Alghero – ustyrligt vejr og kridhvide strande

Alghero

Alghero er Sardiniens kønneste by og ideel, hvis du ikke vil nøjes med dejlige strande og vidunderligt vejr, men også have andet ud af din ferie. Selvom Alghero også er smart og i 25 år har været et af de mest besøgte rejsemål på Sardinien, er byen endnu ikke helt spoleret af masseturismen, men har bevaret sin gamle, aragoniske stemning. Den historiske bydel er stadig omgivet af en honningfarvet ringmur, der ligesom resten af Alghero blev opført af den genovesiske adelsslægt Doria i middelalderen og forstærket under aragonerne, som erobrede Alghero i 1326 og myrdede eller fordrev den oprindelige befolkning. Fra den tid stammer også bastionerne ved Middelhavet og de robuste forsvarstårne – og Algheros indbyggere taler stadig en dialekt, der er mere katalansk end italiensk.

Algheros kønne centrum

Kejserligt vejr over Algheros centrum

Algheros middelalderby ligger på et lille forbjerg, der rager 200 meter ud i Middelhavet. Hvis du er i bil, så parker uden for bymuren og brug en dag på at slentre turen rundt i de snævre, charmerende gader, hvor gadeskiltene er skrevet på katalansk. Hvert øjeblik støder du på en lille og uanseelig, men hyggelig plads med barer og restauranter, der lokker med seafood og vine fra Algheros bedste vingård, Sella & Mosca. Hovedgaden er Via Carlo Alberto, som er spækket med modebutikker, juvelerer med de lokale koralsmykker og souvenirbikse, der om sommeren holder åbent til midnat – samt gademusikanter, som forsøger at slå mønt af turisterne. Via Carlo Alberto ender i den intime Piazza Civica, hvor du finder Algheros og Sardiniens mest succesrige modedesigner, Antonio Marras' smukke butik.

I er alle riddere!

I Palazzo d'Albis midt på Piazza Civica boede den tyske kejser Karl 5., da han i oktober 1541 undervejs for at knuse de arabiske pirater i Nordafrika holdt mini-ferie i Alghero. Karl blev så henrykt over Algheros kejserlige vejr og brave indbyggere, at han fra balkonen råbte til sit begejstrede publikum: "Estade todos caballeros!" (I er alle riddere!).

Chiesa di San Francesco

I Via Carlo Alberto ligger også Algheros største seværdighed, kirken Chiesa di San Francesco, der med sit kridhvide marmorhøjalter omgivet af engle og små kapeller og smukke 1300-tals-buegange i klostret bag den rå stenfacade er den vigtigste katalanske bygning på hele Sardinien. Her celebreres messen på katalansk, og sommeren igennem afholdes friluftskoncerter (se længere nede).

Chiesa di San Francesco

Et arkitektonisk miskmask

For enden af Piazza Civica, på Piazza Duomo, ligger den overdimensionerede domkirke Santa Maria, der blev påbegyndt i 1567 og er et sært miskmask af barok, renæssance og orientalske drømmerier rundet af med en malplaceret, nyklassicistisk facade fra 1800-tallet. Men smut en tur op i den ottekantede, gotiske campanile og nyd udsigten over Alghero.

Udstillet spædbarnskranium

I oratoriet ved siden af domkirken findes museet for religiøs kunst med artefakter fra Algheros kirker. Skatten er nogle splinter af det kors, hvorpå Kristus blev korsfæstet. I år 326 var den romerske kejser Konstantin den Stores moder, den senere Skt. Helena, på pilgrimsrejse i Det hellige Land, hvor hun fandt tre kors samt de nagler, der blev brugt til korsfæstelsen. Helena fik en døende kvinde til at røre ved alle tre kors, og da hun blev helbredt af det sidste, blev dette bragt til Alghero. Museets største attraktion er dog kraniet af et af de spæde drengebørn, som kong Herodes beordrede aflivet under jagten på den nyfødte frelser, og som hver dag beundres af de måbende besøgende.

Havnepromenaden, hvor man ser og bliver set

Aften over Algheros havnepromenade

Algheros summende havnepromenade løber langs de gamle fæstningsvolde mod havet, fra middelaldertårnene Torre delle Sperone på den livlige Piazza Sulis i syd, ad Lungomare Dante, Lungomare Colombo og Lungomare Marco Polo, til Torre della Polveria i nord. Herfra fortsætter promenaden forbi Algheros havn, hvorfra man tidligere fiskede koraller, men som nu er degraderet til en lystbådemarina, og gennem Bastioni Magellano til Porta a Mare.

Om aftenen samles hele Alghero til den traditionelle spadseretur på promenaden, La Passeggiata, hvor man ser og bliver set, inden man kaster sig over mylderet af fortovsrestauranter og nyder vejret og solnedgangen over Middelhavet.

Middelaldertårnene

Men Alghero har andre seværdigheder – nemlig de gamle middelaldertårne, bl.a. Torre Porta a Terra, som engang var den eneste indgang til byen og i dag huser et lille historisk museum. Torre di Garibaldi er opkaldt efter den italienske frihedshelt Giuseppe Garibaldi, der 14. august 1855 ankom til Alghero for at redde sin familie fra koleraen, som havde taget livet af tusinder af Algheros indbyggere. I nord ligger Bastione della Maddalena, som er alt, hvad der er tilbage af Algheros gamle forsvarsværker mod land.

Algheros strande

Algheros strande er skabt til badeferie og dykning

Nord for marinaen fører Via Garibaldi til Via Lido og den nye bydel med de lavvandede og børnevenlige sandstrande Spiaggia di San Giovanni (øverste foto) og Spiaggia di Maria Pia med fint sand. Lidt længere nordpå er der gode strande ved den lille kunstige by Fertilia, der blev anlagt af fascisterne i 1930'erne. Få km mod vest ligger de rene sandstrande Spiaggia delle Bombarde og Spiaggia del Lazzaretto. Hvis du ikke er i bil, kan du nuppe bussen fra Alghero mod Capo Caccia.

Nordvest for Alghero ligger den skønne og brede, uspolerede bugt Porto Conte med skyggefuld pinjeskov lige ned til de kridhvide strandes bløde sand. I midten ligger Spiaggia Mugoni, der er ideel til kajakroning og windsurfing.

Se mange flere skønne strande på resten af Sardinien >

Capo Caccia og Neptungrotten

Neptungrotten

På den anden side af Porto Conte knejser den 170 meter høje, barske kalkstensklippe Capo Caccia, der bortset fra strandene og vejret er Algheros største turistattraktion. Fra toppen fører en svimlende stejl trappe med 654 trin ned til Grotta Nettuno, Neptungrotten, et eventyrland fyldt med små gennemsigtige indsøer og tusindvis af drypsten, der er skabt af strømmen og underjordiske kilder, og som både hænger ned fra loftet og vokser lodret op fra bunden. Under vandoverfladen findes flere store huler, som scuba-dykkere elsker. Indgangen er blot en meter over havoverfladen, så grotten kan kun besøges i roligt vejr og på guidede ture. I august kan den desuden være voldsomt overrendt af turister.

Turen går til Alghero

 • Beliggenhed: Syditalien
 • Region: Sardinien >
 • Indbyggere: 41.000
 • Hospital: Ospedale Civile, Via Don Minzoni, tlf. 079 996 200
 • Politi: Piazza della Mercede 4, tlf. 079 972 0000
 • Sprog: katalansk, sardisk, italiensk
 • Vejr og klima: subtropisk
 • Lufthavn: Aeroporto di Alghero-Fertilia (10 km nord for Alghero)
 • Flyvetid: 2 timer 50 min (fra København)
 • Dansk konsul: Mario Plaisant, Via Roma 127, Cagliari, tlf. 070 66 82 08
 • Turistkontor: Pizza Porta Terra 9
 • Sprogkursus: Stroll & Speak, Via Cavour 4, tlf. +39 339 489 93 14
 • Golfbane: I Fertilia lige nord for Alghero (9 huller)

Du kan slippe for trappen ved at sejle til Neptungrotten – Traghetti Navisarda sejler hver time fra juni til september og hver fjerde time resten af året fra Algheros lystbådemarina. Hele turen tager 2½ time inklusive sejltur og guidet rundvisning.

Dykning i undersøisk grotte

Vest for Capo Caccia lokker Middelhavets største undersøiske grotte, Nereo Cave. På Località Capo Galera vest for Fertilia ligger dykkercentret Diving Centre Capo Galera (tlf. 079 94 21 10), der arrangerer mageløs dykning og snorkling i grotten.

Udendørs marked

Mellem de moderne skrammelbyggerier i Via Malta og Via Corsica i den nye bydel afholdes hver onsdag udendørs marked med alt fra kød og fisk over frugt og grønt til billigt tøj fra Kina.

Algheros kejserlige vejr

Det kejserlige vejr og klima er en af hovedårsagerne til at rejse til Alghero. Sommeren er lang og tør, vinteren mild og antallet af solskinstimer meget højt. Januar og februar kan dog byde på flere regnvejrstimer end på det sydlige Sardinien.

ALGHERO Vejret i den kommende uge

Den bedste sæson er foråret, især april og maj, hvor Algheros natur står i fuldt flor. Temperaturerne har passeret 20 grader, og man kan bade fra begyndelsen af maj. I juni nås 28-34 grader, og i juli og august eksploderer vejret med bragende sol og over 35 grader. August kan være meget trykkende, og så hjælper de høje badevandstemperaturer ikke meget – med mindre man dykker ned til koralrevene. Badesæsonen og det varme vejr fortsætter til slutningen af september, mens man i oktober og november får de skønneste efterårsfarver – og der er langt færre turister end i juli og august. Se vejret i Alghero lige nu og de kommende uge på vejrkortet.

Oplevelser og udflugter

I juli og august lægger Alghero brosten til musikfestivalen Estate Musicale di Alghero med dejlige klassiske koncerter, hvoraf nogle afholdes i San Francescos yndige klostergård.

Besøg på vingård

Omkring otte km nord for Alghero ligger vingården Tenuta Sella e Mosca, som tilbyder gratis guidede ture i sit vinmuseum (og selvfølgelig sælger sin egen vin).

Nuraghe-landsbyen

Du kan også smutte mod vest ad vejen mod Porto Conto og se den 3500 år gamle nuraghe-landsby, Nuraghe di Palmavera, hvor Sardiniens ældste kendte indbyggere engang boede.