Turen mod øst fra Marsala går først igennem Mazara del Vallo, hvis kønne domkirke rummer flere kunstværker, og lidt inde i landet ligger Castelvetrano, hvor mafiaen 5. juli 1950 myrdede sin egen bandeleder Salvatore Giuliano, der selv var involveret i adskillige mord og bortførelser, men vidste for meget.

Selinunte

Selinuntes ruiner

Herfra er der 15 kilometer til Selinunte, oldtidens vældige græske by Selinus, der blev grundlagt omkring 620 f.Kr. og snart knuste rivalerne i Segesta. Men nemesis ramte sejrherren: To gange, i år 409 og 250 f.Kr., kom karthagerne fra Nordafrika og udslettede Selinus, og siden har jordskælv fuldendt ødelæggelsen. I dag breder ruinerne sig gennem det ensomme landskab ned mod stranden. Seværdighederne skylles ned i det hyggelige Marinella lige ud til Middelhavet med strandbarer, restauranter og perfekte forhold til vandski og windsurfing.

Siciliensrejsens højdepunkt: Agrigento og Templernes Dal

Concordia-templet i Templernes Dal

Men Selinunte er langtfra rundturens klimaks. 100 kilometer mod sydøst ligger Agrigento, der i sin storhedstid under det græske navn Akragas havde langt over 200.000 indbyggere og af den græske poet Pindaros blev kaldt "Den smukkeste af alle de dødeliges byer".

Det moderne Agrigento er ligegyldigt – hele interessen samler sig om Valle dei Templi, Templernes Dal, der var centrum i den antikke by, og som kun Akropolis kan hamle op med. Synet af Templernes Dal er Siciliensrejsens absolutte højdepunkt. Om foråret indrammer blomstrende mandeltræer resterne af romerske huse og græske templer, og i juli og august dirrer den hvide ruinby i varmedisen på sin bjergtop, mens de bølgende højder er svedet gulbrune af solen.

Fra Agrigento fører Via Petrarca til indgangen. Her findes både en stor parkeringsplads, den seværdige cistercienserkirke San Nicola, der delvis er opført af sten stjålet fra templerne, samt Museo Archeologico Regionale, som du først skal se. Så er du godt forberedt til at besigtige de fem templer nærmere.

Juno-templet

Det ædle tempel for gudinden Concordia (foto ovenfor) fra omkring 450 f.Kr. er med sine 34 doriske søjler i gul tufsten på en baggrund af sølvgrå oliventræer det bedst bevarede græske tempel på Sicilien og et af de mest vidunderlige bygningsværker i hele verden. Mindre velbevaret, men alligevel storladent er det højtliggende Juno-tempel, der formentlig er fra ca. 405 f.Kr. Kun en del af arkitraven over de 25 søjler er i behold. Det ældste er Herkules-templet fra omtrent 520 f.Kr., af hvis søjler ni er genrejst. Det største er det ufuldendte, 112 m² store Jupiter-tempel (som grækerne kaldte Zeus-templet), der blev bygget af karthagiske krigsfanger efter Agrigentos sejr over Karthago i 480 f.Kr., men nu ligger i ruiner.

Vest herfor fører en sti til den maleriske hjørneruin af Dioscuros-templet (eller Castor- og Pollux-templet), hvis fire tilbageværende søjler er Agrigentos vartegn. Nærmest kysten ses resterne af det lille Æskulap-tempel. Herudover findes en større samling civile bygninger. Om aftenen er alle templerne illuminerede, og et besøg i Templernes Dal i mørket er en helt speciel oplevelse.

I februar, når mandeltræerne står i fuldt flor, og jorden er et blomstertæppe, overværer 40.000 tilskuere den farvestrålende fest Sagra del Mandorlo in Fiore ved Concordia-templet, med sicilianske sangere i farverige kostumer, marionetteater og optog med gamle tohjulede vogne trukket af fjerprydede heste med bjælder og broderede dækkener.

Man kan på forhånd booke adgangsbilletter og forskellige guidede rundvisninger i Templernes Dal. Se mulighederne her >

Seværdigheder i Villa del Casale

Bikinipiger fra oldtiden

Men Sicilien byder på mange flere oldtidsseværdigheder. Vi kører ind i landet til den lille by Piazza Armerina og finder 7 kilometer syd herfor Villa del Casale, en pragtfuld romersk kejservilla fra det 3. århundrede, der i dag er en af Siciliens største seværdigheder. I december 1950 opdagedes en gulvflade med mosaikker, der viste en pige med lændeklæde – en oldtidsbikini. Villaen har sandsynligvis været en slags retræteslot for den romerske kejser Maximian og er fyldt med velbevarede mosaikker med bikinipiger, hestevæddeløb, jagtscener og et siddende samleje i kejserens soveværelse. Et godt råd er at komme først på dagen eller uden for højsæsonen for at undgå horderne af turister. Hvert år 12.-14. august afholder Piazza Armerina ridderturneringen Palio dei Normanni, hvor byens kvarterer kæmper mod hinanden i middelalderdragter.

Østkystens glitrende skatte

Stranden ved Cala Mosche

Tilbage ved kysten passerer vi Gela, der ligesom Agrigento var en af oldtidens vigtige græske kolonier og blev grundlagt allerede i 688 f.Kr. Igen ser man grækernes gode smag – Gelas strand er dejlig og kridhvid. 10. juli 1943 indledte 7. amerikanske armé under general Patton netop her de allieredes invasion af Sicilien. I Viale Indipendenza ses et arkæologisk område med spredte græske fæstningsværker.

Dermed er vi nået til Siciliens østkyst, som er fyldt med skatte og efter manges mening øens dejligste strækning. Men først er det tid til en dukkert efter de støvede oplevelser på sydkysten. I naturparken Riserva Naturale Orientale Oasi Faunistica di Vendicari lokker Spiaggia di Cala Mosche (foto ovenfor), der er en af Siciliens smukkeste strande. Men Cala Mosche er kun 200 meter lang, så det kan være svært at finde plads.

Det gyldne Noto

På en bjergskråning lige nord for Cala Mosche ligger det gyldne Noto (foto øverst på siden), som efter det store jordskælv i 1693 blev genopbygget af varme, solgyldne sandsten. Her hersker barokken enevældigt, og Notos gader er de arkitektonisk set mest vellykkede på Sicilien. Domkirken stråler på den yndefulde Piazza Municipio, over for rådhuset, Palazzo Ducezio, og turisterne flanerer ad Corso Vittorio Emanuele mellem fortovsrestauranter og butikker. Efter mørkefald illumineres Noto, så barokfacadernes skønhed understreges.

Ragusa

Charmerende Ragusa

Inde i landet ligger den næsten lige så seværdige barokby Ragusa, der trods den gamle bydels (Ragusa Ibla) charme og smukke pladser stort set ikke er opdaget af hverken rejsebureauer eller turister. I Ragusa Iblas snævre, snoede gader sidder de gamle mænd stadig på bænkene og diskuterer politik og fodbold dagen lang, og på Piazza del Duomo knejser den storslåede domkirke Cattedrale di San Giorgio fra 1739. Sydvest for Ragusa glimter de brede og uberørte sandstrande Donnalucata, Scoglitti og Marina di Ragusa.

Fik du set forføreriske Palermo >

Livlige Siracusa – oldtidens metropol

Domkirkepladsen i Siracusa ved solnedgang

Siciliens østkyst er proppet med historie – ikke mindst det livlige Siracusa (på dansk Syrakus), der blev grundlagt af grækerne år 734 f.Kr. som oldtidens største og rigeste metropol med 300.000 indbyggere. Her fødtes matematikeren Arkimedes, og da han i 212 f.Kr. under den 2. Puniske Krig blev dræbt af en romersk legionær, mens han sad og tegnede krigsmaskriner i sandet, udtalte han de berømte ord "Noli turbare circulos meos!" (Forstyr ikke mine cirkler!). Men Siracusa ligger på samme breddegrad som Nordafrikas kyst, og det har altid været skæbnesvangert. Da araberne i 800-tallet invaderede Sicilien, var Siracusas storhedstid forbi.

Lille maleriske Ortigia

Siracusas hjerte er den maleriske lille ø Ortigia, hvor gaderne er snævre og snoede, og hvert eneste skridt er en oplevelse. Her findes byens centrum, Piazza Archimede, med Artemis' Kilde og flere strålende paladser. Få skridt væk ligger den nærmest halvmåneformede Piazza Duomo med domkirken, der er bygget oven på et græsk Athene-tempel, og lige over for Nationalmuseet med en udsøgt antiksamling. Ad Via Piccherale når man Fonte Aretusa, Aratusas Kilde, der er opkaldt efter den skønne nymfe Aretusa, som gudinden Artemis forvandlede til en kilde for at skåne hende for flodguden Alfeios' stormende tilbedelse. På Piazza Pancali ses resterne af et Apollontempel, som sandsynligvis er Siciliens ældste.

Den pragtfulde arkæologiske park

Det græske teater i Siracusa

Men Siracusas største attraktion ligger inde på fastlandet: Parco Archeologico della Neapolis med Teatro Romano, det ovale romerske amfiteater fra Augustus' tid, udhugget direkte af klippen, og få skridt derfra det halvcirkulære græske Teatro Greco fra omkring 470 f.Kr. Med 15.000 siddepladser i pragtfulde omgivelser er det græske teater et af de største og bedst bevarede i hele Italien. I maj og juni opføres klassiske tragedier med en enestående akustik og Siracusa og Det Ioniske Hav som strålende baggrundstæppe. Det arkæologiske område omfatter også den 65 meter dybe grotte L'Orecchio di Dionigi (Dionysos' Øre), hvis forbløffende ekko lod tyrannen Dionysos høre alt, hvad folket sagde. Adgangsbilletter til hele parken kan forudbestilles her >

Catania – Siciliens Chicago

Catania

Fra Siracusa er der 65 kilometer ad motorvejen mod nord til Siciliens næststørste by, Catania, hele tiden med vulkanen Etnas profil i baggrunden. Catania ligger i en gryde midt på østkysten og er ældgammel, men jordskælv og Etnas gentagne udbrud har ødelagt alt, og den lavasorte by har derfor i dag et sørgeligt moderne præg. Hertil kommer, at Catania ikke bare er øens varmeste by med 40 grader om sommeren, men også kaldes "Siciliens Chicago", eftersom mord på åben gade tidligere var almindelige.

Man kan altså med god samvittighed springe Catania over. Men hvis du har en halv dag, så smut ind at se centrum, Piazza del Duomo, med middelalderdomkirken, rådhuset og den fantasifulde, 1700-tals Elefantfontæne med en antik elefant, der bærer en ægyptisk obelisk på ryggen. Herfra udgår Siciliens mest befærdede hovedgade, den myldrende Via Etnea, med stribevis af butikker og elegante barer. Folk i Catania har altid travlt, men man kan undslippe beklumringen i den dejlige park Giardino Bellini, som er anlagt til ære for Catanias store søn, komponisten Vincenzo Bellini. Han har naturligvis også sit eget operahus, Teatro Bellini, på pladsen af samme navn. 1200-tals-borgen Castello Ursino huser nu med sine bastante rundtårne Catanias bymuseum.

Etna – Europas største aktive vulkan

Etna

Nu skal vi på en af de mærkeligste udflugter på Sicilien, ad de vinbevoksede skråninger op til Etna, Europas største aktive vulkan og Siciliens højeste bjerg, som er synligt på hele den østlige del af øen. Fra Catania går ruten over Nicolosi på sydsiden, og gennem småbyer, der kunne være kulisser til Cavalleria Rusticana, kurver vejen sig opad blandt vinranker, ferskentræer og pinjer, helt op til Rifugio Sapienza midt imellem udbrændte kratere i 1.927 meters højde.

Etnas månelandskab

Når vegetationen hører op, kører man i et månelandskab med lavablokke, så langt øjet rækker. Afmærkninger viser, hvor lavastrømmen er standset. Herfra kan man i godt vejr fortsætte med svævebanen eller i specialbyggede firhjulstrækkere til 2.611 meters højde. Resten af turen foregår til fods op til 3.000 meter og kan vare tre-fire timer. Den øverste, 3.263 meter høje top, er forbudt område. Husk varmt tøj – også om sommeren! På toppen sner det syv måneder om året, og langt ind i foråret kan man stå på ski. De officielle pister har åbent indtil april. I Rifugio Sapienza er der hoteller og restauranter, som serverer Siciliens bedste vin, den kraftige Etna-vin. Etna er også oplagt til vandreture, men det kræver godt vejr, god form og gode sko – og husk, at kraterne jævnligt går i udbrud. I 1993 blev en hel landsby udslettet af lavaen, og der har været mange mindre udbrud siden.

Guidede ture op på Etna

Man kan vælge mellem mange forskellige guidede halv- og heldagsture op på Etna, med eller uden siciliansk frokost. Se udvalget og bestil billet her >

Aci Trezza og den rasende kyklop

Fra Catania er der nu motorvej langs Siciliens østkyst, men tidligere kørte man ad den idylliske strandvej, Riviera dei Ciclopi, mellem citrusplantager, nerier og geranier. Her og der ses ude i havet små forbjerge, dannet af lavastrømme fra tidligere udbrud. Ud for fiskerlejet Aci Trezza ses de store klippeblokke, som kyklopen Polyfemos kastede efter Odysseus' skibe, efter at sagnhelten og hans mænd havde blindet kæmpen ved at jage en tilspidset stamme af oliventræ i hans eneste øje. Aci Trezza er også kendt for sine helsebringende mineralske kilder og i februar og marts hjemsted for det største karneval på Sicilien. Dernæst kommer kurbyen Acireale, inden vi når til:

Siciliens ferieparadis nummer ét

Taormina – turisternes paradis

Højt oppe på Monte Tauro med en ubeskrivelig udsigt over Middelhavet ligger Siciliens ferieparadis nummer ét, lille yndige Taormina, der i mere end 2000 år har været en magnet for solhungrende turister. Her er vejret altid godt, blomsterduften er utrolig og skønheden ubeskrivelig. I det gamle græske teater afholdes sommeren igennem vidunderlige koncerter. Neden for bjerget, på strandrestauranterne ved badestederne Lido Spisone, Giardini Naxos og Mazzarò, serverer tjenerne i Siciliens korteste shorts, og vandsportsfaciliteterne er upåklagelige. Se meget mere om Taormina >

Oplevelser og festivaler

 • Februar: Siciliens ældste karneval i Palermo
 • 3.-5. februar: Festa di Sant'Agata i Catania (religiøs fest)
 • Februar (1. søndag): Sagra del Mandorlo in Fiore (folkefest i Templernes Dal)
 • Påsken: Settimana Santa (religiøs fest i Palermo); I Misteri (religiøs fest i Trapani)
 • Skærtorsdag: Processione del Giovedi Santo (religiøs fest i Marsala)
 • Maj (3. søndag): Infiorati (blomsterfestival i Noto)
 • Maj-juni: Ciclo di Spettacoli Classici (græske dramaer i Siracusa)
 • Juli: Catania Musica Estate (klassisk musikfestival); Marsala Jazz Festival
 • Juli (1. søndag): Festa di San Calògero (fest for Agrigentos skytshelgen)
 • 10.-15. juli: Il Fistino (fest for Palermos skytshelgen)
 • Juli-august: Taormina Arte Festival (film- og musikfestival i Taormina)
 • 12.-14. august: Palio dei Normanni (ridderturnering i Piazza Armerina)
 • 13. december: Festa di Santa Lucia (religiøs fest i Siracusa)

De Lipariske Øer

Fra Taormina til Messina er der kun godt 50 kilometer, og rundturen på Sicilien er derfor slut. Vi mangler dog noget: I horisonten nord for Sicilien ses nogle kegleformede øer, der nærmest svømmer på vandoverfladen. Det er De Lipariske Øer (også kaldet De Æoliske Øer), som er nogle af de mest fængslende vulkanøer i Italien, og som blev berømte efter instruktøren Roberto Rossellinis film Stromboli med Ingrid Bergman i hovedrollen – og især affæren mellem de to, som medførte en skandale og et uægte barn. Efter de overbefolkede turistcentre på Sicilien er Liparis beskedne hoteller lige sagen. Vejret er altid skønt, og udsigten fås ikke bedre – grønne bjergsider med små, hvide huse, klipper, der falder lodret ned i det spejlblanke Middelhav, og ind imellem intime vige med små stenstrande og ideelle forhold til dykning. Flyvebådene sejler fra bl.a. Milazzo og Messina. Se alt om De Lipariske Øer >

Paradiset Lampedusa

Syd for Sicilien ligger det lille paradis Lampedusa med smaragdgrønt vand, vidunderligt hvide sandstrande og paradisisk vejr. Her finder man Spiaggia dei Conigli, der er blevet kåret til verdens bedste strand. Spiaggia dei Conigli er uspoleret, fordi den kan kun nås med båd og rummer et naturreservat for havskildpadder. Der er bådforbindelse til Lampedusa fra Porto Empedocle på Siciliens sydkyst. For tiden er Lampedusa dog på grund af det enorme antal afrikanske immigranter ikke anbefalelsesværdig som feriedestination.

Turen går til Sicilien

 • Italienske navn: Sicilia
 • Beliggenhed: Syditalien
 • Hovedstad: Palermo >
 • Areal: 25.700 km²
 • Indbyggere: 5.080.000
 • Største byer m/indbyggertal: Palermo 678.000, Catania 316.000, Messina 242.000, Siracusa 123.000
 • Klima: subtropisk
 • Lufthavne: Punta Raisi i Palermo, Fontanarossa i Catania og Comiso i Ragusa
 • Flyvetid fra København: 3 timer 10 min
 • Danske konsulater: Palermo: Maria Castellucci, Via Praga 48, tlf. 091-36 19 77, e-mail palermo@umgate.dk; Messina: Domenico Speciale, Via Vittorio Emanuele II 21, tlf. 090-67 37 19
 • Sprogskole: Babilonia, Via Scalinata Timoleone 10, Taormina, tlf. 094 22 34 41

Vandland og forlystelser

Har du fået nok af seværdigheder og badestrande? Så smut en tur til Etnaland, Siciliens største vandland med enorme vandrutsjebaner, minivandland for de mindste, en dinosaurpark og bunker af andre forlystelser. Etnaland ligger ved Catania – se mere på www.etnaland.eu. Ved Palermo findes Aqua Park Monreale, Via Pezzingoli 172, Monreale (åbent juni-september). På sydvestkysten nær stranden i badebyen Tre Fontane ligger det mindre vandland Acquasplash, Via Tonnara Fontana, tlf. 09 24 80 880.

Rejser til Sicilien

Der er flere muligheder for at rejse til Sicilien. På en kør selv-ferie kan man enten vælge den lange køretur til Calabrien og færgen over Messinastrædet eller den vidunderlige sejltur gennem Middelhavet fra Genova eller Livorno til Palermo med Grandi Navi Veloci (www.gnv.it – turen tager ca. 19 timer). Fra Napoli sejler Tirrenia (www.tirrenia.it) til Palermo på 10 timer. Husk, at på Siciliens turistdestinationer er trafikken værst i juli og august. Herudover kan man selvfølgelig vælge en almindelig charterrejse. Hvis man slet ikke kan få nok af den skønne ø, udbyder nogle rejsebureauer langtidsferie, f.eks. vores samarbejdspartner Ruby Rejser >

Vejret og klimaet på Sicilien

Meteo Sicilia

Vejret og klimaet på Sicilien er typisk for Middelhavet med varme somre og mindst 2.500 årlige soltimer. På vejrkortet ser du vejret på Sicilien lige nu. Der er generelt ikke særligt store lokale forskelle på Siciliens klima, selvom det kan være en smule køligere i nordøst omkring Messina. I marts, april og maj byder vejrudsigten på op til 23 grader, og foråret er den idelle ferietid på Sicilien. Om sommeren regner det næsten ikke, og vejret er stabilt og dejligt. Ved kysterne ligger dagtemperaturen i juni, juli og august mellem 27 og 35. Den varme scirocco-vind fra Nordafrika kan dog bringe temperaturen helt op på 40 grader, men heldigvis er det en tør vind, som får vejret til at føles køligere. Om natten sørger briserne fra Middelhavet for, at temperaturen falder behageligt. September og oktober er fine til efterårsferie på Sicilien, mens november er øens regntid. Vinteren er kort, vejret er mildt, og der kan ved kysterne være helt op til 20 grader. Nogle år kan man bade i Middelhavet nytårsaften. I bjergene kan der dog falde sne fra december til marts.

Blodhævn og vanvittig jalousi

Selv i dag – godt 160 år efter, at Sicilien blev en del af Italien – er den sicilianske selvforståelse meget stærk, og mange sicilianere betragter slet ikke sig selv som italienere. Dialekten er særegen og bærer præg af de mange års blanding af italiensk, fransk, spansk, arabisk osv. Gastronomien er derimod ikke synderligt original (bortset fra i dolci), men man kan altid kaste sig over restauranternes seafood, som man sjældent fortryder – ikke før regningen kommer.

Overbefolkningen er efter århundreders indvandring meget mærkbar; Sicilien er kun halvt så stor som Danmark, men der bor lige så mange mennesker, og kulturblandingen har sat sine spor: Sicilianerens temperament er lige så hedt som klimaet, og han er i høj grad individualistisk, stolt, overtroisk og vanvittigt jaloux – og dog samtidig venlig og gæstfri med sit kulsorte hår og sine blændende hvide tænder. Myndighederne betragtes som fjender, men sammenholdet er stærkt. Sandsynligvis forekommer stadig blodhævn, der for få årtier siden kunne udrydde hele familier, og som politiet aldrig opklarer, eftersom ingen forstår at holde tand for tunge som en sicilianer.