Elba – hvide strande og kejserligt vejr

Elba

Elba er så skøn, at det ikke til at fatte, at Napoleon hellere ville være kejser af Frankrig. I maj er blomsterduften på Elba så stærk, at man næsten bliver bedøvet, og om efteråret krydres luften af vingårdenes kvaste druer. Klimaet er sundt og kejserligt, frodigheden utrolig, og alle vandløbene, der risler ned fra bjergtoppene og gennem kløfter med vegetation som i en jungle, sørger for at holde alting grønt og frisk hele året.

Elba er Italiens tredjestørste ø, men ikke større, end at du kan se det vigtigste på en dag. Der er dog rigeligt til en hel uges ferie – strande med solbagt, kridhvidt sand og små uberørte bjergbyer, som tigger om at blive opdaget. I bjergene dufter det af vild mynte og rosmarin, og skråningerne dækkes af vinstokke og olivenlunde, der er anlagt i terrasser på mere eller mindre halsbrækkende steder. Overalt på Elba vrimler det med frugttræer, agaver og kaktus, og i haverne klatrer slyngplanter som bougainvillea og geranier op ad søjler og mure.

Elbas hovedstad Portoferraio

Portoferraio

De fleste klassiske seværdigheder på Elba findes i hovedbyen Portoferraio, der ligger smukt ud til Middelhavet med en havn, hvor lystyachter fra hele verden vugger blidt i Middelhavets bølger. Her ankommer de fleste af den million gæster, der hvert år lader turen gå til Elba, og Portoferraio er et mylder af turister på éndagsture fra Toscana og feinschmeckere på rigtig ferie. Den muntre gamle bydel er stadig omgivet af en middelaldermur og rummer bunker af gode restauranter. Badestranden ligger et stykke fra byen, men der afgår busser fra hotellerne hele dagen.

Satte erfaren charmør til at forføre hustru

Midt inde i Portoferraios 1600-talskastel, Forte Stella, ligger Elbas største seværdighed: Villa dei Mulini, hvor Napoleon den Store boede efter sin tronfraskrivelse i 1814. Her regerede han i ni måneder som fyrste over Elba og brugte sit administrative geni til at bringe orden på den grønne ø. Men dels betalte Frankrig ikke hans lovede apanage på 2 millioner franc, dels havde den østrigske regering tilbageholdt hans hustru Marie Louise og beordret den erfarne charmør grev Neipperg til at forføre den smukke, men naive kvinde. Desuden lokkede kejsertronen igen, så i februar 1815 sejlede Napoleon fra Elba med 1200 soldater og gik i land i Sydfrankrig for at tabe slaget ved Waterloo. Det var en skuffelse – og det samme er Villa dei Mulini og den ynkværdige samling af napoleonica.

Kejserligt vejr over Elba

San Martino

Fra Portoferraio kan man køre på sightseeing ad tre forskellige veje. Den ene ender efter 5 km blindt i San Martino, der ligesom Portoferraio praler med et Napoleon-hus, hvor kejseren sandsynligvis satte sine ben nogle få gange, og et temmelig uimponerende Napoleon-museum.

Marciana Marina

Marciana Marina

En anden vej fra Portoferraio fører mod vest langs Elbas nordkyst til Biodola med en herlig sandstrand, og dernæst til diminutive Procchio, der ligger i en bugt og byder på en lang og guddommeligt smuk, kridhvid strand. Gennem drabelige hårnålesving med skønne udsigter fortsætter vejen til Elbas mest kendte badested, den pastelfarvede, men ikke synderligt inspirerende fiskerby Marciana Marina, hvor fiskerne stadig lander de nyfangede sardiner på kajen. Af hensyn til turisterne er der blevet anlagt små, overfyldte stenstrande langs en lidt sørgelig strandpromenade med barer og restauranter.

Marciana Alta og Elbas bedste udsigt

Skynd dig videre ad vejen op i bjergene, indtil du når de to yndige småbyer Poggio og Marciana Alta, hvor klatreblomsterne vælter ud over balkonerne, og udsigten er kejserlig. I Località Pozzatello 1 uden for Marciana Alta hejser en svævebane dig på 18 minutter, efter en pragttur over trætoppe og klipper, helt op til Elbas højeste punkt, Monte Capanne, 1019 meter over havet. Mens man nyder forfriskninger i den belejlige bar og restaurant, kan man bogstaveligt talt se hele Elba, og når vejret er klart helt til Korsika og Toscanas kyst. Svævebanen har som regel åbent fra midt i april kl. 10-13 og 14.20-17.

Fetovaia og Elbas bedste strand

Fra Marcina Alta fører den maleriske vej mod vest gennem dybe kløfter og forbi vingårde og kastanjeskove til det lille paradis Zanca-Sant'Andrea med en overfyldt, men attraktiv strand i naturskønne omgivelser. Herfra fortsætter køreturen rundt langs Elbas vestkyst på en vej, der er hugget ud af klipperne langs drabelige afgrunde og med et utroligt vue over det azurblå hav. På sydkysten når du Fetovaia og Elbas bedste og bredeste badestrand med fint sand beliggende i en dyb bugt med bjerge på tre sider.

Marina di Campo

Stranden ved Zanca-Sant'Andrea

Turen går nu mod øst ad Via della Costa, forbi de tætpakkede strande ved Seccheto og Cavoli og til det livlige og venlige Marina di Campo. Her er stranden bredere og mere rummelig, og i havnen, der er omkranset af restauranter og barer, vugger fiskerbåde og lystfartøjer om kap. Havet ud for strandene og klipperne ved Marina di Campo er nærmest ideelt til windsurfing og anden vandsport.

Fra Marina di Campo fortsætter hovedvejen mod nord og tværs over øen til Procchio, forbi Elbas lille flyveplads, der har fået det indlysende engelske navn Elba Airport, og hvortil man kan flyve indenrigs fra Milano og Firenze.

Badedestinationer, som du vil elske – og som vil elske dig >

Kedelige Porto Azzurro og hyggelige Capoliveri

Porto Azzurro

Den tredje vej fra Portoferraio går mod sydøst til Elbas næststørste by, den kedelige Porto Azzurro, der er proppet med turister af den mest støjende og plebejiske art. Porto Azzurros eneste seværdighed er et spansk kastel fra 1603, men det fungerer i øjeblikket som Toscanas smukkest beliggende fængsel. Byens egen strand er lillebitte, men der findes flere glimrende sandstrande lige i nærheden. Tre kilometers kørsel syd for Porto Azzurro lokker den charmerende bjergby Capoliveri med snævre gader og små pladser med restauranter og pragtfulde udsigter over strandene ved Barabarca og Zuccale.

Se de 10 smukkeste rejsemål i Italien >

Turen går til Elba

 • Beliggenhed: Mellemitalien
 • Region: Toscana >
 • Indbyggere: 32.000
 • Største byer m/indbyggertal: Portoferraio 10.000, Porto Azzurro 3.500
 • Areal: 223 km²
 • Vejr og klima: subtropisk
 • Lufthavn: Elba Airport (2 km fra Marina di Campo)
 • Flyvetid: 45 min (fra Firenze)
 • Sejltid: Bilfærge 1 time, flyvebåd 40 min (fra Piombino)
 • Dansk konsul: Guido Fanfani, Via delle Cateratte 90, Livorno, tlf. 0586-89 41 51
 • Hospital: Ospedale di Portoferraio, Località San Rocco, tlf. 0565 926 111
 • Politi: Viale Manzoni 6, Portoferraio, tlf. 0565 919 511
 • Turistkontor: Via Carducci, Portoferraio; Via Vittorio Veneto, Porto Azzurro
 • Billeje: Se nedenfor

Rio Marina og Cavo

På tilbageturen til Portoferraio kan du køre den smukke tur gennem bjergene til østkysten. Her ligger det kønne badested Rio Marina (se øverste foto), hvor den røde, metalrige jord gløder i solen. Rio Marina har hele to seværdigheder: kirken San Rocco fra 1570 og Elbas lille museum med genstande fra mange hundrede års lukrativ minedrift. Dernæst kommer det rolige Cavo med en nydelig strand med god plads og ruinerne af en romersk villa fra det 1. århundrede f.kr.

Sådan rejser du til Elba

Elba er ideel til kør selv-ferie, og der afgår daglige færger fra Livorno og Piombino i Toscana til Portoferraio, Cavo og Rio Marina. Sejlturen tager en time. I juli og august er det en god idé at bestille billetter i forvejen på www.toremar.it. Man kan også sejle med flyvebåd til Portoferraio på kun 40 minutter. Desuden kan man flyve til Elba fra Firenze eller Milano.

De bedste måneder at holde ferie på Elba er april, maj, juni og september. I august har italienerne selv ferie, og det bliver umuligt at se stranden for parasoller.

Husk at se resten af det smukke Toscana >

Vejret og klimaet på Elba

Vejret og klimaet på Elba er mildt og frisk med lange, varme somre og korte vintre. Foråret er dejligt og i marts, april og maj stiger temperaturen gradvis fra 15 til 22 grader. Man kan bade allerede fra april, hvor vandtemperaturen når 18 grader.

ELBA Vejret i den kommende uge

Om sommeren skinner solen næsten konstant, og juni byder på 25 grader. I juli og august kan vejret på Elba være for varmt for skandinaver, men strandene luftes med dejlige briser fra Middelhavet. I august når vandtemperaturen 25 grader, og september er stadig en ægte sommermåned med varmt vejr og kun lidt regn. Oktober og november byder ofte på kraftige byger, og antallet af daglige solskinstimer falder til fem. Alligevel kan man bade helt ind i november, hvor vandtemperaturen holder 18 grader. Vinteren er mild, men våd, og i januar og februar ligger temperaturerne omkring 10-12.

Billeje, cykelleje og vandreture

Hvis du ikke gider kør selv-ferie, kan du hos TWN Rent ved busterminalen på havnen i Portoferraio leje både bil, scooter og cykel. Tlf. 0039 0565 914 666, e-mail info@twn-rent.it. Hvis du er mere til trekking, arrangerer Centro Trekking Isola d'Elba guidede vandreture, cykelture og kajakroning på hele Elba. Info på tlf. 0039 0 565 93 08 37.

Camping

Der er bunker af campingpladser på Elba. Nogle km øst for Portoferraio ligger Camping Village Rosselba le Palme lige ned til en smal strand og med tennisbane, dykkerkursus, bar og restaurant. Adressen er Ottone 3, Tlf. 0039 0565 933 101, e-mail info@rosselbalepalme.it.