Genova – den prægtige by fuld af hemmelig skønhed

Genova

Når man nærmer sig Genova fra luften, ligner byen en stor portion kulørt pasta midt i en skål af bjerge og fuld af røde, orange og gule huse. Her blev Christoffer Columbus født – til evig ærgrelse for spanierne – og Genova var den mægtige sørepublik, der besejrede Pisa og herskede i Middelhavet, indtil den selv blev overvundet af Venedig. Byen er ikke nær så kendt som de andre sørepublikker, men fyldt med hemmelig skønhed, som man opdager lidt efter lidt. Faktisk har Genova så mange smukke paladser og andre seværdigheder, at byen kaldes La Superba – den prægtige.

Med et City eller Family Pas sparer du penge og får adgang til alt det vigtigste >

Det rigtige Genovas sjæl

Genova – som en stor portion kulørt pasta

Mange turister ser kun havnen, som er Italiens største, med Genovas 177 meter høje fyrtårn La Lanterna, der siden 1543 har blinket velkommen og adjø til søfarende. I dag er den antikke Porto Antico fuld af pizzeriaer, caféer og kranen Bigo, der i en 360 graders roterende elevator hejser turister 60 meter op i luften. Porto Antico huser også det nye søfartsmuseum, Galata Museo del Mare, hvor Genova praler med Columbus og sin storslåede fortid. På nabomolen ligger Europas største akvarium, Acquario di Genova, med over 600 fiskearter foruden delfiner og pingviner – spring køen over-billetter kan bookes her >.

Men det rigtige Genovas sjæl findes i de gamle paladser, loggiaer og kirker. I de smalle stræder, der var sørepublikkens pulsårer mellem adelspalæerne og løber i en labyrint fuld af små butikker med stemmer fra hele verden, leves det ægte genovesiske liv med dufte og lyde som dengang, galejerne fra Genova hjembragte krydderier og silke og kostbarheder fra hele verden.

Sporene efter fortidens storhed

Miniputkirker og middelalderhuse lyser op, og i den snævre Via Luccoli, Genovas dagligstue, indånder en stadig strøm af mennesker stemningen og de lokkende butikker og beundrer sporene efter fortidens storhed. Overalt fornemmer man den velstand, som kommer af århundrederne som flittig søfartsnation, og Genova er i dag Italiens fjerderigeste by.

Piazza de Ferrari – Genovas hjerte

Piazza de Ferrari

Genovas hjerte er den livlige Piazza de Ferrari med sin store bronzefontæne fra 1936 omkranset af prægtige paladser – Dogepaladset, Palazzo Ducale, hvorfra republikken styredes, børsen, kunstakademiet, barokkirken Chiesa del Gesù og det nyklassicistiske operahus, Teatro Carlo Felice. Foran operaen knejser rytterstatuen af Giuseppe Garibaldi, som 5. maj 1860 indskibede sig i Genova med sine 1000 rødskjorter for at invadere Sicilien under kampen for Italiens Samling.

Teatro Carlo Felice – Genovas opera

Boulevarderne

Fra Piazza de Ferrari udstråler Genovas hovedgader. På den brede og moderne boulevard Via XX Settembre glimter eksklusive butikker under høje arkader samt Mercato Orientale, fødevarehallen med hundredevis af slagterboder, fiskehandlere og kulinariske specialiteter. Via XX Settembre slutter ved Piazza della Vittoria med monumentet for sejren og de 400.000 italienske faldne i 1. Verdenskrig. Den elegante og livfulde Via Roma fører langs prægtige paladser og dyre modebutikker til Piazza Corvetta, mens vinkelgaden Via XXV Aprile fører til Piazza Fontane Marose og gågaden Via Garibaldi. Her ligger de adelige renæssance- og barokpaladser med pragtfulde detaljer lige så tæt som i Canal Grande i Venedig, og kvarteret er i dag det mest eksklusive i Genova.

Via XX Settembre

Alle paladserne i Via Garibaldi fortjener at blive nævnt med deres facader med balkoner, yndefulde loggia'er og søjlegange, der fortæller om sand kultur og god smag. Tre af paladserne er i dag museer med meget seværdige kunstsamlinger. I nummer 9 ligger Genovas rådhus, Palazzo Doria Tursi fra 1564, og her opbevares Columbus' aske samt en violin, der har tilhørt en anden berømt genoveser, komponisten Niccolò Paganini. Palazzo Rosso byder på kunstværker af van Dyck, Tintoretto, Veronese og Albrecht Dürer, og i det sidste palæ på højre hånd, Palazzo Bianca, kan man beundre en udsøgt malerisamling med Rubens, van Dyck og Filippino Lippi.

Med hop-on hop-off sightseeingbussen ser du det vigtigste i ro og mag >

Piazza San Matteo og Genovas fader

San Matteo

Fra Piazza de Ferrari smutter man gennem smøgen Salita S. Matteo til den intime og fredfyldte Piazza San Matteo, som er et af disse vidunderlige steder, der gemmer sig i erindringen, efter at man ellers har glemt alt om Genova. Oven for nogle trappetrin, som på en scene, ligger den lille, yndige kirke San Matteo med en romansk portal i sort- og hvidstribet marmor og indskrifter om Doria-slægtens ærefulde bedrifter. Her hviler admiralen Andrea Doria, som republikken gav navnet "Nationens Fader", og som kæmpede mod tyrkerne og venetianerne og reformerede Genovas love. Han afslog dogetitlen, men var alligevel byens virkelige hersker. Fire af paladserne på Piazza San Matteo ejedes af Doria-slægten, og Andrea Dorias eget var en gave fra den taknemmelige republik. Kirkens barokinteriør byder på mange seværdige fresker.

Lyssky elementer

På den lille lukkede plads glemmer man alt om havnens larm og gøgl og de moderne skyskrabere. Her står man midt i det gamle, glorværdige Genova med 350 års historie om sejre og herredømmet over Middelhavet. Rundt om snor sig hundredvis af maleriske, halvmørke smøger, de såkaldte caruggi, hvor man konstant overraskes af nye indtryk, og hvor der i modsætning til i Firenze og Venedig er flere italienere end turister. Men især omkring Genovas gamle hovedgade Via San Luca kan kvarteret virke noget skummelt, og det kan anbefales at holde sig væk om aftenen, når de afrikanske narkohandlere og andre lyssky elementer kommer frem.

Columbus' barndomshjem

Fra Piazza de Ferrari udstråler endnu en boulevard, den korte Via Dante, som fører til Genovas gamle østport, Porta Soprana fra 1100-tallet, og resterne af Columbus' delvist genopbyggede barndomshjem, der er helt overgroet med efeu. Her blev Columbus født i 1446 som søn af en ludfattig uldvæver. Han lærte selv håndværket, men ville hellere sejle, og til sidst opdagede han i 1492 Amerika, selvom han til sin dødsdag troede, at det var Indien. Oven i købet blev han snydt for æren – for den nye verdensdel blev ikke opkaldt efter ham, men ganske uretfærdigt efter korttegneren Amerigo Vespucci fra Firenze. Køen til huset kan være alenlang, men prioriterede adgangsbilletter kan købes her >

Domkirken og Johannes Døberens afhuggede hoved

Fra Piazza de Ferraris naboplads Piazza San Lorenzo vælger du den myldrende gågade Via S. Lorenzo og ser snart Genovas domkirke San Lorenzo, der blev påbegyndt i 989, men først indviet i 1118.

Domkirken San Lorenzo

Domkirkens største klenodie er en smaragdgrøn skål, som dronningen af Saba forærede kong Salomon, og som Jesus skal have brugt ved Den sidste Nadver. En anden seværdighed er det blå fad, hvorpå kong Herodes og Salome fik serveret Johannes Døberens afhuggede hoved.

Vansmægtede i fangekælderen

Via S. Lorenzo ender på havnen, og lidt til højre troner det pompøse gotiske palads Palazzo San Giorgio med smukke tre- og firdelte vinduer, bygget af Genovas første doge, Simon Boccanegra. Her vansmægtede Marco Polo i fangekælderen, efter at han i 1298 var blevet fanget af genoveserne, og her dikterede han sine muligvis opdigtede beretninger om rejsen til Kina og Kublai Khan. I 1408 blev Palazzo San Giorgio en af verdens første banker, og her blev bankgirosystemet opfundet. Genovas rige borgere skænkede store summer til banken, så renterne kunne holde priserne nede. På den måde hjalp man de fattige uden at plyndre skatteyderne, og Genova var meget stolt af sit fattighus, Albergo dei Poveri, som blev efterlignet i mange europæiske lande. Paladset fik i 1571 en renæssancetilbygning, der i dag er sæde for Genovas havneadministration.

Turen går til Genova

 • Danske navn: Genua eller Genoa
 • Region: Genova er hovedstad i Ligurien
 • Indbyggertal: 608.000
 • Vejr og klima: subtropisk
 • Afstande i km: Pisa 160, Milano 142, Hamburg 1245, København 1566
 • Turistkontor: Genovainforma, Piazza Matteotti
 • Lufthavn: Aeroporto di Christoforo Colombo (6 km fra Genova)
 • Dansk konsul: Valdemar Steen R. Boesgaard, Via San Siro 10, tlf. 010-246 16 87, genova@umgate.dk
 • Hospital: Ospedale San Martino, Largo Rosanna Benzi 10, tlf. 010 55 51
 • Engelsktalende læge: David Bernardi, Via Monte Baldo 4/A, tlf. 3358013302
 • Engelsktalende tandlæge: Fabio Currarino, Via Trento 8/2, tlf. 010 37 41 181
 • Politistation: Via Armando Diaz 2, tlf. 010 53 661
 • Sightseeingbus finder du her >
 • Lokal helligdag: 24. juni
 • Parkering: Både parkering og kørsel er yderst vanskelig i Genova, men der er parkeringskælder for enden af Via G. d'Annunzio, vis-à-vis Piazza Dante

Genoa City Pass eller Family Pass

Med et Genoa City Pass eller Family Pass får du adgang til et antal seværdigheder samt f.eks. offentlig transport eller hop-on hop-off-bussen, afhængigt af hvad du vælger. Se mere og bestil passet her >

Hop-on hop-off-sightseeingbus

Med hop-on hop-off-sightseeingbussen slipper man for at vade rundt, men bliver kørt til de vigtigste seværdigheder. Man kan hoppe af og på, så ofte man vil, inden for et tidsinterval. Billetter kan købes her >

Udflugter fra Genova

Hvis man er på kør selv-ferie, kan man nuppe turen ad Circonvalazione al Monte, den fire kilometer lange, snoede promenade i højderne ovenfor byen. Når vejret er godt, er udsigten over Genova og Middelhavet ubetalelig. Men den allerbedste udsigt får man fra tagrestauranten i skyskraberen på Piazza Dante. Restauranten er dyr – men udsigten og maden er førsteklasses.

Fra Porto Antico afgår der færger til Sardinien og Sicilien og fra juni til september udflugtsbåde til byerne på den italienske riviera. Se mere på www.golfoparadiso.it og www.liguriaviamare.it.

Festivaler

I begyndelsen af maj afholdes festivalen Slow Fish, som er en hyldest til alt godt fra havet med fiskeboder og smagsprøver. I juli afholdes den årlige balletfestival, mens september og oktober byder på flere Paganini-festivaler som hyldest til byens store søn. Men Genovas morsomste fest finder sted 24. juni, Johannes Døberens dag. Ligesom til dansk fastelavn går man rundt med en gammel dåse og beder folk om at spytte i bøssen, og om aftenen er der fyrværkeri fra gader og balkoner.

Vejret og klimaet i Genova

GENOVA Vejret i den kommende uge

Genova kan ligesom resten af Ligurien prale med ægte middelhavsklima og 3000 årlige solskinstimer. Den bedste årstid er foråret, og allerede i marts når temperaturen 15 grader, mens april og maj ligger på 18-22. Juli og august byder på hedt sommervejr og mindst 28-30 grader. Juli har også mest sol med over 295 solskinstimer. Om efteråret kan vejret byde på kraftige regnskyl, men alligevel har september og oktober temperaturer på 22-25 grader, som i november falder til 15. Ofte er vejret næsten for varmt om sommeren, men heldigvis sørger Middelhavet for svalende briser og et behageligt klima.

Langsomt opfattende og fantasiløse

Indbyggerne i Genova er mindre højrøstede end andre italienere og fægter ikke vildt med arme og ben, når de taler. I Italien er de kendte for manglende oratoriske evner og for at være langsomt opfattende og fantasiløse, men også for bidende ironi. Under det 1. Korstog blev Jerusalem erobret med genoveserne i spidsen. Ærkefjenden Pisa havde lovet hjælp, men dukkede først op bagefter, og i Genova siger man stadig "som en hjælp fra Pisa" om en utilstrækkelig håndsrækning. Men med disse karakteregenskaber gjorde genoveserne deres by til den stærkeste sømagt i Middelhavet. Deres indflydelse og betydning var lige så stor som Firenzes under Medicierne, og Genovas købmænd var så rige og magtfulde, at de kunne kalde sig prinser. Indtil 1797 blev byen ligesom Venedig styret af doger, men efter Wienerkongressen i 1815 blev Genova en del af Kongeriget Sardinien og 1861 en del af det nye Italien. På grund af sin store industrihavn blev Genova desværre hårdt ramt af britiske flåde- og luftangreb under 2. Verdenskrig, og derfor er byen i dag også fyldt med moderne skyskrabere.